Social- och sjukvårdsminister Annika Strandhäll (s) meddelar via Dagens Industri att det inte blir något stopp för vinster inom vården. Däremot avser man lägga ett lagförslag med vinsttak för skolor, men förväntar sig att det blir nedröstat av riksdagen. Kort sagt blir det inga vinsttak före riksdagsvalet.
Helikopterplattan på Sahlgrenska universitetssjukhuset. |
Det blev alltså inget vinsttak för vården. Sosseriets Ilmar Reepalus utredning var så undermålig att dess förslag inte kunde ligga till grund för detta. Förslaget hade lett till att de privata sjukvårdsutövarna helt enkelt hade lagt ner verksamheten. Strandhäll i Dagens Industri:
“Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården.”
Istället ska det förstås bli en ny utredning, utförd av någon kompetent person med brett politiskt stöd från alla läger. Kort sagt ingen sosse, för några kompetenta sådana finns förstås inte. Iaf inte kvar i partiet. Skicka aldrig en sosse att utfröra en vuxen persons arbetsuppgifter.
Däremot ska Reepalus modell med vinsttak föreslås införas för skolan, men regeringen förväntar sig inte att lagförslaget går genom riksdagen där en majoritet är emot. Ändå har ministern mage att hävda att svenska folket stöder förslaget.
Relevant är dock att Sveriges privata vinstdrivande skattefinansierande skolor är unika i världen. Det finns i andra länder vinstdrivande skolor i bolagsform, men de får inte sina pengar från staten. Inte ens i USA har man skattefinansierade vinstdrivande skolor i bolagsform. Däremot kan stiftelser och Sveriges motsvarighet ekonomiska föreningar gå med vinst, men allt överskott återinvesteras i verskamheten eller fonderas i verksamheten för sämre tider. Vinstuttag förekommer alltså inte.
Verksamhet som inte går med vinst är inte uthållig och kommer läggas ner, likt ETC:s lokaltidningar. Därmed är inte sagt att vinstuttag ska vara tillåtet.
Förslagsvis sätter ett nytt lagförslag stopp för kommunernas vinstuttag ur skolorna via internhyror. och “administrativa avgifter till den centrala skolförvaltningen” som det så fint heter när man tar pengar från skolan och skickar in i kommunhusets svarta hål.
33 kommentarer
Exempel på verksamhet som inte får generera vinst: Svensk kommun
Väldigt ovanligt att en svensk kommun går i konkurs dock, så det verkar faktiskt ganska uthålligt.
Nja. Kommuner kan visa överskott och t ex använda detta till att amortera på sina skulder, fondera överskottet eller bygga en staty av kommunordföranden.
OK, jag har fel. Kravet gäller kommunala bolag.
2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter
7 § Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.
Det går att gå runt paragraf 7; i Gbg har vi en himla massa bolag och där finns det kreativitet!
Qvintus, ja men det går också bra att inte gå runt den.
Göteborgs kommunala bolag tycks inte "förstå" att även de lyder under offentlighetsprincipen!
I.a.f om de till majoriteten delägs av kommunen..
Vissa "storpotäter" inom dessa bolag tycks dock ha rekryterats på "partibok" snarare än "kåmmpittänns"!
* hrmpfff*
Problemet med att driva kommunala bolag med ständig förlust är att man ofta får mer pengar av skattebetalarna. Det finns plötsligt väldigt lite incitament att driva sund verksamhet utan man kan istället slösa och dra på sig kostnader.
När det sedan dyker upp privata aktörer och visar vinst till en lägre kostnad vill man alltså förbjuda de privata företagen.
Iblandekonomi: det där med konkursade kommuner har väl prövats rättsligt – det finns grundlagshinder för att en kommun skall kunna sättas i konkurs.
Jag är generellt sett för privata lösningar i välfärden. Exempelvis tror jag att privata vårdgivare ofta är effektivare än de offentliga. Rätt hanterat blir det en vinst för hela välfärden, bättre vård för mindre kostnad. Men en viktig aspekt är då att kvalitéten följs upp, vilket är fallet i vården.
Annat är det med skolan. Där mäts kvalitéten i form av betyg. De skolor som ger ut högst betyg blir populärast bland eleverna. Problemet är att betygen sätts av skolorna/lärarna utan att det nödvändigtvis har någon koppling till prestation eller kunskap. Därav den betygsinflation och kunskapsförsämring som vi sett i svensk skola.
Ska privata skolor fungera måste alltså betygen sättas baserat på faktisk kunskap. Nationella prov som är centralt rättade framstår som det rimligaste.
Att borgerligheten inte erkänner att regleringen av skolorna inte blev bra sänker deras trovärdighet och lämnar öppet mål åt vänstern.
Det du sager är att marknaden är bra att ge kunden det de vill ha, men I fallet skolan kanske det inte är vad de behöver.
"Att ge kunden vad den vill ha" är ett enkelt slagord, som inte väl fångar komplexiteten i en så tight reglerad marknad som skolan är. Här förvärras dessutom situationen av att skolinspektionen granskar processer snarare än resultat, vilket får till följd att betygsinflation blir ett av de få konkurrensmedlen, när experimenterande i undervisningsformer förbjuds av stelbenta men kunskapsrelativiserande läroplaner.
"Att ge kunden vad den vill ha" i form av höga betyg för måttlig prestation är exakt som du säger inte vad elever behöver.
Anektdot: Välfungerande vårdcentral i Helsingborg säljs till vårdkoncern (med förmodat god förtjänst). De tre läkarna som ägde den väljer att gå i pension (förmodat bla pga välfyllda kassakistor). Vårdkoncernen kan/vill inte anställa tillräckligt med läkare, kvalitén går ner, fortsatt vinstuttag, fusk med registrering av utförd vård.
Så länge den privata verksamheten inte såldes och senare ägdes av stort bolag som vill ta ut vinster gick allt bra.
Kris på vårdcentralen – ändå tar ägarna ut miljoner Bara för prenumeranter tyvärr.
Hört talas om de nationella proven vars syfte är just detta?
Joakim: Ja, jag har hört talas om de nationella proven, annars hade jag väl inte nämnt dem? Men att säga att deras syfte är att sätta betyg är felaktigt. Det står lärarna helt fritt att sätta ett annat betyg än det eleven fick på det nationella provet. Och det vi ser är att lärarna generellt sätter högre betyg än vad som motiveras av resultat på nationellt prov, för att höja statusen på skolan. Det finns som diskuterats ovan alltså incitament att ge höga betyg för dålig prestation, och ingen kvalitetsgranskning som hindrar detta.
Samskolan i Gbg är inte känd för höga betyg, är "privat" och är högt eftersökt
Samskolan i Gbg är inte känd för höga betyg, är "privat" och är högt eftersökt
Att det finns undantag är inget motbevis mot vad jag skriver.
Gbd crvx: det som ställer till det är ju frågan om vem som är kunden. Är det staten som köper tjänsten eller eleven som konsumerar den?
Problemet är att säkerställa att man får valuta för pengarna. Det är tydligen inte helt trivialt när det är någon annan som betalar.
Upplägget som vi har idag är ju helt åt fanders, inte bara vinstuttag borde förbjudas utan hela systemet där bolagen får skattepengar. Det är inte "kunden" som ska bli nöjd utan landstingets/kommunens representanter, undantag för skolan då där det är både kund/kommun. Jag ser inte varför drivkraften för en lärare/hvb-hemsassistent skulle vara sämre som kommunanställd jämfört med att vara anställd av Bert Karlsson eller Jan-Emanuel, de är ju fortfarande bara anställda. Att ägarna till densamma har stor drivkraft är ju en helt annan sak – de tjänar ju mer pengar än börsVDar. Nä, lägg ner detta expriment – lite trist att det bara är V som är emot. PS: Sjukvården och övrig omsorg tex HVB-hem för 25åriga barn skulle kunna fungera genom sänkning av skatten motsvarande sjukvårdens kostnader och tecknande av privata försäkringar, HVB-hem kan finansieras via medlemsdonationer från "vistårinteut" och liknande privata initativ.
Självklart kan en motiverad ledning göra stor skillnad i em verksamhet. Min erfarenhet är att kommuner är kassa på ledarskap och låter inkompetenta människor sitta kvar på sina poster år in och år ut utan konsekvenser
Håller med, dagens system är socialistisk nyliberalism, det sämsta av två världar kombinerat. Det som gör att kapitalism är överlägset är att den som köper en vara eller tjänst också betalar för den.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Helikopterplattan ligger ovanpå det P-hus som i folkmun döpts till "Dubb-däcket" eftersom det är ett P-däck som ligger på Per Dubbsgatan..
😉
LOL, Göteborgarnas ordhumor är underbar!
Hur många skattepengar har s-politruken Ilmar plockat ut för att tillverka sin urbota dåliga rapport?
Är inte hela meningen med alla dessa rapporter att föra ut miljarder ur skattesystemet till sig själv och sina vänner. Resultaten i rapporterna är lite skit samma så länge ens kompisar och i förlängningen en själv kan sko sig och tjäna miljoner.
Säkert en hel del, Reepalu är ju så värdelös att inget privat företag skulle anlita honom för någonting, återstår att skattepengdiande.
Det finns ett helt gäng med länder som har vinstdrivande skolor som helt eller delvis finansieras med skattepengar. Wikipedia har en lista: https://en.wikipedia.org/wiki/Charter_school, och fenomenet togs upp och problematiserades på Last Week Tonight för ett tag sedan: https://www.youtube.com/watch?v=l_htSPGAY7I
I USA tar man hem vinsten genom att en vinstdrivande organisation hyr ut skolbyggnaden till den icke-vinstdrivande skolan. Den vinstdrivande och icke-vinstdrivande delen har förstås med fördel samma ägare då det är ett effektivt sätt att flytta över kapital från icke-vinstdrivande till vinstdrivande del.
Sedan läggs den icke-vinstdrivande delen ned, och ägaren kan knata iväg med vinsten till banken medan ungdomarna står utanför skolan och undrar varför ingen är där och öppnar.
Man har kunnat profitera på folks hunger länge. Skönt att höra att man kommer få fortsätta göra det på skolbarn och sjuka.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Problemet är att skattepengdiare här profiterar på skattebetalare som tvingas avstå sina resurser under tvång. Äkta marknadsekonomi är suveränt för att allokera resurser, men som någon brukar påpeka på bloggen är Sverige en planekonomi, och de sk borgerliga partierna är ofta värst.
Där har vi något. Statliga mataffärer. Ja då j-ar kommer det bli ett rikt och varierat utbud med valfrihet, långa öppettidet, låga priser och inga köer. Alla vet ju hur mycket bättre sosseCoop är jämfört med de privata butikerna. Coop leder utvecklingen på butiks-området. Mathem och Linas matkasse och liknande privata intiativ är bara utsugare som profterar på folks långa arbetsdagar.
Postnord. Där har vi en succé som borde kunna få efterföljare i det privata näringslivet. UPS, DHL, Fedex. Utsugare som profterar på folk som vill skicka julklappar till varandra och gör stora vinster. När paketen istället kan ligga i högar på Arlanda i Postnords regi.