I skrivande stund (07:44) anger Kontrollrummet hos Svenska Kraftnät ett elpris i hela det nordiska elhandelsområdet till 67:66 EUR per MWh, eller om man förenklat så vill ca 67 öre per kWh. Så mycket för att gårdagens terminer förutspådde framtiden.
Vinter. Arkivbild, visar inte exakt situation på platsen just nu. |
Den prognosticerade elanvändningen har ännu inte toppat, men priset på el ligger just nu alltså runt 67 öre per kWh.
Läget i nätet är dock stabilt sett till frekvensen, möjligen lite i åt det ansträngda hållet, vilket rimligtvis är väntat – när konsumtionen ökar bör det vara ansträngt även om man matchar detta successivt med mer och mer kraftproduktion.
Sverige, Danmark och Norge nettoexporterar el, medan Finland och Litauen importerar. En hel del kraft lämnar Norden till Tyskland och och nettomässigt speciellt Nederländerna.
Här har växelriktaren dragit igång och de första solcellspanelerna har vaknat till liv, även om det inte har börjat skickas ut produktion, då solen inte riktigt brutit upp över träden. En stund efter 08:00 bör dock solcellerna börja producera, då de är riktade i ostlig riktning. Full produktion väntas dock inte förrän efter 10:00.
36 kommentarer
Vi klarar oss bra utan de gamla reaktorerna i Oskarshamn. Frågan är väl om det finns någon politisk vilja att ersätta kärnkraften helt?
Men det är förstås viktigast att bli av med de äldsta och sämsta reaktorerna. Oskarshamn O2 fick en driftstörning och automatstängdes bara tio dagar innan planerad stängning i somras. Bra beslut att inte starta den igen efter det.
O2:an har väl varit inaktiv i flera år för att moderniseras?
Ja, du har rätt. Det var O1 som stängdes i somras. Blandade ihop dem.
Ja, priserna är ju i enlighet med svenska folkets vilja, då kärnkraft ska ersättas med förnyelsebart!
Ja nu är det lite kallt härnere i södern också, -5 C och 5 m/s.
Du får ta och lägga en extra bil på brasan.
Är det klart eler mulet förresten?
Solklart.
Kan du inte värma dig med din mamma?
Ben Dover värmer andras mammor.
Och vattenkraft producerar 12,6GW vilket förmodligen är ganska nära max vad som praktiskt går att få ut, även om installerad effekt är 16GW.
När priserna är så höga producerar man så mycket man kan. Det handlar ju trots allt om att tjäna pengar. Norge ligger på 24GW men begränsas förmodligen av vad ledningarna tål och vad Sverige blockerande exporterar österut. Finland är ju sedan länge en nettoimportör där Sverige säljer bra i konkurrens med Ryssland. Just nu ser det ut som att Sverige har övertaget, eller så behöver Ryssarna elen själva.
Tja, ÖN verkar inte få så kallt (relativt).
Det blåser en del så vindkraften ger inte skit. Men det är klart att om det mojnar och kylan består så …
Östfrontens kyla biter sig kall och rå
Servrarna gnistra och blinka blå
Alla sova i enslig gård, djupt i nattens trygga vrå
I kaminen brinna en brikett så grå
Snön lyser vit på solpanel och gran
Snön lyser vit på taken
Endast bloggar'n är vaken…
+1
Tackar!
Inspiration 1: Tomten – Viktor Rydberg…
https://www.youtube.com/watch?v=-YsGNXwQ-TA
Inspiration 2: Blinkar Blå – Adolphson – Falk
https://www.youtube.com/watch?v=-YsGNXwQ-TA
Nu har väl förhoppningsvis bloggaren avisat sina solpaneler! Bra med sol idag
Jo. Fick ut 900 W i morse, men sedan har det kommit in moln, så nu ger den bara 600 W. 1.3 kWh än så länge idag. Bör landa runt 3 kWh på heldagen tycker jag.
Fortfarande är två paneler i princip helt snötäckta och de kommer jag inte åt utan för hög risk. Snön och isen gled av en av panelerna nyss, men några har fortfarande lite partiell snötäckning, men producerar iaf ca 25 W styck just nu. Bästa panelen ligger just nu runt 60 W, har varit uppe på 90 W.
Ser nu att 900 W bara var väldigt tillfälligt.
Här finns stickprov på produktionen att se publikt.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=63933&sid=56856
Hur går du tillväga när du avisar?
Eftersom den understa snön smälts av panelerna om de får lite sol på sig, så blir den till is och fastnar under natten. Normalt åker all snö av, men nu hade det kommit så mycket snö att puckeln som bildas där takpannorna tar över och bromsar snö hade köat upp snö upp över panelerna.
Då jag inte har någon mjuk raka och oavsett knappt kommer åt utan risk för livet, så använde jag helt enkelt vattenslang för att smälta snön, efter att ha skottat bort den stoppande puckeln (ingen risk skada panelerna där). "Såga" upp snön i fyrkanter med vattnet, och sedan spola generellt överst så vattnet rinner ner under, tills isen släpper och fyrkanterna kanar av.
Blir det så här mycket snö bör man upp och skotta bort puckeln innan den smälta snön fryser till is nästa natt, så glider allt av. Framöver ska jag bara ta hand om puckeln om det blir 10+ cm snö. När det varit mindre snö har allt åkt av av sig självt.
Kanske blogginlägg.
Det later som ett intressant ämne. Ligger panelerna kloss mot eller finns det en spalt? Har du snörasskydd?
Inget snörasskydd. Ingen som går direkt nedanför där snö rasar ner, och jag vill ju att den ska rasa ner så panelerna blir fria. Panelerna ligger kloss mot varandra.
Förlåt jag var lite oklar,ligger panelerna kloss mot taket eller finns det en spalt där?
Det är väl ca en decimeter mellan tak och paneler.
3kWh, då kan du hålla ett par tre Ikea Ledare lysande några dygn.
Bra att veta inför apokalypsen, då lyse är a och o för att vara produktiv och inte helt deppa ihop.
Värmen får man från kaminen.
Om man har batteri, och ö-drifts växelriktare såklart.
JULA har f.n REA på växelriktare!
🙂
https://www.jula.se/search/?query=v%C3%A4xelriktare
Jag har rörligt elpris och elvärme. Och vedkamin. Som tur är skiner solen och huset helt och hållet solbelyst, vilket gör att åtminstone ena sidan av huset inte har någon värmeförlust att tala om under de soliga timmarna.
Danmark exporterar 2400MW just nu; inte varje dag det händer.
Och svensk vindkraft ger 3518MW vilket är utmärkt högt och bra. Samtidigt nettoexporterar vi 1655MW trots kylan. Export sker till Finland, Litauen, Polen och Tyskland. Ja vi importerar samtidigt vindkraft från Danmark och vattenkraft från Norge.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan det här verkligen stämma?
http://i.imgur.com/KnMCIHj.png
Bugg.
Andra dagen utan vatten nu för mig. Som prepper har man ju teoritiserat scenariot många gånger, men nu dag 2, snart dag 3, så förstår man hur mycket man inte tänkt på.
En eller max två gånger går man på toaletten och försöker spola. 3-4 gånger pumpar man tvål i handen och försöker skölja. Efter ett tag lär man sig att man kissar i handfatet och spolar med ett par deciliter vatten från en flaska. Nummer två gjorde jag lyckligtvis inte inne innan jag "lärde mig"..Laga mat, koka te, tvätta sig är stora projekt som tar tid och planering. Veden och kaminen är min räddning. Det här är lärorikt.
Ang matlagningen. Man kan tro att det är lätt så länge man har el, men tomaterna ska sköljas och bestick kanske ska diskas. Sen behöver man vatten för att koka saker också. Utan vatten blir allting mycket svårare; men genomförbart om man är förberedd.