Nu när försvarsberedningens delbetänkande landat i att hushållen ska klara en kris i en vecka utan hjälp från samhälle kan det vara bra att titta på vad som faktiskt behövs. Detta följer nedan.
Det här klarar sig en person på i en vecka. |
SVT har publicerat ett desinformationsfilm, där man tydligen ska klara sig på en burk mat i en vecka, eller för den delen fem liter vatten. Oavsett om detta bara var symboliskt, så glömde man helt bränsle till spritköket. Kort sagt ägnar sig SVT åt alternativa fakta eller fake news. Eller som det förr hette: dålig lat okunnig journalistik. Ska man ta något som helst totalförsvaransvar ska man lista hur mycket som behövs och inte glömma bränslet.
Här följer istället en seriösare ansats till vad enveckasbehovet är för enpersonshushållet utan andra förberedelser (t ex egen brunn, kamin och vedspis för matlagning etc).
Prioritetsordningen för prepping och enveckas katastrofförberedelse är värme-vatten-mat, baserat på treregeln. Du överlever tre sekunder utan hopp (dvs om du ger upp och släpper taget, eller tar livet av dig själv), tre minuter utan syre (inte så mycket att göra något åt), tre timmar utan skydd mot vädrets makter, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Mat är alltså det minst viktiga, vi är ändå bara 200 generationer från stenåldern och åtminstone vuxna friska människor klarar tillfällig svält, även om det leder till sk personlighetsförändringar.
Hopp upprätthålls genom att erhålla korrekt information. Vet man att strömmen kommer vara borta i sju dagar mår man bättre än om man saknar denna information. Därtill kan information ge dig kunskaper, kunskaper du helst redan ska ha med dig i förväg. Hopp upprätthålls också genom att ha något att göra. Bra spel och bra böcker är exempel på detta.
Det viktigaste är alltså information, värme, följt av vatten och sist mat.
Belysning och information
Information är det allra viktigaste då det gäller att hålla uppe modet och hoppet.
En batteridriven radio behövs för att kunna ta emot information. Jag rekommenderar starkt Civilförsvarsförbundets nödradio. Den har inbyggt litiumbatteri du kan ha laddat sedan tidigare, kan även laddas med vev eller solceller (mycket långsamt, när omöjligt vintertid) och kan även köras på engångsbatterier, samt användas som ficklampa och med sitt USB-uttag ladda t ex mobiltelefoner. I praktiken kan du vevladda din mobil.
För belysning rekommenderas batterilampor med energieffektiv LED. Annars kan man gå och lägga sig när det är mörkt, och t ex sova.
Min EDC-lampa är en Fenix E12. På minsta effekt, vilket duger gott inomhus, räcker ett AA-batteri till den i hela 22 timmar. På högsta effekt klarar den sig i en timme. Har man ett vitt tak kan den med fördel riktas rakt upp i taket på högsta effekt och då ge rumsbelsyning.
För att klara sig i mörkret i sju dygn går det bara åt några få batterier. Man behöver inte hålla på med levande ljus eller värmeljus. Det är dyrt och dessutom en onödig brandrisk. Skaffa en bra energisnål ficklampa. Ännu hellre en bra pannlampa. Undvik stearinljus.
Jag har en Armytek Wizard pannlampa. I läsläge, vilket också fungerar generellt inomhus och inte heller bländar någon om man lyser i ansiktet, har den en driftstid på ca 100 dygn på ett enda uppladdat 18650-batteri, eller två engångs 18350-batterier.
Sedan vill man ha lite god litteratur att läsa, och bra sällskapsspel att spela.
I övrigt rekommenderas extrabatteri till mobiltelefonen, så den kan nödladdas vid akuta behov, om nu mobiltelefonin fungerar.
Värme – värmekamin och 45 liter fotogen
Du behöver under vinterhalvåret ett alternativt sätt att värma upp din bostad. Visst kan man använda filtar och kläder för att hålla värmen, men det blir fuktigt inomhus utan uppvärmning och din prestationsförmåga och vilja att genomföra något blir lidande. Det är ärligt talat mindre kallt att vistas utomhus än inomhus i ytterkläder, på grund av fuktproblemet. För barn etc är det dessutom väldigt svårt att motivera bärandet av ytterkläder inomhus, samtidigt som man ändå fryser på grund av fukten.
Min rekommendation är inte alls SVT:s filt. Sängkläder har alla redan i sin bostad och det ska räcka. Istället behöver du en värmekälla. Detta kan exemelvis vara en fotogenvärmare. Jula har en bra värmare, som ger 2.2 kW vilket räcker till ca 30 m2 eller en halv lägenhet. Exempelvis kök plus ett sovrum. Är det inte extremt kallt kan 2.2 kW räcka gott till hela bostaden om man kör dygnet runt.
Åtgången är ca 6 liter fotogen om dagen. Detta förutsätter att det är riktigt kallt – i normala fall klarar man alltså kanske en hel lägenhet på detta, eller mindre över t ex natten när man kan ha det svalare, men nu ska man kunna klara en vecka även om det är -20 grader ute. Det kan bli så att man bara använder en del av bostaden, lämpligen köket och något rum till.
Behovet för en vecka blir alltså 42 liter fotogen. Avrundas med fördel till elva 4-liters fotogendunkar. Detta är dock en gemensam hushållsresurs och är inte per person, om man nu inte är ett ensamhushåll.
Vid förbränning av fotogen bildas CO2 och vatten. Stora mängder vatten om man ska värma på i sju dygn. Vattnet kommer kondensera och CO2-halterna blir till en början höga och gör att folk får huvudvärk och blir trötta. Att dö av för hög CO2 är mindre sannolikt, då någon förr eller senare kommer göra det instinktivt rätta och öppna fönstret. Förekom detta och tillse god ventilation. Ett fönster på glänt kan vara lämpligt, helst i anslutning till fotogenvärmaren. Läs instruktionerna.
Man behöver också tändstickor.
Notera att du inte får förvara hur mycket bränsle som helst i hemmet. MSB anger 100 liter brandfarliga vätskor som max för det normala hemmet. I flerbostadshus ska förvaring helst ske på balkongen. För yrkesmässigt bruk (t ex om du bor på en gård och lagrar drivmedel till jordbruket gäller andra volymer).
Vatten – 35 liter
Behovet av dricksvatten är två liter om dagen. Lägger man till behöv för matlagning och hygien, inklusive disk etc, så når man lätt ett minimikrav på fem liter vatten om dagen. Detta oräknat att spola i toaletten – fungerar inte vattnet i kranarna fungerar inte heller avloppens alla pumpstationer och toaletterna kommer oavsett sätta igen även vid manuell spolning med t ex hink.
Behovet av vatten blir alltså 35 liter för en vecka, vilket med fördel kan avrundas till fyra tioliters dunkar vatten.
Hygien
Toalettpapper. Räkna med att du måste klara magsjuka. Det räcker inte med SVT:s enda rulle. Minst sex toapappersrullar, knappt en om dagen.
Våtservetter kan vara bra. Det ska vara våtservetter med alkohol i och inget annat, annars kan du lika gärna använda tvål och vatten.
Första hjälpen och relevanta mediciner för hushållet.
Matlagning – spritkök plus fyra (fem) liter T-röd
Innan vi går in på mat så måste man hantera matlagning. Enklast är ett spritkök, t ex ett Trangiakök. Mer bekvämt är dock att ha en gasolbrännare och tillhörande gasoltub.
Till detta måste man alltså ha bränsle. Trangia anger att 5 cl T-röd kokar upp en liter vatten på 10-15 minuter under normala omständigheter. Hela brännaren brinner på cirka 25 minuter, dvs innehåller 2.5*5=12.5 cl T-sprit, vilket innebär att 15 minuter att koka upp en liter vatten och sedan tio minuter koktid kan koka pasta nog för en liter vatten.
När det gäller konservmat behöver den normalt sett bara kokas upp, och då drar det bara 5 cl bränsle. Egentligen något mindre, då konservburken inte är en liter. Men för att ha marginal kan vi räkna med 17.5 cl T-sprit per måltid pasta + konservburk.
För en frukost där man kokar ägg går det också åt 12.5 cl T-sprit – koka upp vattnet, plus tio minuter, och vi kan anta det samma om man vill göra havregrynsgröt.
För en frukost, plus två varma måltider blir dygnsbehovet alltså 47.5 cl T-sprit, eller avrundat en halvliter. Är man flera i hushållet finns skalfördelar, det behövs inte fyra liter vatten för att koka pasta till fyra personer. Det finns också mer energieffektiv mat, t ex ris istället för pasta, då ris drar betydligt mindre vatten och egentligen bara behöver koka upp och sedan kan isoleras med handdukar för att bli färdigt.
Sju dagars matlagning på spritkök ger alltså ett behov av 3.5 liter T-röd, eller fyra enlitersflaskor eller en 5-liters dunk. Håll koll på den totala mängden bränsle i hushållet.
Mat
Vi antar låg aktivitet och 2000 kcal (“kalorier”) per dygn. Det går att klara sig på mindre, men detta är en sorts miniminivå. En enskild måltid bör alltså ligga runt 700 kcal, och på minst 500 kcal för att man ska känna sig mätt.
Man behöver tänka måltider och variation, men här utgår jag från att man äter samma sak varje dag, med viss variation.
Frukostalternativ A: Knäckebröd och mjukost, samt kokt ägg.
Knäckebröd tål lagring i rumstemperatur, liksom mjukost och ägg. Äggen ska dock inte varit kylda tidigare, och har inte hur lång hållbarhet som helst, men att ha ett stort paket ägg stående i prepperförrådet och rotera denna varje vecka är inte speciellt svårt.
Ett kokt ägg innehåller ca 155 kcal. En knäckebrödskiva (Wasa Havreknäcke) 64 kcal. Mjukost har 210 kcal (Kavli Baconost) mer 100g. Om man äter två kokta ägg, fyra knäckebrödsskivor med vardera 20 g mjukost så blir kalorierna 155*2+64*4+0.2*210*4=734 kcal.
Detta är en fullgod frukost. Ett stort paket havreknäcke innehåller 32 skivor och räcker således till åtta dagar. Ett paket mjukost väger 400 g, vilket räcker till fem dagar, så det behövs två paket. Till detta fjorton ägg. Vi nöjer oss med tolv och ett helt paket.
Alltså, ett stort paket havreknäcke, två paket mjukost och ett paket ägg.
Frukostalternativ B: Havregrynsgröt med sylt och mjölk från torrmjölk.
Havregryn innehåller 360 kcal per 100 g. Sylt innehåller mest vatten och ligger runt 170 kcal per 100 g (Björnekulla jordgubbssylt). Torrmjölk har 350 kcal per 100 g och spädes ut 1:10, dvs 35 kcal per deciliter.
Två deciliter havregryn väger 100 g och blir tillsammans med salt och fyra deciliter vatten en ordentlig portion havregrynsgröt (vatten för matlagning har vi redan) med 360 kcal. Fyra deciliter pulvermjölk till detta ger 4*35=140 kcal och till det slänger man på en hel deciliter sylt. Summan blir 360+140+170=670 kcal. Det är en rejäl frukost som på grund av sin volym kommer göra de flesta mätta.
För sju dagar behövs två stora paket havregryn (750 g styck), två 400g burkar sylt och ett paket med torrmjölk (tio liter).
Gröt har också visat sig vara den kost man kan äta längst utan att tröttna, enligt amerikanska tester under kalla kriget.
Lunch och middag:
Burkköttfärssås med kokade makaroner.
Felix köttfärssås original på burk innehåller 560 g och har 90 kcal per 100g. En burk kan med fördel snålas till två måltider, vilket då ger 5.6*90/2=252 kcal per måltid. Hundra gram torr pasta har 350 kcal. Till det hela blandar man i en matsked olivolja, där olivolja har 900 kcal per 100g och matskeden väger 15 g.
Totalt blir kaloriinnehållet 252+350+0.15*900=737 kcal.
För en vecka med fjorton måltider behövs sju burkar köttfärssås, 1.4 kg pasta (dvs tre 500g pastapåsar) och en mindre flaska olivolja.
Chili con carne med ris.
Felix chili con carne är också på 560g, men innehåller 100 kcal per 100g. En deciliter ris innehåller 360 kcal. Även här slänger man med fördel i en matsked olivolja enligt ovan för 135 kcal. Delar man burken på två måltider ger detta alltså 560/2+360+135=775 kcal.
För en vecka med fjorton måltider behövs alltså 1.4 kg ris och sju burkar chili con carne, samt den där flaskan olivolja.
Rekommendationen är förstås att variera. Speciellt barn kan matvägra vid ensidig kost. Detta ska ses som exempel.
Andra bra kombinationer är t ex Felix köttbullar i gräddsås tillsammans med pulvermos. Pulvermos drar lite energi och vattnet behöver bara kokas upp. Fyra deciliter färdigt pulvermos ger 260 kcal. En halv burk köttbullar i gräddsås 336 kcal. En halv deciliter lingonsylt 110 kcal för en summa på 706 kcal.
Allt som behövs för en lunch eller middag för två, eller en person två gånger. Pulvermos och lingonsylt blir över. |
Snacks och mellanmål
Moralhöjande, särskilt för barn, är att kunna erbjuda några snacks.
En Cloetta Kexchoklad innehåller 299 kcal. En 200g Marabou schweizernötchoklad innehåller otroliga 1140 kcal. 200 g ICA Eco dadlar innehåller 500 kcal. En burk karamelliserad mjölk (färdigkokt kondenserad mjölk) bjuder på 1197 kcal.
Frukost plus lunch och middag enligt ovan ger förvisso mellan 670+737+737=2 144 och 734+775+775=2284 kcal per dag. Men slänger man på en halv schweizernötkaka, en kexchoklad en halv påse dadlar (bra för magen) eller en halv burk karamelliserad mjölk så har man marginaler.
Så för en vecka – en schweizernötkaka, en burk karamelliserad mjölk, en påse dadlar och två kexchoklad. Dessa kan förstås bytas ut mot något annat – torkad frukt, konservfrukt, chips eller vad man nu gillar.
Det är sammantaget inte speciellt mycket mat som behövs för en vecka, utan det är vätskor för uppvärmning, matlagning, hygien och dryck som är det som tar plats.
Det du behöver för en vecka. Ser nu att jag glömde ställa fram torrmjölken till havregrynsgröten och olivoljan till pastan. |
Fotot ovan visar en kombination av lunch- och frukostalternativen, vilket gör att det blir lite mer än nödvändigt av vissa produkter. Fullständig lista nedan. Notera att listan är lite övertung på pasta, ris, knäckebröd och torrmjölk pga av att vi kör två olika luncher/middagar. Notera också att detta är för en person.
– Civilförsvarsförbundets nödradio
– Fenix E12 ficklampa
– Tio AAA-batterier
– Armytek Wizard pannlampa
– Två CR123-batterier
– Reservbatteri mobiltelefon (GP Powerbank 10 400 mAh – tillräckligt för 4-6 dygnsladdningar)
– Bra böcker att läsa (Midvintermörker-serien, Stjärnklart-serien, och Höstsol, samtliga av Lars Wilderäng)
– Bra spel, t ex Munchkin Apocalypse här med Sheep Impact-expansionen
– Första hjälpen och mediciner
– Fotogenvärmare Jula
– 44 liter fotogen, elva 4-liters dunkar från OK/Q8.
– Tändsticksask
– 4 10-liters dunkar vatten från Biltema
– Toalettpapper, sex rullar
– Våtservetter
– Tvål
– Femliters dunk T-röd
– Wasa Havreknäcke
– Kavli baconost 400g
– Ett paket ägg
– 750 g havregryn
– Björnekulla jordgubbssylt
– Semper torrmjölk
– 3 burkar Felix köttfärssås
– En flaska olivolja (glömd på fotot)
– 4 burkar Felix chili con carne
– Ett kilo pastapaket
– 2 kg ris (behövs mycket mindre då vi även har pasta)
– En 200g Marabou Schweizernötkaka
– En påse dadlar
– En burk karamelliserad mjölk
– 2 Cloetta kexchoklad
88 kommentarer
Kan rekommendera denna fotogenbrännare om man inte kan/vill besöka Jula eller betala deras priser: https://www.awn24.se/petroleum-heizung-mit-flammloeschfunktion.html De har precis höjt priset från 400 till 500 men den är fortfarande mycket prisvärd.
JULA:s fotogenvärmare är nu på "kampanj" ( Vilket sammanträffande !!! ) och kostar bara 499:-
https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/varme-och-ventilation/kaminer-och-oppna-spisar/fotogenkaminer/fotogenvarmare-418016/
Har man en s.k farmartank med diesel och har lite större ytor att värma upp kan man med fördel även införskaffa denna – Även denna just nu på "kampanj"!
https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/varme-och-ventilation/uppvarmning/dieselvarmare/dieselvarmare-418030/
civilförsvarets nödradio rekommenderas EJ! Den jag köpte var av värsta kinesiska smäckkvalitet, det gick inte att få in ens mix Megapol på den (starkaste signalen här) och handveven var ett skämt (kändes som att den skulle ramla av efter fem tag). Ficklampan var som ett utblåst stearinljus på femti meters håll osv.
De va ju tråkit. Har just beställt den radion, men inte fått den än.
Hat beställt en "billig" vevradio på eBay.. 😉
Skall komma snart från det stora landet borta i öster, men som gammal scout är detta med prepping intet nytt!
Kontanter i små valörer kan också vara bra att ha och då inte enbart SEk utan exv. €
Annars så behöver man INTE köpa deessa dyra "märkesprylar" utan det går oftast lika bra med någon "no-name" produkt! Detta eftersom tillverkarna brukar tillverka "no-name" enligt samma ritningar på "övertiden"!
På Ge-Kås i Ullared kan man köpa bättre vattendunkar än Bil-Temas och dessutom medföljer "pipen" där. Ullared är även ett "Eldorado" för diverse torrvaror och konserver!
Bra inlägg. Med all respekt för Södertörns Brandförsvarsförbund rekommenderar jag ändå MSB:s folder Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25569.pdf
Komplettera med Gasol för hem och fritid: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25365.pdf
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du glömde en hagelbössa så du får behålla dina grejjor.
Det kanske mest har att göra med var du bor antar jag om du behöver hagelbössa eller ej.
Med tanke på att man inte ens får ha gammalt junk i ett källar/vidsförråd i fred idag, så har jag inga större förhoppningar om förbättring när apokalypsen kommer.
Som sagt var, bor man på vissa ställen är det nog bäst att dra ganska omgående.
Misstänker ni att det kan bli kravaller vid minsta lilla strömavbrot i ert närområde eller om fenomenet med bilbränder är återkommande hade jag tolkat det som en varningssignal.
Själv har jag inte det problemet där jag bor, vilket jag är glad för.
Detta är inte apokalyps, detta är en vecka.
Det räcker med ett par timmar i fel område för att det ska bli apokalyps. https://mitti.se/nyheter/12-000-blev-utan-strom-i-tensta-och-rinkeby/
Hur kan man veta att det bara är en vecka?
Kartbok/länskarta för att få en bra lägesbild över olika skeenden samt planera evakuering.
Kontanter.
Utnyttja grill/gasolgrill om man äger en sådan.
Dela upp förrådet på flera lotter som göms på olika platser. Dels blir det lättare att hushålla samt om man blir rånad så blir man inte av med allt.
Bra cyklar med kärra för ev. evakuering.
Nät/metspö
Behöver man detta så innebär det en större katastrof så lika bra att från dag 1 planera omgruppering till säkrare område ifall hjälpinsatserna verkar dröja.
Kaffe, filter och gärna en flaska gott vin för oss som vill fortsätta att ha lite lyx även om strömmen är borta. Har svårt med frukost utan kaffe. För oss som har katt behövs också ett lämpligt förråd för denna med dvs mat och helst kattsand. Minns hur det gick för pappan i en familj som skildras i Stjärnklart.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Papperspornografi. Fattar ni vilken het bytesvara det kommer att bli när internet försvinner? Jag har givetvis laminerat ett enormt förråd så att jag kan hyra ut dem per timme på ett någorlunda hygieniskt sätt efter apokalypsen.
Smart, då kan man snabbt och hygienskt dra av det som dragits på…
@Ben !
Jag VISSTE det ! 😉
Du och "Lasse-Kongo" har ALLTID haft ett "samarbete"! :p
http://archive.li/w4ru1
För tvåpersoners hushåll rekommenderar jag annars kondomer. Två paket borde väl räcka för en vecka. Så kan man pippa istället för att sova när det blir mörkt.
Kan man inte "nuppa" utan gummi ?
😉
Jo, men det är svårare att få tag på grädden till kaffet utan gummi
24h meals
Konserver i all ära, men hur är det med energität mat?
Kanske ska kolla på dietistlistor framtagna för äldre personer boende på äldreboenden. Dessa har ofta svårt att äta mycket då aptiten är nedsatt.
Gör kan med fördel spikas med matolja. Otroligt hur mycket olja som går att få i vanlig havregrynsgröt, den blir bara godare dessutom 🙂
Kallpressad kokosfett är bland det bästa man kan ha.
Lite laxerande innan magen vänjer sig men sen går det bra.
Det går att ha det till allt möjligt lampolja, mild antiseptisk hudchreme och matlagning.
Näringsdrycker (används ofta i äldrevården) är inte så dumt. En liten flaska på 2 dl innehåller 400 kcal, dvs en normal måltid. Fullständiga näringsvärden. Lång hållbarhet, upp till 1,5 år. Kan förvaras i rumstemp.
Digestive kex 🍘 innehåller mycket energi ⚡, är billiga och lätta att förvara
De flesta kan leva iaf. en månad på fett och muskler. Vatten och en varm sovsäck är allt som verkligen behövs. Vill man leva längre kan man slänga in vitaminpiller och 50 kg pasta. Går att få för 500:-
För ett tag sedan hälsade jag på en som hade den perfekta BOLen.
Ja förutom vid radioaktivt nedfall då.
Egen ö på 67 ha lätt 300 äppelträd, egen vattenkkälla.
Dessutom hade han 20 talet köttdjur och ungefär lika många får.
Mangårdbyggnaden var byggd under mitten av 1800 talet.
Det blir roligt att hålla djuren med foder och vatten i en vecka utan el. Eller kanske han förtänksamt skaffat egen reservkraft?
Som djurhållare är man skyldig att kunna ordna foder och vatten (och ventilation i förekommande fall, som fågel- eller grisfarmer) även när strömmen gått. Lagkraven via djurskyddslagen är sådana att bönder med djur i praktiken är de bäst förberedda i landet, långt bättre än preppers.
Vatten är inget problem, de har ju en hel sjö att dricka ur:)
Både fåren och korna, belted galloway för övrigt, äter enbart ensilage på vintern.
Det är lite krångligare förstås.
Men vid en kris har han gott om tid att ställa om.
Kan man inte spara in på toapapperet om man torkar sigmed litteraturen?
Bra sammanställning men jag tycker du överdriver uppvärmningsproblematiken rejält. För att hålla fukten borta räcker det att hålla temperaturen några grader över utetemperaturen. För det behövs inga 2kW, någon oljalampa + dig själv, säg 200w totalt borde fixa det i ett rum. Håller dig varm gör de med bra underställ och förstärkningsplagg. Barnen hålls varma på natten i samma säng, och får hållas i rörelse om de blir kalla om fingrar och fötter på dagen. Utmärkt även att hälla varmvatten i petflaskor att ha innanför jackan, i sängen eller värma fötterna mot (i en filt).
Har erfarenhet från tre dygn utan fungerande fjärrvärme i hyreshus (lgh mitt i ett 8 vån-hus) under senhöst (runt 0 ute). Gick alldeles utmärkt, dock fanns ju el och därmed alla sekundära värmekällor i huset. Temperaturen gick ned till runt 15-16, men som boende mitt i huset var det inga problem alls.
15-16 är ju verkligen inget att bråka om. Är vad jag medvetet värmer upp till hemma i normalfallet vintertid.
Med rätt sorts tält går det alldeles ut märkt att tälta i vardagsrummet. ( utan staglinor och tältpinnar att slå ner i parketten)
Tack Lars för ett oerhört informativt inlägg!! Och då har jag ändå delvis preparerat men jag har missat vissa saker märker jag. SVT kan dra något gammalt över sig.
Det viktigaste med prepping är att "gilla läget"!
Förstå att man INTE (längre) kan duscha varmt 20 min varje morgon och heller inte byta underkläder varje dag.
Och att detta INTE är "hysteriskt äckligt"!
Att man inte längre kan/måste följa någon serie på HBO/Netflix, läsa någon "modeblogg" eller hänga med vad "tjändisarna" gör på Stureplan!
Jo, är faktiskt helt OK att frysa, inte tvätta sig och ha dåligt med mat en vecka (man behöver inget toapapper heller). Det viktigaste är tillräckligt med dricksvatten. Skulle krisen vara längre än en vecka är uppvärmningen och lyxmaten som Cornu beskriver otillräckligt. Kanske bättre då att satsa på mer spisbränsle, vattenfilter och kaloriförstärkning typ dunk med matolja och sockerpåsar, för uthållighet på många veckors sikt.
Efter varit utan badrum i några månader så kunde jag konstatera att man kunde lätt byta underkläder dagligen och inga som helst problem att helkroppstvätta sig dagligen. Man handtvättade sina kläder och skötte hygien noga, och skulle situationen vara så att sjukvård var svår att få desto viktigare sköta hygienen
Seså, fyra dunkar Moonshine, bra till det mesta, sårrengöring, uppvärmning mm
Undertecknad har bott och bor fortfarande i fält (enkla skogskojor och tält)under tidvis ganska långa perioder och har därmed fått en del vanor. *Riktigt hushållspapper typ "torky" är ovärderligt. *För den som inte är absolutist är det ju guld värt med lite gott dricka i vissa situationer. *Cigtändare är bättre än tändstickor.
En vecka bör alla överleva utan något speciellt så länge man är kvar hemma i bostaden. Gör lite granbarrs-te på julgranen ni slängt ut på gräsmattan. Passa även på och gör lite massage olja och massera frugan nån gång då o då så hon hålls på gott humör resten av veckan och inte blir för gnällig. Inget är mer destruktivt för överlevnadsinstinkten än gnäll-kärringar.
Kan inte se att jag behöver något alls för en vecka. Kan laga mat på gasolgrillen. Tar gasolen slut finns vanlig grill. Maten i skafferiet och frysen räcker minst två veckor (oftast längre). Kan elda med ved för värme. Gott om led-ficklampor och extra batterier. Inget av detta införskaffat som krisberedskap.
vatten?
Använd INTE en vanlig kolgrill inomhus
Haha, varför skulle jag grilla inomhus? Har kommunalt vatten men även en egen brunn och en vattenreningskanna jag fick gratis, funkar nog för dricksvatten.
ang fukt. går å fixa utan värmare:
https://www.youtube.com/watch?v=1l4jg_FJ5Yc
finns flera varianter på ljus med kruka 🙂
har inte testat men har sett videos på tuben av snåla amerikaner som värmer en lägenhet med dessa bara för att spara pengar 🙂
200 flaskor Ripassovin och 100 gåsleverkonserver utgör min lite ståndsmässiga prepp. Foie Gras var ett parti som inte gick att skeppa till US från en Fransk kollega. ca 4500 kcal / kg…
Någon som testat "Fuel Your Preparation" och kan ge ett omdöme? Tycker Mountain House smakar okej men dom är lite dyra. https://www.fuelyourpreparation.com/
Funkar det att värma/koka på Julas fotogenkamin??
Mycket prat om värme mm.
Att förbjuda nyinstallation av vedspisar verkar vara ännu ett ohyggligt slag i luften för miljön.
Som ägare av en klassisk vedspis, kan jag säga att den är fantastisk…men.
Det är inget man vardagseldar i eller har tålamod till att koka kaffe eller lagar mat på direkt.
Om jag tillåts yttra min grinighet över ännu ett värdelöst fattat miljöbeslut!
En Contura braskamin med kokplatta (tillbehör) borde vara obligatoriskt.
Jag tycker det är hur smidigt som helst att koka kaffe och laga mat på vedspisen, det enda som är lite trixigt är att hålla jämn temperatur i ugnen.
Har kaminer och brännare till matlagning…
Vedspisen är mysig när det är kallt.
Men det blir dynghett och tar tid.
Finns det något alternativ för oss laktosintoleranta veganer med dålig syn?
Fogas.se har bra fotogen på 25L dunk eller fat.
Apropå fotogen: Går det inte lika bra – och blir billigare – att blanda diesel och lacknafta som man köper billigt på typ Bil-tema ?
Vad tror du om alternativet braskamin och dieselaggregat för att driva tex pump till brunnen istället för att ha vatten på dunk i förväg?
Det låter bra tycker jag.
Traktordrivet aggregat och några kubik disel sen löser sig det mesta
Felix köttfärssås finns inte att få tag på längre, tillverkningen upphörde för något år sedan pga dålig efterfrågan. Enda köttfärssåsen jag hittar i butiken numera är Findus glasburkar.
Noterat att de försvunnit, iofs rätt nyligen, men det var väl just den dåliga efterfrågan som gjorde att de fanns kvar ett tag i butik. Har börjat köpa Findus glasburkar. Sämre köttfärs dock, har inte jämfört kaloriinnehållet, men antar att det är ungefär samma.
Jag har testat varianter från ica, willys, coop, city gross, lidl. Den från ica är klart sämst, helt annan smak och konsistens.
Någon som har koll på hur man kommit fram till siffran 7 dagar i betänkandet? Besömer man att hjälp kommer komma dag 8 eller har man bara tagit ett tidsintervall som låter bra (och som är större än den klassiska 3 dagar)?
Jag tror att någon inom Sosseriet har kommit fram till att det på grund av alla neddragningar inte längre går att evakuera alla politruker i S och MP med familjer/par-konstellationer från Stockholm inom tre dagar. Om man kan utöka fristen innan plundringen börjar kommer alla kunna evakueras innan det blir dålig stämning.
Rekommenderar läsning på wikipedia om strömavbrottet i NYC 1977 med pludring (och jämför med det 1965). Se till att du har en bra säkerhetsdörr eller BOL utanför städerna.
Mitt bet är att vi klarar 4-5 dagar i Stockholm sedan kommer mobben ta över. (Vi har väl inget som heter utegångsförbud i våra lagar?)
Min familjs egna SHTF-plan är att stort strömavbrott längre än 6 timmar och man befinner sig i stan => börja evakuera mot BOL.
Vad gäller mat är röda linser ett mycket bra alternativ. Lång hållbarhet. Kombineras lämpligen med pasta, krossade tomater och olivolja.
Och glöm inte kryddorna till maten! Tar inte mycket plats, men höjer matens ätvärde rejält.
En bra sammanfattning det här. Men vissa saker kan man göra lite annorlunda. Att spola ner dyrbart dunkvatten i toaletten är bara helt fel. Att bajsa i plastpåsar som sen läggs i en sopsäck på lämplig plats är en mycket vettigare lösning.
Disken är också lätt att minimera med hjälp av engångsartiklar. Och vid matlagningen kan man spara bränsle genom att låta tex pasta ligga i en termos med hett vatten och tillagas. Inte helt lätt att få det bra men mat blir det. Termosar är också bra för att spara varmvatten i så att man alltid ska kunna tvätta händer och annat i varmt vatten. Guld värt så man inte slarvar med hygienen.
Och inte minst är det mycket effektivare att vädra rejält en kortare stund än att låta fönstret stå på glänt. Då är det bara luften som ska värmas igen. Men då får man se till att göra det också. Många har gått åt pga dålig ventilation och eldning! Man blir bara trött och dåsig av syrebristen och sen somnar man.
Värmningen av hemmet verkar lite överdriven. Att värma till 10-15 grader är fullt tillräckligt om det är kallt ute. I såna här situationer kan man klä sig ordentligt istället och sova i en koja.
Sista glasögonsmurfpåpekandet är valet av nöjen. Bara elände och apokalyps? Knappast något som sprider harmoni och hopp i krisen. Välj saker som påminner om det normala, några uppmuntrande och hoppingivande nöjen.
"Oräknat att spola i toaletten". Ingenstans menar jag att dunkvatten ska användas till toaletten. För det behövs betydligt större mängder vatten.
Vad gäller nöjen är det förstås skamlös egenreklam och i övrigt min sorts humor.
Håller inte med om 10-15 grader. Normal temperatur är det som gäller.
Man får se till helheten. Att ha en hemmatemp på 10-15 grader är inget konstigt historiskt. Det är inget fysiskt som säger att vi måste ha varmare. På dagarna rör man sig, på nätterna kryper man in i en koja tillsammans. Varför bränna allt krut på lyxvärme dygnet runt ett fåtal dagar om man kan värma till en obekvämare men funktionell nivå många fler dagar? Att lagra bränsle är krångligt och allmänfarligt i en lägenhet så det krävs prioriteringar. Man får skilja på behov och önskemål.
Ett annat sätt att spara vatten är ju att om man göra t.ex, pasta så gör man soppa istället för att slå bort vattnet.
Glöm inte att dricka piss när vattnet tar slut!
Varför vänta? 😉
Vad får dig att tro att han väntat?
En normalfet västerlänning klarar sig 40-50 dagar utan mat. Brukar själv köra 5 dagars vattenfasta 1gång per år. Har inte påverkat privat- eller arbetsliv under denna period märkvärt. En burk mat räcker därmed mer än väl, vattnetransonen är dock lite väl snål.
Det smidigaste är väl om man kan integrera preppandet med vardagen.
– 2-4 paket havregryn i skafferiet för den som äter gröt till frukost. Köp mer när det bara är två paket kvar. Samma tänk kring syltburkarna.
– Tanka bilen när tanken är nere på en tredjedel istället för när det börjar bli tomt. Då slipper man lagra diesel hemma.
– Gillar man camping så ha några extr gastuber/t-rödflaskor hemma.
– Några års förbrukning av värmeljus kan lagras upp.
– Skorstenslös spis som man eldar alkogel i borde kunna ersätta fotogenkaminen och samtidigt erbjuda halväkta myyys.
– Choklad kan lagras länge. Och ätas fort.
– Pasta brukar säljas med flerpackrabatt.
– Vattenreningstabletter kan ersätta dunkarna med vatten om man har någonstans att hämta vatten. Kan lagras en livstid.
– Y3 är bra för handtvätt.
Bra att du tänkte på att man behöver papper att tända en eld med -> böckerna 🙂
Vattenrening typ lifestraw, eller Steripen och/eller i kombination är också att rekommenera när 50 liter vatten tar slut.
Jag skulle nog inte ta bort något i listan, men lägga till: ett par burkar surkål och lite mer toapapper och pipinett kissburk. kissuppsugare/travelkit.
Lite mer krossade tomater och mer konserver i form av frukt och proteinrika vegetabilier.
Elverk med diesel eller bensin har både, några dunkar bränsle sedan startar man båda några timmar om dagen för middag, hålla kylan i kylskåp och frys, vattenpumpen kan gå och så att pumpen kan pumpa . Sedan tömmer man frysen på älgkött och annat och potatis från jordkällaren. Enda problemet är att man kanske bränner diskmaskinen eller tvättmaskinen pga överspänningen, man kopplar in elverket i något elutag och kopplar ur huset från elnätet vid stolpen.
Nu klarar jag mig själv enda jag behöver är energi sedan är jag själv försörjd sålänge frysen är full och jag har bränsle som jag alltid har för minst en vecka.
Har man inte tillgång till jumboägg så ska man nog äta ett extra om man vill få i sig frukostkalorierna.
Hur länge kommer min gasspis fungera vid ett ev längre strömavbrott?
Man blir lite nedstämd när man läser FOIs rapport om Krisberedskapen för livsmedelsförsörjningen ur ett internationellt perspektiv.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/krisberedskap/livsmedelsforsorjning-vid-kris/krisberedskap-for-livsmedelsforsorjning-i-ett-internationellt-perspektiv.pdf
Våra egna beredskapslager är ju avvecklade så min fråga i andra trådar här – "sen då?" – kvarstår. För Sverige verkar allt bygga på att vi skall kunna snabbt få nödhjälp från EU men slutsatserna i kap 4 är ju inte roliga.
Detta bygger ju dessutom på att det inte har blivit en krasch (elsystem, Internet eller annan energiförsörjning) som drabbar våra grannländer. En Internet-krasch á la DDOS eller förstörda knytpunkter kommer ju drabba våra grannar lika mycket och då är det inte bara att "beställa på nätet".
Den ena handen vet uppenbarligen INTE vad den andra handen gör…
Uppenbarligen har det MiljöPartistiska Södermalmsperspektivet fått ett alltför stort inflytande !!
"..Den första juli inför Boverket skärpta miljökrav för den som eldar hemma. Nyinstallerade kaminer ska klara krav på utsläpp och verkningsgrad.
Ledare
Undantaget för vedeldade spisar, huvudsakligen för matlagning, försvinner…."
https://www.svd.se/hur-klarar-du-en-vecka-utan-el/i/senaste/om/ledare
För de som bor i lägenhet måste själva skitandet utan tillgång till spolvatten snart bli det allra största problemet. En stadsbefolkning producerar otroliga mängder skit.
För de som bor i lägenhet måste själva skitandet utan tillgång till spolvatten snart bli det allra största problemet. En stadsbefolkning producerar otroliga mängder skit.
Tack för info! Undrar vilken Armytek pannlampa du har – verkar finnas flera olika.