I förmiddags höll jag en kort föreläsning på Bostadsdagen i Göteborg, som fokuserade på de demografiska utmaningarna för Stor-Göteborg. En slutsats utifrån efterföljande mingeldiskussioner i pausen är att bostadsutvecklarna just nu är rådjur med uppspärrade ögon, stirrandes rakt in i den snabbt annalkande lastbilens strålkastare.
Bostadsutveckling i Göteborgsområdet. |
Finansmannen Joachim Kuylenstierna varnade igår i DI för att kanske alla utom tio(eller var det fyra – låst artikel?) av 300 bostadsutvecklare i Stockholm står inför konkurs nästa år. På Bostadsdagen fick jag snarare höra att det bara finns 160 bostadsutvecklare i Stockholmsområdet, men principen kvarstår antagligen.
Och problemen har bara börjat än så länge. Överlag verkar bostadsutvecklarna vara helt förskrämda av den snabba vändningen i marknaden och verkar helt ha missat att toppen på överutbudet ännu inte varit. Det kommer tvärt om bli mycket värre när upp till dubbelt så många nya lägenheter kommer ut på marknaden mot idag, och det kan gå snabbt utför när utvecklarna inte får sålt lägenheter. Att pausa projekt är inte gratis, utan binder upp stora mängder kapital och eventuell kreditfinansiering förutsätter också att man faktiskt färdigställer projekten.
Men vi får väl se hur det ser ut.
I Uppsalaområdet ska det vara tvärstopp för de tekniska konsultfirmorna, som ÅF eller Sweco, och projekteringen av nya bostadsprojekt ska ha tvärstannat. Men ändå kommer utbudet de närmaste två åren att dubblas bara genom pågående projekt.
Det blir alltså inte bara primäreffekter för bostadsutvecklarna, inklusve de av dessa som hittas på börsen, utan sekundäreffekter på konsultfirmorna kan redan börjat märkas. Sedan kommer sekundäreffekter för hantverkarna. Och i konkursernas spår sekundäreffekter för de som lånat ut pengarna.
Under krisen 2008 återinfördes ROT-avdraget för att rädda hantverkarna, och har inte avskaffats sedan dess, även om det trappades ner nyligen. 2008 kunde man både sänka räntan och införa ROT-avdrag. Vad ska vi göra den här vändan, tro? Och nu är situationen potentiellt mycket värre.
Generellt präglades Bostadsdagen av förnekelse eller förhandling (=bortförklaringar). Att läget kan vara riktigt, riktigt illa, verkar få riktigt greppa. Och visst, kanske var det bara falskt alarm …
Men likheterna med 1990-91 är väldigt många. Fast den gången kanske man kunde lämna bostaden vid påtvingad flytt pga personliga orsaker med 100 000 kronor som blancolån att betala av på tio år. Den här gången kan restskulderna handla om miljontals kronor.
Dock ska man vara tydlig med att det är fastighetsbranschen som tar första smällen, och då är det bostadsutvecklarna som står längst fram och stirrar rakt in i den anrusande lastbilens strålkastare.
Återkommer antagligen i morgon med ett inlägg med graferna från min lilla presentation.
109 kommentarer
Tror de flesta fastighetsbolag kommer att klara sig ganska bra. Det är en stor skillnad nu jämfört med 1991, nämligen räntan. Den kommer ingen politiker med självbevarelsedrift (det är väl den enda talang dom har) att röra. Det innebär att de flesta köpare kommer att ha råd med avgift+ränta och därmed undviker att tvingas sälja. Vidare har flera av de större fastighetsbolagen har redan förvaltningsorganisationer, vilket gör att de ganska enkelt kan ändra från BRF till HR projekt, där det fortfarande finns en enorm efterfrågan i Stockholm. Till sist så har bankerna varit snåla med utlåningen till företag (vet av egen erfarenhet då jag bara fick låna 50% av bankens värdering, när jag skulle låna till ett fastighetsköp). Skulle räntan däremot börja höjas, då tror jag Cornu får rätt med råge….
.
Höjs räntan imploderar allt.
Ja, en oväntat snabb räntehöjning kommer totalt krossa bostadsmarknaden och börsen. En _möjlig_ sådan utveckling kan komma om vi får omfattande konkurser bland bostadsutvecklarna, och det skulle kunna hända om folk tex väljer att hoppa av sina köp av nyproducerade bostäder i hög takt på grund av marknadsnedgången!
Tror du att det fortfarande finns "en enorm efterfrågan" på HR i Stockholm när de kostar 18 000 kr i månaden för en tvåa eller en mindre trea? Det ska bli intressant att se.
Phil.
På vilket sätt bestämmer politikerna över hur räntan sätts?
18 000 kr/mån för en trea? Det är rätt saftiga siffror (men trots allt inte omöjligt), men det låter lite väl högt.
Drog en snabb sökning på nybyggda treor i Stockholm med omnejd på bostadsförmedlingen, hittade några i Solberga med hyra på omkring 13 000 kronor. Hässelby strand, 11 670 kronor. Täby, 12 918 kronor.
Den som har längst kötid på dessa lägenheter har stått i kö nästan 20 år. Så ja, efterfrågan finns.
@Phil Hellmuth:
Politiker har ingen makt över ränta. Den sätts av Riksbanken och på den internationella upplåningsmarknaden. Skulle vi få en bostadsmarknadskris i Sverige så skulle internationella investerare fly den svenska kronan vilket skulle innebära att bankernas upplåningsränta stiger. Det kan bli riktigt otrevligt.
" Det är en stor skillnad nu jämfört med 1991, nämligen räntan. Den kommer ingen politiker med självbevarelsedrift (det är väl den enda talang dom har) att röra."
Detta argument har jag hört ofta från de vänner jag pratat med som relativt nyligen belånat sig för bostadsköp. Jag tror det är överdriven tro på att riksbanken kan sätta räntorna vart de vill. Det är nog inte riksbanken som kommer vilja höjra räntan, men snarare bli tvingad till det av marknaden…
@ Phil Hellmuth
Nej. Bankerna finansierar upplåningen genom obligationer. Om obligationerna anses skräp på internationella marknaden så går svenska boräntor upp oavsett vad våra "small dog"-politiker med "big-dog"-attitude har att säga.
@ Peter
Trams. Du får en nybyggd fyra i innerstan under 18000kr/mån i Stockholm. Jag vet. Jag bor i en själv. Finns det en trea för 18k så är det en gigantisk längst upp i byggnaden med etage och fin utsikt.
Idag har vi en reporänta på -0.5% som gäller fr o m 1/11-2017. "alla" som har någon form av ekonomisk skolning inser ju att det är helt orimligt, då vi samtidigt är inne i en extrem högkonjunktur.
6.7% arbetslöshet (i den siffran ingår en stor mängd flyktingar), så arbetslösheten hos arbetsföra är extremt låg, vilket skapar brist på arbetskraft inom vissa yrken, vilket är tydlig signal om överhettning=högkojunktur.
1.8% KPIF inflation (antagligen högre om inflationskorgen speglade verkligheten, förstår inte hur dom mäter?)
Ändå har vi minusränta
Om inte politikerna påverkar räntan, så gör någon annan det och det är inte marknadskrafterna eller sunt förnuft.
Det är ju ett faktum att riksbanken köper statsobligationer, för att påverka den långa räntan.
Dom hymlar ju inte ens med det
http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Pressmeddelanden/2016/prm161221/
Riksbanken lyder under riksdagen, så antagligen kommer idiotordern därifrån (gå in på "allabolag" och kolla vilka pengar Reinfeldt och Borg tjänar nu, det luktar återbetalning för väl utförda tjänster lång väg…)
Jag slår vad om att Lövfven och Maggan startar bolag, så fort dom blir bortröstade.
Riksbanken lyder bara indirekt under riksdagen genom riksbanksfullmäktige. Riksbanken är självständig och inga andra politiker eller myndigheter får lägga sig i riksbankens beslut när det gäller penningpolitik.
Politiker kan nog bestämma över mycket. Men inte över hur räntan sätts mer än indirekt. Misskött politik kommer att straffas av utlandet med högre räntor. Det är väl det vi just börjat skönja.
Det blir kronan som tar smällen. Köp CHF och sitt lugnt i båten.
CHF ligger för högt redan nu.
Kan ni förklara hur styrränta, bostadslåneränta och bankernas kostnad för upplåning hänger ihop?
Vad är eg styrränta?
Hur får bankerna in pengar att låna ut till bostadsköpare?
Säkert självklart för er, men jag får inte ihop det.
i viljen valuta finansierar sig bankerna? Många frågor..,
Ett tips är att ordentligt läsa den senaste versionen av Riksbankens stabilitetsrapport, en av årets höjdpunkter för oss finansnördar. Finns mycket att sätta upp på risklistan!
Några höjdpunkter:
* Hushållens ink bostadsrätternas skulder är nu >200% av total disponibel inkomst (sid 7).
* Konsumtionslånen verkar plötsligt stiga kraftigt (sid 8).
* Utlåningen mot "pant i fastighet" ökat från ~1 500 miljarder till ~3 400 miljarder på tolv år (sid 11).
* Man kan fundera på hur stabila bankernas egna modeller för riskviktning är (" Exempelvis har storbankerna delvis introducerat interna modeller för att beräkna sina riskvikter. Dessa styr till stor del kapitalkraven för denna typ av utlåning. Detta har resulterat i fallande genomsnittliga riskvikter för utlåningen mot pant i fastigheter. ") (sid 11).
* Riksbankens "indikator för finansiell sårbarhet" är rekordhög (sid 16).
* Hushållen med högst inkomst är det som kommer drabbas hårdast av räntehöjningar (sid 31).
Nuläget är ju rätt så bra, men börjar fastighetsbolag och bostadsutvecklare vackla snabbare än vad marknaden idag diskonterar, så kan det gå snabbt sen om bankerna dras in och dessutom börjar strama åt utlåningen.
Mycket intressant Jocke! Vilka andra rapporter följer du?
Jag kan tipsa dig om att följa Kajsa Ekis Ekman som precis blivit kolumnist i Metro. Hon lovar att:
"Jag vill göra det svåra enkelt. Många tror ju att ekonomi är jättesvårt. Men det är verkligen ett av de enklaste ämnena som finns. Jag kommer att ta den tid som alla människor kanske inte har och ägna mig åt att läsa rapporter, studier och förklara saker som till exempel hur ekonomin hänger ihop, vem som tjänar på oss vanliga människor och hur de kommer undan med det."
Du ser, du kommer inte behöva lägga onödig tid på att läsa och försöka förstå kluriga rapporter från Riksbanken. Bara läs Kajsas kolumner istället!
Bra tips där!
Riksbanken och Finansinspektionen brukar släppa ganska läsvärda rapporter tycker jag.
Mycket domedagsprofetior på den här bloggen
Vad hände med peak oil t.ex?
Oljeproduktionen har aldrig varit större och priserna är lägre nu än för 40 år sedan (justerat för inflation).
Jag tvivlar inte på att peak oil kommer att inträffa (notera att tempuset är futurum), det är liksom mer eller mindre en tvungen konsekvens av ändliga tillgångar. Frågan är när och varför.
Cornu brukar använda exportlandsmodellen eller vad han kallar det för att ge sken av att peak oil är här och nu. Den modellen är helt galen – ungefär som att hävda att vi passerat peak coffee för att vårt hushåll minskat konsumtionen…
Det enda som kan förhindra Peak Oil är om det sker nyproduktion av olja i jordens inre.
Stefan: bortsett från endel "patologiska" konsumtionsmönster krävs det att produktionstakten överskrider konsumtionstakten (och då talar vi om Max och inte medel)…
Så länge som Vladimir Vladimirovitch Putin behöver pengar för att ryssarna skall vara mätta, varma och glada.. Så länge kommer gas, olja och andra råvaror att vara hyfsat billiga!
🙂
Snälla, det är ingen som ifrågasätter att det någon gång kommer att inträffa.
Det handlar om artiklar som denna.
"Allt fler pekar på juli 2008 som månaden då peak oil inträffade"
http://cornucopia.cornubot.se/2009/06/vy-fran-ett-luftslott-en-titt-pa-peak.html
När peak oil väl inträffar så innebär det att marknaden har hittat ett alternativ som är mer prisvärt, så det kommer bara vara positivt. Det var ingen som klagade när vi nådde peak CRT utan folk tyckte platta TV-apparater var bra och idag kan du få en 32 tums TV för en tiondel av vad motsvarande CRT kostade för 15-20 år sedan.
Skatt är stöld: Jo, men "Kapitalist" är numera avstängd här. Så nog finns det folk som tror att vi bara kommer förbruka mer och mer olja (om de är allvarliga eller ironiska kan vara svårt att säga).
När det gäller platt-TV är det kanske lätt att säga att det var en bättre och billigare lösning. För oljan har vi ju trots allt sett en ökning av oljepriset, ifall ersättningen inte är billigare än det gamla oljepriset kan man inte entydigt hävda att alternativet valdes för ayätt det var billigare (snarare än att oljan blivit dyrare). Politiska orsaker skall man kanske heller inte bortse ifrån.
Ja, det var tråkigt att Kapitalisten blev avstängd. När det gäller förbrukning så beror det på priset.
"hävda att alternativet valdes för att det var billigare (snarare än att oljan blivit dyrare). "
Jag sa att marknaden har hittat ett alternativ som är mer prisvärt. Det kan bero på att alternativet blivit billigare eller oljan blivit dyrare. Som sagt, oljepriset nu är billigare än för 40 år sedan justerat för inflation.
Poängen är att det inte är peak oil vi ska frukta, utan tiden innan peak oil. När vi väl växlar över så kommer alternativet få skalfördelar och saker kommer bli billigare. Det är lätt att glömma bort, men en platt TV för 15-20 år sedan kostade över 50 000:- Hade de varit billigare så hade vi växlat över mycket tidigare.
Shale oil i USA illustrera principen. Det var när oljepriset drog iväg upp mot $100 som man började använda tekniken och förbättrade den så man idag kan nå lönsamhet runt $50, vilket inte gick tidigare.
Kommer ni ihåg den där gången när en bloggkommentar användes som källa?
Du tänker på ÅF och Uppsala?
Jag tänkte på den där också.
Finns det någon källa mer är hörsägen på att ÅF mfl har massa folk på bänken i Uppsala?
Spännande tider.
Jag letar själv hus. När ska jag köpa?
Har inget som ska säljas.
2022
Jag är i exakt samma sits!
Hus är ju dock ganska prisvärda jämfört med bostadsrätter. Särskilt i Skånelandet.
Vi grubblar på samma fråga hemma. Hyr nu.
Problemet är att man lever ett liv och har småbarn. Kan inte sitta och vänta på någon mega krasch. Inte om man vill behålla sin fru iaf.
Jag har mer eller mindre accepterat att det bara är att köpa och sedan ta allt eftersom det kommer. Skuldsatt till tusen men i en flådig brf i Sthlm.
2032 vänder globala fastighetsmarknaden upp igen. Frågan är om Sverige fortfarande är ett alternativ då?
Köp hus om du nu vill ha hus. Det går inte att förutspå om priserna är högre eller lägre på _kort_ sikt, och om tio år är det ganska sannolikt att priserna är högre (om inte annat, så på grund av inflation).
Hur vore det att köpa när behov uppstår? Vad hade du annars tänkt dig? Att bo i en papplåda under en bro eller?
Bygg nytt i ett bra område där det bor många "etniska svenskar mitt i livet"!
Anonym: mycket lite är styrt av riktiga behov. Bor helt ok men trött på lgh. Ett lyxproblem, jag vet.
Bengt: nybygge är väldigt intressant. Dock är det inte helt enkelt att skaffa en tomt. Vilket är konstigt. Den kranskommun som erbjuder 100 småhustomter kommer locka 100 välavlönade skattebetalare från intillliggande osv.
Det kommunala utjämningssystemet gör att man inte tjänar särskilt mycket på +100 skattebetalare. Jag tror att någonstans i storleken 90+% av de ökade skatteintäkterna försvinner i form av minskade statsbidrag.
Köpte precis hus i Mälardalen. Massor av pengar men bra läge för både jobb och fritid och firma i många år. Tomt stor nog att glädja en prepper (vilket jag knappt är), bra grannar och fritt skottfält.
Joakim: du har säkert rätt. Därav detta läggspel. Helt sjukt. Storgöteborg är minst sagt glesbebyggt. Mark finns. Men varför attrahera fler till kommunen.
Bostäder för folk med lägre inkomster ska vi inte tala om.
Spakryckarn: med behov avser jag en nytta som överstiger/motiverar priset. Gör du det så gör du per definition en bra affär. Sen kan man iofs spekulera om man kan vänta och göra en bättre affär, men några garantier finns ju inte att ens erbjudandet kvarstår. Man kan gå miste om en bra affär om man väntar på en bättre…
I min kommun håller PEAB på och säljer bostadsrätter i ännu inte färdigbyggda hus, de ligger nära motorvägen (E20), vi har fått en del erbjudanden, men om man skulle sälja huset och flytta dit, så skulle det vara en dålig affär. Vi får väl se hur det går med försäljningen.
I mina kvarter…
I Torslanda vid "Kvisljungeby" har ett bostadsprojekt nyss startat för några veckor sedan. Dock verkar det just nu gå på "sparlåga" med markarbetena. Vid "Skra bro" alldeles i närheten är det ju även tänkt att det skall byggas ett mindre "centrum" med bostäder och affärer, kafeer…
https://goteborg.se/wps/portal/start/byggande–lantmateri-och-planarbete/kommunens-planarbete/plan–och-byggprojekt/!ut/p/z1/hY9Ba4NAFIR_Sw9e9z112bfpbS0kxJUkpYHoXoJpNsY2urJuK_TX1x4LLZnbMN_ADBgowfT1Z9vUoXV9fZt9ZcRxF-fPMosVbleLJa73erfc6GKLmsPhHmDmGP-RQqjmPh15ssI457GWIiNUhX5KhSahC4IXMGAG797se2jPUGUbFFJGiBJyMO2pY9Nrx5CllAjiMfEFkRQJ_UxX_SmVDRhvL9Zbzz78_OgawjA-RhjhNE2sca65WTbaCP9qXN0YoPwFwtCVX_tLd5CjevgGeRTSuQ!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
https://byggtjanst.se/foretagssok/projekt/nybyggnad-av-ca-500-bostader-skra-bro/101487
Vi får se hur stort intresset är när det kommer till kkritan… 😉
Lite roligt är att man i just detta fall flyttat fram byggstarten. Drog en snabbsökning för skojs skull. Egnahemsbolaget säger: "Skra Bro är ett växande bysamhälle i Björlanda på västra Hisingen. Det ligger där Björlandavägen möter Kongahällavägen – endast tre kilometer från havet. Här planerar vi ca 175 bostadsrättslägenheter med planerad säljstart 2020 och inflyttning från 2022."
Tittar man i Google eller i sidans källa så hittar man:
"Nya bostadsrätter Skra Bro Hisingen – en knapp kilometer från havet. Planerad säljstart 2016/2017, inflyttning 2018. Anmäl ditt intresse nu."
Är det kommunen som varit seg med detaljplanerna osv eller är det bolaget som fått lite kalla fötter och skjutit byggstarten framåt?
Att byggbolagen flyttar fram projekten beror väl på att det är ett "tillfälligt hack i prisuppgången" som Ingves uttrycker det.
"Enligt Ingves talar det mesta för att bostadspriserna snart vänder uppåt igen. Han ser två huvudsakliga drivkrafter. Den underliggande ekonomin i Sverige och omvärlden ser stark ut. Dessutom finns de obalanser som lyft priserna med cirka 50 procent på fem år kvar på bostadsmarknaden."
Källa:
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/beslut-om-amorteringskrav-nästa-vecka-1.4855676
Vem får rätt Cornu eller Yngves?
Byggstarten är om jag fattat det rätt framflyttad då Björlandavägen har bedömts att just nu inte klara ytterligare belastning. De inväntar bygget av planfria korsningar på Norrleden, dels mot Volvo men även i korsningen Björlandavägen.
https://www.trafikverket.se/nara-dig/Vastra-gotaland/projekt-i-vastra-gotalands-lan/hisingsleden/hisingsleden-delen-vadermotet-bjorlandavagen/
Men va fan Toni, det förstår väl vi alla att det inte "obalanser som lyft priserna med 50%". Det är ju det faktum att det är gratis att låna pengar!!
Eller som 99% av dom som köpt lägenheter senaste 2-3 åren påstår….Bostadsbristen har gjort att priserna stigit så mycket och det kommer fortsätta så länge det är akut bostadsbrist som det är idag. När man påstår att det är den stora tillgången till billig kredit blir man dumförklarad.
En del har flyttat fram projekt redan innan dippen i bostadspriser, pga brist på byggjobbare. Om det blir något färre projekt kan nog balansen infinna sig igen.
Kommunens planer har funnits där länge så det är med största sannolikhet Egnahmesbolaget och Riksbyggen som fått "kalla fötter" …
https://riksbyggen.se/ny-bostad/aktuella-projekt/vastra-gotaland/bjorlanda
Borta vid "Zenithgården" fanns det för 2-3 år sedan stora skyltar om att ett "gärde" skulle bebyggas med villor.. Idag är skyltarna nedtagna…
Innan man ropar konkurs skall man nog kolla lite juridik och räkna lite. Antag till exempel att banken krävt av exploatören att de verkligen skall binda sina tecknande köpare att betala oavsett vad. Antag vidare att exploatören planerar kostnader för 80 och vinst på 20. (Enhet Mkr eller tkr/kvadratmeter, välj själv.) Exploatören planerar sälja lägenheter för 85 och belåna föreningen för 15. Summa 100 på båda sidorna av beräkningen. Innan byggstart tecknas lägenheterna till 76,5 procent. Så rasar marknaden och exploatören måste sänka priset på de återstående 23,5 procenten. Räkna gärna själva men jag får att exploatören kan ge bort de osålda lägenheterna gratis utan att ens göra förlust på projektet! Visst kommer många bostadsutvecklare att få byta verksamhet, sådant är ju livet. Man att prisfallet resulterar i stora förluster för andra än "vanligt folk" är jag väldigt tveksam till.
Kanske inte hör till sammanhanget men hur var situationen under miljonprogrammet då det pumpades ut bostäder? Hur såg marknaden ut då och hur gick det för den tidens fastighetsbolag?
Det var kommunala bostadsföretag som byggde mha enorma statliga bidrag, lån med väl närmast "oändliga" löptider och amorteringsfriheter och subventioner !
Och det blev enorma mängder lediga bostäder även i storstäderna. Detta förhållande låg mycket till grund för Sveriges generösa invandringspolitik. Kommunpolitikerna blev glada för att de kunde fylla de tomma bostäderna och det blev inte en så betungande uppgift att husera invandrarna varken för politiker eller innvånare.
.. samt stora mängder av bidragsberoende "röstboskap" för att befästa det "egna" maktinnehavet… 😉
Alla raketforskarna då?
https://www.youtube.com/watch?v=XBikVeW42CI
Bor i Sthlm city, och har skrivit upp mig tidigare på t.ex. Oscar Properties "Tornen" och Viedekke "Svea Symfoni Östermalm" – ställde den fräcka frågan idag; "Är att sålt? – Nej, Men av de som är sålda finns det några som inte kommer fullfölja/Vill stiga av? – Ja, Vi har ett par återlämnade här på Svea Symfoni, men vi har inte hunnit uppdatera hemsidan med lediga objekt….. Och, "det har inget med marknaden att göra, det är folk som skiljer sig och förändrade familjeförhållanden"…
Det var spännande, inte minst att det var beredda att erkänna att fler hoppat av.
Ja men folk separerar rätt ofta i Sverige.
Gasa på lite till, det kommer att ge den bästa chansen sedan miljonprogrammets överskott för att avskaffa hyresregleringen så den inte sabbar ekonomin under hela tjugohundratalet.
Spelar nog inte så stor roll med räntan. Det handlar mer om rädslan att betala för mycket på grund av utvecklarnas höga bygg- och markkostnader. Och att objekten finns i lägen nära motorvägar, tågspår och/eller insprängt i närheten av mångkulturen. Folk vill inte göra dåliga affärer. Magkänslan styr. Kanske kommer medelklassen efterhand att vilja lämna storstäderna?
Du menar som i Detroit? Så kallat White Flight. Nej Svenskarna vill bo nära mångkultur. Det är spännande, kontinentalt och utvecklande. Hälsoeffekter från motorvägar , tågspår , högspänningsledningar och 5g master är bara positiva det är bara att fråga regeringen.
Nej konspirationsteorier , foliehatten och rasismen måste ut ur detta landet om vi ska få det paradis vi alla drömmer om(Tänk 50 – tal folk duschade i DDT för att visa hur bra det var).
Varför duscha i DDT när man kan dricka? https://www.youtube.com/watch?v=ZssCEZKX-ds
Ja klassiker.
För övrigt är ju Agent Orange och Hormoslyr samma. Men i Sverige har vi inte haft några registrerade födelsedefekter(Så klart!) medans Vietnam haft 100.000-talet.
Patentet innehas av ett numer känt genmanipuleringsföretag som blivit kända för mindre trevlig majs på sistone.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad är det för fel på Monsantos majs? Har du någon rapport om hur det livsmedlet påverkar hälsan?
Och "Bostadsutvecklare" är nyspråk för Byggbolag? Eller?
Njae. Det är mer som grabbar med kapital som köper mark låter byggbolag bygga och säljer sen dyrt. Gärna en snygg Porsche / Villa Danderyd och mycket fina bjudningar på Hufvudstadens finare etableringar.
När allt går i K.K står dom fortfarande starka för det mesta är transfererat till Holdingbolag på någon fin Ö. Värre är det för kunder och byggbolagen såklart. Där väntar långa tvister och konkursförhandlingar med diverse leverantörer ofta utländska UE som ska ha betalt vad som än händer.
Det finns en enorm efterfrågan på lägenheter till nyanlända flyktingar. Deras hyra skall betalas av kommunernas socialtjänst. Alltså inget problem med superdyra lägerheter. Inte så länge socialtjänstens budget räcker i alla fall. Antalet invandrare som skall leva på socialbidrag skall även fortsätta att öka så det kommer ständigt att behövas fler lägenheter. IGEN: Inget problem så länge som socialtjänstens budget räcker.
Även "vanligt folk" efterfrågar de dyra nybyggda lägenheterna. Se mina exempel från Stockholmsområdet ovan. Treor för 13k/mån, upp till 20 års kötid krävs!
Jag har 3 års kötid och fått kallelse till visning 4 ggr i år, bl a i Solberga, utan att tacka ja. Om ni tittar på Bostadsförmedlingens lista så finns det t ex 3or i den klassen i Hässelby som legat länge, läggs ut igen… Likaså från ett projekt i Täby. Verkar inte alla våra lätt att förmedla allt och att någon med 20 års kötid anmäler intresse betyder inte på långa vägar att den personen faktiskt vill hyra. Mest kul att se vad man "kan få".
Om andelen "icke europeer" i ett område ökar till över 4% så sker en s.k White-Flight!
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/g%C3%B6teborg-en-delad-stad-1.1179803
https://www.hemhyra.se/nyheter/svenskfodda-flyttar-nar-utomeuropeer-blir-fler/
Bengt: Då kan man inte bo på många ställen i Göteborg 😛
Om man tillåter sig att pendla 30-45 min med kollektivtrafiken hittar man exv. Sätila ;-)) , Hyssna, uppåt Göta-Älvdalen, utanför Kungälv eller längs LV190
Ja, det är EPA-traktor land men… 😉
Denna artikel från SvD är 2004 men riktigt aktuell ännu denna dag!
https://www.svd.se/varannan-svensk-bor-i-helsvenska-bostadsomraden
Det gäller inte längre. Tex metropolen Kungälv är inte alls tråkig längre.
Staten garanterar att bostadsmarknaden inte imploderar. Därmed inte sagt att ett och annat fastighetsbolag kursar.
Nja. Stefan I:e, kungen i centralbankristokratin, kommer att ordna det. Se kommentar idag från Nordeas Annika Winsth:
Chefekonomen konstaterar att det finns ett par tecken på att finansmarknaderna börjar känna viss oro för den svenska bostadsmarknaden. Kronförsvagningen är ett, och den ökade ränteskillnaden mellan statsobligationer och bostadsobligationer ett annat.
”Skulle finansmarknadernas aktörer tappa förtroende för bostadsmarknaden vill de ha bättre betalt för att låna ut kapital till hypoteksinstituten, vilket innebär att räntorna stiger. Riksbanken kan gå in och stödköpa bostadsobligationer för att dämpa en eventuell uppgång, men där är vi inte än på länge.”
Tyvärr är det det som kommer att hända och "marknaderna" kommer att blunda för att alla är stakeholders slutändan. Eller finns det människor med makt som tjänar på en svensk kollaps internationellt? Kanske det börjar bettas på det? Har för lite koll.
Kommentar i dagens DI
Jepp. Blir det oroligt, kommer RB pausa ränteökningarna och stödköpa bostadsobligationer.
Samtidigt, förbereder sig ECB för en bankkrasch, genom bail in, genom att skrota insättningsgarantin.
Länken som kom upp i mitt FB flöde, är till RT, men länk till ECB dokumentet, finns i artikeln. Fast det dokumentet är ingen direkt lättsmält läsning.
Men Googlar man på, ECB wants to end deposit protection, kommer det upp fler länkar, fast inget från några stora Europeiskan tidningar, Så ni får hålla tillgodo med länken från RT.
https://www.rt.com/document/5a1283f3fc7e93c0588b4568/amp/410373-ecb-end-deposit-protection
Finns en stor risk för att många kommer att flytta sina pengar ifrån bankerna i EU(euro) om detta sker.
Mycket illa
En kraschad och värdelös "peng" ( här € ) kommer varken SPD , AfD eller CDU/CSU att tillåta !!
Läs originalkällan så ser man att det inte är så dramatiskt som RT och ZeroHedge försöker hetsa fram.
Jo, jag har ögnat igenom ECB dokumentet, även om det var en av de mer byråkratiska skrifter jag läst på länge.
Det som RT och ZH skriver, stämmer väl i stort.
Men det är ju bara en del i deras förslag.
Att ta RT som källa framstår inte som så förtroendeingivande. Sen är det mig veterligen inte ECB som stiftar lagar i Sverige…
ECB skriver ju inte alls man vill ta bort insättningsgarantin.
Däremot påpekar man att insättningsgaranti förutsätter att bankerna rensar bland sina dåliga lån.
" There cannot be a common European insurance scheme for bank deposits if the level of unpaid loans is not reduced,"
Det är stor skillnad.
@Anonym Som vanligt, ifrågasättande, när man använder en källa, som inte passar betraktarens världsbild.
Men vi tar lite, direkt ur ECB-texten.
"An effective pre-resolution moratorium needs to have the broadest possible scope in order to allow for a timely reaction to liquidity outflows. The general exception for covered deposits and claims
under investor compensation schemes should be replaced by limited discretionary exemptions to be granted by the competent authority in order to retain a degree of flexibility. Under that approach,
the competent authority could, for example, allow depositors to withdraw a limited amount of deposits on a daily basis consistent with the level of protection established under the Deposit
Guarantee Schemes Directive (DGSD"
En källa som inte kan citera på ett ärligt sett tycker jag inte är riktigt trovärdig. Som påpekat vinklar RT sin källa ganska rejält. Jag har noterat att detta även gäller ZH.
Det verkar ju så att när de inte hittar källor som stöder deras agenda så väljer de att misstolka källorna så att det ser ut som att de har stöd för det. Det funkar tydligen då deras läsare saknar källkritiskt tänkande…
Jag påstår inte att sanningens ljus, uppenbarar sig, när man läser RT.
Men de bemödar sig iaf, med att länka till en källa.
Det är mer än vad svensk regimmedia, brukar bemöda sig med.
Oftast är deras källa regimfiltret TT.
RT och ZeroHedge missleder medvetet åt det alarmistiska hållet för att piska upp en "domedagsstämning" hos folk som redan är missnöjda med sakernas tillstånd. Det är destruktivt.
Vem som helst kan länka till en källa. Stilpoäng får man bara ifall man länkar till en (trovärdig) källa som faktiskt stödjer tesen man driver. Där misslyckas man ju. Man bemödar sig ju inte ens att förvissa sig om att de citat man publicerar faktiskt återfinns i källan.
@anonym 16.14
Vad säger du om Cornus 3 (4?) senaste veckor?
Är det någon sorts experiment? Trollar han?
Gunanr: vad syftar du på? Att det varit mycket bostadbubbla på sistone eller? Inget konstigt med det. Hur länge har du följt bloggen? Det kan inte varit så länge med tanke på att jag tycker det är för cornu ett ganska normalt beteende…
En källa som inte kan citera på ett ärligt sett tycker jag inte är riktigt trovärdig. Som påpekat vinklar cornu sin källa ganska rejält. Jag har noterat att detta även gäller cornu.
Det verkar ju så att när de inte hittar källor som stöder deras agenda så väljer de att misstolka källorna så att det ser ut som att de har stöd för det. Det funkar tydligen då cornus läsare saknar källkritiskt tänkande…
Som sagt av din förvåning att döma så är du ganska ny här. Jag tycker att det är ganska normalt beteende av cornu. Jag brukar inte ange honom som källa om det var det du tänkte…
Bospreaden har inte allas ökat kraftigt som vissa säger. Den ligger på 0,61 vilket är average sedan år 2000. Mäter man bara senaste 3 åren är det en bra bit under snittet som då ligger ca 0,71.
Den var som högst i början av året ca 0,8 för att bottna i somras runt 0,55 och nu upp lite i höst från botten.
Ytterst drabbas ju leverantörerna till de chica "bostads- och fastighetsutvecklarna".. De som inte överfört tillgångarna til ett holdingbolag och skrivit SUV:arna och Porscharna på dessa dvs…;-)
Som exv. det lokala företag som gör reklam här överst på bloggen – åtminstone för mig som bor i Gbg – Bröderna Johansson sandförsäljning vilka återfinns på en mindre ort strax sydöst om Gbg
Fråga! Finns det andra läsare av denna blogg som också kan se Bröderna Johanssons reklam och som INTE är uppkopplade i närheten av Gbg ?
Eller är det numera så att det "känns av" var IP-adressen finns rent geografiskt och reklamen avpassas efter denna och ävenså ämnet – här bostäder och byggande ?
Ingen aning, men algoritm en suger. Tänker inte svartfredagshandla på Netonnet.
Men nu har du åtminstone tänkt tanken och pratar med andra om det.
Bostadskrasch 4:e kvartalet 2018?
Enligt Martin Armstrongs dator (Socrates) finns det en risk för en bostadskrasch i Tyskland 4:e kvartalet 2018 (se den höga stapeln i diagrammet för detta kvartal). Den höga stapeln visar på en vändningspunkt för marknaden enligt ett antal priscykler (detta bör tolkas som att risken för en krasch är stor just detta kvartal).
https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/real_estate/german-property-market-a-real-estate-bubble/
Den tyska fastighetsmarknaden kännetecknas av ett stort antal hyresbostäder och ett mindre antal egna hem..
Man är inte så "förtjust" i olika anglosaxiska instrument och derivat eller andra finansiella "konstruktioner" om man uttrycker sig lite försiktigt.. 😉
Dock är de egna hemmen väl konsoliderade och amorterade ! I det gamla DDR byggde man ibland hus tegelsten för tegelsten. inte för at tman inte hade pengar utan för att det allt som oftast inte fanns något byggmaterial att köpa för DDR-Marken
istort sett 100% av byggmaterialet i DDR var predestinerat till de statligt finansierade och av de kommunala bostadsbolgen uppförda "Plattenbau" vars hyror var frysta på 1949 års nivår och ävenså subventionerade..
https://de.wikipedia.org/wiki/Plattenbau
Varför inte flytta till Schweiz – Ett land med fungerande infrastruktur, mycket närliggande kultur, stabil valuta, nära natur, ingen politisk risk mm – och samtidigt få betalt ! 😉
https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/fa-210-000-kronor-for-att-flytta-till-sagolika-alpbyn/
Det gör vi!