Tvärt emot vad regeringen hävdar är det inte myndigheterna själva som ligger bakom förslaget om skrotningspremie för sk fastbränsleanordningar (“vedspisar”), utan regeringen själv. Regeringen har specifikt skrivit om skrotningspremie i sitt regleringsbrev till Naturvårdsverket.
Vermont Castings Intrepid II, godkänd braskamin. |
Regeringen påstår sig nu ha stoppat en skrotningspremie (=skatteåterbäring) på äldre fastbränsleanläggningar, aka “vedspisar” och skyllde ifrån sig på statens myndigheter.
Det visar sig dock att det var sosseriet och dess bundsförvanter i form av extremvänsterpartiet Miljöparitet (aka “regeringen”) som låg bakom skrotningspremien. Moderaten Carl-Oskar Bodin har hittat det hela i regeringens regleringsbrev till Naturvårdsverket rapporterar riksdagsledamot Jan Ericson (m) på sin blogg.
“Min riksdagskollega Carl-Oskar Bohlin (M) har nu tagit fram graverande uppgifter om bakgrunden till förslaget om skrotningspremie. Det visar sig då att förslaget kom från regeringen själva i sitt regleringsbrev från regeringen till Naturvårdsverket! (direkt citat från regleringsbrevet till höger nedan). Boverket har bara följt regeringens och Naturvårdsverkets instruktioner!”
Man hittar regleringsbrevet här:
“Naturvårdsverket ska även se över möjligheten att med ekonomiska styrmedel minska påverkan på luftkvaliteten av småskalig vedeldning, exempelvis genom en skrotningspremie för de vedpannor som inte uppfyller gällande regler, och hur sådana styrmedel kan utformas.”
Lustigt nog så hittas Miljöpartiets väljare på Södermalm, där man inte eldar med ved och all energi kommer ur två hål och två bleck i väggen, och sosseriets väljare hittas (hittades?) i t ex Norrland, där man eldar med ved. Så det blev nog lite dålig stämning inom regeringen nu. Enklast att skylla på myndigheterna.
Men alla vedeldare ska vara helt på det klara med att det är sosseriets regering som låg bakom skrotningspremien för vedspisar. Är detta en hjärtefråga så vet ni var ni inte ska lägga er röst – hade det inte varit valår hade man nog ignorerat protesterna.
Sedan kan man diskutera varför någon öht blir kränkt av att få betalt av staten för att skaffa en effektivare vedspis än den nuvarande. Det är inte så att det (ännu) blir tvång på att skrota dem, utan man kan elda vidare precis som vanligt ändå.
45 kommentarer
Dina sista rader gör att hela inlägget framstår som absurt. "Vi hatar Sossarna för dom ger oss pengar om vi köper ny vedspis. Jävla svin!"
Nu är ju inte människor logiska rationella varelser, utan känslodrivna.
Vi ogillar sossarna & co för att de ger bort våra pengar till dem som köper ny vedspis.
Nej, vi ogillar sossarna & com för att… -insert variable-
Hjältarnas marknad. Först skapar man ett problem, sen löser man det och blir hjälte. Folk kommer bara ihåg problemet och vem som löste det,inte vem som skapade det.
Det som inte skrevs i det sista var att de snor folks surt förvärvade pengar för att betala byte av spis och det i syfte att folk skall byta spis i onödan.
Jag säger inte att Vermont Castings Intrepid II skulle vara dåliga men de är ju närmast "snuskigt" dyra.. 😉
Torde finnas andra vedkaminer på marknaden med minst lika hög verkningsgrad som är betydligt billigare och inte lika dyra..
Men, det är ju det som marknadsföringspengarna går åt till… Att förstärka "känslan" hos dem som går på märkeshysterin.
Var nog också en "mode- och varumärkestorsk" tidigare men de värsta av den sorten är nog de "goda" på Södermalm etc. som går på ALLT som "andas" rättvise-, krav- och godhetsmärkt.
Skoda tillverkar säkert kaminer. Du kan om inte annat hitta billigast möjliga kamin på Bauhaus. Billigast måste vara bäst.
Och på Bauhaus i Tyskland får vuxna dricka öl medan de lastar in Skoda-spisen i Skodan.
Nej, det allra billigaste är INTE bäst!
Men, det är intressant att se hur just varumärket påverkar känslan – som du ju själv skriver om – att betala mer för en produkt vars nyttovärde är detsamma som en billigare och likvärdig produkt!
Därför läggs enorma pengar på just att "ladda varumärket" med känsla!
Förutom att de "goda på Södermalm" är "torskar" på det som "andas" (läs marknadsförs) rättvise-, krav- och godhetsmärkt skall det ju även vara miljö- och genuscertifierat numera. Genom att använda dessa produkter ger det även användaren en signal utåt gentemot andra att de är det som varumärket är laddat med! 😉
En Skoda idag består av samma delar som en VW eller Audi medan just själva varumärket är det enda som skiljer och värdeminskningen är mycket mindre per mil i jämförelse eftersom utgångspriset är lägre
* VW – Smart mans Audi
* Skoda – Sparsam mans Audi
Du vet väl vilken tillverkare som var IKEA:s "tjänstebil"?
Bengt, tror inte det är någon som ifrågasätter att du kan det mesta, men varför börjar du prata om varumärken i ett inlägg om spisar och hur regeringen har styrt sin myndighet?
MP:are på Södermalm är just mycket "känsliga" och fr.f.a "ängsliga" för att ha "rätt" varumärken etc.
Och är inte temat för denna blog just ekonomi och politik ?
Och ja, jag har faktiskt bott på Södermalm på 90-talet.. 🙂
Hur vet du hur Miljöpartister är på Södermalm? Och om du umgås med dem, varför hänger du ut dessa människor som ängsliga och känsliga?
Denna är rätt intressant,prepperstuk och tillverkad av folk med kamineldningskunnande.
Köps inte på länkningssidan om man är sparsam.
http://www.xlhemma.se/hus-och-bygg/varme-och-ventilation/kaminer-och-eldstader/vedspis/vedspis-mbs-olymp-plus-med-taljsten/p-556076
Det är billigare på Bauhaus – eller ännu hellre på någon av de lokala bygghandlarna – i Gdansk / Stettin i Polen !
😉
@Pj !
Läser på nätet att den är tillverkad i Serbien!
Drar mig till minnet från min resa dit 2016 att den stora majoriteten av nyare radhus i förorter till Belgrad som tåget passerade förbi- jo, det finns nya hus även där – så hade _varje_ radhus egen plåtskorsten. Något som gör att beredskapen för tider när varken el eller fjärrvärme fungerar så är man inte lika sårbar!
"Men" "vad" "i" "H-VETE" "Hansves" "är" "din" "kaninöronknapp" "glapp" "eller" "sitter" "den" "fast". "Det" "går" "att" "uttrycka" "sig" "utan" "dessa" "ibland"!!!!!
#svinirriterande.
Exakt Bengt, den är Serbisk,juste hemsida har dom med.
Nu tycker jag det är en väsentlig skillnad på "vedpannor" och "vedspisar".
En gammal vedpanna som inte har ackumulatortankar och som används som den primära uppvärmningen i ett hus är det bra om vi kan uppmana folk att byta ut.
Att skrota ut gamla vedspisar som används ett fåtal ggr per år är bara dumheter.
I min mors gamla föräldrahem installerades värmeledning med vedpanna 1941 efter två kalla krigsvintrar. Ackumulatortankar installerades på 60-talet. Efter så mer än 60 år installerades ny vedpanna och nya ack-tankar på 10-talet
Det beror på var den där gamla vedpannan finns. På en gammal gård ute på landet, i ett pannrum, well då kanske det kvittar.
Var det inte så att kakelugnar var explicit undantagna? Såna som man har på Södermalm…
Jovisst,som av en slump.
Knappast något på södermalm som eldar för annat än mysbrasor. Inget problem som behöver lösas således.
Dessutom var det väl så att man helt enkelt bedömde att fastmurade grejer hörde till byggnaden och att man inte kunde/vill reglera dem med samma lagstifting. Gäller således inte bara kakelugnar utan även rörspis och öppen eldstad.
Och ja, där finns säkert en gråzon, det är helt ointressant för grundargumentet.
Kan det vara så att man låtit sig påverkas av lobbyorganisationer som vill sälja nya spisar vilket då ger arbetstillfällen och vinster. Winwin.
När jag sett de stora vedtravarna utanför husen i Västerdalarna i några år har jag tänkt: det här kan ju inte få fortgå. Myndigheterna kommer att hitta på någon energiskatt eller liknande för att straffa vedeldarna som inte har vett att betala till EoN, Fortum och de andra fina bolagen.
För flera år sedan diskuterades skatt på ved från egen skog.
Det märkliga är ju att eldande där det faktiskt är olämpligt (i städer främst Stockholm ) skulle fortsätta vara tillåtet eftersom det handlar om öppna spisar.
Frågan är om det är så stora antalet brasor vi pratar om. Har man en öppen spis så vore det idiotiskt att försöka använda den till att värma upp huset, vad säger man 10% verkningsgrad? Öppna spisar används nog företrädelsevis till mysbrasa någon gång om året om man nu äger en sån spis, om ens det. I storstäderna är ju också vedtillgången begränsad såväl förvaring som träd i grannskapet att hugga ner. Dessutom är det kollektivtrafik som förordas som transportmedel för de stora flertalet medborgarna och då släpar man helst inte på dyr ved inköpt på Ica.
Jag betvivlar att öppna spisarna är ett jätteproblem.
Om vi säger så här, jag cyklar genom Stockholm i princip alla dagar året runt. Från någonstans runt oktober till april så känner jag lukten av eldande. (jag är inte speciellt känslig med tanke på uppväxt med vedeldning i dålig spis på landet) Det eldas mycket mer än vad man vill tro i "mysbrasorna" i centrala Stockholm.
Vedeldning är inte nyttigt oavsett verkningsgrad, det är utsläpp som är ohälsosamma när de sker i större koncentrationer. Alltså om man ska begränsa så bör man begränsa där skadeverkningarna är som störst, i tätorter inte på landsbygden och begränsningarna borde inte vara "effektivitet" utan "eldning" överhuvudtaget.
Jag kan inte känna att det luktar särskilt från just vedeldning här i Stockholm. Kanske bor jag mer centralt än du, i en svindyr skolåda i tätbebyggda Sundbyberg och inte i villaidyll.
Det spelar ingen roll, det är givetvis inte bra om människor mår dåligt eller allvarligt skadas och då ska problemet åtgärdas, men det gäller att prioritera bland problemen.
Det finns massor av saker som inte är hälsosamma i våra städer och någonstans så betvivlar jag trots allt att det är vedeldning som är en av de större bovarna.
Vi har alla partiklar från väg och däckslitage som man får i sig. Jag har svårt att begripa hur folk kan vilja jogga längst trafikerade vägar, kanske det skulle förbjudas, det kan inte vara hälsosamt. Radonmätningar i våra bostäder skiter kommunerna i om de utförs eller ej trots tillsynsansvar och hundratals dödsfall varje år och här finns redan lagstiftning om gränsvärden.
För att återgå till eldning kan jag inte låta bli att tänka på majbrasorna som tänds varje år som barnfamiljerna står i ringar och sniffar på. Borde de också förbjudas, ger ju endast mysfaktor utan verkningsgrad.
Jag har en känsla av att en eller flera personer i ett visst parti, måste visa att de överhuvudtaget har försökt åstadkomma någonting under den tid de har suttit i riksdagen. Antagligen har de fått idén från någon bekant som bott granne med någon som har eldat spånskivor i spisen eller pannan .
Att politikerna ännu inte förbjudit vedeldning betyder ju inte att de inte siktar åt det hållet. Styrande premier är ett tecken på detta.
Det hade varit lysande med ett braskaminsförbud i tättbebyggt område. Bor i ett villaområde där luften rätt ofta kan stå mer eller mindre still och då är det inte så jävla trevligt när grannarna eldar sur ved. Man sitter och kollar på nyheterna på kvällen och hela huset luktar som om vi varit i skogen och grillat korv.
Många kommuner reglerar ju åtminstone tiden på året i den lokala ordningsstadgan, t ex att eldning i detaljplanerat (=tätbebyggt) område är helt och hållet förbjuden från typ april till november.
Det sätter ju åtminstone åt de där vane-eldarna som brukar trycka kaminen full med gamla mjölkpaket och elda upp skiten när det är fullt.
Sen kan du ju byta ventilationssystem också, antar att du bor i ett självdragshus eller med frånluftsfläkt. Dra lite kanaler och skaffa FTX, så sänker du både värmekostnader och slipper sniffa på grannens brandrök.
Visst får man väl elda när man vill och även frigolit om man så vill, bara spjället är stängt.
Gullig katt på bilden som ackompanjerar blogg-inlägget förresten.
(antar att det är din kamin Cornu)
Är det gammal vanlig gips du skruvat upp bakom kaminen? Håller det verkligen, experterna brukar dilla om att gips inte tål att exponeras för förhöjda temperaturer i längden? Och varför livar inte fogen på högersidan? Har du fuskat med montaget?
Fast konstigt namn på missen "Vermont Castings Intrepid II". Måste låta skitkonstigt då man lockar på den.
Skivorna är brandsäkra cementfiberskivor, minns inte vad de kallas. Cembrit tror jag.
De ska monteras med 12 mm luftspalt mot underliggande material.
Kort sagt så är montage och materialval enligt kraven för att uppnå brandsäkerhet. För övrigt brandsäkerhetsinspekteras det hela vartannat eller vart tredje år av sotningsfirman, som inte har något att anmärka.
Hur är de de förbundna med väggen? Ingen risk att det blir "hot spots" vid förbandspunkterna? #ren nyfikenhet
Appropå sotare Ben, förra gången jag var hos din mamma sa hon att nästa gang ville hon att jag rensade kaminröret hos henne. Jag tyckte det verkade konstigt, för det finns ju ingen kamin I hennes miljonprogramstrea,men du kan hälsa henne att jag nu har införskaffat sotarlod och skorstensviska.
Är väl för att undvika hotspots som man ska ha distanser så det blir luftkylning av skruvarna. Fungerar iaf bra när man känner på temperaturen på distanserna är den inget märkvärdig alls. Öht kyls cembriten rätt väl av luftflödet som blir i luftspalten och är inte heller speciellt varma.
Ah, men då var det som det skulle då.