Dags för lite härligt julaftonsmys i stugvärmen så här på julaftonskvällen. Vad sägs om att lägenhetspriserna i Stockholm är delägsta på 29 månader och sists sågs i juli 2015?
Mys vid Liljeholmskajen. Visst, Liljeholmen ligger utanför innerstaden, men fotot är taget från Södermalm som är i innerstad. |
En vända in hos Husmasken och Boolis dagliga boprisdata så här på kvällen, nu när december månad går mot sitt slut visar att priserna i Stockholms innerstad är ner 9% på ett år och 13% sedan halvårsmax. Priset är nu i snitt 86 370:- SEK per m2, baserat på 461 affärer.
Priserna i Stockholms innerstad är därmed tillbaka till lägre än i juli 2015 och tar oss alltså tillbaka hela 29 månader, där man inte tjänat något på sin “bostadskarriär” och de som köpt de senaste 29 månaderna ligger i själva verket back. Släng på mäklararvode vid flytt ovanpå den förlusten, vilket blir en ansenlig summa pengar vid dagens prisnivåer.
Om man t ex har en lägenhet som kostar 5 MSEK och ska betala 2% i mäklararvode så är det 100 000:- SEK i utgift vid flytt, vilket kanske kan kännas lite när man samtidigt har backat och gör en förlust på försäljningen. Men om det är någon tröst har ju alla lägenheter i princip fallit, så det blir billigare att köpa en ny, och på förlusten betalar staten skatteåterbäring.
I övrigt har några anonyma personer tagit fram en engelskspråkig primer om hur den svenska bostadsmarknaden fungerar, vilket finns att läsa som PDF här.
Vi önskar alla lägenhetsägare i Stockholms innerstad en riktigt god jul och ett ännu bättre gott nytt år! Alla har ju en lång bostadskarriär bakom sig och ligger på plus. Utom förstås de som gjorde sitt första köp de senaste 29 månaderna…
För Stockholmarna kunde det varit värre. De kunde bott i Uppsala, där priserna är tillbaka till lägre än i april 2015, och alltså de lägsta på 32 månader. Nu ska det byggas 28 000 nya bostäder i Uppsala i en deal med svenska staten, för att bygga “nya ghetton städer”. Trösten för Uppsalaborna är att den nominella förlusten med 36 437:- SEK per m2 är lägre än Stockholms innerstads 86 730:- SEK.
46 kommentarer
Julmüs! Skönt att man hoppat av karusellen innan smällen.
Är inte inne i bostadskarusellen själv utan hyr.
Men var det inte så förr att man kunde skuta upp en tidagare reavinst i en ny bostad. Dvs bör man dessutom inte i värsta fall kunna ha en restskuld på förskjuten tidigare reavinst om man bytt upp sig nyligen. Snart kanske vinsten inte längre finns men dock kvarstår skatten.
Om du säljer med förlust får du väl kvitta förlusten mot den uppskjutna vinsten?
Ingen aning om man räknar detta som man fått låna pengar som skulle betalats i skatt eller om man får spara vinsten / förlusten genom hela karriären. Oavsett vilket så har det hjälpt till att trissa priser.
Om du säljer med förlust så räknas väl den mot den uppskjutna vinsten…
Slöläser lite, men tabellen på sid 10… Polens bnp/capita 26% av Sveriges?
Ja, det är en hel del i den där "primern" som är oseriöst, felaktigt, obalanserat och spekulativt (i en och samma riktning dessutom). Det liknar mer ett inlägg på flashback eller ett blogginlägg än någon seriös text om jag ska vara ärlig.
Det faktum att de är annonyma och hänvisar frågor till "[email protected]" får iallafall mig dra slutsatsen att de är i 25-årsålder, ganska oseriösa och från Göteborg…
Mopongo, kan du ge exempel på vad du finner "oseriöst, felaktigt, obalanserat" i "primern"?
Ett exempel på felaktigheter och brist på seriositet är att de anger att Polens BNP/capita skulle vara 26% av Sveriges. I verkligheten är den runt 50% av Sveriges när du korrigerar för köpkraft (Världsbanken). De påstår att nettoinflyttning av statslösa under perioden skulle vara drygt 32 000 personer. Enligt SCB är nettoinflyttningen mindre än 4 000 (felaktigt). Eftersom de saknar korrekt källhänvisning så går det inte att kontrollera var de får sina uppgifter ifrån (oseriöst). Dock så hänvisar de till SCB men när man tittar på länken så kan du enbart få fram siffror om befolkningsökningen, inte BNP per capita eller något om vilka länder som de som har invandrat till Sverige kommer ifrån (vilseledande).
Detta är bara en liten del av deras "primer" men visar hur de medvetet bara redovisar siffror och indikatorer som stödjer deras tes, hur de redovisar felaktiga siffror och hur de inte ens bemödar sig att källhänvisa ens hjälpligt korrekt.
Hej Mopongo, tack för dina kommentarer, att du anser att artikeln är oseriös verkar inte ha hindrat dig från att läsa den, vilket är glädjande.
Som du kan läsa i introduktionen står det:
"We cannot guarantee the accuracy of all information, but we will try and include sources where possible, using mostly data and charts from official sources."
Angående BNP/capita har vi angett alla siffror i absolut BNP, dvs ej PPP-justerat, detta gäller även för Polen. Huruvida det är relevant för artikeln att PPP-justera eller ej har vi inte funderat över. Vi skulle kunna byta till PPP-justerat, men dessa siffror har relativt lite bäring på slutsatserna.
Vad gäller statslösa så kan du hitta siffrorna här:
http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/en/ssd/START__BE__BE0101__BE0101J/ImmiEmiMedb/table/tableViewLayout1/?rxid=33de4790-87f5-451d-b1f5-e919a6f2cada
Kom ihåg att tabellen i artikeln gäller summan av immigration och emigration från 2006 till 2016, det är alltså inte endast siffrorna per 2016. Per SCBs tabell var immigrationen av statslösa cirka 7000 under 2016, emigrationen mer eller mindre försumbar (ca 100).
Tack för att du uppmärksammat att vissa av källhänvisningarna inte stämmer, det kommer åtgärdas. Du skriver att:
"Enligt SCB är nettoinflyttningen mindre än 4 000 (felaktigt)."
Vad är det som är felaktigt? Hänger inte med riktigt. Dessutom skriver du:
"men visar hur de medvetet bara redovisar siffror och indikatorer som stödjer deras tes, hur de redovisar felaktiga siffror"
Vilka andra siffror tycker du vi ska ta med? Tar gärna med siffror som kan motbevisa oss. Har du andra exempel på felaktiga siffror?
Vi tycker att immigrationen är ett ganska litet inslag i artikeln, och vill helst inte snöa in i diskussion om immigrationspolitik, det finns det andra som är bättre lämpade att göra.
Ser fram emot din källgranskning även vad det gäller andra siffror!
Med vänlig hälsning,
RP
ps. Siffror på Polen samt Sveriges BNP, både i absoluta tal samt PPP-justerat finns här:
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?sy=2010&ey=2017&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=964%2C144&s=NGDPRPPPPC%2CNGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=&pr.x=53&pr.y=11
Med vänlig hälsning,
RP
Ja men 86 tusen kvm ner från kanske 96 tusen kvm för 6-10 månader sedan är väl ingen katastrof för en vanlig hyfsad etta innanför tullarna. Bara en normalisering efter en extrem uppgång fram till för 7-10 månader sedan då det toppade. Köpte för 50 tusen kvm för 3-4 år sedan vid den dipp som var då.
Fast många av de som köpt sista 29 månaderna har väl också sålt med stor vinst dessförinnan. Tror inte den här lilla nedgången kommer spela så stor roll. Fortsätter det i samma takt 1-2 år så kan vi börja oroa oss.
Två år till med -3% per månad innebär -57% från toppen. God jul!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
”priserna i Stockholms innerstad är ner 9% på ett år.”
Var det jag syftade på…
Fårket som flyttar byter ju vanligtvis upp sig till dyrare lägenhet i takt med att bostadskarriären skapar mer kontantinsats så det är nog en väldigt stor andel av bostäderna som bytt ägare under perioden som legat med full belåning.
Lägg till att bostäder som bytt ägare de senaste månaderna sitter fårket vanligtvis med brygglån upp över öronen och två bostäder som faller i värde.
Vad gäller dessa brygglån känner jag inte till reglerna men jag kan tänka mig att det där med kontantinsats har åsidosatts.
De flesta kollapsande bostadsbubblor har haft denna karaktär av långsam nedgång.
Först vacklar det lite runt toppen som får folk att inse att en ordnad och slät oändlig exponentiell tillväxt i bostadspriset inte är möjlig. Folk inbillar sig att det är en normalisering och att en långvarig prisnedgång är omöjlig. När det sedan börjar på väg ned så försvinner först utbudet. Ingen vill sälja till förlust, priserna dalar några procent per månad allteftersom några inte vågar sitta kvar och hellre realiserar en liten förlust nu innan marknaden når botten. Marknaden brukar underskjuta en rimlig nivå innan det normaliseras igen.
Det luriga med bubblor är ju som alltid att veta när och om de har spruckit eller om det bara är lite turbulens.
Hängde inte med på tabellen på sid 10 där det väl står att Polens BNP per Capita är 26% av Sveriges? Även texten sida 10-12 (tror jag det var) hade jag lite svårt med. Får hoppas nån klokare har mer energi.
Julmys! Så jävla skönt man hoppat av pyramiden. Lider med alla som köpt för dyrt. Min gissning är att det blir flera år av sjunkande priser. Bottnar på -30% från toppen i sommras/våras.
Sverige och världen är så mycket större än Stolleholms innerstad i allmänhet och Södermalm och Stureplan i synnerhet! :p
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Idag kan man låna för ca 1% efter avdrag Med det nya amorteringskravet så kommer många som vill köpa i Stockholm behöva betala 33-100% mer per månad (beroende på skuldsättning). Det kommer slå hårt tror jag.
För många kommer det var värre än ett avskaffande av ränteavdragen, vilket politikerna är livrädda att ens trappa ner. Det vi ser nu kan vara marknaden som diskonterar det kommande fallet
Exakt! Tror också amorteringskravet kommer slå hårdare än vad folk tror. Idag är det många som köper bostad för några miljoner och lånar mer än 4.5 bruttoinkomst. Väldigt vanligt i Sthlm, Gbg och Malmö. Banker, mäklare o s v försöker ju tona ned vad det innebär.Många av dessa kommer ju att tvingas välja billigare objekt. Kanske en rejäl prisdumpning på dyrare bostäder till att börja med?
@Skatt är stöld. Extremt få (om ens någon) får 100% högre boendekostnader för sin bostadsrätt för att de amorterar 1% av sin skuld. Det förutsätter i princip att föreningen inte tar ut någon avgift över huvudtaget. Det finns visserligen enstaka föreningar i Stockholm med en sådan ekonomi men de är försvinnande få.
Jag menar så klart det man betalar till banken själv.
ah, ok. Men då ser jag inte riktigt hur det ska slå så hårt. För de få som påverkas skulle en del ha valt att amortera ändå och för de andra så innebär det en lite högre boendekostnad (men lägre boendekostnad än vad fallet skulle blivit utan amorteringskravet på sikt).
Struligt att kommentera? Knepig tabell på sidan 10 eller? Polens Bnp/Capita 26% av Sveriges?
Skall bli intressant att se hir Januari drar igång.
Min gissning är en kraftig korrektion som peakar i Maj eftersom det gick ned så mycket innan jul.
Hur fungerar det i praktiken, när kommer låneinstituten ut med nya amorteringskrav till sina kunder ifall dom går under en brytgräns?
Direkt?
Kvartalsvis?
Om något strular enl. bankbekanta. Annars rör du ej den björn som sover.
Hoppas för alla ungas skull att priserna fortsätter ned till 2006 års nivå. Tyvärr bottnar vi nog redan vid 2010 års nivå.
Likväl är 2010 bättre än idag för de unga.
Min tes är att det nu bara kan trenda kraftigt ner eller upp.
Uteblivna reavinster gör att ingen kan betala de 7-8 miljoner som ett boende för en familj om 4 personer kostar.
Jag gör samma analys. Vid fallande priser finns inget stopp förrän priserna ligger på nivåer som gör det möjligt för medelinkomsttagare att spara ihop kontantinsatsen.
Lätt vunnet lätt försvunnet blir tydligt för många.
Trist för de som tagit vatten över huvudet i tron att bostad är säker investering.
Många, vid försäljning med vinst, förväntade framtida kontantinsatser blir till intet. Ger ringar på vattnet.
När brukar ökningen av utbud pga helgernas skilsmässor komma?
Borde inte det sammanfalla med en minst lika stor ökning av efterfrågan (antagligen större p.g.a. förekomsten av situationer där ena parten köper ut den andra parten som måste köpa en egen lägenhet)?
Många förbiser att "det ena ger det andra"…När priserna nu väl börjat falla kommer det att ge många olika typer av ringar-på-vattnet-effekter. Sådant som vi inte kan förutspå nu. Banker som får problem, utländska obligationsägare som vill ha högre ränta, boräntehöjningar mitt i nedgången, sentimentsskifte (där alla inte längre trånar efter den där 3:an i Birkastan), allmän negativ påverkan på ekonomin vilket ger ökad arbetslöshet vilket spär på nedgången….ge detta tid så kommer vi att se negativa effekter som ingen riktigt tänkt på. Den nedåtgående spiralen är igång. Jag killgissar på 50% ned från toppen innan det är över. OCH, icke att förglömma, ingen ny dramatisk uppåtgående våg av prisökningar efter det…
Så talande att i princip ingen här läst primern
Hej Gunanr, du kan se Sveriges samt Polens BNP, både i absoluta tal samt PPP-justerat här:
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?sy=2010&ey=2017&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=964%2C144&s=NGDPRPPPPC%2CNGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=&pr.x=53&pr.y=11
Med vänlig hälsning,
RP
Sånt är livet. Det som går upp går också ner. Är det något att hetsa upp sig över?
Jävla lantisar som kommer till Stockholm och drar upp priserna i tron att det är New York de kommer till. Håll er hemma i dyngan för fan.
We have recently created a WordPress-site for users to track the latest version of the document and provide their feedback. The address is http://swedishhousing.wordpress.com. Some recent feedback has been incorporated and we will continue to do our best to incorporate the feedback of our readers. //JN RP
We have recently set up a WordPress-site http://swedishhousing.wordpress.com for readers to track the latest version and provide their feedback. We have incorporated some recent comments into our latest version. Happy new year /RP & JN