Den ryska diktaturen hårdnade ytterligare under 2017 och i ansedda The Economists demokratiindex föll Ryssland ytterligare och hamnar i nivå med Zimbabwe, Ruanda eller Qatar.
Diktaturens kreatur inrikestrupperna Omon på ett torg i S:t Petersburg, redo med en fånglastbil om någon gnäller. Från bloggens bildarkiv. |
The Economist gör varje år en indexering utifrån 60 olika demokratikriterier av världens länder. Rankningen sker utifrån valprocessen och politisk mångfald, hur staten fungerar, politiskt deltagande, politisk kultur och mänskliga rättigheter. Detta inkluderar medias frihet, hur fri opinionsbildningen och organisationsfriheten är, samt förstås yttrandefrihet.
Ryssland faller i rankning från 3.24 till 3.17. Det som håller upp index från rent nattsvarta siffror är politiskt deltagande med ett index på 5 (av 10 möjliga) och mänskliga rättigheter på 4.41. Valprocess och politisk mångfald är dock på 2.17, statens funktion på 1.79 och politisk kultur på 2.5.
Dessvärre har flera länder fått se sitt demokratiindex falla ytterligare, men de länderna har liten betydelse för Sverige. Ryssland är via exklaven i Königsberg ett grannland till Sverige, det enda landet i Europa som invaderar, ockuperar och annekterar andra länders territorium, och det enda landet som övar anfall, inklusive med kärnvapen, mot Sverige. Diktaturens ombud i Sverige har också sagt att Ryssland planerar anfall mot Sverige. Idag ockuperar Ryssland tre länders territorium i Europa – Ukraina, Georgien och Moldavien.
I kontrast och trots de Putinhyllande Svärjevännernas smutskastning av landet är Sverige världens tredje högst rankade demokrati med ett index på 9.39 av 10 möjliga. Högre är bara Island på 9.58 och Norge på 9.87.
Ni hittar The Economists demokratiindex här. Kan för övrigt vara intressant att veta att den ryska övergången från en sk hybridregim till diktatur skedde i indexet åren 2010 – 2011 och trenden är linjärt fallande. Och nej, att påstå sig ha “allmänna val” innebär inte att man är en demokrati – endast en kraftigt överutmanad person eller diktaturens kreatur påstår något sådant.
50 kommentarer
Finns det någon sammanställning så man kan se varför Sverige inte får full pott?
Det som stör mig är:
Partierna beviljar sig själva bidrag från skattemedel.
Avsaknaden av en förvaltningsdomstol.
Man tvingar medborgarna att finansiera "fria" medier som berättar hur man skall rösta.
Valsystemet där kandidaterna helt bestäms av partiernas interna nominering.
Förekomsten av media som inte styrs av kommersiella intressen är nog en av framgångsfaktorerna. Finansiering av partier gör dem mer oberoende av kommersiella intressen.
Tror du menar att vi saknar författningsdomstol, och det håller jag med om att vi borde ha. Förvaltningsdomstol finns redan i Sverige.
"Valsystemet där kandidaterna helt bestäms av partiernas interna nominering", detta stämmer inte.
http://pages.eiu.com/rs/753-RIQ-438/images/Democracy_Index_2017.pdf?mkt_tok=eyJpIjoiWkRKbU1HWmxNVEUwTW1FdyIsInQiOiJPdlltVFV0blFRQzZNVERCZHhVeitZRElmUGplOHh3NWs1d2wzVzdRS1JvNU1kVmUxQVRESU9LbEVSOVwvR1F4aG1PV1NlS0ZZcng4NzBcLzVNZ09JOUxiZU5TTEVPekVHayttOTRqQkQ5TkNzWGNtRlowQTZ0UzlUK0pDdm9PVGlcLyJ9
@iblandekonomi Sosse drönare identifierad
Visst finns det förvaltningsdomstolar i Sverige.
När Sverige har nästan full pott bör man väl se detta som ett "demokrati"index.
Hela undersökningen blir mao helt otrovärdig.
Ungefär som den rankningen av transparency international där Sverige har låg korruption. I den frågar man ett antal experter hur de känner att korruptionen är. (I Sverige idel universitetsmänniskor som är tillsatta av politiker…)
Tycker man även kan ta med:
– Politiskt tillsatta domstolar (nämndemän)
– Ingen konstitutionsdomstol där lagar kan överklagas.
– Man kan inte ta valsedlar bakom skynke.
– Inga nationella folkomröstningar på medborgarinitiativ.
– Kungahus som inte är helt skilt från staten
– Massavlyssning av medborgarnas utan brottsmisstanke (FRA-lagen)
– Datalagringsdirektivet (brott mot mänskliga rättigheter enligt EU-domstolen)
Sen har vi decemberöverenskommelsen där partier på kontraktsväg vllle bestämma vem som ska styra nästa mandatperiod.
9,39 låter för högt i mina öron.
– Politiskt tillsatta domstolar (nämndemän)
Gäller inte högre instanser.
– Ingen konstitutionsdomstol där lagar kan överklagas.
Europadomstolen fungerar utmärkt.
– Man kan inte ta valsedlar bakom skynke.
Du får valsedlar hemskickade från de flesta partier och kan oavsett ta samtliga valsedlar. Till skillnad mot i Ryssland så ser inte valförrättaren vad du röstar på. Det är långt värre.
– Inga nationella folkomröstningar på medborgarinitiativ.
Sant. Det är dock få länder som har.
– Kungahus som inte är helt skilt från staten
Kungahuset fyller ingen funktion så det kvittar.
– Massavlyssning av medborgarnas utan brottsmisstanke (FRA-lagen)
Gäller endast kommunikation mellan icke-svenskar och utlandet
– Datalagringsdirektivet (brott mot mänskliga rättigheter enligt EU-domstolen)
Sant. Men teleoperatörerna kan numera skita i direktivet utan skada, och gör också så. Även om lagen finns kvar i Sverige har den ingen verkan.
Du låter som en diktator som försöker bortförklara problemen. Att Ryssland är värre är inte ett argument att vi ska ha sämre demokrati här.
Är du en Svärjevän?
Blogginlägget handlar om Ryssland. Du ägnar dig åt "men USA då"-retorik, vilket får mig att misstänka att du antingen är Svärjevän eller kommunist.
Rösta, eller ta den I r*ven. 🙂
https://www.theguardian.com/world/2018/feb/19/homophobic-video-warns-russians-of-dangers-of-not-voting
Cornu: det faktum att man kan se ganska tydliga brister trots i det närmaste full pott gör att indexet är förknippat med endel brister. Det är inte bara frågan om att man letar brister hos andra regimer utan att man hittar tydliga brister i själva indexet.
Angående ditt försvar av svenska demokratin. Har du något exempel på en svensk lag som faktiskt överklagats? Framgångsrikt? Notera här "lag" och inte "dom".
Listan över brister kan göras längre än så.
Nädu, "anonym". Försvinn hem till trollfabriken.
Du försöker smutskasta demokratiindexet när du inte kan förneka Rysslands usla diktaturbetyg.
Faktum är att Sverige inte har "full pott". Tvärt om ligger vi 6.1% under full pott. Just brister som påtalas i tråden gör att vi inte når full pott. Indexet fungerar alltså och ditt diktaturkramande fungerar alltså bara på överutmanade personer.
För er andra så är det inte bara en handfull brister i Ryssland, utan det handlar om tusentals, kanske 10 000-tals brister. Allt från att det inte finns röstlängder, att man kan rösta flera gånger, att valförrättarna ser vad du röstar på och föreslår vad du ska rösta på, att valurnorna är genomskinliga, att rösträkningen inte får övervakas av riktiga observatörer, att inte vem som helst får ställa upp i valet utan bara de som regimen godkänner (via påhittade anklagelser mot övriga) osv.
Demokratiindexet fungerar vilket bevisas av att Sverige är 6.1% från full pott.
Övriga kan titta på hur skenvalet på ryska ambassaden i Stockholm går till
https://cornucopia.cornubot.se/2016/09/skenvalet-pa-ryska-ambassaden-i.html
Rätt mycket halmgubbe där cornu. Varifrån får du att jag försöker förneka Rysslands usla diktaturbetyg?
Jag har heller inte hävdat att sverige fått full pott. Jag skrev "i det närmaste" vilket betyder att man inte ligger långt ifrån – 6.1% är inte långt ifrån full pott.
Att du inte inser vilken potential till förbättring som finns för sverige är bara att beklaga. Jag tycker nog att potentialen är bra mycket mer än de 6.1%-en, och då innebär ju en i det närmaste full pott ett tecken på att indexet har ganska låga ambitioner när det gäller demokrati.
Enda som halmgubbar är du. Du ljuger och påstår att jag inte ser potential till förbättringar. Ingenstans har jag skrivit det. Tvärt om påtalade jag att vi är 6.1% under "full pott".
Jag har bloggat om att vi borde avskaffa kungahuset och införa en folkvald president (som ej får vara med i något parti – eller helst inte ens varit med) med rätt att utlysa folkomröstningar när riksdagen och regeringen får tuppjuck. Jag har skrivit om att vi borde ha en författningsdomstol mm.
Men du kan inte komma ifrån att Sveriges demokratiska system är ett av de bästa i världen. På marginalen finns det förbättringar att göra.
Enda slutsatsen är att du är rättshaverist, Kremltroll eller Svärjevän (=en som hatar Sverige och pratar skit om landet).
Föreslår att du reser lite och ser hur det går till i andra länder.
Du angriper mitt argument på punkter som jag inte har hävdat. Det är liksom så nära halmgubbeargument man kan komma.
Jag skrev inte att sverige hade full pott, ändå så riktade du in din kritik på den punkten. Jag skrev inte något om rysslands statsskick – ändå så angrep du just på den punkten.
Vidare så brukar du kritisera "USA då"-retorik, men det verkar ju som att du själv bedriver sådan retorik. Jag skall titta på andra länder för att komma till "insikt" i att sverige är i det närmaste perfekt demokrati.
Att man är bland de bästa är inte samma sak som att man är i det närmaste perfekt. Det gäller bara att inse det…
Kungahuset kan få vara kvar o den som är överhuvud få landshövdingelön o dito förmåner. I övrigt ingenting mer utan de får klara dig på egna investeringar.
Har absolut INTE någon lust att betala ett frivolt uteliv på Stureplan eller Rivieran med statligt apanage!
Var står det "perfekt demokrati"? Sluta göra dig löjlig.
Kungahuset kan väl få vara kungafamiljen bäst de vill, precis som Riddarhuset är en privat förening som vilken som helst. Så kan de som vill hissa flaggan när kungen fyller år göra det bäst de vill. Kyrka och stat är åtskild, dags att vi även skiljer kungafamiljen från staten. Kungen kan väl crowdfunda sitt apanage.
Han kan väl rent av ställa upp i presidentvalet. Skulle tippa att han skulle vinna.
När kungen representerar Sverige kan hen väl få lön…
Och tänk vad skulle annars gala-petter tidningarna i både SE o DE då skriva om?
Annars kan väl kungahuset privatiseras och noteras på börsen…
Bernadotte A +2:-, Bernadotte B +2,25:- som det lät i radions börsrapport för många herrans år sedan… 😁
Tja, man skulle kunna tänka sig en vatikanstatslösning med Kungariket Sverige som består av slotten. Behöver sedan knugen pengar får han väl ta betalt inträde av turister eller sälja Tax free-sprit vid gränsen. Vi andra får väl gå med i Finland.
Cornu: jag har heller inte hävdat det. Att citera enstaka ord ur kontext och försöka göra gällande annan betydelse än vad som faktiskt framfördes är ju så nära halmgubbe man kan komma.
Intressant att USA inte faller längre ner i flawed democracy efter ett år med Trump. Kanske får man se kongressens arbete med att hålla honom i örat som en seger för demokratiska krafter i landet.
Trump är väst räddning från socialisterna
USA har kraftiga mekanismer för maktdelning. Presidenten har mycket mindre makt än vad de flesta svenskar verkar tro.
USAs tidigare fall i index var bland annat en effekt av tiden under Obamadministrationen. Tack vare Trumps deltagande i valet ökade medborgarnas aktiviteter samt politiska interaktioner varpå sänkningen dämpades. Kan vara delvis samma sak nu kanske, dvs människors politiska deltagande ökar poängen. Oavsett deltagandets åsikter. Och så samma anledning att Ryssland sjunker, människor hindras att delta i demokrati och i samhället.
Samt som Cornu skrev så finns det en maktdelning i USA.
Oavsett är det viktiga att visa att Ryssland sjunker och att detta sprids till allmänheten, Ryssland är inte att lita på nånstans.
Trump har inte haft några positiva effekter på demokratiindex. Det är lika dåligt som under tiden med Obama.
En stor del av USA:s problem är misstron mot de egna institutionerna. Trodde att Trump skulle kunna undergräva dem ytterligare.
"Idag ockuperar Ryssland tre länders territorium i Europa – Ukraina, Georgien och Moldavien."
Vår tids Hitlertyskland. Putin vill ha Lebensraum.
Eller försöka finta bort problemen på hemmaplan för befolkningen. Inget ovanligt att totalitära ledare startar lite krig när det går dåligt hemmavid, finns ju hur många exempel som helst på det i historien.
Ändå är utvecklingen i Rwanda bättre än i klart mer demokratiska länder som t.ex. Sydafrika.
"I kontrast och trots de Putinhyllande Svärjevännernas smutskastning av landet" – du fortsätter kampen för att hålla hög nivå på debattklimatet ser jag.
Krigsförbrytardiktaturen i Kreml får allt svårare att hålla de ockuperade territorierna. De tilltagande utmaningarna är inte endast av ekonomisk och logistisk natur utan utgörs även av en ökad opposition från lokalbefolkningarna och kanske främst – de ryska stridskrafternas usla krigsduglighet.
Ett tydligt exempel på det senare kunde konstateras senast den 7 februari när rysslandsstödda styrkor – i strid mot mellan parterna gällande överenskommelser – oprovocerat och grovt överträdde den "de-confliction line", vilken separerar de rysslandsstödda styrkorna från den USA-stödda koalitionens styrkor, för att lömskt anfalla Syrian Democratic Forces högkvarter i närheten av staden Khusham i Eufratflodens dalgång. Anfallet, som planerades och utfördes av i huvudsak ryska stridskrafter ur den milis som går under benämningen Wagner group, avvärjdes snabbt och lätt av amerikanska flygstridskrafter och artilleri (HIMARS). Uppgifter från ryska oberoende källor uppger att minst ett hundratal ryska medborgare dödades i striden.
Wagner group (Russias Finest enligt rekryteringskampanjerna)organiseras, finansieras och leds av Kreml via Putins nära vän och målvakt Yevgeny Prigozhin (nyligen åtalad av DOJ Special Counsel Robert Mueller i dennes granskning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet)uppges av ryska media ha minst 3000 man i Syrien och även delta med åtskilliga styrkor i de folkrättsvidriga striderna i Donbas i Ukraina.
Hur tänker du nu?
Ryssland är inbjudna av den legitima staten Syrien att få uppehålla sig på dess territorier.
USA uppehåller sig i Syrien helt illegalt och bryter mot alla tänkbara internationella lagar, tex genom att anfalla staten Syrien utan krigsförklaring, helt oprovocerat.
Intressant att på sociala media följa svårt traumatiserade och vettskrämda ryska officerares och soldaters desperata kommunikation med hemlandet efter att ha konfronterats med stridskrafter av västlig standard.
https://twitter.com/NeilPHauer/status/965558843546767361
https://twitter.com/NeilPHauer/status/964179138889338881
https://twitter.com/NeilPHauer/status/964179138889338881
Intressant att direktdemokratiska Schweiz hamnar efter Sverige.
Ett allvarligt demokratiproblem i Sverige är att grundlagen ändras i det tysta utan någon debatt.
Och att DN, SVT, SR, SvD och några till går samman för att bekämpa "fake-news" och ful-media… 😁
Lite svårare idag än när Sovjet försökte störa Ut "Radio Free Europe" eller när någon (S)-märkt politruk ville förbjuda paraboler…
Förhoppningsvis är DDR-sverige ett passerat historiskt stadium men man skall nog aldrig vara helt säker…
Hur förklarar man Uruguays höga demokratiindex?
Att de har en lång tradition av demokratiskt styre (förutom under en period under 70-80-talet)?
"Trots de Putinhyllande Svärjevännernas smutskastning av landet är Sverige världens tredje högst rankade demokrati med ett index på 9.39 av 10 möjliga."
Och "Svärje" är tryggare än nåååågonsin, för det säger Jerzy Sarnecki och Magnus Betnér.
Noterar bland kommentarerna att antingen så är Ryssland det största hotet som vi har eller att deras stridskrafter består av rädda råttor som inte har en chans mot väst. Hur är det egentligen, har ni statistik på det?
Tja, senast nu i Syrien slaktades "Russia's finest" ibland elitsoldaterna i Wagner när de mötte västerländsk trupp.
ok, men om nu "Russia's finest" fick rejält på nöten betyder väl det att vi inte behöver vara så oroliga för att de ska lyckas hitta på något sattyg här eller? Hur mycket pulver får man för 60-70 miljarder USD? Kan ju inte räcka långt mot NATOS 1000+ miljarder USD.
Man slåss inte med pengar. Rysk numerär är 10x så hög, man har noll respekt för sina soldaters liv. Det väsentliga är vad Kreml tror, inte vad man faktiskt kan. Och i diktaturer vågar inte underordnade säga sanningen.
Så egot kan göra att man ger sig in i strider man inte kan vinna på lång sikt. Men man kan ta Baltikum på kanske 48 timmar. Frågan är vad som händer sen…
Pss sätt hade inte Hitlertyskland en chans att vinna andra världskriget, men man startade kriget ändå. Underskatta inte när diktaturer får tuppjuck förr eller senare.
Hitlertyskland hade de flesta faktorerna för att vinna på sin sida till att börja med. Frankrike och England hade inte mycket att komma med som motstånd och Ryssland var passiviserat.
Två saker vände till Tysklands nackdel. 1) Hitlers beslut att anfalla Sovjetunionen och 2) att USA tvingades att gå med i kriget av Japan.