Normalt traktamente är lagstadgade 220:- SEK per dygn för resa med övernattning, minus kostförmåner. Riksdagsledamöter får dock 380:- SEK per dygn ovanpå sina 65 400:- SEK i grundarvode. Vad får du i traktamente?
Rosenbad 112. Riksdagshuset i bakgrunden. |
De hårt kämpande riksdagsledamöterna har ett grundarvode på 65 400:- SEK. Talmän och ordförande eller vice ordförande i utskott har påslag på 15 – 30% ovanpå detta, dvs upp till 85 020:- SEK.
Till detta får man också 110:- SEK varje dag man befinner sig i Stockholm, om man är skriven mer än 50 km därifrån, ett sk stockholmstraktamente. Skulle man mot förmodan vara i Stockholm 21 dagar i månaden ger det alltså ytterligare 2 310:- SEK i arvode. Stockholmstraktamentet är skattefritt och reduceras inte i händelse att man får gratis kosttillfällen via jobbet.
Det intressanta med “Stockholmstraktamentet” är vilket lagrum det lutar sig mot? Siffran 110:- SEK är samma som det vanliga extra traktamentet om man ordnar sin bostad själv vid tjänsteresa, t ex sover i bilen, tältar eller lånar en soffa av en kompis. Men riksdagsledamöterna kan få upp till 8 600:- SEK i månaden i ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm – man kan alltså både få bostaden betald av arbetsgivaren och kvitta ut traktamente för övernattning i egen regi – lite som att både få 110:- SEK extratraktamente och ett hotellrum samtidigt. Kanske vore en fråga för Skatteverket att titta närmare på?
Betyder det här att man som egenföretagare kan skaffa en övernattningslägenhet som företaget betalar och ändå plocka ut 110:- SEK i övernattningstraktamente, eller gäller det bara riksdagsledamöter?
Riksdagens 349 ledamöter jobbar under en riksdagsdebatt. Läsarfoto. |
I Sverige har vi ett skattefritt traktamente på 220:- SEK, som gäller vid resor med övernattning. Från detta dras belopp om man får kostförmån vid resan, t ex hotellfrukost eller lunch/middag. Avdraget för frukost är 44:- SEK och lunch 77:- SEK. Detta täcker förstås inte hela lunchkostnaden, men traktamente ska hantera merkostnaderna det innebär att vara på arbetsresa. Du betalar trots allt för mat även när du är hemma, så traktamentet är inte avsett att ersätta alla utgifter.
Riksdagsledamöterna får dock 380:- SEK i traktamente, där de första 220:- SEK är skattefria.
Detta väcker frågan vad du får för traktamente vid arbetsresor? Betalar arbetsgivaren bara ut lagstadgade skattefria traktamente, eller får du påslag ovanpå detta, förutom inlämnade kvitton för specifika utlägg? Det vore rysligt intressant att se hur vanligt det är med extra traktamente?
Svara på enkäten nedan. Tillägg: 2018 har tydligen traktamentet höjts till 230:- SEK, vilket nu står i enkäten. Motsvarar 220:- SEK tidigare.
Uppgifterna om riksdagsledamöternas ersättningar är hämtade från riksdagens hemsida. En gång i tiden hade riksdagsledamöter samma arvoden som en lärare i grundskolan.
24 kommentarer
Skatteverkets lista vid utlandsresor.
"Researvode" vid inrikesresor som är precis lika stort som det skattefria traktamentet (fast det skattas, så får "bara" behålla 40%).
Det skattefria traktamentet har för övrigt höjts till 230 kr i år. Så vid en inrikes resa får jag (230 minus avdrag för ev frukost/lunch/middag som betalas av någon annan) + (230 * 0,4) per dag. Skulle gissa att de flesta större företag har något liknande.
Jobbar man utomlands kan det på grund av skatteverkets beräkningsgrunder (ambassadluncher?) blir extremt förmånligt. För ett bra tag sedan jobbade jag i Korea och fick över tusen kronor om dagen skattefritt (idag 624 kr).
Indien gav på samma sätt löjliga 600+ kronor om dagen, när en vanlig arbetarlunch kostade 15 spänn eller nåt sånt (idag får man "bara" 319 kr).
Kronkursen har stor påverkan.
Traktamentet skall väll täcka in lite mer än bara lunch och middag.
Pasta, pesto och lite billiga nötter. Ca. 3kr för en lunch. 🙂
Japp, det hoppade ganska mycket upp och ner under min "aktiva restid". Kunde variera från 400 kr ena året till 800 kr nästa, eller nåt sånt. Det är mer än vad valutan varierade så exakt hur skatteverket räknade ut ersättningen är lite av ett mysterium.
Ja, visst ska utrikes traktamente täcka mer än så. En dagstidning, telefonsamtal till familjen, och så vidare. Men det kostar nästan ingenting ändå.
Ta Indien som exempel. Frukost? 5 spänn. Lunch? 15 spänn. En riktigt bra middag? 50 spänn inklusive lite dryck. En lyxbrunch på nåt av de 5-stjärniga hotellen? 250 spänn för champagnebrunch på tex The Oberoi i Bangalore.
Tipset till den som är ung och resglad är att ta ett jobb med många utlandsresor. Kul erfarenhet och gott om pengar!
Ja det är ett riktigt bra tips.
Sedan att hoppa över ölen och argument som "man måste ju leva oxå", så är man i princip "all set" med sparandet.
Jag tycker att skatteverket borde höja sina ribbor. Det med tanke på att mer än bara mat hemma omöjligörs. Träningskort och massor av annat som inte hotellrabbatter mm. täcker upp.
Som gammal avdankad simmare kan jag säga att det är snordyrt att träna på resande fot.
Hotellen man bor på brukar ju ha gym, men de kan vara av rätt risig standard. Företagen har ju ofta "friskvårdsförmåner" som man kan utnyttja till sånt här, fast då får man ändå betala en liten bit själv.
Ja, tjänsteresor i Sverige blir man inte direkt rik på.
Har traktamente om jag reser men vet inte hur mycket. Har dock slutat att resa i tjänsten, då det är alldeles för besvärligt. Vill någon träffa mig personligen får de resa till mig. Annars kan man lösa det mesta via Skype och liknande. Den inställningen har fungerat riktigt bra så de senaste 15 åren eller så.
När jag tänker efter så är Skype det normala nuförtiden för att få ihop möten över vitt skilda geografiska områden och tidszoner. Resandet har gått ner drastiskt de senaste 10 åren eller så.
Samma sak för mig. Jag reste otroligt mycket för 10-15 år sedan, nu väldigt lite. Sen ska ju onödiga skypemöten med flera tidszoner inblandade hållas till ett minimum, men det är en annan historia…
Helt rimligt att man får extra betalt om man tvingas till Stockholm.
Det var lite intressant lunchläsning att studera riksdagsledamöternas förmåner. Sådär superbra är de ju inte, särskilt nu när framtida riksdagsledamöter har "ekonomiskt omställningsstöd" istället för inkomstgaranti.
Det som är gött är förstås natt-traktamentet för övernattningsbostaden i Stockholm, plus lite reseförmåner (SJ-kort och sånt). Men annars är det rätt magert, du har ditt arvode och ditt traktamente (som är i nivå med standarden i privat sektor) och det är också allt.
Ingen övertidsersättning (iofs standard för nästan alla jobb som betalar >50k/mån), restidsersättning, semesterersättning, ganska medioker milersättning om man kör egen bil, inte särskilt imponerande extrapension, osv.
Återstår då "ekonomiskt omställningsstöd":
Tjänstgöringstid Förmånstid
1 års sammanhängande tid — 3 månader
2 års sammanlagd tid — 6 månader
4 års sammanlagd tid — 1 år
8 års sammanlagd tid — 2 år
(stödet = 85% av tidigare lön och avräknas mot andra inkomster)
… det här är ju på ett ungefär liknande de villkor som storföretag ger anställda vid större varsel, ett par årslöner och lite generösare till äldre.
Men man kunde gott sänkt arvodet lite grand och framför allt minskat antalet riksdagsledamöter till säg 249.
Man kanske skulle bli riksdagsledamot..
😁
I utlandsstyrkan fick vi traktamente, dock drog arbetsgivaren av för kostförmån och boende. Boendet bestod antingen av afghanskt hus av normalstandard eller tält. Maten bestod av Palau gjord på självdöd get o bröd alt frystorkat. Detta ansågs jämförbart med svensk hotellstandard
Problemet med riksdagsmännen är inte att de har för mycket betalt, snarare tvärt om. Det är ju bara halvfigurer, myglare och rena dårar som ser ett jobb med 65 000:- i månadslön som värt att intrigera, ljuga och armbåga sig fram i flera år för att få.
Med en vettig ersättning och lite krav på representanterna samt avveckling av det skadliga partisystemet borde det gå att få in kompetent folk istället. Alternativt att man har det som ett oavlönat hedersuppdrag.
Okej. Och vad är en vettig ersättning för dig?
Du tror inte att någon av oss med en lön på 20000-65000 kr per månad har tillräcklig kompetens gör vårt jobb. Finns väl knappt något jobb idag som inte kräver en hög praktisk och/eller teoretisk kompetens?
Finns briljanta människor som arbetar för 40k/månad. Det finns faktiskt idag många briljanta människor som skiter i vilket. I princip all relevant utveckling drivs idag av människor som ser lön som någon slags bieffekt av framgång. Det gäller inte bara IT; Elon Musk satsade in hela sin rikedom i Tesla för att han ville bli "ännu mer ekonomiskt oberoende".
Så nej, det skulle förstås inte ha någon effekt med högre löner. De politiker vi har är där för att de får röster i nuvarande system, inte för att de är kompetenta. Detta ska _inte på något vis_ förväxlas med att folk på något sätt vill ha dem där; vi har inte den typen av fritt, transparent system. Men frågan är om man ens lever den dagen svenska folket förstår sitt eget politiska system.
Det största felet med dagens politiker är inte att de är särdeles dåliga på att göra det de gör, utan att de inte inser att det de gör inte är värt att göras över huvud taget!
Mnils;
Tänkte du på att en soldat, sjuksköterska, pedagog, brandman eller en polis som jobbar för ”ynkliga” 25000 kr per månad utför alltså också ett arbete.
Kanske t.om. mycket bättre jobb en en riksdagspolitiker, bankdirektör, modebloggare eller skådespelare?
Det som en scen ur Lorry:
”Tänkte inte på det”.
Jag kan inte tänka mig att ett högre traktamente är skattefritt. Det blir nog 58% skatt på de extra 110 kr.
Så det blir mest rundgång i skattesystemet och göder mest administratörer som sitter och kostar pengar för att föra runt pengar i en cirkel och bokföra detta. Shit vilket liv. Sitta och snurra runt andras pengar och aldrig göra nytta i samhället. 😉
Purpose in life
Man får inte 380 kr och 110 samtidigt. Det är antingen eller.
En fördel dock med mycket resande är alla de förmåner som VIP-lounger, resebonusar etc ger.. .😁
Inte minst en lokal politiker i Gbg vet det och jag själv kan rekommendera Star Alliance loungen på Kastrup! 🙂
Som konsult i enormt internationellt bolag blir detta lite vad man gör det till. Man kan nog köpa det ena, andra, tredje, göra avdrag för det fjärde och hantera det femtioelfte som utlägg innan någon reagerar (om man inte råkar ha en paragrafryttare som närmste pappvändare, men då kan man ju alltid byta pappvändare).
Det kan förstås vara relativt förmånligt med riksdagsarvoden och förmåner. Men det stora problemet är partistöden som gjort partierna oberoende av att ha betalande medlemmar. Beroendet av betalande medlemmar är en demokratisk buffert mot allt för "självständigt" agerande politiker som tror sig "veta bäst". "Checks and Balances" på riktigt.
Inget trakt. Företaget betalar alla mina utlägg istället.
Jobbar i Danmark.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.