I en hemställan skriver Försvarsmakten att av dagens 7 000 officerare går över var tredje, hela 2 500, i pension fram tills år 2025. Man önskar nu höja ersättningen till officersaspiranter, vilket inte skett sedan år 2002.
Författarens tolv år gamla rishög parkerad framför chefsflygeln på Officershögskolan på Karlberg. |
Försvarsmakten har hemställt om en författningsändring, som kan ge officersaspiranter (“kadetter”) högre ersättning under sin utbildning. Det kommer de kommande åren bli allt större brist på officerare och man behöver öka yrkesutbildningens attraktivitet. Ersättningsnivåerna har inte höjts sedan 2002 och är med sina 140:- SEK per dag efter 60 dagar lägre än för värnpliktiga som idag får 146:- SEK per dag plus andra förmåner.
I dokumentet FM2017-18268:1, undertecknad av chefen för ledningsstaben Dennis Gyllensporre, skriver Försvarsmakten följande:
“Om utbildningsvolymerna inte ökar begränsas krigsförbandens tillgänglighet i grundberedskap. Det krävs därför fortsatta åtgärder för att öka utbildningsvolymerna. En långsiktig utmaning ligger i försörjnen av kontinuerligt tjänstgörande officerare (OFF/K) då en stor andel avdessa går i pension de närmsta femton åren. Majoriteten av dessa pensionsavgångar sker i början av denna period, då ca 2 500 av dagens 7 000 officerare går i ålderspension fram till 2025. Grundrekryteringen av officerare under 2000-talet räcker inte för att täcka dessa avgångar.”
Försvarsmakten vill att lydelsen i författningen ändras från “dagersrättningen ska dock alltid bestämmas till 140 kronor”, vilket gällt sedan 2002, till “försvarsmakten får dock meddela föreskrifter om dagersättningens storlek”, dvs själva bestämma lönen till de som utbildar sig till officer. I andra hand vill man se en höjning till 146:- SEK, eller samma som för soldater.
Från truppförande håll har bloggen tagit del av åsikter om att dagens officersutbildning lämnar en del sk utmaningar. Det är i princip omöjligt att bli underkända och även om utbildningen är fin och akademisk så kan det bli en hel del utmaningar när de nykläckta officerarna kommer ut på förband. Förband som inte längre består av 18-åriga fjuniga lättskrämda värnpliktiga tonåringar, utan erfarna yxor och cynisk vinkelmaffia i åldern 27 – 35 år. Vilket ger upphov till en hel del sk soldathumor. Den akademiska utbildningen på Karlberg blir ett brutalt möte med en verklighet där personalen inte bara kan ta isär och sätta ihop en ksp 90 med förbundna ögon, utan även med bakbundna händer kan byta motor på en stridsvagn. I fält. Man kan dock trösta sig med att alla officerare kanske inte blir truppförande, utan att det även finns många andra befattningar.
Bristen på möjligheten att bli underkänd kan bero på den allt akutare bristen på officerare.
Å andra sidan kanske detta bara är de sedvanliga åsikterna om att “det var bättre förr” från de som gjorde sin utbildning tidigare?
Bland vinkelmaffian går allmänt snacket att man aldrig vill bli officerare, även om man får erbjudanden. Hellre då specialistofficer. Officerarna riskerar bli plutonchefer, vilket innebär att man spenderar all sin arbetstid med att i regementets uppvärmda lokaler administrera IT-systemet PRIO, istället för att på ett lerigt gärde mitt i natten utan ersättning byta ett punkterat däck på en lastbil i ösregnet, och annat sådant som vinkelmaffian tycker är kul, som t ex skjuta 600 – 800 handhjärtan per minut under realistiska omständigheter på skjutfältet.
Till sammanhanget hör att förutom de 2 500 som går i pension så byter många officerare, precis som soldater och gruppchefer, yrke efter några år i uniform. Så det sker omfattande avgångar även bland de yngre.
Oavsett så står alltså Försvarsmakten inför ännu en utmaning, nämligen brist på officerare. Och den kan inte lösas med tvångsrekrytering via värnplikt, även om man hoppas att tvånget ska göra att fler får upp ögonen för en karriär i grönt eller blått. I slutändan måste även lönerna för officerare upp, och då räcker det kanske inte med en höjning på 6:- SEK per dygn under utbildningen…
Beskedet med 2 500 pensionsavgångar är ändå att den som har lämpligt pannben och uthållighet för den militära arbetsmiljön, samt hög begåvning och uthållighet, har utmärkta möjligheter till en fantastisk karriär i “firman” de kommande decennierna.
36 kommentarer
Sverige, landet där politikerna mer eller mindre skitit i både försvar och säkerhet de senaste 20 åren.
Nu ser man tydligt effekterna hos försvarsmakten och polisen.
Sverige, landet där politikerna skitit PÅ befolkningen och det mesta i mer än 20 år.
Så, ska vi göra något åt problemet eller fortsätta gnälla?
Joakim, vi är svenskar. Vi kan inget annat än att gnälla och bita ihop tills vi blir deprimerade eller sjukskrivna från jobbet.
Vi gör det vi är bäst på. Att låta politikerna göra precis som de alltid gjort…
Dags att hänga upp dem i lyktstolparna, men de är väl också inköpa av någon korrupt statstjänsteman och klarar inte sådant 😉
Joakim, jo men visst, säg vem man skall rösta på?
Det enda partiet som inte har ansvar för den uppkomna situationen har en ekonomisk modell som är i grunden felaktig och är finansierade av ett fientligt sinnat land som bedriver aktiva förberedelser för krigshandlingar mot nationen
Låter det som någon man vill ge makten ?
(När det gäller människosynen är den på samma nivå som alla andra extremistpartier , höger eller vänster, det brukar sluta med läger , vissa med gaskammare, vissa med steriliseringskliniker och styrda aborter, om du inte heter Oskar)
@Rikard
Du måste ju inte rösta på Fi, fattar inte ens hur du kan överväga deras version av verkligheten.
https://uvell.se/2017/10/14/hitan-och-ditan-med-feministernas-budget/
Och nu slutar jag ironisera och ber dig förklara och bevisa för mig att SD skulle vara finansierade av något annat land.
Med tanke på hur de andra partierna redan behandlat vårt kära fosterland så har nog främmande makt betalat någon av dem och behöver egentligen inte göra något annat än att möjligen försöka hindra SD från att få egen majoritet..
Hörrni. Slita kasta paj/aka köra flamewars. Räcker med att det på andra forum jämt ägnas nästan all tid att kasta skit på varandra.
Kräv bättre politiker tex? Diskutera med de politiker ni kan rösta på tex? Starta nya partier? Istället för att vänta vad som skll komma upp i valkampanjen.
Rättning: Sluta istället för Slita.
Skyller på mobilen.
Kan inte vara ett problem. Det finns 100000-tals arbetslösa raketforskare i Sverige, det handlar bara om att lära sig språket.
Polisutbildningen slopade sina språktest för ca 2 år sedan. Nu behöver du inte ens kunna svenska för att bli polis.
Nu trollar väl mongot iofs men jag tycker inte det är lämpligt att ge tillgång till skjutvapen och skarp ammunition åt en grupp individer där stor del av gruppen sympatiserar med terrorister.
Dessutom känner jag inte förtroende att delegera ansvaret att försvara landet åt människor som bevisligen redan flytt från ett krig.
Ja just det, jag glömde att det var obligatoriskt att dra in pizzabagare i VARENDA JÄVLA INLÄGG OAVSETT VAD ÄMNET ÄR.!
Var inte din MAMMA extra förtjust i pizzabagare under en period..?
De har väl redan skjutvapen och skarp ammunition, så kostnaden blir minimal…
Det där med pension och brist på ny arbetskraft är väl lika i alla branscher?
Utom möjligen media och andra liknande flumutbildningar.
Konstigt, för några år sen snackades det så mycket om att det var överskott på officerare och hit och dit. De som gick officersutbildningen kanske inte ens skulle få anställning, osv etc.
Pensionsavgångar torde vara som skolplatser, dvs det torde gå att förutse baserat på populationens nuvarande ålder.
Precis, det har varit stora överskott länge. Nu vänder ju skutan och då får rekryteringen av officerarna vända också.
Så här är det förstås i alla organisationer som vänder från att krympa till att växa snabbt. Då är det lätt att i efterhand konstatera "vi kanske inte borde sagt upp de där människorna". Men det hjälper inte att konstatera faktum utan man får lösa problemet. Staten verkar dock för tillfället sällsynt dålig på detta i försvaret och polisen. Man kan väl hoppas att någon klok ledare tar tag i situationen.
Hur ät det har alla fullmaktsofficerare pensionerats än?
Joakim, se mitt tidigare svar.
Visst, det finns kloka personer, men organisationerna som sådana…
Härligt att 2500 gamla skrivbordsgeneraler äntligen ska gå i pension! Kanske vi kan kan landa i en situation där vi faktiskt inte längre har fler hövdingar än indianer. Valuta för pengarna och en korrekt ålderspyramid. Detta förutsätter förstås att FM lyckas med uppdraget att rekrytera duktiga unga officerare.
Be me..
~32, ej genomförd värnplikt. (Hade inte lust då det begav sig och det fanns inte plats till alla. Så jag slapp!)
Fast it-jobb, tjänar närmare 40k, familj, hus och barn.
Motiverad att göra GU och gärna Officersutbildning och kan absolut tänka mig att flytta för att byta karriär.
Men även fast frun faktiskt säger OK(!!) och får axla ett rätt mycket större ansvar för barn och markservice under utbildningstiden så gör den (i förhållande) obefintliga ekonomiska ersättningen det mer eller mindre omöjligt att genomföra någon utbildning utan att ta av eget kapital. (finns dock en del stöd från fkassan att få, men ändock ganska blygsamma summor)
Detta är ju inget unikt för personer som hunnit en bit in i livet och såklart mitt eget fel som dragit på mig en kostnader. Men det begränsar ju såklart också urvalet av rekryter/aspiranter för Försvarsmakten, fast man kanske bara är intresserade av 18-19åringar!
En ersättningsmodell som baseras på SGI eller liknande hade nog varit bättre för att få in mer blandade bakgrunder.
Målet är ändå att på sikt utbilda mig till reservofficer, om jag blir antagen. Antagningsprövning bokad. (Bara det är ett mörker i sig. Tog tiid att hitta en lämplig dag pga platsbrist hos rekryteringsmyndigheten)
SGI-nivå på ersättningen är väl det som gäller efyer grundutb?
Det var mer än jag lyckats läsa mig till.
Har du någon källa eller mer info?
Detta är det jag hittat.
http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/grundutbildning/villkor/
Det är ju inte glasklart vad som menas med grundutbildning då man i vissa fall omnämner dom tre första månaderna som grundutbildning och efterföljande som befattningsutbildning.
Jag tror det finns i utredningen om återinförandet av vpl.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-1995239-om-formaner-till_sfs-1995-239
2kap2§
Jag tror att du kommer att bli besviken av det du möter i FM – kvalitetsmässigt, motivationsmässigt och ansvarsmässigt. Med it-bakgrund kommer du tro att PRIO är ett kollektivt hjärnsläpp och SÄKI kommer du aldrig någonsin förstå, främst för att mycket är skämt från avdankade officerare. Du kommer att ägna mer än halva tiden åt fordonsutbildningar, utan att förstå varför. Det enda som kommer vara rimligt och acceptablet är när du åker på utlandsmission – för då köper du själv det du behöver.
Kan inte en lösning se ut som något åt det här hållet:
1. Av de som av de äldre bedöms som lämpliga får en del fortsätta som konsulter för utbildning etc så man säkrar kunskapsöverföring över generationerna.
2. Förutom att försöka locka från alla möjliga håll till heltidsofficer så börjar man poola ihop från dem som är 20-45 år som uppfyller olika krav(paket). Från andra delar av samhället osv. Så man får inte olika kompetensområden, allt från IT/Fordon/överlevnad/verkstad/pedagoger etc. Dvs att man lockar heltidsarbetande, motiverade medborgare till att gå med i viss grad och testa samt i mån av resultat och intresse övergå till FM. Och därmed även ta in know-how från sina civila fält in till FM. Om det är något som behövs.
Visst det låter som Hemvärnet men detaljerna är olika.
Optional: Det skulle rentav kunna bli att en sådan officer innebär under en viss period att man har både en majoritetsarbete inom FM och en mindre anställning inom sitt civila fält – det finns säkert en hel del att göra på båda håll och som litet land har vi inte oändligt med medborgare/kompetens och erfarenhet i form av personer. Dvs vi kan inte bara flytta folk i samhället och förvänta oss att liknande kompetens dyker upp från "den oändliga marknaden". Områden som behöver reformeras och patchas upp är bla:
-cybersäkerhet
-cyber- och relaterad robusthet
-energi
-planering/infrastruktur
-sjukvård
-transport och logistik
-skolan/utbildningsväsendet
-osv
2.2. Man får såklart locka med bla bibehållen lön från civila sidan först och sen ha påslag tex? Med någon sorts mållön?
3. Man får sätta upp flera system som hjälper till med dokumentationen och skötseln av allt från kunskapsöverföringen till vad som görs. Inte ett jättesystem utan flera mindre, mer överblickbara och förhoppningsvis enklare att ändra på för att hänga med.
Klart detta skulle kräva mer pengar till försvaret. Men som det ser ut nu krävs det nog mer oavsett.
Detta kanske skulle även ha spilleffekten att de som arbetar så och har typ två deltidsjobb som blir ett heltidsjobb tillsammans också får större variation och motion i sitt sammantagna arbetsliv – vilket borde vara bra för hälsan (och något jag funderat på – att kunna ha två sysslor där det ena är lite mer praktiskt och rörligt).
@gbd crvx: handlar inte det där om redan utbildade soldater/befäl som tjänstgör via plikt?
Tycker man kan tolka detta stycke som att det inte gäller under grundutbildningen:
”2 § En totalförsvarspliktig som fullgör ANNAN värnplikt eller civilplikt än som anges i 1 §…”
Och 1 § handlar om, som jag förstår det, själva grundutbildningen. Men! Räknas här så befattningsutbildningsdelen av GU in eller är det bara de första 3 månaderna av GU, GMU?
”1 §/Träder i kraft I:2017-10-01/ En totalförsvarspliktig har under grundutbildning som är längre än 60 dagar rätt till dagersättning med 146 kronor per tjänstgöringsdag…”
Vore det så att man får 146kr/dag under De 3 första månaderna och sedan SGI-grundad inkomst under resten GU så är det ju helt Ok. 🙂
Ja, naturligtvis, under grundutbildning gäller §1. Jag trro hela första tiden räknas som grundutbildning tills muck, sen vid "repövning" gäller §2.
Förr i tiden tjänade militärer på låg nivå riktigt bra i jämförelse med exempelvis snabbköpskassörskan. Och då var det lite lockande för ungdomar att söka sig dit. Så om man vill ha ungdomar får man nog lägga ingångslönen en bit över ICAs lönenivå för handels. Kanske till och med uppåt 30kkr. Sen kan man ju ha en väldigt plan löneutvecklingskurva så att de inte förstår att de är lurade innan det är för sent.
Med den lönen som erbjuds kommer bara en viss typ av medborgare söka yrket. Något liknande hände i antikens Rom för 1700 år sedan. De anställde germanska legosoldater i allt större utrsträckning, sen kunde de inte betala dem. Sen gick det käpprätt och helvete. Eller helvetien – på den tiden.
Niklas;
Du har en rätt bra poäng där. Men är inte varenda IT-system överallt ett kollektivt hjärnsläpp? Har aldrig mött på ett vettigt IT-system. Allt krånglar. IT-system ska vara enkla och byggas upp och anpassas efter människor, men IT-snubbar vill att människor anpassas efter systemen.
Detsamma med manualer. Instruktionsböcker från 70-talet var ju i det närmast perfekt. Tacka de klassiska skrivmaskinerna för det. Kortfattade små manualer. Folk lärde sig i alla fall nåt.
Skala av all kostymskräp (i alla former) ner till enkelhetens skönhet. Vad måste soldaten kunna i stridens hetta? Inte mycket. Vad måste vapnet/utrustningen klara? Inte mycket – den ska klara döda fienden och hjälpa dig att överleva. Det är det man ska koncentrera sig på när man utformar böckerna och ta bort 80% av den nuvarande skiten i text och bild runtom och se till att ha det viktiga kvar. Detsamma med IT-systemen.
Teheimar;
Krångla inte till det.
Se bara. Min kommentar hamnade fel. Jävla IT-system.
Frihet..jag har sett en del manuler från 70-talet. En del är väldigt bra och jag kan hålla med dig om tydlighet.
Men – den tiden är nog förbi. Dagens samhälle är mer komplext och mer fyllt med information så tex IT-system får vi leva med nog.
Det finns helt OK IT-system. Mycket beror på vad de är gjorda för och av vem givetvis.
Det jag föreslår är ser nog krångligt ut vid första anblick, men jag tror inte alternativen är direkt enkla heller.
Vi får väl gör som under rekordåren, importera Finsk arbetskraft. 🙂