Enligt boprissajten Penates har bostadsrättspriserna i Stockholm fallit 3.1% under september, samtidigt som omsättningen ökat. I Göteborg är priserna ner 4.7%. Områdesjusterat är priserna även ner i Sverige som helhet. Detta bekräftar bilden som anekdotiskt rapporteras in av olika läsare och i sociala medier generellt.
Penates.se index justerat för område Stockholm innanför tullarna. |
Penates.se har dock inte liveuppdaterat siffrorna dagligen sedan början av oktober, men utvecklingen i september är tydlig. Priserna faller alltså generellt.
För Stockholm innanför tullarna är priserna ner 3.1%. Södermalm är ner 4.7%, Östermalm ner 4.8%, Kungsholmen 3.3% och Vasastan ner 3.7%. Hela Stockholms län har -2.2% på bostadsrättspriserna. Det ser alltså ut som att priserna än så länge faller snabbast i de dyraste områdena, och en viss sektorrotation ut till billigare bostäder kanske finns.
I Göteborg är priserna ner 4.7% för bostadsrätter, medan datat för Malmö inte är uppdaterat korrekt.
Vän av ordning påtalar dock att priserna fortfarande är högre än i juli – det är augustirusningen som utplånats. Nu återstår att se om utvecklingen fortsätter.
Nedgången kan anses vara i linje med SEB:s boprisindikator, som även om den fortfarande är massivt positiv ändå är fallande. Nästa vecka presenteras officiell statistik från Mäklarstatistik och Valueguard, så får vi se hur facit ser ut. Deras statistik baserar sig dock på frivillig självrapportering från mäklarkåren, medan Penates baserar sig på avslutspriser hos Booli. Man kan fundera på om mäklarna rapporterar in dåliga affärer?
Jag överöses av anekdoter om att det är svårsålt just nu och att de flesta objekt sägs gå under utropspris, både via e-post från läsare och generellt i sociala medier. Det betyder i sig inte att priserna faller, då utropspriserna kan vara höjda, men Penates siffror styrker de inrapporterade anekdoterna.
82 kommentarer
Bostadskrasch under ett valår? Jag är skeptisk.
Japp det är det svenska valet som sätter dom globala marknadsräntorna.
Toni, du tror ju inte på "globala marknadsräntor" 😀
Du hävdar ju hela tiden att Sverige är en isolerad plats där pappa staten kommer att göra ALLT för att hålla uppe bostadspriserna :p
Ja men man måste nästan vara blind för att inte se vad riksbanken, politikerna och kommunerna håller på med? Varför tror du alliansen vill köra på med jobbskatteavdrag? Varför vill man sänka inkomstskatterna?
Politikerna kan inte påverka marknadsräntorna. Däremot kan dom påverka hur mycket pengar folk har att röra sig med och vem som får bidragen. Vid en krasch kan dom också tvinga dig betala för det oavsett om du vill det eller inte.
Toni, politikerna kan påverka en krasch lika lite som de kunde påverka kraschen på 90-talet, under 2000 och 2008 (alliansen lyckades dämpa mycket då de sålde ut en hel del och vi gick in och räddade bankerna).
Du ska nog inte förlita dig för mycket på politikerna. De är på inget sätt "smartare" än dig..
Dom kan påverka betalningsförmågan på folk som bor inom Sverige genom skattelättnader (via avveckling av välfärdsapparatur) och på så sätt uppnå resultatet att trots högre marknadsräntor ökar inte boendekostnaden som andel av nettoinkomsten och därmed uteblir en krasch.
Detta kan dom definitivt göra. Om dom sen gör det eller inte återstår att se men utvecklingen som jag ser det går åt det hållet. Det är helt enkelt högre risk att låta bostadspriserna krascha än att utarma förtroendet för sparande. Det är många fler som är skuldsatta än som bor i det här landet och sparar till sig en förmögenhet.
Då glömmer du också att Sverige blir ett modernt U-land om de beslutar sig för att göra så.
Ingen rik människa kommer vilja bo eller spara i Sverige. Inga företag kommer vilja etablera sig i landet. Folket kommer inte att kunna konsumera och valutan blir ett skämt. Sverige kommer bli ungefär som Grekland.
Du måste se helheten och effekterna av ett sådant agerande Toni. Utöver det kommer folk att förlora jobb och ändå inte ha råd att bo…
Det tror inte jag. Många som flyttar till Sverige idag (har flera såna på jobbet) känner att ta lån i Sverige är tryggt eftersom man kan ha allting i Sverige på kredit (hus, båt, resa) och landet hjälper till att det är så. Det är ett socialistiskt land som tillåter dig ha allting medan du jobbar och när du går i pension får du lämna tillbaka allt på ett eller annat sätt. Det går inte i andra länder. I Tyskland måste man spara ihop pengar till att köpa boendet t.ex (minst 30% kontantinsats och högst 30 år amortering) och diverse annat.
Detta har i alla fall dom angett som det som är bra med Sverige. I andra länder innebär lån en risk och det är svårt att få lån.
Detta är inte mina ord utan det är vad jag hört är anledningen till varför högutbildade flyttar till Sverige idag.
Rika flyttar inte till Sverige idag heller. Dom flyttar bort från Sverige. Lever man på passiva inkomster bor man inte i Sverige. Då bor man i Schweiz.
Tror för övrigt inte det går att jämföra ett välindoktrinerat folk som litar på sina politiker och tänker mer på landets bästa än sitt egna med ett medelhavsfolk som Greker eller något annat medelhavsfolk. Dom ser inte på staten på samma sätt som vi gör. Svenska staten kan höja inkomstskatten till 90% och dom flesta svenskar hade ändå stuckit huvudet under sanden och fortsatt jobba. Vi är inte fransmän som revolterar. Vi går med på allt och det är därför politikerna har i princip fria händer.
Varför skeptisk? En finanskris nu kommer stärka regeringen. Du ska se på "vi tar ansvar för Sverige" och andra lögner som aldrig förr och hur Moderaterna minsann orsakat krisen. Fyra nya år med Margareta Andersson och Margot Wallström.
Nu överdriver du Toni.
Redan idag kryllar det av NMR och folk som valt på SD just för att de hatar/föraktar resterande delen av det politiska etablissemanget.
Politikerna kan inte göra hur som helst.
SD är ju också ett politiskt parti. Dom kör ju klassiskt sosse politik men med aningen mer restriktiv invandringspolitik. Det är inte så att det kommer bli någon radikal förändring även om dom skulle bli det största partiet.
OK, vi drar det här ett varv till då.
Toni, vi har redan haft en lånedriven bubbla, nämligen den som sprack i början på 90-talet. Under 80-talets andra hälft skuldsatte sig hushållen något helt vansinnigt. Vår totala sparkvot var under ett par år till och med negativ.
Idag är det tvärtom. Hushållen sparar en större del av sin inkomst än på mycket länge — vi är på samma nivåer som på 60-talet. Många tror inte att det här är sant, men efter finanskrisen och på grund av hushållens ökande inkomster så har vi ett stort sparande.
Sverige är just nu också ett rätt bra land att äga i, då skatten på kapital är ganska låg, och vi saknar förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt. Kanske är vi på väg åt fel håll här, men så länge man kan hålla vänsterpartiet utanför så är det helt OK.
@Toni !
Det går som du säger men det går till en viss gräns !
"..Svenska staten kan höja inkomstskatten till 90% och dom flesta svenskar hade ändå stuckit huvudet under sanden och fortsatt jobba. Vi är inte fransmän som revolterar. Vi går med på allt och det är därför politikerna har i princip fria händer…"
När människor blivit tillräckligt f-rb-nn-d- så går de ut och "promenerar" på gatorna och välter de det sittande styret över ända!
Det var det som hände den 9:e November 1989
Joakim: Summa summarum: This time is different.
@Bengt: Nu tog jag i lite när jag skrev 90% men jag tror att du förstår vad jag vill ha sagt. Svenskar är det sista folket på jordklotet som protesterar så vi får nog vänta in att övriga Europa börjar brinna i inbördeskrig innan vi kan förvänta oss att något sådant skulle kunna inträffa i "jag behöver inget annat än ett jobb och sen är jag nöjd" landet Sverige.
Toni: Hur menar du? Det är klart att varje tid är unik, men den här tidsperioden utmärks _inte_ av att hushållen lånar, utan tvärtom att de sparar. Jag vet att "skulder relativt disponibel inkomst" ser ut att öka, men tillgångarna har ju också ökat desto mer.
Politikerna kan påverka vad som rapporteras via olika kanaler för att befästa egna budskapet.
En tidigare politiker på 80-talet ville FÖRBJUDA parabolantenner..
Idag kan som tur är i stort sett alla välja det budskap som passar dem bäst och SVT o SR samt DN har inte länge något informationsmonopol !
😉
Säsongsvarioationer?
Ja, det är min första tanke.
September ska inte vara en svag månad. Tycker det är samma förvirring som förra månaden: Augusti är en enormt stark månad för BR, ändå regerar man på små ökningar som rally. Baserat på penates siffror (som kanske eller kanske inte stämmer) går Stockholm EXTREMT svagt, med tanke på att utbudet trots allt är högt, ingen så kallad fundamenta (planekonomisk reglering) har förändrats och bostadsmarknader brukar vara mycket långsamma på att anpassa sig nedåt.
Som jag påpekade förra gången får någon gärna ryta till om jag pratar i nattmössan angående säsonger. Är rätt säker på det jag skriver, men blir osäker av det ni skriver.
Undrar hur priserna skulle förändras om
1. färre mottagning av asylsökande/migranter (fler utvisningar).
2. En mindre korrigering på börsen (men som varar länge).
3. Fler nya bostadsrätter började sänka sina priser/avgifter (eller ge andra incitament till ev. köpare).
4. Om man fattade beslut om ränteavdraget redan tidigt 2018, även om det skulle vara så lite som en procent.
5. Om Finansinspektionen gjorde det bara lite svårare att låna stora summor.
Tänk om allt detta skulle hända det kommande året. Vad skulle hända då?
Glömde såklart nummer 6.
Om media hela tiden påtalade att det verkar finnas en bubbla, att de hela tiden påtalade att räntorna kommer med största säkerhet att gå upp och att FI troligen stramar åt reglerna…
Den perfekta stormen? Stormens topp med alla effekter påverkar valet 2022 på sätt vi inte kan tänka oss nu tillsammans med geopolitiska händelser… spännande framtid.
"Nu är det köparnas marknad"
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/m%C3%A4klare-nu-%C3%A4r-det-k%C3%B6parnas-marknad-1.4702689
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vore bra men om 12 månader kommer vi antagligen med facit i hand läsa en artikel om hur priserna trots osäkrare marknad, hot om lägre räntesubventioner o.s.v. ökat med 15% och Mr Ingves kommer uttrycka sin oro och finansministern (ifall det blir en sosse) kommer gå ut offentligt och säga att Regeringen följer noggrant prisutvecklingen :). Ifall alliansen vinner kommer dom införa 1 nytt jobbskatteavdrag om året så kan priserna gå upp med 30% per år istället.
Toni
Du är ironisk väl?
Toni
Psykologi. Inget annat.
Så "positivt" som du pratar idag om framtidens bomarknad. Lika negativt kommer du att prata om den när vi är inne i en "bostads-lågkonjuktur".
Mark my words…
Dave: När är det då? Om 20 år? När ens sparkapital är värt 0,98^20 = 0,67 = 33% mindre än vad det är idag? Kommer priserna falla så mkt då? Knappast.
Somebody: Jag har sen 2010 trott på att bostadspriserna ska gå ner och propagerat för att jag har rätt och alla har fel och det var lika många som kallade folk som trodde på uppgång på den tiden för idioter som dom som gör det idag. Tror du att sannolikheten för en krasch är högre än sannolikheten för att det inte blir en krasch då?
Toni: Fast din prognos var ju rätt 2010 om man tittar tex på Malmöregionen. Priserna stod ungefär stilla nominellt 2010-2013 (dvs gick ner realt sett). Sen dess har priserna ökat kraftigt men är ändå på en "hygglig" nivå, inga konstigheter om man är två personer till exempel. Jag vet själv flera som sålde med förlust vid denna tidpunkt.
Kan säkert gå upp lite till eller plana ut eller nåt sånt. Vi får väl se. Köp om du behöver bostad och du hittar något rimligt, hyr om du nu vill det. Om man får tag på en hyresrätt i äldre fastighet är den nu för tiden ofta billigare än motsvarande bostadsrätt — om man inte räknar in möjlig värdeökning (som är ett lite spekulativt och riskabelt sätt att räkna på).
Joakim: Yes. Jag hyr en 2a i Gbg innerstad för 5400 kr i månaden. Hade jag köpt en 2a med samma yta på samma gata hade den kostat ca. 3,5 miljon kronor…som ensam innebär det cirka 1-1,5 miljoner kronor i kontantinsats….3500 i månadsavgift och lån på 2 miljoner d.v.s. ca. 100-200 kr billigare i månaden än min hyresrätt. Räknar man däremot med att bostäder följer minst inflationsutvecklingen så bör den stiga med 70 000 kr om året vilket innebär 5800 kr i månaden och att man bor gratis.
Toni då har du ju en billigare bostad många. Du kan med din lön (jag killgissar) spara minst 20 000 kr i månaden efter dina avgifter.
Släng in 15000 kr i månaden på en bra diversifierad portfölj, spara varje månad ca 5000 kr i backup (finns bra räntefonder som täcker inflationen där du kan ha dessa pengar). Och se dina pengar stiga MER än någon bostadsrätt de kommande 10 åren.
Du tror ju på uppgång på bostadsmarknaden, det innebär ju att allt ska gå bra, vilket i sin tur borde innebära att börsen även kommer gå bra.
Köper du konstant till din portfölj från och med idag så kan jag nästan garantera dig att du om 10 år har 3.5 mille. PLUS att du har din ev. backup som du sparat (som du kan använda vid en börskrasch).
Lycka till!
Lite Kuriosa, jag hyr för samma pris som du i ett lika bra område…
Dave: Jag har en bostad med 70 talsstandard där det mesta är tråkigt. Man vill ju bo lyxigare och då finns det bara 2 alternativ…Hyra en 2a för 10 000 i månaden eller köpa en bostadsrätt.
Har du funderat på om du har en ISK och slänger in allt du har i en diversifierad portfölj inom 5 år och portföljen sen sjunker med 40% i värde att du ändå fortsätter att betala fondavgifter, ISK skatt och värdeminskning i form av inflation…..och sen kanske behöver vänta 5-10 år innan dom återgår till samma värde men då har du också betalat avgifter i 10 år och är tillbaka till ruta 1.
Jag tror mer på en börskrasch än en bostadskrasch.
Jag förstår dig. Det är dina preferenser och då får du helt enkelt köpa dig om du föredrar det…
Jag är fullt medveten om hur avgifter ska betalas i ISK, jag har räknat på det och anser att det kommer att löna sig mer än en bostad om jag skulle gå in idag. Du glömmer ju bort att om du månadsköper så köper du också billigt när det redan kraschat, då spelar det ingen roll.
Jag tror lika mycket på en börskrasch som en bostadskrasch, men jag tror att min portfölj kommer klara sig bättre än att ha en belånad bostad.
Ja men vad händer om du månadsköper på 5 år från och med idag och kraschen inte kommer och du är 100% exponerad när den väl kommer? Har du funderat på det?
Ja jag har funderat på det också, Inget allvarligt händer, för du ska inte vara 100% exponerad till aktier. Det är precis det jag snackar om när jag pratar om en "diversifierad portfölj".
Vad ska du vara exponerad mot då? Räntefonder som backar? Guld som är all time high? Fastigheter som är all time high?
Toni: Ja, det finns perioder på tio år när börsen inte är särskilt upphetsande. Men de är få. Jag var till exempel med under en av de "dåliga" tioårsperioderna, 1999-2009. Jag hade ändå väldigt mycket mer kapital 2009 än 1999 — anledningen är att jag sparade regelbundet så att man kunde köpa billigt under 2001-2003 och 2007-2008. Om man aldrig sätter igång så får man sitta på krympande tillgångar.
Med det sagt så är det inte särskilt spännande att spara nu eftersom det knappast blir +100% kommande femårsperiod på börsen, utan det blir nog en väldigt måttlig utveckling. Notera ändå att de större företagen direktavkastar omkring 3-4%, vilket är bra mycket högre än riskfria räntan, så det ska till en riktigt rejäl lågkonjunktur och/eller räntehöjning (de kommer inte samtidigt) för att det ska bli stora ras tror jag. Vinsterna måste vika innan det blir riktigt trist.
Skönt att veta att denna gången är det unikt.
Minus 25% skulle helt klart kunna hända, bara för att skruva ner värderingarna lite.
Om man nu tror på detta så är det bara att köpa säljoptioner eller säljwarrants / liknande instrument. Kanske börjar nedgången här och nu. Eftersom volatiliteten har varit rätt låg på sistone så är en sådan strategi rätt så billig.
Eller så väntar du tills du blir 40 eller 50 år gammal utan att någonsin riskera dina pengar.
JP: Du kan söka jobb på Spiltan 🙂
Nä, det är för svårt att förutspå framtiden. Varken ekonomerna på Swedbank eller handlarna på Spiltan har egentligen någon aning. Ta gärna en titt på vad banker och fonder tyckte man skulle köpa för aktier 1999 och 2000, som exempel.
Det behöver man inte kunna som fondförvaltare. Man behöver bara vara bra på marknadsföring och att ta betalt.
Toni, om du vill piffa upp lägenheten skaffa fina möbler och tyger. Sådana möbler som även är fina när du lämnar över till barnen. Trä, inte spånplattor och liknande. Måla om, får du oftast göra själv med och värden betalar materialet. Sedan har du en väl så fin lägenhet som de obraplanerade nya bostadsrätterna.
Tidlös är inte det de kallar tidlöst/stilrent i inredningstidningar utan det som fortfarande är fint i en tio, tjugo trettio, fyrtio år gammal inredningstidning. Gå till UB.
Räcker pengarna, viljan och tiden kan du köpa en stuga på landet med lite mark och göra det fint där. Läget är alltid det viktiga.
Men som jag ser det är det tyvärr viktigt att inte vara för hårt låst till Sverige. Politiker och media verkar göra sitt bästa för att landet skall bli obeboeligt för hederliga.
Sluta spamma Toni! Vad hände med regeln om max 4 poster per inlägg? Jag kanske minns fel.
Om det är köparnas marknad och mäklarna har svårt att sälja befintliga bostäder borde det vara i mäklarnas intresse att rapportera in så låga priser som möjligt för att få fler köpare till priset av färre säljare.
Inte om mäklarna baserar sin provision på X% på slutpriset över Y väl? Där Y dessutom är ett lockpris. För det är ju "så svår" att hänga med i prisuppgången, så det blir lätt fel".
Problemet med det är ju att om säljarna förväntar sig ett högre pris kommer de inte att vilja anlita en mäklare som baserar sin provision över Y eftersom de ändå förväntar sig X%×Y. Många kommer således välja en annan mäklare eller en annan typ av ersättning.
Det andra problemet är att provisionen uteblir när priserna egentligen har gått ner och lägenheten säljs för Y.
Jag ser helt enkelt inget incitament för att överrapportera priser när du saknar kunder.
Nu kan Sverige nog inte sparka burken framför sig längre 🙂
FED kommer höja i december, 80% sannolikhet för det.
Det jag har lärt mig denna gång är hur otroligt mycket längre en bubbla kan byggas upp än vad som anses rimligt.
Om två är har vi nog facit på om det var en bubbla som gick ned 35-50% eller inte, jag blir alltmer övertygad att det är en kraftig korrektion i antågande.
2% högre bostadsräntor kommer inte innebära någon korrektion på bostadsmarknaden. Det kommer bara bli aningen mindre köpstress i budgivningarna men man kommer ändå få ut mer än utgångspriset.
Det som krävs är en lågkonjunktur där folk förlorar jobbet i kombination med högre räntor.
Mitt tips är minst en 50%-ig nedgång. Det beror lite på om riksbanken vågar höja räntan över 1% eller kommer ligga lågt under lång tid framöver. Skulle de höja till kanske 3% blir nedgången större än 50%. Ligger de på samma nivåer nu kommer vi se en ganska långsam men stadig nedgång.
Bostäder lite längre ifrån centrala delar som normalt är billigare men där även dem stigit i pris senaste åren. Där är det troligen redan en 20%-ig nedgång. Att det inte märks är att en del är uthålliga i säljarbetet och försöker, en del väljer att bo kvar, en del försöker kanske hyra ut.
Har man köpt för 3 miljoner och kanske bara får närmare 2 miljoner nu plus omkostnader för försäljningen. Det är riktigt tufft för de flesta
Toni, ar inte 2% hogre rantor en fordubbling av manadskostnaden?
Nej. Det är en fördubbling en räntekostnaden. På 2 miljoner innebär det 0,02 x 0,7 (avdrag 30%) = 0,014 => 2333 kr mer i månaden. När man köper en bostadsrätt motsvarar räntekostnaden i värsta fall en tredjedel av den totala månadskostnaden. Merparten av månadskostnaden idag p.g.a. prisnivån är amortering och månadsavgift (vid bostadsrättsköp). En räntefördubbling innebär alltså ca 17% högre månadskostnad.
Toni: Amortering är ingen "kostnad" utan en form av sparande.
Avgiften kommer också stiga med ökande räntor.
99,99997% av befolkningen ser det endast som en kostnad och bevisligen ville extremt många försöka att undgå amorteringskravet genom att hellre betala mer för boendet innan amorteringskravet trädde i kraft och nej det handlade inte om att majoriteten är börshajar och letar bättre avkastning utan just för att dom ser det som en kostnad.
Avgiften kommer stiga ja men även i nybyggda högbelånade föreningar så innebär inte en räntefördubbling dubbel avgift utan maximalt 40-50% av månadsavgiften påverkas. I gamla föreningar ser mycket bättre ut.
Så dubbel ränta innebär inte en fördubbling av månadskostnaden för sitt boende hur mkt du än räknar på det. Elpriset stiger inte p.g.a. räntan t.ex.
Nej, väldigt många förstår att amortering == sparande. Annars hade (såklart) priserna sjunkit. Men jag förstår hur du tänker, "det är kassaflödet som är viktigt".
Du har ju själv nämnt att det finns lån på uppemot 20 000 kr/kvm i nya föreningar. Kostnaden för dessa lån är direkt kopplat till räntan.
Så, dubbling av räntan = dubbling av dina egna räntekostnader + 50% högre avgift. Istället för kanske 3 000 kr/mån ränta efter skatt plus 4 000 kr i avgift blir det 6 000 kr/mån ränta och 6 000 kr/avgift.
Jag var på en visningsprojekt i Kallebäcks Torn i Gbg. Pratade med folk som skulle köpa efteråt. "Vad menade du med frågan om föreningslån?" fick ja som fråga. Folk som köper idag har inte en blekaste aningen om vad dom köper ens och knappast hur räntan påverkar avgiften. Du har för höga tankar om ditt folk Joakim vilket i sig är bra men det är också väldigt riskabelt.
Alla tänker inte så, Toni. Det finns de som köper och som har koll. Sådär har det låtit i alla tider, det är inget nytt som har hänt just i år. Folk fattar inte vad en "bostadsrätt" innebär.
Ja det finns även dom som får nobelpris i Sverige men det innebär inte underförstått att alla i Sverige får det.
Men alla får sina nobelpris i Sverige.
En del får dom i Norge och andra tackar nej till dom.
Man kan ju dock undra vad etniskt svenska par och familjer som köpt de senaste två-tre åren säger om det pga fallande lgh-priser plötsligt börjar dyka upp äldre män med 3-4 fruar, 16-8 barn och ett helt annat "kulturmönster" i trappen när kommunen gått in och passat på att "blockköpa" lägenheter…
Jag är rätt säker på att dom inte säger någonting av rädsla. Dom gör som alla andra svenskar. Röstar i det tysta och hoppas på förändring. Om den inte kommer så accepterar man verkligheten.
Ska vi inte byta skiva nån gångt, Bengt, eller ska det tjatas om Nacka-bigamisten i ett år till?
@Joakim !
Nej, vi kan vända på den – skivan alltså 😉
Trabant, DDR , …
@Toni:
Tyvärr är jag beredd att hålla med dig…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ständigt detta malande om DDR. Är det nåt land SD-typer borde gilla är så är det väl DDR. Rasrent och ordning och män som kan bevaka en gräns…
@xm :
https://www.youtube.com/watch?v=CmJmzQbgP5o
https://www.youtube.com/watch?v=MwSYz82k1KA
September är oftast en bra månad att sälja.
Ju mer billiga bolån folk tar desto mer kommer de amortera, vilket innebär att de rycker undan pengar från konsumtion, vilket pressar KPI neråt, varpå Riksbanken sänker räntan ytterligare, varpå bopriserna stiger och folk lånar och amorterar ännu mer.
Svårt att se vad som ska hindra denna spiral så länge politiker och ekonomer tror på planekonomi och centralplanerade räntor istället för marknadsräntor som sätts av utbud och efterfrågan, där räntorna stiger om fler vill låna.
Marknaden översvämmas just nu av nybyggda bostadsrätter, och många listas inte heller som nybyggen på hemnet trots att de uppenbarligen är det.
(misstänker att det kan handla om spekulationsobjekt, när de sålts av byggherren räknas de alltså inte som nyproducerat)
Hursomhelst är jag inte övertygad om att någon större nedgång är förestående, utan det beror på hur nyproduktionen utvecklar sig. Men det vore onekligen en intressant utveckling om vi får en orolig bostadsmarknad lagom till valet.
Ett par saker från verkligheten. Vän har lägh ute i den attraktivaste förorten till Sthlm. Ett bud på acceptpris. Inte nöjd med det. Kollade igen hela Vasastan m.m. pågående bjudgivningar och 8 av 10 har ett bud när jag tittade i torsdags. En annan mäklare berättade att de inte dykt upp en endaste person på fler visningar mitt inne i stan. Jag kollade upp en lägh i närförort och startpriset var 2,9 först, nu var de överstruket och stod 3.4. Ringer o frågade mäklaren, efter misslyckad försäljning efter första visningen måste de sälja för 3,4 o inte mindre. I den första budgivningen hade vinnaren dragit sig ur. På familjeforum skriver flera om att de köpt nya lägg men får inte sitt gamla sålt överhuvudtaget eller till "rätt" pris. I Uppsala har byggarna sänkt priset men 1 miljon på nyproduktion men de blir inte sålda. Från o med för ett par dagar sedan har vi sett toppen på priserna på ett bra tag. Jag har fler liknande exempel jag kan skriva när jag inte behöver skriva från mobilen. Det är desperat där ute och kommande vecka kommer de stå massa i tidningarna om detta.
Så är det i Sveriges bakgård. I Göteborg behöver man inte ens hålla en visning innan man får en halv miljon över utgångspriset. Känner folk som jobbar som mäklare och dom har det inte svettigt men det är klart att dom ska ha mastigt betalt. Dom jobbar ju i den sektorn som bidrar till minst en tredjedel av Sveriges ekonomiska tillväxt.
Utflyttad stockholmare: varför "måste" de sälja för just 3,4 miljoner? Det blir väl det pris det blir? Svårt bestämma det i förväg med vårt auktionsförfarande.
Sandow
Verkligen! Jag håller med dig. För mig är de en självklarhet. Men för gemene man som gått på lögnen står den prompt kvar till inställningen att lägh är värd 3,4 milj för grannarnas lägenheter har sålt för de tidigare. Log lite för mig själv när mäklaren påstod samma sak på telefon.
Dom har givetvis köpt nytt redan och räknat på 3,4 för kalkylenska gå ihop. Kan stå dom mycket dyrt.
Oavsett vad Toni skriver om Gbg är vi just ny i ett paradigmskifte. Tyvärr men nu går de nedåt. Önskar jag kunde titta er djupt in i ögonen och visa iaf min övertygelse.
5400 kr för en 2:a i Göteborgs innerstad? Är det billigare att bo i Göteborg än i Uppsala..
Vi har som bekant inga marknadshyror i Sverige. Det är t.ex dyrare att bo i en Göteborgsförort än mitt i Vasastan i en sekelskiftslägenhet…därav kötiden på centrala lägenheter.
Jag tror det kan vara fråga om sektorrotation. (Bra ord!) Folk har lessnat på de hypade områdenas hysteriska prisrusningar och börjar titta på sådant som ligger lite längre bort eller anses mindre attraktivt av andra skäl.
Jag sålde just min tvåa i Västberga till ett mycket högt pris, snudd på rekord i föreningen trots att den ligger på bottenvåningen. Västberga ligger på "fel" sida av E4/Essingeleden, det är några minuters längre promenad från tunnelbana Telefonplan nämligen.
Enligt mäklaren går det just nu lite trögare att sälja på "rätt" sida motorvägen. Där har det alltid varit betydligt dyrare, pga närheten till tunnelbanan och det hippa Konstfack. Men avslutspriserna ligger just nu närmare varann än i våras.
Allt går förstås att sälja till rätt pris. Problemet på andra sidan motorvägen är att de som skall sälja har sett rekordpriserna i våras och inte lyssnar på mäklarnas förslag till utropspris, vilket leder till orealistiska utropspriser som inte ger särskilt många spekulanter på visningarna, vilket leder till mindre krig vid budgivningarna.