Här har ni ett naturvetenskapligt bryderi att reda ut. Jag har sedan några år identifierat tre mystiska varma fläckar här ute i den obebodda skogen. I samband med rådande väderlek har jag lyckats fotografera två av dem, så de tydligt syns. Medan jag har bokdeadline och skriver så kanske alla underutmanade läsare kan bidra med en naturvetenskaplig förklaring till fenomenet, som annars är ogooglingsbart.
Värmefläcken på vägen i går kväll. Som ni ser på nsta foto växte de under natten, trots minusgrader. |
Till en början – de tre varma fläckarna är i praktiken mitt i skogen, på mark jag äger, eller sitter som vice ordförande i vägföreningen för. Det finns inget kommunalt avlopp, det finns inga ledningar, kablar, kulvertar, bergvärmehål, brunnar eller motsvarande på platserna. El- och telekablar går som luftledning. De närmaste husen (200 meter) har inte bergvärme.
Sedan några år har jag märkt av att det sommartid vid dessa punkter är som att gå in i en butikentrés värmevägg (utan draget) eller kliva ut från en luftkonditionerad flygterminal och in i medelhavsklimat. Vår och höst kan man också märka av att det blir lite varmare på platserna, men det är inte lika tydligt. Och vintertid lägger sig inte snön, om det inte är riktigt, riktigt kallt.
Platserna ligger i skuggan, mitt i skogen, norr om mitt hus etc. Sommartid kan solen träffa platserna på sin höjd någon timme, men solen har knappast träffat de är punkterna sedan åtminstone november.
Sedan igår har det varit runt noll grader, samtidigt som det kom lite pudersnö och tjälen ligger i marken på övriga platser, men inte de här punkterna. Det gjorde att jag kunde fotografera fenomenet. Jag har en FLIR-kamera till min iPhone, men den kameran har dessvärre gått sönder och vägrar laddas, annars hade det varit spännande med värmefoton på platsen.
Den första platsen är på grusvägen. Ner för sluttningen i dalgången är det ca 200 meter till närmaste bebyggelse, och all avrinning från deras avlopp etc bör ske i bergets sluttningsriktning och inte uppåt. Uppåt är det ca 250 meter till närmaste hus. Det finns ingen kulvert eller genomföring under vägen här.
Går man på grusvägen på sommaren blir det väldigt tydligt att man här går genom en värmevägg.
Grusvägen nu på morgonen. |
Under natten, sedan jag tog fotona igår kväll, har i själva verket fläcken på vägen blivit större, dvs snön runt har tinat. Det syns nu tydligt tre varma fläckar.
Att det varit minus grader visas med en skärmdump från min väderstation, som hittas 250 meter från den varma fläcken.
Varit rätt stabilt runt -0.5 grader under natten, ändå har snön tinat runt fläckarna. |
Detalj värmefläck. |
Detalj värmefläck. |
Detalj stora värmefläcken. |
I min erfarenhet kommer, om det inte börjar snöa eller blir plusgrader, de tre fläckarna växa samman till en enda när de har fått smälta snön ett tag.
Den andra fläcken är på en terrängbana cirka två kilometer bort och mitt inne i skogen. Ca 400 m till närmaste bebyggelse, och inte heller något i marken. Finns en luftledning för elljusspåret vid terrängbanan, men annars inget. När man löptränar och springer rakt genom den värmefläcken är det också som att springa genom en varm vägg.
På grund av tidsbrist och bokdeadline kan jag inte bidra med foto den här gången.
Den tredje fläcken är på min gång cirka tre meter från nordligaste husknuten.
Värmefläcken norr om huset. |
Inte heller här finns det brunn, avlopp, ledningar, elkablar eller liknande. De är samtliga på andra platser, grävda till tjälfritt djup med isolering över, och lämnar inga spår. Avloppsröret till avloppets reningsanläggningen och trekammarbrunnen gör att snön smälter tidigare på våren och tulpaner börjar växa lite tidigare där, men det är ner för sluttningen och på andra sidan huset.
Oftast ser man inte värmefläcken på gången, eftersom jag skottar, men när det var 5-10 cm snö i någon vecka för några veckor sedan stod det en vattenpöl där denna värmefläck är. Fläcken var då också betydligt större, nästan cirkulär och en bra bit upp på gräsmattan där tjälen släppt. Detta är jag säker på då jag normalt går där vid djurtillsyn eller när jag ska hämta ved. På grund av att tjälen släppte gick jag runt för att inte trampa sönder den fuktiga gräsmattan.
Huset från 1915 (året det registrerades i fastighetsregistret – huset fanns redan på kartor från 1800-talet) har ouppvärmt krypgrund, så värme ifrån huset känns inte sannolik, speciellt som värmen i så fall hoppar över tre meter.
Det finns berg i dagen i nära anslutning till dessa platser. På berget ligger snön, om någon vill hävda att det är berg närmare markytan på dessa platser som är orsaken.
Jag ser nu fram emot vetenskapliga förklaringar, eller åtminstone hypoteser. På twitter har åtminstone en person vittnat om liknande fenomen mitt på vederbörandes gräsmatta i Kungsbacka.
Fenomenet går inte att googla. Det närmaste är en artikel i Aftonbladet om en punkt där snön smälter på en mans tomt, men det har ingen som helst förklaring. Sedan finns förstås de också oförklarade svjärjarehålorna (svärjare som i svordomar alltså, inte Svärjevänner även om dessa frekvent använder förstärkningsord).
Jag har två hypoteser.
1. En naturlig underjordisk bäck som på grund av att alla platserna är i sluttning läcker upp och bildar en liten artesisk brunn (eller om man så vill kallkälla) som inte riktigt når markytan. Skulle man borra eller gräva ett hål här vore det en bra plats för en brunn alltså. Den underjordiska bäckens vatten håller uppe temperaturen på markytan via ständigt flöde och hindrar snön från att lägga sig. Effekten borde vara kylande på sommaren, men om det istället bidrar till ökad luftfuktighet på platsen så känns det som att det är varmare på grund av fukten.
2. Myrsamhällen. Dessa innehåller trots allt en stor mängd levande varelser, om än i ide för vintern. De genererar garanterat viss värme, koldioxid och vattenånga via sin förbränning. Därtill eventuell myrsyra. Fuktigheten de ger ifrån sig kan likt 1. ovan förklara varför det känns som att gå in i en vägg. Likartad upplevelse får man när man närmar sig en myrstack sommartid.
Att de uppstår där människan gjort åverkan – stenlagd gång, grusväg och terrängbana beror sannolikt på att det därmed inte växer något på platsen. Ute i naturen skulle fläcken vara överväxt av träd, buskar etc, eftersom växter skulle stormtrivas av en varm fläck där våren börjar en månad tidigare…
Men jag är tacksam om någon kan namnge fenomenet. Det finns säkerligen fler platser med värmefläckar men jag lyckas inte få fram något på Google.
Så alla underutmanade läsare – leverera en förklaring.
När jag skrivit klart Höstsols uppföljare kan jag förstås ta fram Geiger-Muellermätaren och kontrollera eventuella joniserande strålning. Om någon i närheten har en FLIR kan det ju också ge intressanta ledtrådar, men nej, jag har inte tid att gå ut och gräva just nu.
42 kommentarer
Hypotes 1 håller jag på, ser ut som rost på dina plattor.
Det är ryssen. Vägminor nedgrävda i förberedelse för påskoffensiven. Gräv djupt, gräv snabbt (men inte just där!!)
När det gäller myrsamhällen måste ju krypen ha in/utgångar, borde vara lätt och se när det blir lite varmare om några månader.
Det finns gott om källådror från berggrunden som sällan når ytan. Det finns en som flödar ett par gånger om året mitt i grusvägen vid mitt sommarställe. Grundvattnet är varmare än snön…
Måste vara inaktiva nanomiter som inväntar skaparnas ankomst!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I’m not saying it was aliens…
… but it was aliens!
Om inte Jan har rätt gissar jag på klyvningsbart material.
Slå ner ett spett för skojs skull..
Det där går väl att googla. 🙂 En bar mineraljord strålar ut värme på natten
Från: https://www.skogskunskap.se/aga-skog/skogsbrukets-grunder/foryngring/markberedning/
Något att gå på i alla fall.
Hypotes 1 verkar rimlig. Kanske har dräneringen försämrats lokalt så att grundvattenytan kryper uppåt? Mo-mjäla fraktioner i marken?
Värmefläcken vid huset (vid stenplattorna och gräskanten) skulle kunna vara någon form av ytkondens/dagg/"dimma" som bildats av ett luftflöde som stoppas upp mot gräskanten. Man kan se att effekten är som störst där gräskanten är som högst. Luftflödet kommer kanske från ditt hus (räcker säkert med ett väldigt svagt knappt mätbart flöde skapat genom värmeläckor), flödet möter gräskanten, stoppas upp och hänger kvar, kyls ner och mättas med fuktighet som sen leder till kondens .
Låter rimligt.
Jag tror jag vet vad det här handlar om. Har ni sett Arkiv X? Förekommer "time loss" i anslutning till de varma punkterna?
Minns inte. Vet bara att tiden går utan att jag får skrivit klart boken.
Hypotes 1 verkar rimligast. Har liknande fläckar i gruset på nerfarten mot huset. Beroende på årstid kan det även dyka upp minimala men synliga "vattenflöden" som väter en bit i det för övrigt torra gruset och sen försvinner. Så i mitt fall är det definitivt ett underjordiskt vattenflöde.
Och som jag indikerade så finns lutningar lite här och där, med en liten bergknalle utanför fönstret på ena sidan huset. Förmodligen rinner vatten längs berget under jorden och kommer närmare markytan på vissa ställen i sin väg ner mot sjön på andra sidan.
Och vatten har väldigt hög specifik värmekapacitet (förmåga att magasinera termisk energi), därav dess användningsområde som distributionsmedium av exempelvis fjärrvärme eller användning som värmemagasin, eller som utjämnare av klimatet, eller uppvärmare/nedkylare av stora geografiska områden (golfströmmen, el nino, la nina, enso, etc)
Jag tror på en Broken Arrow från Yom Kippur.
Håller på alternativ 1, har sett liknande ställen som det t.o.m. ryker om i minus 10. Annars kan det ju vara ett slukhål som närmar sig ditt hus, magman ett par km ner är varm…
Det påminner om följande fenomen: om det lägger sig frost eller ett tunnt snötäcke på t.ex. garagetak med takpapp, så kan man ofta se var takbalkarna går, då dessa gör snön/frosten tunnare eller helt smälter den.
Man kan se samma sak på en garageuppfart där man fuskat med att gräva ur på vissa ställen. Bilden på den tinade plattraden skulle jag gissa beror på att den fuktiga jorden har högre värmekapacitet än sanden/gruset som ligger under plattorna. Skulle man vintertid mäta temperaturen ett par decimeter ner i gräsmattan och ner i gruset under plattorna, så håller jag en slant på att temperaturen är högre i gräsmattan.
Fläckarna på vägen är garanterat lera eller jord i makadammet. Lera och jord kan hålla mer vatten som ger den fläcken en högre specifik värmekapacitet samt sämre isoleringsförmåga.
Om du har lite makadamm ovanpå en bit EPS så får man mer frost på makadammet än om den är i kontakt med backen. Isolerings-lagret gör att mindre massa måste kylas till under noll för att frost ska kunna ansamlas.
En annan aspekt är relativ fuktighet. Om en specifik yta är lite (bara tex 0.1C) varmare än omgivande ytor så kommer dagg (frost) fällas ut på de omgivande kallare ytorna. Detta är pga att kallare luft inte kan bära lika mycket vatten i sig som varmare luft. Man kan ofta se detta på husfasader. Frost sätter sig inte där reglarna är. Detta är inte för att den delen är huset är högre än noll grader, det är bara för att den ytan är lite varmare än dom omgivande ytorna. Den ytan behåller sin värme bättre när luften blir kallare (då dagg fälls ut) pga regeln leder värme bättre än isoleringen samt att den kyls ner långsammare eftersom den måste kyla ner regeln också. Så när temperaturen går ner kommer denna yta ta längre tid på sig att bli kall så fukten i den kalla luften kommer fällas ut på omgivande ytor istället. Ja, man kan ha fukt i luft som är under 0 grader.
Sen kan man också nämna sublimering. Sublimering av vatten har alla säkert varit med om, nämligen när maten torkar i frysen (is och frost i bullpåsen). Frysen behöver aldrig smälta vattnet för att det ska gå över till frost. Istället för is->vatten->gas->vatten->is, så kan den gå direkt från fast form, is, till gasform, fukt i luften. Detta sker hela tiden när du har en varierande temperatur på luften under noll grader tex utomhus eller i din frys.
Hoppas detta hjälpte lite.
Angående plattorna du visade ovan så kan man applicera samma teori på dem. Sanden under plattorna är en mycket bra värmeisolator. Mycket bättre än den blöta jorden som tar i kanterna på plattorna. Dvs samma fenomen som jag beskrev ovan med reglarna på en husfasad.
Bra skrivet.
Om det är vattenådror måste ju din slagruta ge utslag?
Min hypotes är slarvigt anlagd väg med jord/lera där det skulle vara makadam (förklarar de mörka fläckarna) i kombination med inbillning (förklarar varför bloggaren känner en värmevägg där det inte finns en sådan).
Se mitt tidigare inlägg.
Fläcktyfus! Eller så har det något med de små under jorden att göra! Rumpnissar!
Alternativ 1
Uppträngande grundvatten
På mina gamla föräldrars tomt fanns samma fenomen. Där ytligt grundvatten tränger upp pga "hinder" i marken så skapades bara fläckar vintertid. Var kylan dock stark och långvarig så frös det hela uppkom en "glaciär" som fick spettas bort!
Värmeväggen då? Den är svårare att förklara. Eller, nej förresten, den är nog lättare att förklara.
Värmeväggen är förmodligen ett separat fenomen som beror på sol och stillastående luft, men associeras naivt av bloggaren till värmefläcken på marken. Värmeväggen uppträder ju på sommaren.
Det är just kombinationen som är märkligast. Värmen på vintern är bevisad men förmodligen rätt ointressant, om det inte kan bevisas högre temperatur på sommaren också. Det skulle förvåna om den upplevda värmeväggen kan dokumenteras objektivt, förmodligen är det inbillning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Utströmnningsområden fastän vattnet inte riktigt når ytan.
Aliens. Garanterat 🙂
Hotspot från nedfallet från Chernobyl.
Testa mät den.
Tjernobyl…
Ett djur som har sin lya med gångar under? Och värmefläckar kan vara sovdelen? Första som slog mig.
Kombination av grundvatten och sten/berg modell större, kanske rent av urberg som hämtar värme "underifrån" och dessutom värmer upp grundvatten som strömmar runt.
Det är en enorm koncentration av CO2….
Fråga Väder-Per.
Han är "naturskadespecialist"…………
Åtminstone den stora kala fläcken på vägen tror jag är en följd av djurspillning, som av fordon plattats till och pressats ner i underlaget. Där pågår en svag förbränning som vid temperatur nära noll kan få snön att smälta.
Underjordisk svampkoloni?
Mullvadar? Rådisar? Jag lärde mig igår att råttor också gräver gångar i marken. Det här klippet från Youtube är rätt brutalt, så känsliga personer är härmed varnade:
https://www.youtube.com/watch?v=RAqs2Vj1Ark&t=84s