Det ser ut som att det tekniska dödskorset kan slå till i OMXS30 redan i veckan. Därmed har vi både sälj via konjunkturbarometerns överhettade läge och en långsiktig teknisk säljsignal baserad på nedåtgående trend. Det som talar emot är att vi inte har dödskors hos husse S&P-500 och att MA200 är stigande, ett sk falskt dödskors.
Dagschart OMXS30. MA50 i blått och MA200 i rött. |
Dödskorset MA50/MA200 är nu riktigt nära i OMXS30 och kan i princip inte undvikas. Samtidigt ser vi ut att ha etablerat ett stödområde runt 1525, så det kan mycket väl vara lite segt nedåt. Det bredare OMXSPI ligger någon vecka efter tekniskt, men kommer också få ett dödskors om inte börserna rusar på kort tid.
Normalt samvarierar Stockholmsbörsen med husse i USA, t ex S&P-500. Dödskorsen brukar inträffa ganska nära varandra, men nu finns det inga sådana antydningar i USA-index.
Däremot är det på gång ett dödskors i tyska DAX, så det handlar mer om att börserna viker här i Europa. Förklaringar till skillnaden kan sökas i svagare amerikansk dollar.
Det ser alltså mörkt ut för börsen. Konjunkturen toppar och konjunkturmodellen, dvs att man ska sälja av börsen när konjunkturen är överhettad, säger sälj. Och nu kommer dödskorset också. Jag ser fortsatt noll anledningar att ligga inne på börserna, speciellt Stockholmsbörsen. Hellre noll procent avkastning på bankkontot än -10-20-30% på börsen med tjat om men utdelningar då! Utdelningar som i Sverige bara ges på våren…
Jag är dock delvis inne på börsen via min Lysa-portfölj, som är fördelad 23/77 börs/räntepapper. I praktiken innebär detta att portföljen successivt köper på sig aktier när börserna går ner. Lysa ombalanserar vid tre procentenheters skillnad mot målfördelningen, men det har inte varit ett problem än så länge då portföljen inte är större än att mitt månadssparande hela tiden har räckt för att ombalansera tillbaka till 23/77. Lysa har annonserat på bloggen, men detta skrivs ej som reklam, utan för att påtala att jag har lite exponering mot börsen.
14 kommentarer
Vi kan väl nå 1250 eller nåt så det blir billigt igen.
"Utdelningssäsongen" har börjat luckras upp lite, en del bolag har börjat dela ut två gånger per år så det kan trilla in utdelningspengar även under hösten nu för tiden.
Ska bli intressant att se om du får rätt den här gången Lars! Vi noterade också din gardering ang S&P-500.
Så nu väntar vi på lågkonjunkturdalen om några år varpå vi satsar allt på rött eller svart igen (och hoppas att det inte blir grönt)
Varför just 23/77?
Det finns flera tjänster där man kan "räkna fram" en uppskattning på vad man ska ha för tillgångsallokering baserat på ens risknivå.
Ju mindre risk man är beredd att ta, ju mindre aktier bör man äga. Det är också väldigt rimligt att ta lägre risker i portföljen om man tänker leva på avkastningen under en längre tid.
Ska du inte skriva något om att Kina "bannat bitcoin" igen? (fan, jag är helt oförmögen att låta bli)
Hej! Nu avvecklat det mesta svenska innehavet utom en potentiell raket och ett stort medtechbolag, mkt pga det jag läst här på bloggen faktiskt. Då kommer en följdfråga (som kanske avhandlats här också): vad gör man nu? Hade tänkt att gå in med likviderna på amerikanska börsen (har redan mkt där) och gärna innan RBs räntebesked på torsdag då jag misstänker att de kommer göra sitt yttersta för att försvaga kronan.
Vad du gör nu? Enkelt. Du tar en del av pengarna och köper några böcker om aktiestategier. Fram tills att du har en långsiktigt hållbar investeringsplan så köper du inga aktier överhuvudtaget och har kvar alla dina pengar på sparkonto.
Majoriteten av alla som handlar på börsen förlora pengar, dom som tjänar pengar har det gemensamt att dom alla en strategi för hur dom ska göra och aldrig handlar på "känsla" och råd av andra.
Strategierna för att tjäna pengar på börsen är många och du måste hitta den som passar dig som person bäst. Inget sätt är rätt eller fel men det måste vara rätt för dig så att du kan/orkar hålla fast vid din strategi när det stormar på världens börser.
Boktips: Investera som mästarna. ISBN 9789189212367.
Tack för tipset! Ska försöka ta mig en titt i boken, verkar lättläst (till skillnad från Grahams tegelstenar). Håller med dig om att det åtminstone för ens egen skull vore mentalt tillfredsställande att hitta en långsiktig strategi att benhårt hålla fast vid. Kör mestadels köp och behåll oavsett, men ibland agerar jag på "känsla" (som nu och då är ju känslan influerad av allt jag läser, bla på denna bloggen). Men också, om effektiva marknadshypotesen gäller och allt alltid är korrekt prissatt (vilket jag iofs inte tror) så borde det egentligen inte spela någon roll vilken strategi man väljer eftersom man ändå aldrig kommer kunna ha en edge mot marknaden. Man får vara nöjd med att börsen verkar vara ett plussummespel och minimera sin varians genom att köpa breda indexfonder, eller, om man som jag, gillar lite mer spänning, välja på känsla/kasta pil bland storbolagen. Samt kanske också tänka på trender. Det enda man inte borde göra med detta synsätt är ju att tradea och förlora en massa courtageavgifter.
Nu blev det en del svammel…
Om man är tvärsäker på en börsnedgång, är det inte en bra idé att ta korta positioner med en inverterad ETF? Finns en för S&P 500 och Russel 2000 och säkert många fler. Vad tror ni om det?
Absolut, men jag tror de flesta som är säkra på börsnedgång vill "skydda sitt kapital" snarare än att riskera det. Man kan ju ha fel och då är +/- 0% jämför med en börs som går upp 20% bättre än att dessutom ligga -20%…
Svårt med marknadstiming dock, både att veta när man ska köpa och när man ska sälja. Hatten av till de som lyckas!
Riskabel strategi. Man måste inte investera jämt. Sälj av och sätt på konto. Sitt på händerna och invänta bättre tillfälle med pengarna kvar.
77% räntepapper låter riskabelt? Nu när räntorna är är så låga och risk för obligationsbubbla är stor?
Dödskorset håller på att förvandlas till ett omvänt super pluss för svensk export industri, Volvo skruvar upp sina marginalmål och gruv och stål är i början av en återhämtningsfas, med andra ord läget är gott och min portfölj av bolag som inte är beroende av den svenska lånekarusellen är väl fylld.