Det börjar bli kväll och ännu har inte den prognosticerade förbrukningstoppen nåtts, vilket enligt Svenska Kraftnät ska ske mellan 19:00 och 20:00 (förmodat matlagning i hushållen). I morgon blir en spännande dag på många sätt, med tanke på att det ser ut som nedan av och till just nu i tjänsten Kontrollrummet.
Aktuell frekvens i elnätet. Är förstås bara där nere momentant tills kraft kan sättas in. Källa: Kontrollrummet. |
Svenska Kraftnäts tjänst Kontrollrummet säger följande om den aktuella frekvensen i elnätet:
“Frekvensen är ett mått på och resultat av hur väl produktion och användning av el är i balans. Frekvensen ska vara 50 Hz (Hertz). Då råder det balans mellan produktion och förbrukning. Om förbrukningen är högre än produktionen sjunker frekvensen; om produktionen är högre än förbrukningen stiger frekvensen.”
Tre gånger nu i kväll har frekvensen dippat ner på gult område, vilket jag killgissar innebär att man, om möjligt, sätter in ytterligare kraft i systemet genom att starta upp kraftverk, öka import utifrån eller stänga ner förbrukare. Medan jag skriver det här dippar den ner igen i gult område och tangerade rött, även om jag inte hann ta en skärmdump.
Förväntad högsta förbrukning börjar om ca en timme när de nordiska hushållen ska börja laga mat, men det verkliga eldprovet kommer i morgon på morgonen.
Nu dippade frekvensen ner på rött igen. Intressant det här. Nu hann jag ta en skärmdump.
Källa: Kontrollrummet. |
I morgon ska det lagas frukost, kokas kaffe och miljontals människor ska använda varmvatten. Sedan ska arbetsplatser startas upp, pendeltåg och tunnelbanor köras och skolor dra igång. Samtidigt kommer det inte hunnit bli varmare än. Först vid niotiden förväntas temperaturen sjunka.
Jag har åtminstone gjort en liten insats och rensat en del på solpanelerna, åtminstone de delar där jag inte behövde riskera livet, vilket tiofaldigade produktionen under eftermiddagen, trots att jag inte har rätt vinklad sol på panelerna då. Var ute en släng till nu innan skymning och fick fixat en panel till. Intressant när handskar fryser fast i stegar, handtag eller hängrännor.
Dålig stämning! Efter skärmdumpen var frekvensen nere på 49.81 och nästan utanför mätaren som slutar på 49.80. Källa: Kontrollrummet |
I skrivande stund klockan 18:09 anger Kontrollrummet (som inte ger anspråk på att vara exakt och helt i realtid) ett elpris på 45:96 EUR per MWh. Ska återkomma med hur det ser ut någonstans i intervallet 19:00 – 20:00.
Har man som sig bör om man har elvärme (inklusive värmepumpar) låst elpris så behöver man förstås inte oroa sig. De som kör rörligt elpris upptäcker att det inte är som ränta. Man råkar förbruka mest el när det rörliga elpriset är som högst…
Kontrollrummet hittar ni här. Sverige må exportera el just nu, men vi sitter ihop med våra grannländer och när det är kallt hos dem blir det kallt elpris och effektbrist även här.
Tillägg 19:44: Just nu kostar elen 43:59 EUR/MWh och frekvensen är på grönt.
39 kommentarer
Det har ju varit nedreglerat hela eftermiddagen enligt Nordpool och flödet på överföringarna från norr till söder går enligt planerat flöde, så verkar ju inte vara någon ko på isen.
Men gott om is på kon. Eftersom jag för ovanlighetens skull är i Asien måste jag testa den klassiska "ptjah, själv sitter man och tittar ut över havet i Thailand".
Nä. Det kändes lika sorgligt från andra sidan.
Om allt fungerar normalt skall det inte bli några problem. I motsatt fall (minskad produktion p g a oplanerat stopp i ett kärnkraftverk eller fel i distributionsnätet) är reserverna små vid ett maxbelastningsläge, och då får vi se konsekvenserna av våra allvisa teknologihysteriska politikers skyltfönstersåtgärder inom energiområdet…
I Stockholm med omnejd har man s.k "kokslov" kommande vecka. Även om det kallas för sportlov idag så tillkom det på 40-talet när de stränga krigsvintrarna och en ytterst begränsad import medförde brist på bränsle för uppvärmning.
http://sportlov.org/sportlov-vecka-for-vecka/
Samtidigt som detta skrivs så svarar vindkraften för drygt 40% av Danmarks produktion av elektricitet. Dock kräver denna volatila kraft en lika stor uppbackning av snabbreglerad balanskraft
Kokset sinar nog inte på Stureplan.
Funderar på jämförelsen med ränta. Jag tror räntan hade betett sig lika om den varit mer fri och oreglerad. Upp och ner beroende på tillgång och efterfrågan.
Nu är räntan mer likt en kärnreaktor där man låst fast stavarna på maxprodiktion och pumpar kylvatten för fullt. Det fungerar bra tills en motor skär och sen blir det härdsmälta.
(Men det sista skrev jag mest för att det var en rolig liknelse)
Enligt google är det -4 här i Malmö. Det är ju helt omänskligt och borde vara olagligt. Vart kan jag vända mig för klagomål?
RFSU?
(RiksFörbundet Sexuell Uppvärmning)
Japp, bara att ta fram doppvärmaren.
… och björnfettan
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lagar pöbeln verkligen mat kl 19-20?? Det normala i vårt land är att äta middag kl 17-18. Då börjar man i rimlighetens namn med maten 16.30-17.30.
Kl 20 kanske man tar en kvällsfika med antingen te eller varm choklad. Eller?
Äta middag kl 17, då har väl de flesta inte ens kommit från jobbet än?
17-18 skrev jag. Finns massor med människor som slutar kl tre och äter middag halv fem. Kanske läge för en enkät?
17-18 kan väl funka på en söndag. På en arbetsdag är det ju väl tidigt. I alla fall för mig som brukar sluta runt kl 17. Det brukar snarare bli middag kl 19-20 i mitt hem.
Av folk med fasta tider är det väl bara klassisk blue collar som jobbar till 17 nu för tiden? Och det blir färre och färre sådana jobb.
Blue collar brukar väl oftast jobba 7-16? I vart fall hantverkare. 8-17 är väl desto vanligare på kontorsjobb? Ofta då med flex förstås.
Lugnt så långt, vi exporterar elenergi för fulla muggar och alla prognoser är gröna för imorgon.
Det har inte blåst så mycket senaste tio dagarna heller, men vattenkraften klarar uppenbarligen regleringen fint.
Priset var uppe i €68/MWh häromveckan. Då var vindkraften nere på 1,3%.
Nu ligger vindkraften runt 9% så det är nog ganska lugnt.
Det är enormt mycket billigare att stänga vissa förbrukare några timmar per år än att ha en massa reservkraft ståendes utan att användas 99,99% av tiden.
Ännu har man inte ens behövt stänga förbrukare.
Det här blir intressant, hela Europa kommer hamn i ordentlig kyla på tisdag. Kombination av kallt väder samt mycket vind. Vi får hoppas att vindkraftverken kan leverera, men det är väl högst osäkert, de fungerar inte när det blåser för mycket eller när de är nerisade eller när det är för kallt. Undrar om importen kommer kunna bestå. Vilken tur att våra politiker subventionerar vindkraft och solceller…
Var för nyfikenhetens skull in å titta va läget är med OL3:an, länge sen man hört nåt om den här i Finland. Vi har ju lite kallare nu å det syns nog i importen. Det verkar som om kärnbränslet ankommit och genomgått granskning (8.2.18) men det verkar vara ända tills april 2019 innan den är i drift och producerar till elnätet… Inget som hjälper nu, men är i stort sett vad som importeras i denna stund (1720MW)
Sverige har 16GW installerad effekt vattenkraft (reglerkraft). Förmodligen kan man inte ta ut max. Exakt hur mycket effekt som kan tas ut vet nog ingen, för man har inte provat.
Uttaget varierar över dygnet men kommer ofta upp i ca 12-13GW på dagstoppen. Idag maxade uttaget på dryg 11GW kl 18. Så det ser inte ut som att det har varit något problem idag. Vindkraften har tagit sig något och levererar nu ca 2GW.
60% av svenska hushåll värms av fjärrvärmevärme, i huvudsak genom förbränning av diverse saker som flis, sopor och sånt, så inverkan av köldknäppar blir inte så där jättestor på elnätet.
Och Norge har ca 34GW installerad vattenkraftseffekt men producerar sällan mer än 25GW, så det ser ut att finnas en ganska stor "reserv" i det nordiska elsystemet.
Fast kraftledningarna är delvis för klena och får stora förluster genom upphettning vid brister söderut.
Men vi klarar nog nästa vecka utan större problem än tillfälligt dyr el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det som är så fint är att vi verkar glida genom en kall, vindstilla episod utan att ens ta till reserverna — varken reservkraftverk, högre priser som får folk att självmant dra ner på konsumtionen eller bortkoppling av storförbrukare. Det är rätt bra.
Installerad effekt och tillgänglig effekt är inte samma sak.
Underhåll och andra begränsningar kan sätta gränser, har hört någonstans att det maximala svensk vattenkraft någonsin producerat är ca 13 GW.
Joakim fast det är "vindstilla" ger vind motsvarande en tredjedel av kärnkraften just nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec: och för 3 dygn sen producerade den en 20 del. Så just nu är det inte vindstilla men det var det för några dagar sen vilket nog var vad Joakim pekade på.
Paul det är trevligt att vi har ett utmärkt batteri i vattenkraften som ökar snabbt när ett gammalt kärnkraftverk snabbstoppar eller långsamt när vinden tillfälligt minskar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Mitt bidrag imorgon blir att starta spis, tvättmaskin, diskmaskin och tända överallt innan jag går till jobbet imorgon bitti. Om alla gör så kanske de fattar att vi behöver ha kärnkraften kvar.
Jag bidrar med att starta min Cheva Suburban med en diesel V8 och låter stå på tomgång tills det är dags att åka. Väntar otåligt på varmare klimat
+1
+2
0.17 Herz för lite är ju ingenting… Brukar lägga mig på 62 ombord (60Hz) för lite lagom buffert för simultanstarter men ner till 58 är ju överkomligt om även lite lågt. Take a chill-pill!
Enligt SvK's rapport "Kraftbalansen och effektreseven " daterad 2017-12-05, så är max tillgänglig produktion hela Sverige, 26 755 MW, men prognostiserad förbrukning vid en "tioårsvinter" 27600 MW, dvs ett underskott om 845 MW, som man förlitar sig ska ske via import, främst från Norge som har ett produktionsöverskott om 1800 MW (varav lejonparten av detta kommer att exporteras till Danmark och/eller Nederländerna),eftersom danskarna (DK1 Jylland) och holländarna vid sträng kyla kommer att få högre pris än i Sverige.
Men om det på NP spot inte uppnås något priskryss, dvs om efterfrågan överstiger utbudet, aktiveras av SvK effektreserven, som då bjuds ut på NP spot till 3000 EUR/MWh (nästan 30 kr/kWh.
Och med nuvarande (normala) kyla räcker det att en av de åtta svenska reaktorerna får problem, så kommer med stor sannolikhet effektreserven att behöva aktiveras..
Chill-pill var nog en bra ordination. Vill man veta om det är ett sannolikt problem inför morgondagen så kan man enklast titta på morgondagens elpris som publiceras och avtalas dagen innan. https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/#/nordic/table
I den ser man att priset imorgon snittar på samma peng som många gånger tidigare i vinter, dvs runt 45,93 i zon SE4 som är södra Sverige. I detta fall är marknaden rätt bra att luta sig mot……
Toppen är kl 18-19 då det kostar upp mot 75 EUR/MWh (typ 0,75 öre/kWh). Högt men inte farligare än annars. Riskerna ökar dock betydligt i södra och mellersta Sverige när man stänger de två reaktorerna i Ringhals 2019,2020. I normalfallet OK men om ett kraftverk/elnät då går sönder så…..
Så utomordentligt dumt och förvirrande namn på den siffran. Särskilt med tanke på att produkten som mäts och säljs är växelström.
Re Tor, Chill-pill var bra, lärde mig något nytt där ;-), har själv annars använt det svenska "ropa varg" och visst har du rätt i detta. Har jobbat i elhandelsbranschen i 20 år och minns särskilt de kalla vintrarna 09-10 och 10-11 när vi var mkt nära roterande bortkoppling, men för att balansera bilden hade vi tidvis då också endast ca 50 % av den svenska kärnkraften i drift, men å andra sidan fick SvK på den tiden upphandla 2000 MW produktion i effektreserven, jämfört med bara 500 MW denna vinter (vet uppriktigt sagt inte varför, då tillkommande produktion de senaste sju åren ju mest bestått av intermittent vindkraft som endast har 5 % i av SvK prognostiserat effektvärde).
Dagens "måttliga" konsumtion/produktion tror jag mycket kan härledas till att närmare halva Sveriges har sportlov, med stängda skolor och sänkt elförbrukning, men även totalt sett på kontor och i bostäder.