“Säkerhetsläget har förändrats och försämrats. Det drivs av det ryska agerandet och rysk förmågehöjning.” – ÖB Micael Bydén
Ryssland är just nu extra känsligt eftersom man går in i en presidentvalsperiod, där det gäller att låtsas att man är en demokrati bara för att man håller val.
“I alla auktoritära system är successionsfrågan en känslig fråga, även i Ryssland” – Carolina Vendil Pallin, forskningsledare FOI
ÖB påtalar att svenskt försvar inte bara kan handla om Gotland. Exempelvis nämns uttryckligen Västkusten med sina inskeppningshamnar, men också Barents hav och Nordkalotten.
“Det är inte bara Gotland och Östersjön som är viktigt. Man måste se [närområdet] som en helhet.” – ÖB Micael Bydén
Svenskt försvar kan inte handla om att återupprätta det gamla invasionsförsvaret, då framtida och nuvarande konflikter inte kommer se ut på det viset. Ryssland använder som bekant force multipliers via icke-linjär krigföring.
“Icke-linjär krigföring dimensionerar vår förmåga. […] Det handlar om att utveckla ett modernt totalförsvar, inte det totalförsvar vi hade.” – – ÖB Micael Bydén
ÖB är tydlig med att det måste satsas mer på försvaret, annars kommer försvarsförmågan att vika efter år 2020. Det innebär också att Sverige utsätter sig för ökade risker om vi försvagar försvaret. Samtidigt måste man acceptera att “det tar tid att bygga militär förmåga”.
Vad gäller anslagen menar ÖB att Sverige kommer nå inriktningspropositionens mål, men det har krävt mycket hårda prioriteringar.
“Det finns inga marginaler längre. Det finns inga reserver.” – ÖB Micael Bydén
Väsentligt är att ÖB nu talar om totalförsvaret. Fokus är inte längre enbart militärt försvar, vilket är en mycket positiv utveckling av debattläget.
Efter kriget i Georgien blev det uppenbart att Rysslands försvar behövde en modernisering menar Matti Anttonen, Finlands ambassadör. Man ser nu de första resultaten av denna modernisering, men Östersjön är inte det enda fokusområdet för Ryssland.
“Vi har alltid satsat på vårt försvar. […] Den finska försvarsförmågan är bättre nu än någonsin sedan andra världskriget. […] När alla andra rustade ner köpte vi stridsvagnar billigt. Vi tänkte att de kommer behövas en dag.” – Matti Anttonen, Finlands ambassadör
Finland har alltid tagit det ryska hotet på allvar, men landets viktigaste försvar har alltid varit diplomati. Angående försvarsförmågan, så är inte numerär allt, utan teknisk och organisatorisk samt ledningsnivå med metoder, är relativt motståndaren alltid relevant.
Det samma gäller för övrigt Sverige. En köttmur av pappersförband utan utrustning i mobbförråden, likt Sverige hade under invasionsförsvarets tid, är inte värt lika mycket som det verkar.
ÖB är tydlig med att EU inte håller på att bygga upp en parallell-NATO, även om man gör konkreta saker, som en utbildningsmission i Mali. Det finns dock felaktiga mediauppgifter om att det byggs upp en EU-armé.
På min fråga om den egentliga ryska försvarsbudgeten påtalar Carolina Vendil Pallin att neddragningarna handlar om att inte skjuta till ytterligare pengar för försvarsindustrins modernisering. Det drabbar alltså inte egentligen rysk försvarsförmåga. Den ryska försvarsindustrin “går på steroider” just nu, efter massiv modernisering med statliga pengar.
Tanken är istället att försvarsindustrin ska ägna sig åt export och att använda sin modernisering till att komplettera med civila produktion. Vendil Pallin tror dock inte att rysk försvarsindustri klarar det senare, och att det mycket väl kan tas från andra budgetposter för att fortsätta hålla försvarsindustrin under armarna. Kreml kan omdisponera 10% av anslagen från andra budgetposter över till försvarsbudgeten.
Carolina Vendil Pallin säger att det blir allt svårare för FOI att ha forskningsutbyte med ryska kollegor i takt med att den ryska regimen sluter landet.
Enligt Vendil Pallin är den ryska ledningen “orolig för en demokratisk revolution”.
Samtidigt vet man att förr eller senare sker en omvälvning igen i Ryssland. Men det går inte att förutse när. Sedan är det inte säkert att den blir till det bättre – jmf när tsaren störtades och en av världshistoriens mest brutala diktaturer tog över.
Ryssland kommer fortsätta försöka lägga sig under NATO artikel 5 och fortsätta med assymetrisk icke-traditionell krigföring mot Västs demokratier. Artikel 5 handlar bara om militära angrepp.
Finlands ambassadör avrundar med att han vill se ett djupare försvarssamarbete med Sverige.
11 kommentarer
Han talar nog för döva öron. Gamnacke rules i publiken.
Gamnacke orsakat av för mycket nätvärkande?
Vem anordnade föreläsningen? Finns publik inspelning?
FOI, skulle jag tro
Förmågan i det gamla invasionsförsvaret är väl i princip precis det som behövs? Dvs att omedelbart kunna försvara objekt/nyckelterräng mot fientlig påverkan över hela rikets yta och samtidigt om det så skulle behövas. Nu förstår ju även jag att förändringar måste presenteras som något nytt och fräscht. Att medge att det som behövs avvecklades för en 10-15 år sedan leder lätt till dålig stämning…
Om man med icke-linjär krigföring syftar på fientliga special- och underrättelseförband som verkar på djupet, ev innan reguljära stridigheter brutit ut, mot infrastruktur, myndigheter, krigsviktiga företag och reguljära förband under utgångsgruppering. Så fanns förmågan att fysiskt skydda dessa några få timmar efter order fram till och med FB04 även om den under det sista decenniet urvattnades rejält.
Just saying..
FRamförallt så var väl inte det nya försvaret präglat av "just in time" även om det var underfinanserat i slutet. Det märks att finland har ett bättre tänk då de lättare kan öka på sin förmåga då de har en stabil grund.
Vi har ju som vanligt rört till det, nu som då. 1914, 1939 och nu står vi nära nakna med vår sammantagna försvarsförmåga. Vi tar beslut om att komma ikapp igen och börjar sakta investera upp infrastrukturen igen till enorma kostnader. Tänk om vi någon gång skulle lära oss av finnarna.
Det borde finnas en grundlagsskyddad mekanism som slog till så fort tjolahejpolitiker oavsett partifärg börjar demolera försvarsförmågan grundstruktur.
Det gäller generellt att det borde finnas bromsar i systemet. Fast frågar du V, MP eller Sd lär de tycka motsatsen..
Där kan man inte ändra fort nog.
Jo, men tyvärr är det väl så att även socialdemokrater och moderater har tävlat om att lägga ner försvarsförmåga och infrastruktur under 90 och 00-talet, när finnarna tittade på oss och undrade vilken planet vi befann oss på.
Vi behöll kustkorvetter men utan flyggskydd, flygbaser utan baskompanier för reparation av de få banor vi har kvar..
Ryssofobia och okunnskap har bäddat för paranoia och upprustning som orsakar hotet som sverige anses sig ha från Ryssland.Att man inte vet vilka som libererade europa från nazisterna är ju en stor skam.Sverige kommer att gå på "tunn" is med att tänka Nato.Då har man värkligen trsmpat i skiten och att tro att Nato eller US kan hjälpa om det brakar lös då är man ute på ängarna och dansar.Svergie tjänar mest på att "backa" ner och vara neutral.Svergie är som en hund som skäller mycket men har inget "bett".
Om nu Finland vill öka samarbetet så vore det väl en god början om de lät ett av sina luftvärnsbestyckade fartyg (t.ex. Hamina-klassen) ligga för ankar på Gotland. Vi skulle då omedelbart få tillgång till ett någorlunda vettigt luftvärn till skillnad från det som nu skall köpas in och levereras någon gång i framtiden. Dessutom så innebär det att i händelse av ett eventuellt angrepp mot ön så kommer även finsk trupp att bli angripen och då riskerar man att få slåss mot båda länderna samtidigt. Man kanske rent av kunde hyra ut en del av Slite Hamn till finnarna?
Till trollet, ett citat från Idiocracy: "-But then the UN came and UN-nazied the world". Se filmen om ni inte redan har gjort det.