Så här när bostadspriserna ser ut att falla hastigt är det på sin plats att påminna om marknadsbubblans anatomi och den kommande tjurfällan, dvs en liten upprekyl i bostadspriserna som lockar in de sista positiva alldeles för tidigt.
Bostadspriserna är fortfarande ganska starkt nedåt, t ex -13% sedan toppen och -4% sedan förra året på veckobasis för Stor-Stockholm, eller -29% respketive -2% för Uppsala kommun. Men det kommer i sedvanlig ordning komma en lite upprekyl, en sk tjurfälla.
Marknadsbubblans anatomi. |
Ingenting faller rakt ner i botten utan uppgångar, och det kommer ganska snart komma en sådan i bostadspriserna. Antagligen framåt vårkanten när köparna blir mer positiva av solens strålar. Den kommer tas som ursäkt för att allting är tillbaka till normalt, att det var falskt alarm osv.
Men sedan kommer den stora lavinen av färdigställda lägenheter, som vi bara sett början på än så länge. För det finns betydligt fler projekt som byggstartats och blir klara de närmaste två åren, än de som man redan nu upptäckt inte går att sälja till fantasipriser.
Exempelvis kommer det kommande färdigställandet av påbörjade bostadsbyggen i Uppsala bli massivt. |
Samtidigt har inte konjunkturen vikit på allvar än, utan det ligger fortfarande framför oss, tillsammans med räntehöjningar samt importerad inflation (egentligen prisökningar) på grund av den fallande kronan.
Så priserna kommer gå upp lite, och alla de som nu dragit in sina lägenheter från försäljning kommer känna sig nöjda med att de nu kan få “gamla priser igen” och lägga ut sina lägenheter igen. Där någonstans kommer smällen på allvar, och det blir nog först framåt senvåren.
Om nu inte paniken totalt tar överhand, vilket jag inte tror sker så fort, just på grund av att den underliggande ekonomin släpar efter en stund.
97 kommentarer
Tror du har fel. Tjusfällan kom i början på förra hösten för att sedan "bli normal". Den nuvarande nedgången drivs av alla ovilja att vara den stora torsken som måste skämmas inför alla vänner att man gjorde en skitdålig affär. Precis som man tidigare varit stolt vinnar utan att presterat något överhuvud taget.
Så vad menar du? Det låter på ditt resonemang som att vi befinner oss i förnekelsefasen…?
Nej, en tjurfälla är en lägre topp. Årets prisuppgång ledde till en högre topp än förra året.
Dålig affär blir det först när man säljer. De flesta är väl ändå långsiktiga i sitt boende.
Kan tänka mig att många får tänka om sitt långsiktiga boende om räntorna blir för höga.
Jag tror inte att en tjurfälla nödvändigtvis måste vara högre, så exakt vetenskap handlar det inte om här.
Och även standardavvikelsen är väl större än skillnaden på topparna i "skolboksexemplet".
Läser man tidningarna och bostadsfallet så verkar det ju vara mer rädsla än förnekelse. Om man nu kan dra slutsatser av några journalisters åsikter.
Det fattar du väl att den måste Kent. Det ser man ju tydligt i Cornus graf.
Priserna kanske står still i kr men går ner i realvärde …
Det är nästan ingen svensk som förstår realvärde och relationen till USD och EUR.
SWEDBANK dumpas på börsen nu. Största bolånebanken.
Socialdemokraterna bytte i dagarna husbank från Nordea till Swedbank, mer trolig anledning till aktuellt börsfall.
Varje tendens till ras pareras av sänkta räntor. Vad motsäger att vi ser en sidledes bostadsmarknad framöver?
Ja, än så länge ser det allt annat än sidledes ut…vi får väl se. Mitt bet är att vi har halverade bostadspriser inom 5 år. Tyvärr får jag väl tillägga. Inget jag direkt önskar. Följdeffekterna kommer att bli mycket otrevliga är min gissning.
Gissningen om halverade priser baseras på relativt enkel cykelteori. Jag tror att vi står inför stigande räntor. Ganska dramatiskt stigande räntor på lite sikt. Fega politikers enkla case med att låta droga folket genom stigande bopriser är över…
Även en sidledes utveckling kan innehålla fluktuation. Aktiebörsen har varit sidledes sedan år 2000.
Bolåneobligationerna motsäger det. De omförhandlas löpande och när SEK går så dåligt vill låntagarna i utlandet snart ha högre RÄNTA. Riksbanken låter allt löpa på och marknaden korrigerar räntan. Sen blir det åka av på bomarknaden på riktigt, riktning SYD.
BoT, Hur mycket tänkte du att riksbanken ska sänka räntan den här gången då? Sedan förra gången när bostäderna skulle räddas har räntan sänkts från ungefär 4% till -1%, ska vi förvänta oss ytterligare 5 procentenheter lägre nu så landar vi runt -6%.
Hur många är det som är sysselsatta i byggsektorn inom segmentet kredit jobb?
Kommer ihåg en av byggvaruhuscheferna sa förra året att i Östersund hade det inte byggts en enda villa per år före 2001. Sedan har det full komligt exploderat. Nu jobbar var och varannan i Jämtland med bygg på ett eller annat sätt.Normalpriset per timme för snickare 500 ex moms var helt otänkbart för 5 år sedan. Undrar vad som kommer hända med alla dessa "kredit" jobb? Någon som törs göra en kvalificerad gissning…
Är det möjligt för RB att i ett krisläge börja köpa bostadsobligationer som FED gjorde 08 och senare?
Det är inte omöjligt, utan tvärtom rätt sannolikt om vi får en större kris.
Skulle räntan på bostadsobligationer stiga kraftigt samtidigt som vi får en lågkonjunktur är det tänkbart att RB går och "stödköper" dessa på andrahandsmarknaden (eftersom man inte kan sänka räntan särskilt mycket).
Detta kan man tycka vad man vill om (jag tycker det är extremt olämpligt), men jag tror absolut att det är rätt sannolikt att man kommer agera på det fallet om, säg, bostadspriserna faller med 40-50% och bankerna får problem med finansieringen.
Är det juridiskt möjligt? Jag vet att de har köpt statsobligationer.
Kan de köpa aktier som andra CBs?
Men VARFÖR i hela friden skulle räntorna på bostadsobligationer stiga kraftigt? Kreditförluster på bostäder är extremt sällsynt, det vet givetvis investerare. Och avkastningen på alla andra tillgångar är extremlåg – att den skulle stiga kraftigt på just svenska bostadsobligationer verkar osannolikt.
Blue Horseshoe: Precis!
Det är lite det jag försökt säga i olika trådar. Det finns ingen trigger att just svenska säkerställda obligationer skulle plötsligt falla i värde med den informationen som är känd idag.
Här måste man skilja på några saker. Som Joakim mfl är inne på är den genomsnittliga belåningsgraden för underliggande panterna (bostäderna) i bostadsobligationer ganska låg. Tror tex Swedbank ligger runt 55 %. Detta betyder att priserna kan falla ganska mycket innan själva panterna är i fara. Däremot är fördelningen stor och enstaka kreditförluster kan således ske vid betydligt mindre fall och om låntagarna inte kan betala sina räntor (ej troligt så länge ekonomin går bra).
Men, om marknaden börjar prisa in framtida kreditförluster och boprisfall så kan det bli ett säljtryck på bostadsobligationer som ändå driver upp räntorna rejält, trots att panterna inte är i fara.
Dessutom finns det en utlandskomponent att beakta. Om utländska investerare börjar se Sverige som helhet en riskfylld placering så kommer de att dumpa Svenska värdepapper, varav en del kommer att vara bostadsobligationer. För detta kan det räcka med att de uppfattar Sverige som riskfyllt eller att de tror att SEK kommer att försvagas och inte vill vara exponerade mot SEK. Det kan tom vara tillräckligt för att de uppfattar Norge som mer riskfyllt för att de ska sälja Svenska bostadspapper eftersom större fonder många gånger går in och ut ur regioner (tex skandinavien).
Jämför asienkrisen där många, helt friska länder, drogs med i fallet efter ett tag och fick se sina valutor deprecieras med 20-30% bara för att de låg i Asien. I många fall var orsaken just fonder som agerade på Asien som helhet (ej enstaka länder) eller s.k. "Window dressing". Detta ledde till att även många friska länder fick en valutakris på halsen trots att det inte fanns någon logik bakom det.
Bra kommentar. Det jag menar är att vi inte är riktigt där ännu. Marknaden har inte prisat in kreditförluster mm, då skulle vi se helt andra rörelser i USD/SEK och EUR/SEK och på räntemarknaden.
Men vem vet! Kanske vi kommer dit?
Börjar raset till våren är det allt valrörelsen kommer handla om och inget om Asylfeste 2.0 , polis-kris , svenskt försvar ellet andra negligerade akuta frågor.
Tror du det? Jag tror att de bägge spåren går hand i hand. Får vi ett riktigt ras kommer stämningen i samhället att dramatiskt försämras när folks illusion om gratis rikedom rycks ifrån dem. Det kommer att spilla över på alla nyanlända och kostnaderna för den komplett misslyckade integrationen. Följden riskerar bli en mycket otrevlig stämning i samhället, befarar jag…
.. och SD "peakar" i valet med 35 – 30%, ingen vill ta öve roch Åkesson får börja åka regeringsplanet…
Ja, det är ju inte svårt att öppna sitt hjärta så länge man själv blir rikare på det.
Bengt Hansves: Ett scenario som såg fullt troligt ut för så sent som ett par månader sen. Nu har parti efter parti snott det SD pratat om i flera år så vi får se. Ju mer priserna rasar, desto otrevligare stämning, desto mer till SD…
I Uppsala så har försäljningen av bostadsrätter fallit som en sten i november. Trotts fler nybyggda bostadsrätter än någonsin så är det ingen som säljer. Priserna kryper upp lite men det finns ett stort uppdämt utbud som till slut ska komma ut.
Snarare köpare och säljare som har olika uppfattning om priset. De måste mötas för att det ska bli affär. Det finns ju alltid en viss mängd bostäder som alltid måste säljas, avlidna, skilsmässor och på sikt allt nybyggt. Kan nog rasa 25%, frågan är om det sen ska ner till -50% eller om det segar sig upp igen som det t.ex. gjort i Danmark (där det också var för mycket nybyggt).
Glöm inte att Danmark hade turen att det fortfarande gick att sänka räntorna OCH, av ännu större betydelse, ECB o andra centralbanker öste in pengar i banksystemet som stimulantia. Det kommer inte att ske denna gång av den enkla anledningen att det inte går att sänka räntorna mer och stimulanserna ger ingen effekt längre. Tvärtom är de på väg att dras ur marknaden…
Sedan verkar nyproduktion kosta lika mycket över hela landet men det är i storstäderna och då främst Stockholm och Göteborg där det finns en större grupp högavlönade som teoretiskt skulle ha råd att köpa men samma grupp gör också kloka val.
Just Uppsala är väldigt intressant för mig som ska flytta dit snart. Det skulle bli enormt mycket lägre månadskostnad att köpa en lägenhet än att hyra motsvarande. Speciellt eftersom jag med min obefintliga kötid bara har en chans på nya, dyra lägenheter.
Men då min kontrakt bara löper över två år, initialt i alla fall, så finns det en risk att plötsligt sitta med svarte petter på hand. Det som avgör blir nog hur det ser ut i juni/juli när folk avslutar sina studier. Historiskt brukar priserna sjunka då och givet hur svårt folk har att sälja så kan det bli spännande.
Love Alm
@DrLoveMachine
Nu hoppas jag Cornu får rätt!
De s k "experterna" säger något annat:
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/11/17/boprispessimisterna-har-mycket-att-bevisa.html
Länken fungerar inte.
har Avvandas experter redan ångrat sig och raderat artikeln???
Den funkar fint hos mig. Testa igen
https://www.avanza.se/avanzabank/bolan/anmal-intresse.html?utm_source=twitter&utm_medium=non%20paid%20social&utm_campaign=bol%C3%A5n%20plus&utm_content=kommer%20snart
Avanza lanserar Bolån+ snart.
Jag har 3 bekanta som alla har dragit tillbaka sina försäljningar (den ena är det 4:e försöket) i Stockholms innerstad.
Hur många bekanta har lyckats med försäljning under samma tid?
Två, men båda var innan sommaren.
Tycker att det är alldeles för lite fokus på bankernas upplåningskostnader, kronkursen mm. Bra att Cornu tar upp det. För mig den blinda fläcken av nästan samtliga kommentatorer i mainstream media men faktorer som kan tvinga riksbanken eller långivare att spä på prisraset när det passar som sämst. https://amp.ft.com/content/81941130-eece-34a0-9c8f-4aa35da56be3.
Exakt så. Proffsanalytiker vet mkt väl att kronan försvagats kraftigt och att man importerar inflation man vet oljepriset och bensinen stigit. Man vet att utländska köpare av bostadsobligationer kommer kräva högre ränta. Ändå låtsas man som ingenting.
jes kg: Du som är så säker på din sak, kan du i så fall berätta om priserna på svenska bostadsobligationer gått upp eller ner senaste månaden?
Med ditt resonemang borde de ha sjunkit i pris (det vill säga, högre räntor). Så, jag är nyfiken på om du vet hur marknadsutvecklingen har varit på bostadsobligationerna.
Jag vet! Jag vet! Fråga mig! Jag vet!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är väl på årslägsta iaf?
Svar: Bostadsobligationerna har aldrig varit dyrare / haft lägre ränta än de har just nu (senaste tre dagarna), enligt Riksbankens statistik.
Bostadsobligationer, 2- resp 5-års löptid
Däremot har bankaktierna börjat backa lite. Vore det som "jes kg" nämner så skulle dock givetvis "proffsanalytikerna"/obligationsinnehavarna börjat dumpa sina innehav, och då skulle vi se stigande bolåneräntor. Det kanske kommer, men nu har det gått en månad när vi alla sett bostadsmarknaden vända…
Nej, den riktiga förklaringen till att räntorna gått ner är ju att KPI-inflationen varit svagare än väntat, vilket också gör att sannolikheten för framtida räntehöjningar minskat något -> lägre räntor i närtid.
Vi är inte där men det kommer. Se på kronkurs och bensinpris så förstår du vännen. KPI kommer dra.
Löjligt att de inte ens påpekar risken, Bloombergs skrev om riskerna med svenska bolån och kronkursen i går. Klart att Avanza och bonniers DI slår högre i din värld.
Visst finns det risker. Men än så länge syns inga marknadsrörelser.
Du har här ett gyllene tillfälle att blanka bostadsobligationer. Lycka till.
alla vet väl att bloomberg är facit. Förut läste jag bara di, och aftonbladet, då va jag tvungen att tänka själv också…det va skitjobbigt.. Men sen började jag läsa bloomberg, avpixlat, och den här bloggen, och efter det slipper jag tänka själv och kan istället lägga den energin på att berätta att ingen annan vet nåt.
Euron kostade närapå 12 spänn i februari 2009 – kpi/ränta skenade då förmodar jag? Nej, precis tvärtom faktiskt…
Den som tror att (s)-regeringen kommer att sitta och titta på med armarna i kors om bostadsmarknaden riskerar att kollapsa under ett valår räcker upp en hand.
Räkna med massiva interventioner för att rädda BLT-kollektivet.
Hur skulle dessa kunna se ut?
Om inget annat hjälper så direkta köp av bostäder på marknaden till nyanlända. Det pågår redan men kan ju skalas upp tills marknaden stabiliseras. Det saknas inte pengar i statens arsenal.
Den som tror att (s)-regeringen kommer att genomföra massiva lägenhetsköp till nyanlända och riskerar att spela SD/Alliansen i händerna under ett valår räcker upp en hand. 😉
Stat, kommun. Kom igen, skärp er nu.
Uppsala är ju lite av ett särfall där kommunen gått från att hävda att staden är färdigbyggd och inte går förtäta till att maniskt försöka bygga ikapp bostadsbristen på några år genom att överväldiga marknaden med byggrätter och välkomna så många byggbolag som möjligt. Planen verkar ju fungerar med ett aber, prisnivån är ju helt annorlunda i läge med bostadsöverskott än vid bostadsbrist…
Det flesta andra kommuner har ju varit betydligt mindre snabbfotade vilket kommer minska fallet för de flesta jämfört med Uppsala. Sen har vi trots allt en framtida prognostiserad befolkningsökning i landet (mest pga av att 90-talisterna kanske får barn) vilket kräver fler bostäder nångång.
90-talister som skaffar barn? Känner inte en enda jag än så länge? Skulle det vara en babyboom på g enligt vem?
det vet väl alla att alla 90-talister är oskulder och kompisar med ”.”
Vore ju helt sjukt om folk mellan 18 och 27 skaffade barn. Jag menar, en 27-åring gick ju nyss ut gymnasiet.. å år 2000 va ju igår.
Fundamentalt finns ingenting som talar för ett större prisfall på marknaden. Visst, ett litet segment av dyra bostäder i stockholms innerstad ska rea:s ut för att byggerna har byggt för fel segment, det har även aktiemarknaden prisat in då de kommer få ta smällen i egen bok.
I samband med den värsta krisen i manna-minne samt ökande räntor och ökande arbetslöshet sjönk marknaden med 20% i stockholm under något års tid men nu är vi mitt i en högkonjunktur med låg arbetslöshet, extremt låga räntor och bra löneökningar över lag.
Tittar man historiskt är dessutom alltid hösten svag och en del av den svaghet vi ser nu är säsongsbunden. Länsförsäkringar har en bra graf på det. https://www.lansforsakringar.se/stockholm/om-oss/press-media/nyheter/152543/
Bra skrivet
Fundamentalt har det å andra sidan aldrig funnits något som talat för att just bostadspriser ska springa ifrån resten av ekonomin heller, så allt kan bevisligen hända.
Jo tex bristfälligt utbud, 5 jobbskatteavdrag och tidigare osedda expriment med negativ ränta samt köp av statsobligationer. Istället för att öka konsumentpriserna ökade man tillgångspriserna.
Håller med om fundamenta men ett högbelånat stockholmspar som köper en 3:a i innerstaden måste snart amortera 3%. Dom flesta räknar (troligen felaktigt) med framtida räntenivåer på 3-4% och vips är förväntad månadskostnad i storleksordningen 30.000kr/månad. Lägg till känslan att allt just nu blir billigare för varje månad och det är inte säsongsfaktorer!
Jo, ungefär.
Drog en slumpad lägenhet på Hemnet, 5,65 miljoner för en trea på 65 kvm.
Lån 85% = 4,8 milj
Ränta 4% = 0,04 * 0,7 * 4 800 000 / 12 = 11 200 kr/mån
Amortering 3% = 0,03 * 4 800 000 / 12 = 12 000 kr/mån
Avgift i det här fallet 2 730 kr/mån, totalen typ 26 000 kr/mån. Släng på en tusenlapp i månaden för framtida underhåll så har du 27 000 kr/mån att slänga på boendet.
Detta är ju då ett "worst case" för högbelånade medelinkomsttagare som köper en dyr innerstadslägenhet. Redan efter ett par år är man ju nere på lägre kostnader (på grund av amorteringen), så man kan kanske resonera att man klarar den typen av utmaningar? Det tråkiga blir förstås att man kan få se sin bostad sjunka med en mille i pris, så att kontantinsatsen och mer därtill är utraderad, vilket kan kännas lite halvtråkigt…
26.000kr/mån för 65kvm känns konstigt högt för en stad i kalla norden… Det långsiktga svaret hittar vi nog i en kronkurs på runt 20kr för en Euro eller dollar.
Ja, jag tycker att lägenheterna i Stockholms innerstad är för dyra, men det har förstås med efterfrågan att göra. Kan mycket väl fortsätta gå ner ett tag på grund av skuldkvotstak, och det är ju bara bra i så fall.
Exemplet visar dock att det på intet sätt är omöjligt att ha råd med en sådan lägenhet. 26 000 kr/mån låter kanske mycket, men i detta fallet handlar det om ett par med månadslöner på 40 000 kr+ som är målgruppen, och de behöver då lägga 26 000 av sin nettolön på cirka 60 000 på boendet (varav hälften är sparande). 34 000 över till annat! Det kan man leva på.
Å några år med lägre ränta innan ditt scenario är aktuellt. Men alla vet ju att de inte sparar något utöver amorteringen, å jag känner inte en enda person i 30-40-års åldern som höjt sin lön åren efter köpet…
Precis. Scenariot ovan är bara verklighet om man binder till 7-10 år (för en boränta på 3-4%). På den tiden hinner man dessutom amortera 20-30% av sitt lån.
Mer realistiskt är alltså att man först tjänar 60 000 kr/netto och behöver betala 27 000 i räntor, amorteringar och renoveringar/underhåll.
Men tio år senare tjänar man kanske 80 000 kr/netto och har utbetalningar som sjunkit till 20 000 i räntor, amorteringar och renoveringar/underhåll. Det låter inte illa.
Tänk då om man inte jobbar i Stockholm och tjänar 10000-15000 mindre i månaden men kan halvera priset för bostaden.
Tittade på hur priserna betedde sig i Köpenhamn, där såg jag ingen upprekyl. Inte heller på 90 talet. Kan bostadsmarknadens tröghet hindra en tydlig sådan?
Skulle gärna se exempel där man ser de olika faserna.
Du är inne på ngt viktigt. Trögheten är påtaglig där det fortfarande efter 5-8 månader finns många säljare, och även läsare på denna blogg, som förstår hur iskall marknaden är just nu. Aktiemarknaden har insett läget (OP, JM m fl ned 40-50%) medan mäklare, bankfolk och fundamentafundamentalister är vårt svar på Bagdad Bob.
Se även Holland
https://www.globalpropertyguide.com/Europe/Netherlands/Price-History
Viss stabilisering men ingen uppgång
Spanien
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain
Amerikas förenta stater (AFS) eller USA om ni vill…
http://www.globalpropertyguide.com/North-America/United-States
Bara tecken på platå ngen uppgång.
Efter att jag skrev detta såg jag att det var "Annual house price change" så kan vara att detgår upp enskild månad. Någon som hittar en tjurfälla?
Haha ja för om man pekar på fundamenta är man ju bagdad bob?
Vi får väl se vem som får rätt…
Detta snack om fundamenta. Fundamenta borde ju också vara timpriset för snickare och elektriker samt kg-priset för betong etc. Lägg ihop mängden av dessa "fundamenta" för en bostad så är nog många bostäder kraftigt överprisade. Det anläggs kraftiga dimridåer för dessa "fundamenta" i mitt tycke. Skulle de vara mer transparenta och begripliga för gemene man så torde betalningsviljan sjunka
Knäckfrågan är väl om en överproduktion + utbredd spekulation är tillräckligt för att sänka bomarknaden tillräckligt mycket för att strypa kredittillväxten och konsumtionen till den grad att vi skickar in nationen i en förtida lågkonjunktur.
Annars kommer vi nog, givet fortsatt hög sysselsättning och därigenom goda tider få se priserna plana ut i väntan på att konjunkturen vänder av andra mekanismer.
Den som väntar på allmän räntehöjning lär nog få förbereda sig på fortsatt besvikelse.
Exakt. Tror det är precis vad det handlar om. Antingen en snabb nedgång som blir tillräckligt stor för att utlösa en inhemsk lågkonjunktur, alternativt en långsam nedgång som håller i sig tilrräckligt länge. Det kan t.o.m. räcka med stabila priser över längre tid för att utlösa lågkonjunkturen.
Nja, om nu sättningen beror på att utlåningen stramas åt så kan det inte bli tal om någon tjurfälla.
Såvida regeringen inte använder skattepengar för att få upp priserna, som att ta bort reavinstskatten. Då kommer det loss mycket pengar att stoppa vidare in i "flyttkedjan" och priserna lyfter.
Känns som att endast 50% håller med cornu här inne! Kommer han ha fel i all framtid?
http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html
Att spå i framtiden är inte lätt.
🙂
Minns även denna klassiker:
"Själv brukar jag hänvisa just till avvikelsen från KPI som motivering till att en bostadsbubbla existerar i Sverige. […] Skall vi ner till KPI-nivån igen så skall villapriser i hela landet ner ganska exakt 50%, […]. För Stor-Malmö […] skall priserna ner 65% från 2010 års nivåer för att åter nå KPI."
http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/nej-det-finns-ingen-bostadsbubbla.html
PS. 65% ner i Stor-Malmö från 2010 års nivåer skulle idag motsvara ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 7 000 kronor.
Ja, vid 7 000 kr/kvm så köper även en försiktig djävul som jag!
Också roligt med Bitcoin, som vi säkert är många som tycker är "konstigt värderat". Hade man helt enkelt gjort tvärtom mot denna bloggens tips så hade man haft en extremt hög avkastning, både på bostadsmarknaden, aktiemarknaden och "kryptovaluta-marknaden". Lite tänkvärt.
Här har vi en svart svan som kommer hjälpa till att krascha storstädernas bostadsmarknad.
https://radareco.se/r/2017/massiv-forandring-av-hela-det-svenska-it-landskapet/
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.692697/masslakt-it-bolag
Analyser som utgår från s.k. ”fundamenta” före en bobubbla spricker är meningslös. När nedåtspiralen väl fått ”styrfart” går sådan fundamenta omgående upp i rök.
När bopriserna sakta rundade krönet i början av 1990-talet hade redan kommersiella fastigheter fått fart utför. Konjunkturen var hög som ett hus.
Bostadsrätter i Stockholm började dala först. Då som nu – spekulerade de flesta i att uppgången var slut men ingen kunde föreställa sig 50 procentiga ras.
Visst räntan var hög men belåningsgraden i förhållande till inkomst betydligt lägre än nu. Arbetsmarknaden upphörde att existera. Småföretag föll som dominobrickor.
Det spelar ingen roll om ett hushåll idag drar in 70 000 i månaden eller mer. A-kassan kommer inte att räcka för att rädda högbelånade hushåll.
En som lånat ut 1 msek på sin högt värderade lgh för 1,5 år sedan och satsa allt på Bear JMx3 för fyra månader sedan är mer rätt denna fredagskväll än en som tror på oförändrad fundamenta. Make a bet och ta lite risk:)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oj vad SEK tappar i värde mot EUR och USD. Snabbt går det också. Verkar som om mina ekonomkompisar kommer ha rätt. Spararna kommer få se sina pengar gå upp i rök.
Mest försvagning mot EUR än så länge. Ja, vi får väl se, att försöka tjäna pengar på valutarörelser är dock sjukt svårt så om du lyckas så grattis.
Är det inte som upplagt för att lyckas då? Riksbanken kommer alltid vara sist i världen med att höja räntor och avsluta stödköp och därmed kommer SEK vara sist att stärkas?
Frågan är vad vi får se EUR om 5 år…..15-20 kr? Helt plötsligt kommer väl en Tysk McDonalds anställd tjäna bättre än en svensk civilingenjör.
Man kan visserligen inte göra något åt det utan bara se på men en sak är säker och det är att i och med kronförsvagningen försvinner alla incitament att spara pengar, jobba över och kämpa.
Det bästa är att bara lalla runt hela livet och att aldrig ha mer än 5000 SEK sparat. Har man några miljoner kronor på sitt konto idag får man inte ens en bil för dom pengarna om 10 år om Riksbanken får bestämma.
SEK/EUR kommer inte vara 20 om 5 år. Så stora rörelser är inte sannolika.
Riksbanken kommer haka på ECB. Se historik.
Den svenska börsen har gett en avkastning på ungefär 11% hittills i år, långt över inflationen och över historiskt genomsnitt. Inget hindrar att man placerar pengar i utländska ränte- och aktiefonder heller om man nu vill få lite mer diversifiering. Annars kommer en valutaförsvagning (särskilt mot dollarn) att göra svenska företag mer lönsamma och därmed höja värdet på dessa något.
Om du vill så slår jag gärna vad om att SEK/EUR ligger under 20 om 5 år. Du får fem gånger pengarna.
Vilken fond ska jag köpa för att inte förlora något på 5 år då (du som är stensäker)? Alla svenskar har ju inte doktorerat i ekonomi. Ska jag köpa en globalfond för 3 miljoner SEK och om 5 år har jag kanske 3,5 miljon med risk att jag istället har 1,5 miljoner 🙂
Tvärtom, jag har ingen som helst aning om vilken fond som går bäst på 5 års sikt och vet inte om börsen går upp eller ner nästa vecka.
Det kan mycket väl vara så att man förlorar pengar på börsen under den tidsperioden, det är ju historiskt sett "dags" för en ekonomisk kris.
Däremot tror jag fortfarande att man på 10-15 års sikt går plus på börsen även efter inflation, så en kombination av globalfond och svensk aktiefond är nog bra som månadssparande. Så kör jag själv i min tjänstepension, till exempel. Eller kör du räntepapper i tjänstepensionen kanske?
Jag frågade i och för sig inte vilken fond som kommer gå bäst utan jag är nöjd med att inte förlora något men det är väl i princip omöjligt det med.
Okej det är historiskt sett dags för en ny kris. Då ska man hålla 3 miljoner på ett sparkonto och vänta in den eller ska man ge bort dom till börsen och förlora hälften för att kanske få tillbaka det om 5-10 år?
Jag bryr mig inte om tjänstepensionen. Räknar inte med att man får någon pension överhuvudtaget. Man får väl jobba till 75 i det här landet och bli fattigpensionär. Det är inget land värt att jobba i. Hatten av för alla som kommer hit och utnyttjar Sverige. Jag älskar verkligen det. Hoppas dom blåser oss skattebetalare på allt. Det förtjänar dom.
Ja, eftersom vi har negativa realräntor finns ingen säker avkastning som slår inflationen längre. Jag tror inte att man kan tajma in kriser. Vissa tyckte man skulle sälja 2015, till exempel, och många bloggar ropar "kraschen kommer!" år efter år. Till slut får de rätt, men exakt när har jag ingen aning om.
Det är dumt att inte bry sig om tjänstepensionen. Tänk om det blir så att det _inte_ blir samhällskollaps? Det handlar om miljoner i kapital för de flesta i tjänstepensionen. Nåja, standardvalen går säkert tillräckligt bra. Samma sak gäller PPM.
Visst kan man ha en negativ syn på hela ekonomin och tro att allt går åt helvete, och då ska man såklart inte spara något över huvud taget. Valet är fritt. Historiskt sett har domedagsprofeterna haft fel dock, det såg vi inte minst under finanskrisen. Den som fortsatte att till exempel månadsspara under 2008 och 2009 blev rikligt belönade efteråt.
Så tröttsamma inlägg Toni, var inte bitter för att du missat bolåneracet. Och dina dystopiska funderingar kring framtiden gör dig heller ingen nytta. Ryck upp dig eller dö med 3 miljoner i urholkat kapital.
Nej du ska inte gå in med 3 miljoner direkt på börsen nu för du kommer skita ner dig vid minsta nedgång och sälja allt med förlust och bli ännu mer grinigare och bitter. Håll dina pengar på ett räntekonto och börja månadsspara i ett par indexfonder, sedan börjar du köpa samma fonder kanske kvartalsvis för 150k tills dina 3 miljoner är investerade. Läs på om börsen i litteratur. Investera inte en enda krona av ditt sparkapital om du vill ha dem till något inom 5-8 år. kram
Bra med boskräck oavsett alla inlägg.Bostad åt alla utan spekulation.
Bästa för alla är naturligtvis en nedgång på 50% under en 2årsperiod.
Finns många som vill ha ett boende utan att bli rånade av spekulanter.