Icke-inflationen skördar nya segrar. Nu höjer Telia priset på fast telefoni med 24%. Detta för att erbjuda “Sveriges bästa telefoni” med nu 24% bättre telefonsamtal än tidigare.
Ett brev som en läsare fick. |
Telia höjer alltså priset på Telia Bas, tjänsten för gammal hederlig POTS-telefoni, med 24%, från 165:- SEK per månad till 205:- SEK per månad.
Därmed kommer alltså tjänsten bli 24% bättre och “Sverige bästa telefoni”, för det här är förstås inte något tal om inflation. Dessutom kan man substituera en fast telefon hos Telia mot exempelvis brevduva eller en Riktigt Stor Megafon ™ att ropa genom istället för att ringa och prishöjningen för miljontals abonnenter kommer förstås inte påverka KPI-beräkningarna.
Officiell KPI-inflation är 1.7% och inom telekommunikation råder det ett massivt effektiviseringstryck sedan länge. Ändå höjer alltså Telia priset med 24%.
För just saker som billigare teletjänster är det som håller nere KPI. Så det här är antagligen ett feltryck som gått ut till kunderna.
Jag personligen ser förstås fram emot att mina telefonsamtal blir 24% bättre, t ex att en förhandling om ersättning för t ex en föreläsning via telefon ökar med 24% eller att jag får 24% fler bokningar.
43 kommentarer
Finns det någon egentlig anledning att fortfarande ha fast telefoni?
Dålig täckning? Äldre som har svårt att ta till sig ny teknik. Samtal som inte bryts. Gammal invant telefonnummer (iofs går det att ha virtuella telefonnummer, vet ej om det finns för privatpersoner, går väl att googla). Krisberedskapsanledningar. Redundans. Skulle t ex inte för affärskritisk verksamhet förlita mig på att mobiltelefoni fungerar. Billigare. Osv osv osv.
Genom att ha fast telefoni får jag billigare bredband via Telia. Blir biligare telefon+bredband än vad jag skulle ha med enbart bredband. Sen att jag inte har en telefon inkopplad är telesäljarnas problem.
Jag köper argumentet ang redundansen, men tycker personligen inte det är värt flera tusen om året.
Mobil + bredband tycker jag själv räcker mer än väl.
Fick du inte fiber indraget? Kör telefonin över den och mobil som backup om nu täckningen är så dålig.
POTS finns ingen anledning att hålla fast vid om man har några som helst alternativ. Mina jack tog jag bort vid senaste renoveringen.
Allt handlar inte om mig här i världen. Fiberslang är indraget. Det är inte blåst än och skarp drift blir först senare i höst.
Får vi se ett nytt "KPI-inlägg" om du nu väljer att köra telefoni över bredbandet till 66% lägre kostnad? (Nej, för det är inte lika klickvärt)
Telias prisökning av PSTN-priserna handlar förstås om att det är en tjänst som färre och färre använder sig av nu för tiden.
Jag har varit i samtal ang "Geometriskt medelvärde" med SCB. Om t ex kaffe ökar med 10% så förväntas du välja Te istället som konsument. Resultatet till KPI blir då kvadratroten ur 1,1*1 = 1,05. Så en 10% höjning av t ex kaffe ger endast 5% till KPI index. Har du en uppfattning m hur mycket detta drar ner KPI? Det är likadant inom alla andra områden tex frukt mm
Kallas även substitution.
Det är ju det som gör att vi dödliga som har ett par fungerande hjärnceller inte bryr oss om kpi siffran.
Synd att det inte finns realistiska kpi siffror lättillgängliga. Inte går man o köper te om man föredarar kaffe…
Undra föresten hur dom tänker ang sophämtning, telefoni, fiber, vatten o avlopp, elnätspriserna osv. Ska vi välja nån annan? Välja bort fibern och köra snålsurf via mobilen?
Men det finns ingen uppgift på hur mycket detta drar ner inflationen?
Alex: Visst ändrar man sin konsumtion om saker blir dyrare. Jag köper till exempel mindre "sashimilax" nu än för något år sedan eftersom priset på lax har stigit en del.
Samma sak gäller förstås åt andra hållet, sjunkande priser på vissa varor/tjänster har gjort att vi konsumerat mer av dessa, och då väger de tyngre i KPI.
Visst är det så att en modern datamaskin räknar ner inflationen eftersom den är så mycket bättre? Då borde inflationen räknas upp av substitutionen. Det är ju inte frivilligt jag väljer typ maskrosté istället för Gevalia mellanrost(, i deras numera 450g förpackningar -tidigare 500g).
Hur mycket har förresten inflationen ökat eftersom jag inte har råd med tjänstefolk, vilket både mina mor och farföräldrar hade på sin tid, trots att de inte var speciellt rika utan medelklass. Diskmaskin och räknas inte då det ändå är arbete att utföra själv (istället för kvalificerat expertarbete modell specialiserat i-land)
Man räknar ju helt snett och tar inte med prisuppgångar på datorer, telefoner, bilar mm. B.l.a för att de blir kraftfullare, det rätta borde ju självklart vara att räkna vad medel- telefonen, datorn, tv'n, bilen kostar. Det är ju det som faktiskt spelar roll. KPI är skit.
Skulle var intressant om någon som kritiserar KPI för en gång skull redovisar hur inflationen istället skulle beräknas, gärna med belägg för sina påståenden (både som styrker sin egen metod, men även de brister man påstår KPI har).
Endast undantagsvis har jag stött på välgrundad kritik, men det har isf rört detaljer vad jag kan se – eller så har man iaf inte kunnat styrka att det rör sig om mer än detaljer.
@Anonym
Är väl inte så konstigt? Då det skulle ta flera år att komma fram till en sund KPI beräkning, inget man kan förvänta sig få en lösning på i en handvändning.
Men som t ex Anders N skrev, medelbilen, medeltelefonen, tvn osv.
Att utgå från dom vanligaste produkterna (och dom vanligaste märkena) istället för dom billigaste vore väl sunt för att beräkna kpi (till en början). Sen gäller det såklart att hitta lösningar på samtliga problem, hur man ska få fram dom vanligaste produkterna osv, hur stor andel dom ska påverka kpi m.m.
Man löser inte detta problem under en fika… Men dåligt är det som det är nu iaf. Och som Lars skrivit tidigare, han är en kritiker, han har ingen avsikt att lösa problemen åt oss, såvida ingen betalar iaf…
Det beror ju lite på vilka förväntningar man har på de som framför dessa åsikter. Jag har inte så höga så jag blir inte överraskad av att de inte kan framföra belägg för vare sig det ena eller andra eller kan lägga fram välgrundade förslag till förbättringar heller.
Detta är bara baserat på erfarenheter. Det är många som ylar om att inflationskorrigerade är riggade, men tunnorna visar sig ofta vara tomma när man försöker syna dem på inehåll.
"en Riktigt Stor Megafon ™" lät billigt och bra.
Annars kan jag rekommendera mobiloperatören MegaFon.
Tjänsten att kunna ringa POTS prissätts marknadsmässigt förstås så högt det går jämfört med konkurrerande alternativ (mobil telfoni, röksignaler, etc). Telia skall ju tots allt generera vinst.
Dessutom vill de väl ha bort kopparledningarna av underhållsskäl etc, vilket är ytterligare ett incitament att försöka driva över kunderna till andra alternativ.
Så onödiga utgifter svenskar verkar ha, först en TV-avgift och sedan fast telefoni. Säg nu inte att ni även betalar för sådant som är annars gratis, musiktjänster och videostreaming.
Tack för det Televerket!
Gutt!
Gamla goda statliga takter sitter i…
Hehe…vi börjar nu närma oss Östeuropeiska prisökningar på varor och tjänster här.
Dags för konkurrens från SCB? Tex att PRO med hjälp av pensionerade statistiker och annat kunnigt folk skapar en egen databas?
Det där med substition atämmer väl bara rill viss del. En hel del saker är svårutbytbara av vana tex.
En annan effekt är också att ju rikare vi blir, desto mindre lägger vi på tex livsnödvändiga varor. Maten, till exempel, lade vi cirka 30% av inkomsten på i slutet av 60-talet, och nu är vi nere i 14% eller nåt sånt.
Så det är inte helt lätt, men KPI är nog tillräckligt bra som "övergripande" mått på prisutvecklingen i ekonomin i stort. Är man road av sådant kan man ju göra ett "privat" prisindex där man viktar KPI-komponenterna efter sin egen konsumtion.
Du menar på den tiden där mannen stod för all inkomst och som lätt kunde försörja en hel familj, betala av ett helt hus på 15-25 år.
Du föreställer dig att det inte stämmer att maten var en dubbelt så stor del av hushållets utgifter 1969?
Nog för att jag själv är 50- och 60-talsnostalgiker, men…
Jag föreställer mig att en större del gick till mat av flera anledningar:
-Det var oftast endast en person som drog in alla pengar i ett hushåll tillskillnad från idag.
– Maten var oftare ekologisk, närodlad och framförallt svensk. Sån mat är väldigt dyr idag men det syns inte på KPI för vi väljer enligt muppKPI Irländskt kött, Holländska grönsaker, Thailändska skaldjur …
Man jämför bokstavligen äpplen med päron vilket vi fått lära oss, i andra sammanhang, är fel.
1969 på restaurang fick man en tomatklyfta med köttbiten och potatisen. Idag är det mer grönsaker även på enklare matställen.
1969 hade vi betydligt färre rätter att välja på. Nu tillkommer snabbt nya goda alternativ.
Men visst var det mindre gift och antibiotika i maten 1969.
Vänliga hälsningar
Nanotec
På 50-60 talet var uteslutande allt svenskt. Gör du samma idag och köper enbart svenskt och EKO så dubblas nära nog matkontot. För en barnfamilj kan det innebära att man måste lägga 6-8k i månadens istället för 4k med importerade produkter.
Den verkliga anledningen är förstås att våra (reala) inkomster stigit, så att vi inte behöver lägga mer pengar på mat än nödvändigt. Men det finns säkert nån som vill hävda att hushållens inkomster idag är lägre än på 60-talet!
8000 spänn för en månads mat för en barnfamilj? Det låter lite väl mycket får jag nog säga. Tänk också på att vi idag äter nästan dubbelt så mycket kött (till exempel) än på 60-talet.
skies jag minns apelsiner, bananer, ris, vin och kaffe från 60-talet och tror att mycket litet av detta odlades i Sverige. Känner mig säker på att svensk potatis och mjölk inte har ökat helt med inflationen. Bönderna har effektivare maskiner idag än på 50-60 talet. Däremot köps mer halv och helfabrikat idag och minns inte att det fanns chips och stora påsar för självplockat godis.
Vänliga hälsningar
Nanotec
1969, bidragande:
Jordbruksreglering som gjorde kött mm extremt dyrt.
Det var fullmoms på mat (visserligen lägre moms just 1969, 11,11% men den höjdes raskt till 17,65% 1971 och höga matpriser bestod hela 70-talet)
Dålig konkurrens, vid stadsplanering fick Konsum en tomt och ICA ent tomt, punkt. Konsum schabblade bort allt som socialister gör, och ICA-handalren kunde stoppa fickorna fulla med pengar (och köra iväg med sina Porschar).
Det brukade skämtas bland ICA-handlare att det var omöjligt att INTE bli mångmiljonär. Att plocka svenska livsmedelskonsumenter på pengar var lätt på den tiden.
Bra! sånt här uppskattas att få info om.
Du borde skapa ditt eget inflations-index med 10-20 komponenter. Enkelt att fixa i spreadsheet.
Bara en tanke. En höjning med 50kr på 165kr blir väll ändå drygt 30% höjning?
Tror du får börja med subtraktion innan du ger dig på procent..
Jag tänker i banorna 50/165=0,30 eller 30% och undrar då på vilket sätt det är fel?
Bäste Tresovlat, en ledtråd:
"Telia höjer alltså priset på Telia Bas, tjänsten för gammal hederlig POTS-telefoni, med 24%, från 165:- SEK per månad till 205:- SEK per månad."
205/165=1.24. Höjningen är alltså 24%. Dessutom är höjningen 40 kronor och inte 50 kronor.
Tack. Då gäller fortfarande att jag behöver träna mig på subtraktion. Med det tar jag på mig dumstruten och återgår till den sista semesterdagen.
2011 på hösten, när jag kom hem i rullstol, hade vi pots och isdn förutom mobiler. Det var tur att det fanns pots för det ansågs behövas larm för min del och det gick inte att ansluta till annat än pots. Avslutade pots när vi fick fiber hemma och på landet mer nyligen. Utgår från att pots minskar snabbt i hela Sverige och prishöjningen är nog mest till för att snabba på detta.
När 5G snart kommer säger troligen en hel del upp sin fiber om inte priset sänks för fibern. Gissar att priset sänks för fiber och höjs ytterligare för de sista kunder som har pots. Priset per bit som förs över har fallit stort under åren.
Vänliga hälsningar
Nanotec
PTS har en intressant publikation om detta.
Svensk telekommarknad 2016
Intressant är bland annat att inte bara PSTN minskar, utan även IP-telefoniabbonemang.
Tack Joakim Persson det var intressant att läsa. Tar ett citat:
"Mängden överförd data i mobilnäten fortsatte att öka, från 472 000 Tbyte till 639 000 Tbyte 2016. Det är en ökning på 35 procent. Ökningstakten har även tidigare år legat på runt 30 procent."
Visar hur kraftigt nyttjandet ökar. En fördubbling på mindre än vart tredje år. Undrar hur mycket som är gulliga katter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Viasat har ersatt närapå ett helt område hos en bekant som innan hade Telia,monopolfasonerna hänger kvar något rejält ännu.
Kommer någon ihåg när Telias mobila bredband höjdes från 99 till 199 per månad,det var sista gången jag gick på ett Telianyttjande.