Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
Solcellsinstallationen på gårdens mangårdsbyggnad är nu i princip slutförd. Återstår inkoppling av växelriktaren och elbolaget Ellevios byte av elmätaren till en timmätande nettomätare. Framöver kommer jag förstås publicera grafer över solelproduktionen.
Montering av skenorna som ska bära upp solcellspanelerna. |
Solcellerna är nu på plats på taket i östsydöstlig riktning på gårdens mangårdsbyggnad, men anläggningen är ännu inte online. Elektriker kommer koppla in anläggningen i veckan, och sedan återstår att nätbolaget Ellevio byter ut elmätaren till en timmätande nettomätare.
Anläggningen består av sjutton solpaneler om 280 W nominell effekt vardera, för 4 760 W totalt. Panelerna har även optimerare för att hantera skuggning och olika riktning på panelerna – två paneler sitter på södertaket på takkupan. Optimerarna gör också att effektdata per panel kommer levereras som onlinestatistik, så förutom faktisk elproduktion kommer jag kunna se hur olika enskilda paneler uppför sig.
Optimerarna stryper också spänningen per panel till ofarliga en volt vid strömavbrott, vilket gör att räddningstjänst eller elektriker kan arbeta tryggt även inom byggnaden. Annars kan solpaneler innebära risker vid t ex brandsläckning eller elarbeten. Växelriktaren bryter förstås utmatningen vid strömavbrott, men mellan panelerna och växelriktaren kommer det annars vara fullt strömsatt.
Att det är sjutton istället för arton paneler beror på att takkupan skulle skugga en panel i princip helt och hållet utom precis på morgonen. Har man inte södertak är tak mot öst att föredra framför mot väster, då det oftare är molnfritt på morgonen än på kvällen. Med östsydöstligt montage blir skillnaden i elproduktion mot rakt söderläge förvånansvärt liten.
Montage av paneler. |
Arbetet har bestått i resande av byggnadsställning med tillhörande lagstadgade kollektiva fallskydd (meterhögt räcke med tre tvärgående spärrar, inklusive fotlisten). Detta gjorde en lokal ställningsfirma från byn på ungefär en halv dag. Själva montaget tog väl knappt en dags arbete för Solkrafts mycket rutinerade montörer.
Sammantaget har processen bara tagit någon vecka från beställning till installation och det känns bra att få upp panelerna på årets kanske sämsta period för solel, så de står redo när solen börjar skina ordentligt igen i januari. Samtidigt ger de spänning och el redan nu även vid mulet väder så här års via diffust ljus.
Solkraft Sverige bistår med totalentreprenad, inklusive pappersarbete som bygglov, kontakter med elnätbolaget, ansökan om bidrag och råd kring försäljning av överskottsel. För övrigt innebär det 20%-iga solcellsbidraget för privatpersoner i praktiken att arbete och materiel är momsfritt vilket ger viss symmetri i att man som privatperson inte erhåller moms på såld el.
Efter förluster (som blir till värme i källaren där växelriktaren sitter och som sådana inte egentligen går förlorade utan bidrar till bättre klimat i källaren) bör anläggningen producera drygt 4 000 kWh om året, eller i princip all hushållsel (dvs oräknat värme och varmvatten). Eller för den delen mer än vad en framtida elbil kommer förbruka på ett år.
Jag återkommer med inlägg kring utfallet av elproduktionen. Se även tidigare inlägg med en beräkning av den ekonomiska avkastningen.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
26 kommentarer
Skall verkligen bli intressant att följa dina erfarenheter med sedvanlig hög detaljeringsgrad! Så här långt har jag tittat på både solvärme- och solel-paneler för min del, men pay-back tiden synes bli för lång – osäkerheterna accumulerar ju sig med tiden. Får se hur dina erfarenheter kan förändra mina ingångsvärden framöver!
Letter, Litauen eller slovaker som jobbar (schwerz kommer) en lördag/söndag? 😜
För övrigt finns inte några böcker av bloggaren till salu på Ullareds bokaffärer..
Är själv på gång med paneler. Hur är det med valet av leverantör när man har paneler? Också nyfiken på om man kan välja att kvitta producerad el mot förbrukad, eller om man alltid vill köpa/sälja? Kvittas allt, eller blir man stående med att fortfarande behöva betala skatten eller certifikaten när kvittningen är gjord?
Den timbaserade nettomätaren gör att tillfälligt överskott ersätts med
1) 60 öre per kWh av staten
2) Elcertifikat (17 öre per kWh?)
3) Nätnyttopris från nätägaren (??? öre per kWh)
4) Elpris på Nordpool eller annat elpris beroende på vem du tecknar avtal om elförsäljning med. Just nu kan man få typ 35 öre per kWh.
Säg med 10 öre nätnytta så blir priset 35+10+17+60=122 öre per kWh (eller var 60 öre ett avdrag – i så fall blir det 92 öre tbx per överskotts-kWh. Skattefri intäkt från bostaden upp till 50 000:- SEK plus 20%.
Kvittning över året valde våra politiker dessvärre bort av ngn anledning.
Hej Lars
Nätnyttopris för min del är 6 öre/kW.
Min anläggning på 5,4 kW är i bruk sedan mitten av juni.
Hitintills har den generat ca 2,5 kW vilket är en fjärdedel an årsförbrukningen och då ingår även elvärme i form av en luft/luftvärmepump.
Räknar med en avkastning om ca 5-6 %/år.
Även jag har nyttan av spillvärmen för konvertern som sitter i källarutrymmet under köket.
Har redan märkt en viss skillnad.
Elcertifikatet vet jag inte än…som bäst fick jag 32 öre/kW spotpris för levererat el.
Bättre än att ha pengarna på banken alla gånger!
Själv räknar jag med 110 öre/kWt
Du får en skattereduktion på 60öre/kWh så länge du är nettoförbrukare,dvs köper mer än producerar. DEt räknas av mot inkomstskatt. PRoducerar du 4000kWh får du alltså tillbaka 2400 kr på skatten.
Räkna med ca 5öre/kWh i nätnyttoavgift och lite mindre än 17öre/kWh i elcertifikat. Än så länge.
Funderar också på att installera solpaneler. Har du lust att dela med dig av kostnader för solpaneler och installation?
Indikation finns i tidigare blogginlägg, länkat ovan.
Lagring av överskott se jämtkraft https://www.jamtkraft.se/privat/solel/tjanster/vi-lagrar-ditt-overskott/
Har du övervägt solvärme? Den är mer fristående och kräver inte subventioner från staten. Om de försvinner blir den ekonomiska kalkylen en helt annan. Bättre "preppin-värde" i solvärme. Funkar utan externt nät.
+ 100 !!
Ger anläggningen 1- eller 3-fas?
När jag skaffade solceller fick jag även en "Sunny Home Manager 2.0" installerad. Kanonpryl för oss som gillar statistik och grafer. Det är i princip en uppkopplad elmätare som sitter direkt på inkommande ledning. Den är ganska väl integrerad med SMA-invertern, och man kan få ganska bra statistik på konsumtion/produktion/egenkonsumtion/försäljning etc.
Men allra roligast blir det med lite egna lösningar. Prylen kan mata ut aktuella siffror, på wattnivå och sekundnivå på ditt LAN, att tolkas med lite python-scripts eller vad man nu vill. Det gör att man kan få en jättebra bild av vad som drar hur mycket energi, och när.
Spelreglerna för eldistribution kommer att förändras kraftigt i framtiden. Att bo på landet och ha solpaneler och ett gäng begagnade elbilbatterier som mellanlager blir nog modellen. Kombinerat med bränntoa så att man bara släpper ut dusch, disk och tvättmaskinvatten i avloppet. Rent, enkelt och billigt. Så då kommer staten ta en massa skatt av ngn anledning istället samt kommunen ta hutlöst för avfallstransport trots man sköter den själv….
Vilken växelriktare har du valt?
Sitter själv i planeringsfasen för att få upp paneler på huset, men har fastnat i valet av växelriktaren. Jag vill gärna ha en inverter som kan leverera ström även vid avbrott i leveransen från nätet. I Japan verkar de flesta/alla ha en sån funktion, och de amerikanska versionerna av SMA Sunny boy har ett uttag från växelriktaren som kan driva 2000 W (Secure Power Supply), men detta verkar inte vara implementerat på de icke-amerikanska modellerna.
Hej Pontus
I Sverige behövs det ett batteri för att klar av det…ca 100000 kr.
Är en fråga om elsäkerhet för de som jobbar med nätet i fall det är strömavbrott.
Förståeligt tycker jag.
Min anläggning stänger av helt och hållet när nätet ligger nere.
Det går att lösa med en växelriktare som tillåter ö-drift OCH en godkänd reservkraftsomkopplare. Den senare kostar ca 10 000. Den skiljer av yttre nät mot ditt eget så du kan köra ett reservkraftssggregat på avsedd ingång på densamma omkopplare. Inte ovanligt på större lantbruk med stora djurbesättningar, där man sätter in en dieselgenerator som ger ström vid behov. Vet inte vad motsvarande växelriktare kostar men då den aldrig ansluts mot yttre nät kanske det går att privatimportera något?
Växelriktare som är anslutna mot elnätet MÅSTE vara sådana att de stänger ner vid frånfall av yttre matning.
"de står redo när solen börjar skina ordentligt igen i januari." – ? Bara 20 timmar sol har stockholmarna fått hittills i januari. På tre månader är antal soltimmar lägre än normalt. 76 timmar från normala 127.
Undersidan av takutsprånget på huset behöver tvättas, samt kanten behöver kläs in ordentligt med plåt. Annars ser ditt hus fint ut 😉
och skorstenen skulle behöva ett plåt- och "in" regningsskydd…:-)
Väldigt intressant projekt och att få ta del av resultaten.
En fundering, om man har gott om plats, är det inte mer optimalt att installera en sådana här anläggning på marknivå på lämplig åker i söderläge? Lättare att göra service och hålla rent då eller finns det andra fördelar att ha de på taket?
Kul projekt, går det att plocka ut data från någon del av anläggningen (snmp etc)?
Kalkylen är lönsam så länge man får subventioner av staten, dvs nettoskattebetalarkollektivet… 😉
Nyttan i solfattiga och i övrigt energirika Sverige är… Tja…
I Tyskland får män ÄN STÖRRE subventioner om man monterar upp solceller i den s.k "Energiewende". Därför är så gott som vartenda större tak, fr.f.a i södra delarna av landet, täckta med just elgenererande solpaneler.
Tråkigt nog går det inte att som vanlig bloggkommentator publicera bilder för i så fall hade jag publicerat en bild från min lilla cykeltur till berlin/Wittenberg i somras när jag passerade och rastade i Demmin, en liten småstad på den nordtyska DDR-landsbygden vid floden Peene – Ja, den som mynnar ut vid det mera kända Peenemünde.
Där såg jag ett större 2,5-våningshus vars tak var FYLLSTÄNDIGT betäckt av solcellspaneler. Likaså var sydfasaden detsamma! Man hade gått "all-in" så att säga!
Finns massa ställen att ladda upp på utan registreringskrav. T ex detta http://www.forumbilder.se/
Kul att läsa om solanläggningen. Vad anger solkraft för totalkostnad för anläggningen (bortsett från att du kanske får sponsrat pris)?
Själv har jag byggt liknande anläggning din men utan effektoptimerare. Optimerarnas stora fördel måste väl vara elsäkerheten. Nackdelen att de kan gå sönder (och verkar göra om man läser folks berättelser, dock verkar det gå att få nya på garanti). De vanliga by-pass dioderna som sitter i moderna paneler verkar göra att för de flesta lägen så får man inte ut så väldigt mycket mer effekt med optimerarna. En fundering är – räcker det att skyddsjorda paneler + ramar för att nå samma elsäkerhet som optimerarna ger genom att sänka spänningen ut?
Kolla här !!
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/solceller-gor-anders-olsson-sjalvforsorjande-pa-el