Medan börsen faller hårt idag med -2.50% i skrivande stund för OMXS30, så kommer fler rapporter in om allt svagare bostadsmarknad. Hemnet säger att allt färre objekt, som försvinner från Hemnet, har sålts. Och byggbolagen sänker sin prognos för nybyggnation av bostäder kraftigt, vilket kommer slå hårt mot tillväxt och konjunktur. Husmaskens Booli-data för mars pekar på kraftigt ras i priserna i Stor-Stockholm.
Stockholms och Södermalms heta uteliv lockar ingenl. Här Medborgarplatsen i fredags runt 20-tiden. Tydligen har södermalmsborna inte råd att gå ut pga för höga bostadspriser och stora lån? |
Nyhetsbyrån Direkt rapporterar:
“Färre av de bostadsrätter som tas bort från Hemnet är sålda och allra tydligast är tendensen i Stockholm. För ett år sedan var närmare 85 procent av alla avaktiverade annonser i Stockholm sålda, vilket nu sjunkit till just under 60 procent.”
Annonser tas alltså bort utan att själva objekten har sålts. Samtidigt är det allt färre bostäder ute till salu. Kan man inte få sålt till tidigare fantasipriser säljer man inte alls, och prognosen om att bli sittande inlåst i sin bostad vid prisfall har redan börjat bli uppfylld. Då är raset i bostadspriserna än så länge måttligt och folk avstår försäljning på grund av girighet. Nästa steg är att man avstår försäljning på grund av att man inte har råd att sitta med en dyr resteskuld att amortera på tio år när bostaden är värd mindre än skulden.
Situationen är förstås värre i Stockholm än i landet som helhet, även om allt fler bostäder tas bort från Hemnet utan att de sålts.
SvD har en betalväggsartikel om “tvärnit i bostadsbyggandet”. Branschen har sänkt sin prognos på bostadsbyggandet, men de har alltid lagt för optimistiska prognoser så sänkningen är kanske ännu värre än den verkar.
Sveriges Byggindustrier skriver:
“Enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos faller antalet påbörjade bostäder från 55.000 nybyggnationer 2018 till 46.000 under 2019. Det är ett tapp med nästan 20.000 sedan toppen 2017.”
Förre moderate ministern Catharina Elmsäter-Swärd ropar nu som VD för Sveriges Byggindustrier på politiska åtgärder för att rädda byggindustrin.
Försäljningen av nyproducerade bostadsrätter ska enligt SvD ha fallit med 41% och utbudet av osålda nyproducerade lägenheter har ökat med 50% mot för ett år sedan.
Vi kan i den kommande konjunkturbarometern räkna med ytterligare inbromsning i bland annat byggsektorn. Som en icke föraktlig del av svensk BNP kommer inbromsningen slå stenhårt mot svensk ekonomisk tillväxt, och även förstås jobben. Inget överraskande i sig eftersom vi är på väg in i en lågkonjunktur. På samma sätt vet vi alla vilket håll börsen ska, och dagens nedgång på i skrivande stund -2.50% visar riktningen, oavsett vad för berättelse man har om orsaken till dagens ras.
Husmasken rapporterar om ca -2.1% för lägenhetspriserna i Stockholm innanför tullarna nu under mars månad, baserat på 397 lägenhetsaffärer. Hela Stockholms kommun går också -2.1% baserat på 789 affärer och visar upp de lägsta månadspriserna sedan juni 2016 (nivåer man också såg i juli 2015). I Stor-Stockholm rasar priserna med 4.7% under mars baserat på 1483 affärer.
32 kommentarer
Nu kan vi alla även få våra röster hörda di.se – nu kan du kommentera artiklar:) Spännande att se om dessa kommentarsfält även kommer ligga på DI:s köprekommendationer och annat kortsiktigt kursdrivande skriverier.
Men är det någon som läser di.se fortfarande efter att de fått till en fungerande betalvägg?
Tangentbordskrigarnas mardröm – att behöva betala för journalistik.
"Journalistik". Du måste vara tydlig på nätet, det hörs inte att du fnissar när du skriver det där.
Ja priserna har onekligen gått ner utifrån Husmask-boolis siffror, även om det stora prisraset var första veckan efter amorteringskravets införande. Därefter har priserna återhämtat sig och ligger denna vecka nästan på samma nivå som- eller över februaripriserna (innanför tullarna, Stockholms kommun och Stockholms län). Det är dock enbart veckosiffror och ska tas med en nypa salt.
Konjunkturen och tillväxten kommer också ta en smäll av det inbromsade bostadsbyggandet även om en del kan komma att kompenseras av att byggbolagen fokuserar på annat. Enligt Elmsäter-Swärd kommer det dock inte leda till någon nämnvärd arbetslöshet bland byggarbetare så den typen av spridningseffekter kommer kanske utebli. Dessutom torde en inbromsning i bostadsbyggandet kunna leda till att priserna stabiliserar sig eller kanske t.o.m stiger framöver. Räntan kommer ju visserligen att höjas tids nog, men där kan de nya uppstickarna på bolånemarknaden minska deb effekten för bolånetagarna. Den som lever får se antar jag…
Yes! Varningssignalerna duggar tätt! Vilket de alltid gör i slutet av en högkonjunktur. Det är inte annorlunda denna gången heller. Skönt man inte köpte ny bostad nu sista året utan sålde i tid 🙂
Kanske lite annorlunda då vi den här gången går in i en lågkonjunktur med negativ styrränta, enorma strukturella problem och en skuld på bortåt 6000 miljarder. Och tyvärr hann jag inte själv sälja.
Dock har vi enligt de som styr och ställer ett stort behov av bostäder, det är väl så att många av de som vill en bostad inte har råd till densamma. Tidigare löste man det med hjälp av subventioner, men det är inte gångbart i dag med vårt skattetryck, så ungarna får väl bo hos mamma tills de gifter sig, så var det förr och så är det fortfarande i många länder. De som har råkat bli utan bostad och inte har någon anhörig som kan hjälpa dem så är det värre, mycket värre……
Det finns väldigt många som vill ha en bostad men inte kan betala för den. För att ha råd att ge dem bostad gratis måste skatterna höjas. Problemet är att då har inte de som betalar själva längre råd att betala sina bostäder …
Carmania, min uppfattning är att vi måste tränga ihop oss, de som har låg inkomst får nöja sig med ett rum, studenter får kanske dela rum, tyvärr.
Antalet kvadratmeter per person i Sverige har ju faktiskt inte ändrats nämnvärt en lång tid. Det som har hänt är en ökad ojämlikhet där många bor väldigt trångt och andra bor kvar ensamma i stora villor. Det här skulle vara lätt att ändra med ett skattesystem som inte skapar inlåsningseffekter men som gör det dyrt att bo rymligt i attraktiva lägen istället för att panikbygga nytt till höga priser.
Bor någon trångt för att de inte har råd med något bättre är det deras eget fel. Att ordna det med ett "skattesystem" låter som socialism för mig.
Det som behövs är (1) marknadshyror (2) massiv avreglering av hela byggprocessen (3) Minimera skatter och kostnader relaterade till flytt för ökad rörlighet (4) ta bort alla bidrag som är kopplade till hyra/bostadskostnad, dvs. inget bostadsbidrag eller socialen som betalar hyra oavsett hur hög den är. Socialbidraget får inkludera en fast summa för boende och så får bidragstagaren använda det bäst de kan.
Gör man det dyrt att bo i attraktiva lägen med skatter så kvarstår problemet ändå. Det är fortfarande de som har råd som kommer bo där och ekonomiskt svaga kommer fortsätta trängas och få en ännu högre barriär in på marknaden.
Jag ser det som att andelen ekonomiskt svaga har de senaste åren ökat kraftigt pga befolkningsökningen och det finns inga snabba åtgärder för detta, tar säkert 10-20 år innan man får en etablering av egen kraft. Vill man något annat måste staten subventionera boendet kraftigt för dessa grupper vilket i praktiken redan sker fast på ett väldigt ineffektivt sätt.
Är det inte vanligt att även där marknadshyror så förekommer det någon form av "Social housing"?
Ja, det är nog mer än en smått märkvärdig bostadskoncept utvecklare i de högre prisklasserna, för kunder med både "stil och smak", som kommer att få se fogden komma och hämta Range Roversen…
😉
Nästa tecken att leta efter är om den totala skuldsättningen (volym gånger pris) slutar öka eller rentav minskar. Det är först då som konjunkturen kommer vika. M3 är intressant att följa.
Eller om utlåningsökningen sjunker under ca 5%.
Vi går nu från ett läge där man kunde låna 6-8 ggr inkomsten utan att behöva amortera särskilt mycket till ett läge där man får låna max 5 ggr inkomsten och tvingas amortera upp till 3% av beloppet/år.
Det är sålunda helt naturligt att priserna faller men det kommer dröja innan alla inser att läget har förändrats och att en ny verklighet råder.
Riktigt otrevligt blir det dock den dagen som räntorna stiger och/eller konjunkturen vänder ner. Pågående nedgång sker som bekant vid rekordlåga räntor och en superkonjunktur, vilket för övrigt är en spännande kombo.
Bra summering! Trots minusränta och enorma subventioner till låntagare så sjunker priserna. Vid minsta lilla åtstramning blir det stora problem. Skrämmande
Som potentiell bostadsköpare i Stockholm känner jag inte igen mig i formuleringen "bli sittande inlåst i sin bostad pga prisfall". Jag som planerar köpa något större och dyrare försöker vänta ut prisfallet och hoppas kunna göra ett bättre köp om ett halvår eller så. Det är inte prisfallet på egna bostaden som oroar, utan att det jag köper kanske är billigare om några månader…
Allt är väl avgörande för hur länge man varit inne i pyramidspelet. Om du trots att priserna går ner har en rejäl slant i mellanskillnad till den nya lägenheten/huset så klarar du dig.
Du kanske dessutom tjänar bra och har en sund ekonomi vilket hjälper.
Men har du inte varit inne så länge, och dessutom lyxat till de kan en 10-20% nedgång radera ut hela din kontantinsats. Dina möjligheter är oerhört små att köpa något nytt utan kontantinsats.
Jag är så tillfreds med att sålt brf i februari 2017 flyttat till hyres för att jag med stor självgodhet kan säga att jag såg detta komma. Sen får vi se hur illa de blir. Jag gläds verkligen inte åt de som kommer drabbas. Tycker de hela är en oerhört sorlig historia. Men jag kunde verkligen inte stå kvar på stationen i brf med vetskapen om att de kan skita sig. Skönt att sambon förstod och gick med på att flytta ut från råtthålet sthlm. Vi slipper oron och dessutom har vi kommit till ett helt underbart samhälle där folk tittar en i ögonen och säger hej när man går förbi. De är verkligen gamla hederliga härliga Sverige här.
Gratulerar.
Men folk har sjyvende och sist ett eget ansvar. Så varför tycka synd om dom…
I ett socialistiskt samhälle har alla (ekonomiskt) ansvar för individens handling.
@Toni !
Du menar väl "..alla andra.." har "ansvaret" för individens handling…
😉
hur ska de betala för den nya tunnelbanan när de har lovat att bygga nya bostäder ???
Sveriges statsskuld är inte särskilt hög. Det finns belåningsutrymme. Det är privatpersonerna i landet som är skuldsatta upp över öronen. Staten kommer låna i kommande lågkonjunktur, ta över krisande nybyggen och flytta in "nyanlända" som får bo gratis där.
Statsskulded bör vara 0kr ty de som skall betala är inte än födda och kan inte på något sätt anses vara skylidga att göra detta.
@jes kg, lite så ja. Kvalitén kommer att sänkas, vilket givetvis är synd. Det kommer nog att bli lite miljonprogram redux över det hela, med elementbyggen med synliga skarvar och låg ambitionsnivå på utemiljö. Trist för oss som uppskattar vackra stadsmiljöer när vi rör oss ute.
Allt beror på hur man räknar. Sverige är som helhet i toppen i världen sett mot totala skulder samt skulder ex finansiella sektorn. Att staten inte har skulder är en föga tröst med detta i vetskapen. Gammalt inlägg men stämmer fortfarande okej trots att Nordeas flytt sänkt den totala skuldsättningen något.
https://cornucopia.cornubot.se/2013/02/sverige-900-av-bnp-i-skulder.html
Ja, räknar man hushållens ochfretagrns innehav på alla bankkonton som skulder blir det onekligen en enorm skuld för ett land som knappt har några kontanter…
Går väl inte lita på siffror från booli eller hemnet. Har följt några försäljningar noggrant och alla registreras inte på hemsidorna.