Dags för MÖP-måndag igen. Denna gång med ett besök i polska Orzysz, som på egen hand marknadsför sig som Polens militära huvudstad. Annars mest intressant för att Nato Enhanched Forward Presence Poland är förlagd till stadens garnison.
“Orzysz – Polens militära huvudstad” |
Med svenska mått småstaden, eller snarare byn, Orzysz är platsen där större delen av polska 15:e mekaniserade brigaden har sin garnison. Brigadspaning och ledningsbataljonen är förlagd lite längre norrut, närmare gränsen till den ryska Königsbergexklaven.
Sedan förra året är även den amerikanskledda bataljonen i Nato Enhanced Forward Presence förlagd hit med sitt motoriserade Strykerbataljon, samt mindre brittiska och rumänska kontigenter i stridsgruppen. Totalt handlar det om 1 100 man som t ex snabbt kan grupperas i Suwalkigapet som politisk snubbeltråd vid rysk aggression.
Mest känd för oss svenskar är Orzysz antagligen för att det var utanför staden som en rysk UAV störtade för några veckor sedan, långt in på polskt territorium. Trots måttligt gott väder vid besöket lyckades jag inte observera några ytterligare UAV:er.
Servicenivån är hög med svenska mått mätt. Att t ex ha en egen polisstation är i Sverige helt otänkbart för en ort under 20 000 personer. Orzysz har ca 7 500 invånare, varav en del går omkring i tacticoola ryggsäckar eller hänger på The Dollar Bar & Grill, som passande nog levererar amerikanskt kök till polska priser.
400 g hamburgare. Nikon D300 for size. |
Portionerna på The Dollar Bar & Grill var också anpassade efter amerikanska behov och hamburgaren med pommes visade sig vara en 400g hamburgare, till ett pris om ca 80:- SEK. Shots kostade ungefär 10:- SEK.
Delvis utplockat på Jack Daniels, men i övrigt ganska fullt. |
Det fanns gott om pågående militär aktivitet, men då ryssen lägger pussel nöjer jag mig med att konstatera att det fanns förband och funktioner fältmässigt grupperade i och runt Orzysz och en viss mängd trafik genom byn och på vägarna inom ett antal mil från garnisonen.
15:e mekaniserade brigaden och den amerikanskledda bataljonsstridsgruppen är dock ingalunda de enda förbanden förlagda längs gränsen mot Königsbergsexklaven.
Orzysz är en trevlig och fräsch polsk småstad och erbjuder till och med en nedladdningsbar turistapp om man vill turista i området.
Härnäst kommer rapporter från Nato Enhanced Forward Presence i Baltikum, med start i Litauens Rukla, där estetiken inte är polsk, utan istället visar upp sovjetiskt brutalfunktionalism. Ni som sett bilderna från Barentsburg eller övergivna Pyramiden vet vad ni har att vänta för arkitektoniska upplevelser. Vägarna i Baltikum är dock betydligt bättre än i Polen, och det märks att EU:s strukturfonder har fått arbeta.
Rukla, Litauen. |
22 kommentarer
MÖP eller inte så rekommenderas den norska TV-serien Nobel – Fred till varje pris. Ett drama i sju delar om en patrull FSK-operatörer som via uppdrag i Afghanistan blir till brickor i ett cyniskt internationellt politiskt spel. Välproducerat och välspelat med en spännande och trovärdig intrig. Ses med fördel på SVT Play.
Jack Daniels….
Har väl förhoppningsvis slutat sälja smörjan
Blask för hippa mediaprofiler
"Att t ex ha en egen polisstation är i Sverige helt otänkbart för en ort under 20 000 personer. "
I hälften av sveriges 290 kommuner har Systembolaget fler anställda än Polisen. Det säger en del om vad våra folkvalda väljer att prioritera.
Ett större inslag av överstatlighet inom EU är nationens enda räddning…
Nej, tvärtom. Utan EU:s diktat om öppna gränser, ingen massinvandring och därmed minskat polisbehov.
Det ena genererar pengar till staten. Det andra kostar staten pengar. Gissa vilket man väljer.
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/18/soviet-officer-who-averted-cold-war-nuclear-disaster-dies-aged-77?CMP=fb_gu
Orzysz hette Arys på den tyska tiden och är precis som Königsberg en del av det etniskt rensade Ostpreussen.
Befolkningen var blandad tysk och polsktalande före kriget. De polsktalande Masurierna var protestanter och uppfattades av ordinarie polacker som polsktalande tyskar och fördrevs även de. Ironiskt nog behöll Polen begreppet Masurien efter fördrivningen av Masurier.
I konsekvensens namn så kan man ju inte kalla norra delen av det delade Ostpreussen för den etniskt rensade Königsbergsexklaven om man inte även anger att den södra delen också är etniskt rensad i samma svep och hette Arys.
Alltså Königsberg och Arys ihop som historisk referens eller Kaliningrad och Orzysz som de efter samma etniska rensning och inflyttning av andra främmande folk kallas för.
Öht så var väl den etniska rensningen av tyskar, som beslöts vid potsdamkonferensen, stödd av både Sovjet, de centraleuropeiska staterna och de västliga allierade. Man hade helt enkelt inte så mycket sympati med Tyskarna just då.
En skillnad: Orzysz och Arys är väl samma namn fast på olika språk, i likhet med Petersburg och Petrograd. Kaliningrad är dock inte en översättning av Königsberg, liksom Leningrad inte är en översättning av Petersburg.
På svenska betecknar man väl normalt städer på det nuvarande hemlandets språk, med undantag för några större italienska städer där man använder tyska namn: Rom, Venedig, Florens, Turin, Neapel. Dock ej Mailand.
Har bott i tre orter i Sverige med under 20 000 invånare, alla med egen polisstation. Dock bara en av dem som har öppet mån-fre, övriga två endast 3 dagar/vecka.
Nynäshamn, 15000 personer, polisstation öppen 5 dagar veckan inkl söndag. Ljungby, 15000 personer, 5 dgr/vecka. Eksjö, 10000 pers, även den 5 dgr/vecka.
Men men, jaja, sluta nu va så petiga, det är massinvandringens fel ändå.
Eksjö är väl den sista riktiga småstaden Sverige har, en stad som fortfarande håller sig med eget akutsjukhus, tingsrätt, polis och brandkår/räddningstjänst och regemente. Plus då funktioner som Skatteverket och alla de vanliga statliga myndigheterna och kommunens Systembolag. Nu täcker Eksjö iofs in östra delen av Jönköpings län (ca 150k/350k inv.) men ändå, i alla andra svenska småstäder har ju minst någon av dessa funktioner försvunnit och centraliserats bort till residensstäder och liknande. Tingsrätten i Ljungby las ned och blev en del av Växjö för ett antal år sen exv.
Alingsås har det mesta av ovan förutom regemente…
Trots närheten och pendeltåg till Göteborg
Likaså Varberg..
Akutsjukhus mm är det ju inte Eksjö som "håller sig med", det är ju beslut på landstings- och riksnivå.
Att det skulle vara en sista "riktiga småstaden med brandkår/räddningstjänst" är ju inte ens tillnärmelsevis sant. Senast jag kollade hade t ex Hultsfred (6000 pers) och Älmhult (7500 pers) egna heltidsstationer.
Jag tror snarare att man skulle kunna se ett mönster som du är inne på – om den visserligen lilla orten utgör centralort för omgivande landsbygd, så finns där ett antal funktioner. Finns det däremot en större centralort i närheten, så är det mer sparsamt.Hade Eksjö legat 3 mil utanför Jkpg hade det inte funnits en bråkdel av det ovan listade kan man tro.
@Bengt Hansves:
Alingsås innehåller 24000 pers dvs mer än dubbelt så stort som Eksjö. Varberg är ännu lite större än så. De är knappast jämförbara, vad är din poäng?
@Hr Pagg:
Bjärred som ligger blygsamma 10 km från Lund och 5 km från Lomma saknar t ex helt polisstation, trots att Bjärred är praktiskt taget exakt lika stort som Eksjö.
Antagligen därför att man tycker att folk kan få åka en mil för att göra en anmälan eller hämta pass.
Ben, min poäng var att Eksjö fortfarande har kvar en mängd landstings/statliga funktioner kvar som på de flesta håll i småstadssverige försvunnit. Alla dessa funktioner sammantagna finns kvar i stan, var för sig finns funktionerna givetvis på många andra håll som du säger (släng in Eksjös vackra stationshus i den här ekvationen så får vi att man kan fortf. kan ta dieseltåget till stan även om det är länstrafiken som sköter trafiken och TRV som sköter det nyupprustade helsvetsade spåret).
Fram till 1990 hade i princip varje småstad (exkl. residensstäder alltså) en egen tingsrätt, ett sjukhus (inte alltid akutöppet ens då iofs men ofta på många håll), Skatteverk och kronofogdemyndighet, polisstation dygnet runt, minst en advokatbyrå, i många städer var även Försvarsmakten som vi vet en viktig arbetsgivare osv. I princip överallt annars har minst en av dessa funktioner försvunnit. Tänker mig att ska man sätta upp en modern operett om ett svenskt Krähwinkel med stans domare, polischefen osv. som givna auktoriteter i rollerna är Eksjö ett bra val att ta efter en sån småstad på.
Ben Dover:
Institutionell eftersläpning. Det bygger på hur samhället såg ut sådär kring 1900.
I och med att vi inte har stadsprivilegier längre finns heller ingen självklar avgränsning för när det ska finnas en polis, domstol osv. i tätorten.
En mellanetapp innan stadsrättigheterna var municipalsamhället där kommunen blev tvungen att följa samma byggnadsstadga som i städerna. Det kunde bli väldigt dyrt för stagnerande orter med vikande skattebas när VA skulle grävas ned i gatorna exv.
Cornu, diskuterar ni die Oder-Neisse-Grenze oder nice Grenze där i baren?
INTET ont om polacker.. 1683 allra minst men polska namn är minst sagt tungvrickande för oss med ett språk tillhörande en helt annan språkgren.
På tyska heter Orzysz för Arys
https://de.wikipedia.org/wiki/Orzysz