Försvarsmakten fattade den 13:e november beslut om att det inte får förekomma hälso- och sjukvårdsverksamhet i hemvärnet. Beslutet gäller både i fred och krig, tills brister åtgärdats. Detta framgår i ett utskick från medicinsk verksamhetschef hemvärnet till de verksamma inom försvarsmedicin i hemvärnet.
Sjukvårdsmoment från en övning. |
I ett utskick från den medicinske verksamhetschefen för hemvärnet framgår det att all hälso- och sjukvårdsverksamhet inom hemvärnet förbjuds tills brister åtgärdats.
“VhC Hemvärnet har rekommenderat vårdgivaren Försvarsmakten att fatta beslut om att inte tillåta förekomst av hälso- och sjukvårdsverksamhet i Hemvärnet förrän brister i god och säker vård är åtgärdade. Det beslutet fattades av FM vårdgivare Måndagen 13/11.”
Orsaken är brister i reglementerad medicinteknisk utrustning, trasig utrustning, utgången datummärkning etc, brister på läkemedelssatser, brister på TEID-kort för att uppfylla lagkrav på journalföring i Försvarsmaktens vårddokumentationssystem, avsaknad av medicinska ledningssystem och brister vad gäller fordon.
Den medicinske verksamhetschefen för hemvärnet uppmanar den medicinska personalen att stanna kvar och utlovar att verksamheten ska tillåtas igen så snart som möjligt.
“Och jag ber ER ALLA därför, särskilt ni som nu överväger att sluta, att STANNA KVAR i den försvarsmedicinska verksamheten i Hemvärnet och fortsätta göra skillnad. Så snart möjligt ska efterhand hemvärnsbataljoner med sina kompanier öppna upp medicinsk verksamhet igen, för god och säker vård, bättre än någonsin.”
Det finns risker för personer med läkar- och sjuksköterskelegitimation att fråntas denna om de i regi hemvärnet idag utför sjuk- och hälsovård.
Läget ser olika ut mellan olika hemvärnsbataljoner, och en del bataljoner ligger nära gränsen för att återigen tillåtas utföra sjukvård. Samtidigt kan det ta tid för att få allt på plats, som t ex ledningssystem, men också utrustning, särskilt som Försvarsmakten som bekant är kraftigt underfinansierad.
Det kan (egen formulering) sägas vara så att den beryktade basplattan inom sjukvård nu blivit så tom att det enligt lagen inte kan vara tillåtet att bedriva sjukvård, ens i krig.
Förhoppningsvis skiter man i lagen vid krig, men i ett skymningsläge kanske vårdpersonal inte vill riskera sin civila legitimation och normala jobb och yrke. Därtill används hemvärnet skarpt för att stärka upp det civila samhället, t ex vid skogsbränder, eftersök och olika naturkatastrofer. Man får nu inte bedriva medicinsk verksamhet som del av detta, t ex ta hand om skadade.
Utskicket är klassat ES, dvs att avsändaren “bedömer att meddelandet inte innehåller någon sekretessbelagd information”. Utskickets innehåll är bekräftat av bloggen från ett flertal håll och jag har läst hela mailet.
Jag har sökt Försvarsmakten för en kommentar.
23 kommentarer
Bättre att göra något än inte imho , vi har kunskaper och materiel för trauma vård och transport till närmaste sjukvårdsinstans.
All vård är bättre än ingen vård.
Precis!
Vi har samma uppfattning inom dykeriet, när det kommer till första hjälpen! Att försöka göra lite är bättre än att inte göra något alls!!!!
Är detta verkligen sant??
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bra. Bygg upp nytt och moralhöjande sjukvård åt HV.
Notera dock att sjukvård under övning och utbildning får fortgå, trots beslutet.
Främst ser jag beslutet som en nagel i ögat på förbanden att rätta till brister i utrustning. Vilka definitivt finns.
/Fredrik Leijerstam
Bedriver hemvärnet sjukvårdsverksamhet ofta?
Klart de skall ha bra mtrl och personal för skarp verksamhet, om de vill ha gubbar som skall vara verksamma i riskmiljöer
Både galet och förståeligt på samma gång.
Galet att det låtits bli så illa. Och förståeligt för det behöver göras något nu alltså.
Det kan ju inte komma som överraskning att mtrl och är underfinansierat och underdimensionerat.
Höjer inte på ögonbrynen markant. Bristen på ledarskap och styrning skapar ständigt denna typ av krängningar av de bakre regionerna. Jag och fler med mig gör nog snart inga fler kfö'er el. Söf'ar. Man tröttnar helt enkelt.
Förbudet handlar om att man ej klarar att bedriva fredstid a sjukvård enligt alla de krav som ställs på denna.
Inte allt för mycket civil sjukvård misstänker jag,men bara misstänker, som bedrivs enligt de förutsättningar som militär sjukvård bedrivs.
Läget hade sannolikt varit bättre, om RIKSHVC varit ansvarig Chef för hemvärnsförbanden, om ni nu trodde att han var det.
Det är tex C Flygvapet för de hemvärnsförbanden som lyder under honom. Dvs de som har sin utbgrupp på Helikopterflotiljen.
RIKSHVC är bara Chef för HvSS enligt Försvarsmaktens Arbetsordning.
Vore det inte bättre att tillföra Hv splitterskyddade fordon isf löspluggspansar som i dagens fordon?
Vi hade 400 BMP1, som vi valde att skicka till Irak, via Tjeckien. Det hade räckt till ett Mekskkomp per Hvbat. Dessutom hade det varit lysande rekryteringsmagneter till Hv.
När, var och hur ska det bedrivas utbildning och service på dem?
Detta är väl numera, en ickefråga, då fordonen inte längre finns i Sverige.
Utmärkt bra initiativ att dra i nödbromsen annars hade vi aldrig hört talas om detta !
Hej!
En fråga från en som inte har full insyn i detta ärendet men önskar få mer information då detta påverkar möjligheterna att genomföra övningar.
Vad jag förstår så finns det ett beslut "FM2017-8972:3" som ska hantera detta men kan inte få någon träff på det när jag söker på "forsvarsmakten.se" eller/och "hemvarnet.se". Finns det möjlighet att antingen få detta beslut tillsänt mig direkt eller att det läggs upp här i bloggen så fler kan läsa och agera.
Tacksam för svar.
// Pär Caesar
Har inte Lars W tillgång till det? Verkar ju som om han har gjort utdrag ur ordern.
Jag har tillgång till hela utskicket, vilket dock inte är det formella beslutet enligt ovan. Jag är ovillig att publicera utskicket i sin helhet (citaträtten bland annat).
Jag råder den som vill ha hela utskicket att ta kontakt med sin hemvärnsgrupp/bataljon/kompani.
Något som jag funderar över är hur lämpligt det är att gå med i hemvärnet. Jag har i normalfallet ansvaret för min familj och har det mao även i orostider. Hur skall detta hanteras i en citation? Kan hemvärnsgubbar kommenderas iväg till annan plats? Vad händer om de deserterar för att ta hand om de nära och kära? Kan de kommenderas att ge sig på svenska upprorsmän? Är en sådan order bara ett riksdagsbeslut bort? Mitt förtroende för landets ledning och deras välvilja mot svenskarna är sedan länge orubbat.
Kanske ett förtydligande inlägg kunde skrivas av bloggaren om intresse finns.
Svarta handskar!?? 😉
Tro inte allt ni läser det här är ju för dumt för att vara sant! om det låter korkat så är det ofta fejk och det här tar priset av dumhet!
Administrativt inbördeskrig…