Kreditvärderingsinstitutets Moody’s menar att svenska banker är väl rustade för en nedgång i bostadspriserna, och främst kommer drabbas av sekundära effekter av en krasch i bostadspriserna. Bankerna kan absorbera detta via sina vinster, vilket dock innebär sämre resultat och med det lägre börsvärderingar.
Räntan på svenska 2- och 5-åriga bolåneobligationer. Källa: Riksbanken |
Moody’s menar alltså att svenska banker står väl rustade för raset i bostadspriser och inte kommer drabbas av några primära effekter. Däremot kan sekundära effekter slå. Moody’s pressmeddelande:
“”Nonetheless, banks in these countries are exposed to second order effects,” said Louise Lundberg, a Vice President and Senior Credit Officer at Moody’s. “Namely, a material economic slowdown that would likely accompany a substantial house price correction would lead to higher losses on consumer loans, commercial real estate loans, and loans to consumer-exposed corporates.”
In most scenarios, Moody’s expect banks in these three countries to be able to absorb any loan losses through their earnings. Any impact on their capital levels, which we currently assess as strong to adequate, would likely be limited.”
Kreditförluster (eng loan losses) behöver stiga från dagens 0.1% (?) till 1.4% för svenska banker, givet oförändrade vinster, innan bankernas egna kapital kommer börja ätas upp.
Dock kommer vinsterna påveras, så siffran ovan är inte relevant.
Moody’s är ju kända för att ha prickat in finanskrisen 2007-2009 med god marginal och varnat i god tid. Beskedet är alltså att de svenska bankerna står trygga inför en krasch i bostadspriserna och vi behöver inte oroa oss. Detta stycke kan innehålla spår av ironi.
Obligationsmarknaderna har än så länge struntat helt i de fallande svenska bostadspriserna och den fallande svenska kronan. Tvärt om har räntorna på bostadsobligationerna fallit och för 2-åringen ligger man runt tidigare botten, även om det inte ser ut så för 5-åringen.
Fallande kronkurs borde dra upp marknadsräntorna som kompensation och fallande bostadspriser borde också göra att marknaden ska kräva högre ränta på sin finansiering av bankernas bolån. Men så har alltså inte skett. Å andra sidan fick ett franskt bolag med steget över skräprating (BBB) obligationsfinansiering med negativ ränta nyligen (hittar inte källan just nu), så marknaderna är uppenbarligen översvämmade av kapital.
66 kommentarer
Finansmarknaden har blivit fullständigt sönderintervenerad de senaste åren som följd av den importerade deflationen från Kina.
Det går inte att förstå värderingarna om man inte räknar med att statsmakterna i västvärlden i princip gått i borgen för hela marknaden.
I vilket ögonblick i historien skulle du vilja påstå att finansmarknaderna varit utan trasigheter?
Ska bli intressant att se om/när Kinas stigande inflation i producent-led träffar västvärlden.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-19/china-s-quest-for-clean-air-is-shaking-up-industry-and-inflation
Det beror väl på vad man menar med "trasigheter". Dagens finansiella system är ju utformat för att skapa tillväxt. Det sker delvis med lånade pengar. Syftet med avskaffandet av guldmyntfoten var ju att skapa en expansiv ekonomi.
Mja, det beror ju på vilket avskaffande man avser.
Men när Nixon avskaffade det i USA menade han på att valutan skulle stabiliseras och arbetslösheten minska. Åtminstone det senare kan väl knytas till expansiv ekonomi, kanske.
”Trasighet” är ordet. Med banker som expanderar digitala betalningsmedel via sina balansräkningar punkteras inte ekonomin med återkommande små ”finanskriser”. I stället expanderar man penningmängden in absurdum för en rejäl finanskrasch. Dvs allt på en gång. Visst det kan gå att hålla undan ett tag till med ytterligare skuldsättning om tillväxtmyten snackas upp av politiker, banker och andra representanter för systemet. Skillnaden blir storleken på kommande finanskris. Konjunkturen har levt i synergi med ett tillväxtberoende som kräver exponentiell ekonomisk tillväxt. Vi är nu beroende av att tillväxten fortsätter att utvecklas exponentiellt liksom skuldsättningen.
Det är ju egentligen sjukt spännande att "ekonomin" som helhet är ett system skapat av människan, men som vi inte kan modellera fullständigt.
Vulkaner eller planetsystem kan också vara oförutsägbara, men de har vi åtminstone inte konstruerat själva.
@Leif Engström
Jag vill påstå att ingen egentligen behöver tillväxt, se: Ingen behöver tillväxt
Den fallande svenska kronan gör väl att räntorna _inte_ nödvändigtvis behöver gå upp? Allt annat lika har ju värdet på svenska obligationer redan fallit, relativt till utländska obligationer, pga en vikande SEK.
Om man tror att kronan kommer att falla ytterligare vill man ha mer ränta. Det är alltså inte fallet utan eventuellt förväntat fall som är problemet.
Precis, det logiska är en högre ränta i länder med fallande växelkurs. Därför mycket intressant att det ännu inte syns på obligationsmarknaden.
Ja, om man spekulerar om fortsatt kron-fall är det ju såklart så.
UPPENBARLIGEN räknar marknaden inte med ytterligare kronfall. I så fall hade priset på svenska bostadsobligationer fallit. De har det INTE.
Halvdelikat läge. En snabb ränteuppgång kraschar allt.
Dock är en sådan utveckling ännu inte sannolik om man tittar på marknadsräntorna.
Kreditförlusterna ligger väl på ca 0.01 för svenska banker?
Bankerna ser väl rätt bra ut, oklart med SBAB dock, de har inte försökt hyfsa lånestocken som övriga, men det är ju ingen aktieägares problem.
Kronan ser det väl inte så bra ut för, nej. SEB rekade förstärkning mot dollar under nästa år men jag är skeptisk.
Cornucopia har väl förut sagt att det tar cirka 2 år från det att bubblan spricker tills bankerna får problem.
Och än så länge är det en nedgång vi har. Ingen krasch. Och om inget annat snart dyker upp som påverkar tillgången på pengar eller viljan att betala för boende så tror jag det stannar vid just en nedgång, för denna gång.
Men hur blir det med bankernas balansräkningar? Om pantens värde minskar?
Om man inte värderar om händer väl ingenting. Finns det krav på att värdera om vid prisfall?
Lånens värde är betydligt lägre än panterna. Så länge det inte sker några kreditförluster så är bankens balansräkning oförändrad.
Panterna ingår inte i balansräkningen. I sig är panträtten värdelös, det är endast med en fordring den KAN komma att bli värdefull, men bara till det värde som fordringen riskerar att tappa.
Bättre att kolla spreaden mellan stat och bostad och då ligger vi på 0,56 idag på 2-åringen vilket är i linje med snittet över senaste 10 åren och svagt stigande senaste tiden. Väldigt liten rörelse dock.
Jag tycker generellt att cornu har en väldigt baissad syn på bostadmarknanden i stort. Har väl baissat nu i flertalet år och ständigt haft fel… Att marknaden nu uppvisar ett spekulativt beteende är ju den stora nyheten med högre volatilitet. Det får iofs ses som helt naturligt. Bankernas balansräkningar är tämligen solida då de har en aggregerad soliditet på runt 50% på sina kunder. Detta uppbackat med att marknaden backas upp av världens starkaste solvenslagstiftning gör ju att SE bostadsmarknad bör ses som en av de minst riskfyllda i världen. Ev. residualer mellan pantens värde och köpeskilling kan dessutom säljas till Intrum lr Lindorff alt andra inkassobolag som kommer jaga dessa gäldenärer tills de dör. Så jag vågar påstå att riskerna är mycket lägre än det ni vill påskina. Men jag förstår nyhetsvärde i att ropa "vargen kommer" men med facit i hand så är det rätt patetsikt.
Har väl baissat nu i flertalet år och ständigt haft fel… menar du att han gör SKIT-dåliga analyser? (HÄPP!)
Cornu är som slaven på Ceasars vagn som hela tiden viskar att du är dödlig. Jag har gått emot hans bostadsråd i sju år men nu är det dags att lyssna. Tror inte bankerna får problem men värre är det för dom som måste köpa bostad på dagens nivåer och riskerar förlora hela kontantinstasen eller mer.
Många av oss har en rätt negativ bild av bomarknaden och är väl rätt övertygade om att vi har en bubbla om man säger så.
Men vis av tidigare prisnedgångar så tänker iaf inte jag ta ut bububblans ev. sprickande i förskott, vi har ju haft 2 tidigare skrömselskott, 2007 och 2011, och båda gångerna var prisfallet temporärt.
Dock kan man konstatera att grunden är ngt bräcklig när tämligen minimala störningar får köparna att mer eller mindre försvinna..
Det största problemet är all nya bostäder som kommer ut på marknaden kommande 24 månader ungeför 120-130 tusen om jag kommer ihåg rätt.
Bostadsbyggande är som en oljetanker tar lång tid på sig att stanna
@Stefan
Ja, och det stora problemet är att i princip samtliga siktar in sig på samma köpstarka kundgrupp. Så risken är rätt stor att vi snart kommer få mängder med tomma lägenheter OCH bostadsbrist, samtidigt…
Jo, men ska man göra en analys så ska den vara substantiell. Utbudet av för dyra borätter kommer inte påverka den övriga marknaden annat än att storstäderna växer och det som en gång var ytterförort numera blir förort med nya kommunikationer m.m. = urbanisering. Detta påverkar så klart värdet på bostäderna i det området. I sthlm innerstad kan man inte bygga fler bostäder och med tanke på att fler och fler vill bo där så borde ju det spegla att priserna förblir stabila. Det har ju inte hänt något fundamentalt annat än att köparna har väldigt mkt att välja på just nu, vilket talar för köpläge snarare än domedagen. Jag funderar själv på att köpa en lägenhet nu när nivåerna är ned ca 25%.
Heja Jörgen…om det är som du säger, att priserna är ner 25%, skulle du då inte säga att domedagen nästan är här…?
Om priserna faller med 25% skulle i alla fall jag säga att Sveriges ekonomi går ett väldigt dyster framtid till mötes. Om människor tappar en fjärdedel av värdet på sitt boende – hur tror ni det påverkar deras konsumtionsiver…?
De allra flesta ser det inte som att de tappar något då de bor kvar i såna lägenhet till samma kostnad. Ett fåtal hamnar dock i klistret då de tvingas sälja av externa skäl, men många av dessa kan trösta sig med att de då kan köpa billigare (De som inte har förlorat sin handpenning). Inte ens psykologiskt är det något särskilt då 2 miljoner teoretisk vinst bara har blivit 1 miljon teoretisk vinst.
Unknown
Det där snacket om att Cornu har fel och har haft fel jättelänge har han ju skrivit ett flertal inlägg om och av det du skriver att döma så har du inte läst alternativt inte tagit till dig innehållet i dessa.
Dags att titta på filmen:
http://www.imdb.com/title/tt1596363/
https://www.hemnet.se/bostad/radhus-6rum-hovas-lyckhem-goteborgs-kommun-oxforan-7-11150900
Vad kostar det att bygga en sån här skokartong med tomt egentligen?
Jag skulle tro att du kan anlita en delägande advokat från Mannheimer Swartling att snickra ihop huset på löpande räkning och ändå tjäna lite pengar med detta priset. Det är just detta som gör att inte jag köper ngt i dagens marknad.
En stor bov är förstås också tomtpriserna och anslutningskostnaderna.
Det är mycket prat om bobubbla som spricker, men jag ställer mig avvaktande.
Vad som behövs är fundaments förändras.
Skuldkvottaket som en del banker har valt att införa är en sådan sak som kan påverka, men annars behövs högre räntor, ökad arbetslöshet, börskrasch, lågkonjunktur etc. Jag ser inte att några sådana makroindikatorer har förändrats nämnvärt och tror därför inte heller på någon större krasch.
Jag skulle gärna se priserna falla och ur ett historiskt perspektiv är priser jättehöga, speciellt i Stockholm, men det krävs mer.
Fundamenta förändras iom att FI börjat ta små steg till att begränsa utlåningen, eller ökningstakten av denna. Fortsätter de i samma riktning, de har lång väg att vandra innan ökningstakten är hållbar, kommer priserna att fortsätta ned allt eftersom lånelöftena får lägre och färre siffror på papperet.
En annan faktor som kan vara av betydelse är det faktum att endel har med en förväntad prisuppgång i kalkylen för att motivera priset. Har man det så innebär en utebliven förväntad prisuppgång att man inte längre kan motivera lika högt pris.
Frågan är hur mycket av priset som beror på den här effekten. En sån effekt kan ju göra att priset sjunker utan att det egentligen finns någon fundamenta som skulle tala för sjunkande pris (i övrigt).
Frågan är vad som kommer först, hönan eller ägget?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Anonym: Precis det har jag hört många i min omgivning prata om. "Måste köpa en lägenhet i Göteborg för dom stiger så mkt i pris för annars kommer man inte ha råd med kontantinsats till hus i framtiden". Dom är inte vana vid att spara för man har sett alla andra bara bo till sig en kontantinsats till villan.
Det där ändrar sig nog, Toni. I Malmö stod priserna stilla 2007-2012 och nu börjar ju priserna sjunka i Stockholm, så folk lär sig då och då att priserna inte nödvändigtvis stiger. Både i Malmö och Stockholm är lägenheter billigare november 2017 än november 2016. I Göteborg dyrare, men inte särskilt mycket.
Ja förhoppningsvis ändras det. Jag har varit dum nog att inte haka på det tåget och nu avvaktar jag återigen. Om 2-3 år kanske jag har fel igen och priserna är upp 10-20% från dagens nivå eller mer. You never know. Allt beror ju på konjunkturen, räntorna, kronan. För tillfället råder det en sjuklig superkonjunktur i Göteborg. Folk byter jobb hej vilt, lönerna ökar, Geely bygger stort FoU center i Göteborg, Karlastaden växer fram, Volvo fick precis en stororder från über o.s.v. Det råder ett väldigt positivt ekonomiskt klimat. Priserna på bostäder har väl stabiliserat sig för tillfället främst p.g.a. osäkerheten p.g.a. allt som skrivs i tidningarna men däremot har ju som du själv vet inget fundamentalt förändrats. Dom ekonomiska förutsättningarna idag jämfört med för 1 år sedan är till och med bättre.
Varför är det "dumt" att inte haka på tåget, om du nu trivs i ditt nuvarande boende? Det är på samma sätt "dumt" att inte ha köpt Bitcoin eller Ethereum medan det var billigt, lätt att peka på i efterhand, men det påverkar väl inte dina beslut i dagsläget?
Ja det är lätt att vara efterklok men jag förtydligar bara att nu i efterhand så ångrar man sig men det förändrar ju naturligtvis inte saken. För tillfället känns det inte särskilt motiverande att nollställa sina sparkonton för att köpa sig en bostadsrätt och höja sin boendekostnad med det dubbla och trots detta vara högt belånad. Nu är det väl inte särskilt troligt att vi får se lägre boendekostnader i det ekonomiska miraklet Sverige men det sägs ju att hoppet är det sista som lämnar en.
Precis, ingen som helst mening att ångra sig så länge du inte har en tidsmaskin och kan ändra på historien. Utgå från det du har idag och vad du vill göra. Framför allt, strunta i vad alla andra tycker i ekonomiska frågor. Var en yngling på jobbet som 2007 började hävda "om man inte köper nu, så får man aldrig någonsin råd att komma in på bostadsmarknaden!". Det var inte sant den gången, och kommer inte vara sant i framtiden heller.
Finns många teorier. Han kunde haft rätt också även om det nu i efterhand är lätt att påstå det motsatta då man sitter på facit. Jag har också hört att köper du bostad så riskerar bostaden att falla i pris ja men du kommer ändå att bo fint och du äger något som du kan ta på och njuta av. Köper du värdepapper kan du bli av med pengarna och inte njuta av din tillgång och att man ska hålla sig borta från allt som har med börsen att göra för i Sverige är bostaden den absolut bästa investeringen man kan göra. Detta har jag också hört. Du kommer naturligtvis inte hålla med Joakim då du vet hur man tjänar pengar på börsen men dom som inte kan tänker många gånger på detta sätt.
Det visar bara på att man inte ska lyssna på andra. Det finns folk som hävdar att det är meningslöst att spara pengar, och till och med att det är _omöjligt_ (!) att spara pengar.
Blir man gladare av att äga sitt boende så ska man förstås göra det. Finns säkert också folk som tycker att "Black Friday" är årets höjdpunkt, och köper en massa saker de inte annars tänkt köpa, och sen undrar de varför pengarna är slut. Vi är alla olika och det finns ingen större mening i att "kopiera" någon annans livsstilsval bara för att man känner att man måste tillhöra nån speciell grupp.
Toni: " Ångra har man ingenting för så länge man inte äger en tidsmaskin. Näh ångra har aldrig gjort ångrat ogjort". /Allan Karlsson
En fråga dock om lärdom så bör man ju beakta den information som man hade när beslutet togs. Facit fanns inte och efterklokhet besegrar ju sig ofta på att man med facit i hand skulle tagit annat beslut, men det måste man bortse från när man skall ta lärdom. Nästa gång du tar beslut kommer du att göra det utan facit igen och kan man räkna med att facit är detsamma nästa gång?
Black friday rea på lägenheter, vem som tar över skulden från rean förtäljer inte artikeln, blir det aktieägarna i Veidekke eller blir det föreningen.
https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/black-friday-rea-pa-nybyggda-bostader/
Snyggt, den där snillekommentaren kan cornu sno rakt av.
De 20 första får 100k billigare per rum.. e det 5-6% eller? Bra, då e det nya facit för hur mycket det gått ner eller?
Det äter på marginalen, men Veidekke tjänar pengar ändå.
Det är alltså upp till 10% rabatt, att jämföra med typisk marginal på 15-20%, det vill säga man rabatterar bort halva vinsten ungefär för dessa lägenheter, mot att man får lite snabbare försäljning och får god uppmärksamhet osv.
JP – jag har svårt att tro att Veidekke mfl har 15-20% marginal i sina projekt. De kan ju höja priset med 20 % mellan etapp 1 och 2 med kanske 1 års mellanskillnad i inflyttning. Jmfr priser på nyproduktion i olika städer – samma hus kan de ta ut mellan knappa 30tkr/kvm och upp över 100tkr/kvm – tveksamt om ökad markpris äter upp hela den ökade marginalen.
De har den marginalen enligt kvartalsrapporterna. Exempel:
2017 Q3
…
"Property development Sweden"
…
Revenue: 572 MNOK
Profit before tax: 105 MNOK
…
105 / 572 = 18%.
Givetvis olika för olika projekt, men i genomsnitt är marginalen i den häraden. Det är samma sak för tex Skanska, NCC och JM. Marginalerna har stigit ganska kraftigt sedan 2011, då man stundtals hade negativ marginal.
Räntenetto nu: ca 1,5%.
2008: ca 0,3%
Man kan tänka sig att eventuella räntehöjningar skulle kunna minska lite på räntenettot för bankerna.
Och utlåning är väl det enda man tjänar pengar på nuförtiden.
Ja, blanka närmsta bank!
Varför skulle bankerna minska på räntenettot? Anledningen till att räntenettot är högre nu är bland annat att kapitalkraven är högre för bankerna, vilket gör att delar av finansieringen är dyrare.
Det tillkommer ju även aktörer. Såg att Nordnet nu även börjat med bolån och hänger fler "fintech-banker" på kan nog marginalerna pressas en hel del närmaste åren. Egna fria spekulationer…
Även Avanza kör med bolån till lägre räntor än jättarna i branschen. Bra med konkurrens men lite oroväckande vad som sker med t ex kapitalförsäkringar hos nätmäklarna och övriga om bubblan spricker.
Bortsett från grovt ekonomiskt bedrägeri så är ju kapitalförsäkringarna trygga. Varför skulle det vara "oroväckande" vad som sker med dessa om just bostäder sjunker i pris?
En bidragande orsak till ökad konkurrens (minskat netto) skulle kunna vara de nya EU-direktiven som snart träder i kraft. Vidare är ju systemet med listränta och personlig rabatt som ska omförhandlas med en människa efter timmar i telefonkö alternativt "rådgivningsmöte" en ordning som endast bankerna önskar sig. Kunderna vill ju ha det snabbt, enkelt och transparent vilket aktörer utanför oligopolet lär leverera.
Vilket EU-direktiv syftar du på? Att det råder individuell räntesättning är inget konstigt eftersom olika gäldenären innebär olika risk för banken och innebär olika förväntad kostnad. Inget konstigare än att oxfilén kostar mer än blandfärsen…
PSD2, inte direkt men i förlängningen. Lär vara enklare för utomstående att göra "korrekta" bedömningar av huruvida man som låntagare utgör oxfilé eller blandfärs (förutom belåningsgrad, och inkomst) Tycker inte att individuell räntesättning är konstigt, däremot är processen i nuläget för tidskrävande för låntagaren. Om man kan jämföra priser på försäkringar snabbt och enkelt bör detsamma gälla bolån.
Angående blandfärs så är det väldigt fiffigt att man kan mixtra med märkningen och sälja den vidare 🙂
Även om man säkert kan göra det mer effektivt så är det ju fortfarande banken som måste besluta ifall de vill låna ut till DIG till 1.7% ränta och DU som måste besluta ifall du vill låna till de villkoren. Det beslutet kan man inte delegera till tredje part, eller åtminstone ingen normalt funtad person vill det…
"Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 3,2 procent 2017, 2,6 procent 2018 och 2,4 procent 2019. I föregående prognos, i augusti, väntades BNP öka med 3,2, 2,8 respektive 2,4 procent år 2019.
SEB bedömer att en stark konjunktur och arbetsmarknad, låga räntor och fortsatt brist på bostäder talar för en måttlig boprisnedgång.
"Huvudscenariot är att prisfallen stannar på 5-10 procent; inte tillräckligt för att i någon större utsträckning ändra tillväxtbilden", skriver banken."
Det kommer säkert snart ett inlägg som hånar bankens prognoser.
Kul för Volvo Cars, annars! 24 000 XC90 ger schyssta intäkter.
"The new deal will see Uber purchase up to 24,000 XC90 vehicles between 2019 and 2021 in a deal worth potentially $1.4bn for the Chinese-owned carmaker, according to Financial Times calculations.
"
Jobb säkra i Torslanda?