Hemnets statistik över antalet bostadsrätter till salu i Stockholm och Stor-Stockholm visar på att det nu är ca 65% fler lägenheter till salu än normalt för de senaste åren och säsongen, detta oräknat nyproduktion. Marknaden översvämmas alltså även av gamla lägenheter till salu. Uppdaterad med kommentar från Hemnet.
Utbud bostadsrätter i Stor-Stockholm 2014 – 2018. Källa: Hemnet. |
Hemnets statistik över lägenheter till salu rapporterar att utbudet för Stockholms kommun i december var ca 60% högre 2017 än snittet för 2014 – 2016. I januari 2018 var utbudet 55% högre än snittet för 2014 – 2017.
Utbud bostadsrätter Stockholms kommun 2014 – 2017. Källa: Hemnet |
För Stor-Stockholm var siffran i december 64% högre utbud än normalt och i januari var utbudet hela 67% högre än vanligt.
Hemnets siffror är exklusive nyproduktion och vi vet alltså att marknaden nu dessutom översvämmas av nyproducerade lägenheter. Vi har ännu inte sett toppen på överutbudet av nyproducerade lägenheter.
Det är uppenbart att marknaden inte bara översvämmas av nya lägenheter, utan att man också ser ett rekordutbud av gamla lägenheter till salu. Hur detta ska kunna leda till en återhämtning i priserna lämnas som en övning åt optimisterna.
Det är också tydligt att det var i augusti – september som den stora förändringen skedde och överutbudet har inte återhämtat sig nämnvärt sedan dess. Man kan killgissa att många sitter med osäljbara lägenheter de vägrar sälja när de inte kan få forna prisnivåer för dem.
Hemnets talesperson Staffan Tell på Hemnet säger till bloggen:
“Mycket talar för att det var just ett växande utbud som kylde av marknaden under förra hösten (orsakat bla en mättad marknad för nyproduktion i storstadsområden såsom Stockholm). Andra faktorer som låga räntor och låg arbetslöshet har ju inte förändrats nämnvärt. Det är möjligt att det mediala fokuset på det nya amorteringskravet bidragit ytterligare. Jag tror att just utbudet blir högintressant att följa under våren. Om det fortsätter att växa kraftigt kommer det sannolikt bidra till att kyla av marknaden ytterligare. Hur snabbt byggbolagen har möjlighet att ställa om produktionen och hur mycket nyproduktion som kommer ut på marknaden blir också intressant att följa närmare.”
Datat är hämtat från Hemnets mediaportal. Datat för januari visas som horisontell linje till februari, men det finns inget data för innevarande månad, utan detta är för att visualisera.
Man kan fundera på varför inte media mer uppmärksammat det enorma utbudet av lägenheter i Stockholm just nu?
45 kommentarer
Vi ska bygga 60000st lägenhet till enligt regering 2018. Vi har bostadsbrist.
Är det så många ISIS-turister som väntas komma hem igen och behöver en bostad av socialtjänsten?
Jäkligt intressant. Notera hur utbudet redan i august förra året avvek från trenden de tidigare åren. Det här är en indikator som ligger före Mäklarstatistik, Valueguard och Booli. Vi kan också se hur trenden återigen avviker för februari 2018, men den här gången åt andra hållet, vilket indikerar stigande priser.
Om priset ska falla tungt efter Mars 1 liksom 15% till , varför ska de köpa nu? 15% är ett stort klipp.
Har inte sagt att de ska köpa. Många köper nog innan skuldkvotstaket. Sen i april, när ska de kränga sin gamla lägenhet, så ökar utbudet.
Bostadsbrist men också pengabrist för de som behöver lägenhet. Ingen bra kombo! Ska bli intressant att följa detta.
Problemet med den bostadsbrist alla pratar om som ska möta upp all nya dyra bostäder är ju att de som inte har någon bostad är de som inte har råd med mer än 5-6.000 i månaden för en bostad. De kommer aöldrig kunna flytta till järvastaden eller lindhagenskajen.
Då jag planerar flytta till hus ser jag både lägenheter (som jag ska sälja alltså) och hus. Och på båda områdena är det en stor diskrepans mellan säljarnas förväntning och köparnas betalningsvilja. Objekt som inte är väldigt attraktiva kan idag räkna med en prissänkning på 20% medans de smakfullt renoverade objekten med bra läge nog har sjunkit 5-10% snarare.
Men faktum är ju att majoriteten av de som sitter på ett "dussinhus" eller en "dussinlägenhet" inte säljer alls i dagsläget utan tror att amorteringaskraven efter 1/3 och rätehöjningarna bara är hittepå och priserna kommer rusa igen snart.
Problemet gäller alla.
Om "dussinhus" eller som Cornu uttryckte det för många år sedan "samma 70-tals hus" värderas högre än de rimligen borde enligt gängse ekonomiska teorier, erfarenhet och rådande fundamentalt ekonomiska situation blir även andra objekt högre värderade och vice versa. Det hänger ihop. Inte minst om tillgångne på pengar varit bra, men också att köparna och tillika låntagarna tänkt och handlat till tillräckligt stor del kortsiktigt.
Har gjort samma iakttagelse, b-husen säljer inte medan man kan få budstrider på à-husen.
Skillnaden i pris mellan hus med vattenpölar i krypgrunden och mögellukt och de som var välskötta har varit alldeles för liten.
Vem fan köper ett hus som luktar mögel? Sålda har de tidigare blivit
Enligt Martin Armstrong nås botten i fastighetssektorn år 2032.
https://www.armstrongeconomics.com/real-estate/real-estate-v-quantitative-easing/
… och när hade Martin Armstrong rätt senast?
Det hade varit intressant att jämföra med antalet avslutade affärer under samma period.
Antal avslut är ungefär samma som förra året men snittpriset ligger 15-20% enl Penates (Sthlm innerstad).
… lägre totalpris…
Stor orsak till att det just nu är så mycket ute är antagligen amorteringskravet som kommer.
Har varit extremt mycket visningar senaste två helgerna efter det har det kommit ut rätt så få. Budandet var högt två veckor sedan nu är det avvaktande.
Intressanta två veckor som kommer
Folk som köper en nyproducerad lägenhet säljer en redan existerande lägenhet. När det byggs 4:or och 5:or i närförort så kommer de som köper dem sälja 2-3:or i innerstan. Ju fler nybyggen som köps ju fler gamla lägenheter på marknaden.
Bäddat för "debt deflation".
Det ökade utbudet är ingen nyhet för oss som letar lgh i Sthlm innerstad. Samma sökning för ett år sedan gav 60-80 träffar och idag 130-150 träffar. Nästan inga lgh är borttagna före visning vilket gällde 20-30% av de bättre lgh för ett år sedan. Just finns tre lgh till priser jag inte tvekat till förra våren ute till försäljning och som inte fått bud trots att dom legat ute i veckor!
Look out belooooow…!!!
Cornus sista fråga är verkligen intressant. Det det dyker upp några enstaka snyftreportage och debattartiklar men det är förvånansvärt tyst angående det stora utbudet av icke nyproducerade lgh. Jag misstänker att många har ett intresse att inte larma utan istället hör man "det går så himla bra nu". Håller journaliser och regeringen andan inför valet?
Ja, att banker och mäklare går ut och försöker snacka upp priserna är inte förvånande, men att journalister inte lyckas ge en motbild är dåligt. Jag brukar läsa dagens industri och de upprepar ju bara vad dessa intressenter säger. Mycket dåligt av en tidning som ger sken av att ha koll på ekonomi, men jag kanske har för höga förväntningar på dem?
99% av alla journalister bor i fina områden runt innerstan. Klart att dom inte vill skildra verkligheten, det kan ju eventuellt göra den sämre för dem själva.
Har ju skrivits om det både i di och svd.
Ska de upprepa samma sak varje dag?
Cornus siffror som avser utbudschocken av ej nyproducerade lgh är en nyhet som påverkar väldigt många och förändrar synen på den egna balansräkningen/förmögenheten. Det finns fler än bostadsutvecklare och personer som köpt nytt som är förlorare just nu. När oron sprider sig i medelklassen händer det öven saker politiskt, därav tystnaden.
De 30-40tusen nya svenskar som enligt länsstyrelsen kommer till Stockholm i år för bosättning behöver bostäder. Jag tror inte det blir några problem att få tag i nya hyresgäster.
… som kan betala?
Efterfrågan är fortsatt _jättestor_ på hyresrätter.
Ta en titt på "Bostad Stockholm".
Just nu finns 59 nyproducerade lägenheter lediga (nästan alla i ett projekt i Gustavsberg). De som sökt har köat i 10+ år för ettorna, 15-20 år för tvåorna. Bristen är fortsatt stor. Uppenbarligen kan folk betala.
@Incognito Bengtsson. Svar ja, eftersom det är skattebetalarna som står för hyran.
@Andreas L, Har du några belägg för det påståendet?
Som jag förstår det vill man separera ekonomiskt svaga invandrarpersoner från resten av befolkningen, i s.k. utanförskapsområden, så att de inte sprider dålig stämning etc.
Arbetslösheten är väldigt låg i Stockholm, det säger kanske iaf något om betalningsförmågan.
En googling säger att det köptes lägenheter för hundratals miljoner till nyanlända för ett par år sedan, kan det ha ökat?. Förtur i köerna för hyresrätter, som många nybyggda förväntas ändras till. Var ska de annars bo? Betalningen fixar någon annan.
@Unknown: Att arbetslösheten är låg i Stockholm kommer vara ett övergående fenomen när byggbranschen drar i nödbromsen. Många relativt högavlönade byggnadsarbetare kommer snart stå arbetslösa vilket kommer få en avsevärd inverkan på hushållens betalningsförmågan.
Nu var invandringsnettot i Stockholms län lite under 17 000 (januari – september 2017). Av alla de 35 000 som flyttade in är en väldigt stor del arbetskraftsinvandrare och studenter som sedan flyttar ut igen (därav den kraftiga utflyttningen). Om man går runt och tror att det kommer 40 000 nyanlända till Stockholm varje år behöver man nog ta sig en funderare på var man får sin information och varför man låter sig luras…
@martin andersson +1
Det här är jäkligt intressant och jäkligt oroande. Beroende på vart kurvan tar vägen sedan kan det blir en sort accelerator på en del valfrågor.
Anekdot från föreningen i Uppsala: 3a med uthyrningsdel på 80+ kvadrat, värderad till 2401 000 på booli, utrop 2450 000, gick för 2300 000.
Vet inte hur fin den var, men verkade fräsh på beskrivningen.
Oj, det var bra betalt. Mitt hus är 30 % övervärderat på booli, så om priset blev så nära deras värdering är det verkligen högt.
Jag tror att "flipparna" har en del i detta. Kollar man hemnet är det en hel del nya lägenheter som inte står under nyproduktion ute. Hemnet-inredda i samma stil.
Eller är det så de sista lägenheterna i ett projekt säljs av byggbolaget?
jag har min bostadsrätt till salu just nu… Spekulanter finns, men bankerna kräver att man sålt sin nuvarande bostad…Dvs, inga brygglån beviljas. Det har effektivt stoppat omsättningen på marknaden. Tuffa tider för mäklare o de som måste sälja.
Mao, bankerna har bostadsmarknaden i sin hand. Känns tryggt!
Vad har vi för siffror på efterfrågan. Att bara redovisa utbudet ger inget. Hur många blev nervösa i höstas och har väntat med att köpa tills i vår? Det kommer att visa sig på priserna.
Förklara gärna så jag begriper – Det anges att graferna anger utbudets variation fram till för tre år sedan. Varför och hur skulle det vara av relevans för dagens priser på bostadsrätter?
Köpte f ö en brf i Stockholm förra veckan efter att ha följt 12 objekt. Samtliga gick för ca 8-25% över utgångspris. Dock filtrerades objekt med skavanker såsom nedre botten, tomträtt och höga skulder i föreningen först bort och ingick inte i urvalet.
Aj, aj, aj, hur lyckades jag hitta till denna 3 år gamla post? Jag fick intrycket att den var dagsfärsk… Snälla, publicera varken min förra kommentar eller denna vädjan! Varma hälsningar S 🙂
Ähum, ta gärna bort min meningslösa och penibla kommentar från 2021-04-23 09:45 (och denna), som bara hänför sig till att jag var uselt icke-observant.