Trots att det sägs vara högkonjunktur och råda överhettning i den svenska ekonomin ökar antalet konkurser nu i landet, rapporterar UC, som sammanställer statistik över detta. I år har antalet konkurser ökat med 6% än så länge, men aktuell takt i juli var 3%. Variationerna i landet är stora. T ex ökade antalet konkurser i Västmanland med 105% än så länge i år, och i juli månad med 150% i Hallands län.
Variationerna är stora över landet. Genomgående är dock en ökning i landet i stort med 6% fler konkurser i år jämfört med förra året.
Hårt drabbat är hotell- och restaurang, som har drabbats av den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för yngre. Det sägs nu ha slagit igenom fullt ut. I branschen var konkurserna i juli månad upp 19% mot förra året.
Men mest spektakulärt är att konkurserna inom byggbranschen – som är den allra mest överhettade i landet – skenar. Konkurserna inom byggindustrin ökade med hela 22% i juli månad, jämfört med juli månad förra året.
För detaljhandeln, alltså konsumenternas butiker, så steg konkurserna med 11%.
Ytterligare tecken på att vi passerar zenit på högkonjunkturen. Det så kallade kapacitetsutnyttjandet i den svenska ekonomin är rekordhögt, vilket leder till brist på arbetskraft. UC spekulerar i att om fel medarbetare slutar när marknaden skriker efter arbetskraft, så kan det orsaka konkurs för ett bolag. Det är just sådana här effekter som gör att överhettning leder till lågkonjunktur.
Detaljer kring statistiken finns hos UC.
25 kommentarer
Inte omöjligt.
Däremot – kan det vara så att en del av det där förklaras med att en del flyktingförläggningar stängt?
Det verkar genomgående att många stirrar sig blinda på BNP och priser för tex bostäder. Men god ekonomi är mycket mer än en dimensionslös parameter.
Är vi inte i stagnationsfasen?
Japp, byggkonkurserna är tillbaka på den "höga" nivå som rådde 2014. Det handlar om upp till 100 företag i månaden som ger upp, de flesta med mindre än 5 anställda.
Vi har ofta funderat på detta kring fikabordet, varför är det just byggarna som sköter sina företag så dåligt att de måste konkursa när efterfrågan på byggtjänster är så hög? Jag har inget bra svar…
http://www.byggnadsarbetaren.se/2017/03/antalet-byggkonkurser-okar-kraftigt/
"Sveriges Byggindustrier tror att det förändrade rotavdraget gör att fler företag går i konkurs. Från och med 1 januari får den som köper rottjänster dra av 30 procent, jämfört med tidigare 50 procent.
– De mindre rot-jobben har försvunnit i vissa delar av landet. Vi har också sett att investeringarna i småhus har sjunkit under 2016 under de tre första kvartalen, vilket är en effekt av de förändrade rotavdraget, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier."
Intressanta siffror – men: konkurserna inom tex bygg får ju sättas i relation till huruvida andra företag i branschen tillkommit/expanderat och tagit samma/nya marknadsandelar. Det finns säkert många bra mindre företag som får slå igen för att de inte når ut till kunder, men där finns väldigt mycket idioter/lycksökare med som med rätta skall av banan. Vem vet kanske är det så i alla branscher…
@Joakim Persson & @Rufus. Låter väl möjligt om det är en väldigt dynamisk marknad – men det borde speglas i tex ökande inkomster vid jobbbyte för de riktigt bra.
"Enlig Sveriges Byggindustrier startades det många företag 2010 när rotavdraget infördes.
– Det har varit en god renoveringsmarknad under många år och det lockade fler att pröva att starta eget. De företag, som är relativt nystartade och som inte har byggt upp en tillräckligt stark bas, ryker först, förklarar Johan Deremar."
Byggföretag brukar göra planerade konkurser till semestern. Anställda byggnadsarbetare tjänar ca 200kr/tim och de har ca 13% av års inkomsten i semester lön som ska ut. bättre hålla inne en vanlig månadslön och kursa innan semestern så sparar byggföretaget mycket pengar då statligalönegarantin går in.
gör ett exp. 200kr/timX172tim/mån 34400krX 11/mån 378000kr x 13%semesterlön 49192kr
Alltså byggföretaget håller en månadslön innan semestern på 34400kr & konkar företaget så han sliper betala månadslönen + semester lönen 34400+49192= 83592 + arbetsgivaravgiften 35%??. Blir mycket pengar om man har 4 anställda.
sedan drar man igång en ny firma ….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så lätt är det inte. Välmående företag avvecklas under ordnade former, företag i obestånd begärs i konkurs.
Finns något som heter återvinning också om tillgångar på något sätt flyttas undan innan konkursen.
Hur hindrar du ett företag som "ägs" av en målvakt från att bli plundrat och satt i konkurs?
Även om lagen säger en sak så behöver inte det betyda att den följs och upprätthålls.
Läste någonstans att antalet bedrägerier ökat lavinartat senaste tiden.
Är inte detta också en markör att konjunkturen toppar?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alla asylförläggningsentreprenörer som tidigare skar guld med täljkniv har det inte längre lika lönsamt… Många av dessa kom ju också från bygg o restaurang…
Och om sedan i grunden ej bärande pizzerior typ kastar in handduken när se möter verkligheten är inte så mycket att bekymra sig för
Pizzeriorna är de sista som kastar in handduken. Jag tänker inte förklara varför.
Nu vet inte jag hur statistiken ser ut, men jag ser med egna ögon att antalet turister i Stockholms innerstad denna sommar är långt färre än för ett par år sedan. Fullt förståeligt om det nu är så. Stockholm är dyrt och inte prisvärt. Dessutom finns ingen charm med huvudstaden längre. Elände, misär, bajslukt och stank av spyor överallt.
Turismen har ökat starkt, både i Sverige och Stockholm. Vet inte om sommaren blir sämre än vanligt, men 2017 verkar bättre än både 2016 och 2015.
Här finns lite kul statistik.
Doktorn
Läget är lika i hela landet.
Hopplöst krogliv med fulla människor i Gant-kläder.
Hur tillförlitligt är detta värde? Utan att gå in på detaljer arbetar jag med företag som använts som verktyg för olika former av brottslig verksamhet. Dessa företag går alltid i konkurs förr eller senare. Kanske visar denna siffra istället att den bedrägliga verksamheten med bolag ökat istället för en konjunkturavmattning?
De som tidigare sysslade med bankrån håller idag på med diverse bedrägerier istället, kontrollen är minimal och påföljden ifall det blir någon är mycket lägre.
Vad gäller bedrägerier finns det förvisso mycket som banker och kunder kan göra för att skydda sig, åtminstone mot den vanligaste typen (kortbedrägerier). Tyvärr hög chans att komma undan. Mycket handlar om kortköp i utländsk näthandel, där säkerheten är betydligt lägre än i svensk.
Det handlar nog inte så mycket om påföljden är sträng eller inte, utan att brotten är svåra att utreda och därför är sannolikheten att åka dit väldigt liten.
Du behöver inget bolag för att syssla med kortbedrägeri men nackdelen är ju att man bara får en massa saker för rätt ringa värde som man sedan måste sälja.
Momsbedrägerier med 3:e partshandel ger pengar i näven istället. Eller bedrägerier med punktskatter på tobak och andra varor kan ge stora belopp.
delvis OT: Att ROT-reformen (uhh.. 'reform'…) kan vara en faktor är intressant.
En helt annan aspekt av ROT-reformen som kunde intressera denna blog är vem den gynnar. exempel: Claes renoverar sedan 15 år varje år huset i saltis för maximal ROT, detta kan han pga god ekonomi. Reformen med lägre % gör att han fortsatt maxar 50'/år, bara att göra ett litet större projekt.
Sven-Åke behöver modernisera sitt 1-plans hus utanför Säffle, pga svag ekonomi får han göra litet i taget, sas. Han kan aldrig maxa ROT om 50'/år utan kanske 10-15'. Reformen gör att han med sin årsbudget för underhåll nu kan utnyttja ROT än mindre.
För personer över en viss ekonomisk nivå är ROT-reformen ett skämt, bara att fortsatt maxa 50'/år, för de under denna gräns är den en markant försämring. Quo vadis sosse?
Många långtidsarbetslösa tvingas ut i hopplösa "starta eget" verksamheter för att slippa slava gratis på lika hopplösa praktikplatser. Men bemanningsföretagen som erbjuder stöd & matchning får bonus ersättning från AF när de lyckas etablera en FAS3'are (ja, det finns kvar. Heter bara något annat idag) i eget företag. Många kan inget om redovisning, moms och arbetsgivaravgifter och går KK när starta eget bidraget tar slut.
Men de tvingas väl starta enskilda firmor, några pengar till aktiekapital i ett AB har de inte. När de får lägga ner så kommer de inte med i konkursstatistiken utan står bara där med en ännu sämre ekonomi än tidigare…