Det går nu att räkna fram vad den billigaste Tesla Model 3 kommer kosta i Sverige. Leverans enligt Tesla blir från slutet av 2018, även om man väljer den ännu ej offentliggjorda fyrhjulsdrivna versionen.
![]() |
Kontroll av en reservation av en Model 3 gjord i samband med lanseringen förra våren. |
Den billigaste Tesla Model 3, med en räckvidd på 350 km – dvs en omladdning mellan Göteborg-Stockholm eller Stockholm-Malmö – kommer ligga på 35 000 USD. I USA har man än så länge bara börjat leverera bilar med längre räckvidd och premiumpaket, vilket går på ytterligare 9000 USD respektive 5000 USD för en summa om 49 000 USD.
Oavsett utrustningsnivå så blir leveranserna till Sverige sent 2018. När väl marknaden öppnas för leverans i Sverige kommer samtliga varianter vara i produktion och som svensk behöver man alltså inte vänta extra länge för t ex fyrhjulsdriften – utan lika länge.
Utifrån vad Tesla Model S kostar i Sverige respektive USA, så kan man räkna fram ett omräkningstal på åtminstone 12.3 USDSEK. Detta då den billigaste Tesla Model S 75 har ett omräkningstal på 12.29. Den dyrare model S 75D har omräkningstalet 12.19, 100D har 12.11 och den dyraste P100D har ett omräkningstal på 11.46. Lägre omräkningstal ju dyrare bil, vilket sannolikt beror på att fraktkostnaden från fabriken i USA är konstant oavsett utförande.
Det är sannolikt att omräkningstalet för Tesla Model 3 som lägst blir som den billigaste Model S. Ett omräkningstal på 12.3 ger 430 000 SEK för standardutförandet av Tesla Model 3 utan tillägg och med svart färg.
Är detta dyrt för en premiumelbil med 350 km i räckvidd?
Svaret är nej. Hyundais Ioniq Electric Premium Plus kostar 411 300:- SEK utan supermiljöbilspremie. Den har dock endast ca 200 km i räckvidd. Hyundai har sagt att det kommer en version med längre räckvidd år 2018. Den kommer rimligtvis kosta mer. Att få upp Ioniq Electric till 300 km och inte överstiga 430 000:- SEK i pris vore nog att hoppas på mycket. Ioniq har inte alls samma sportiga prägel, även om den åtminstone ser ut som en riktig bil och inte som något från Kalle Anka, likt Chevrolet Bolt/Opel Ampera-E eller till viss del den annars utmärkta Nissan Leaf.
Kort sagt är Tesla Model 3 attraktivt prissatt och står sig i konkurrensen från likartade rena elbilar.
![]() |
Nissan Leaf. |
En joker i leken är dock Nissan, som kommer presentera en helt ny Nissan Leaf i september, för leverans 2018. Allt talar för att man åtminstone ska upp till 350 km i räckvidd, samtidigt som utseendet blir mer mainstream baserat på fortfarande maskerade spionfoton.
Just 300 km ser jag personligen som en magisk gräns. Ett stopp mellan de svenska storstäderna kan man leva med och det går att köra Malmö – Göteborg, eller Göteborg – Örebro utan att ladda (i teorin iaf). För vardagsbehov duger dock nuvarande Hyundai Ionic Electric gott. Runt 98% av mina bilresor skulle klara sig under 200 km, och då kommer de ändå inkludera parkeringar där man kan ladda trots att behovet egentligen inte finns.
2018 blir i slutändan ett riktigt intressant elbilsår. Det kommer med bristande tillgänglighet finnas åtminstone tre riktiga elbilar på marknaden – Tesla Model 3, Hyundai Ionic Electric med förlängd räckvidd, och nya Nissan Leaf.
98 kommentarer
Har du reserverat en Model 3 ännu?
Importtull 10% och moms 25%. Det blir närmare 120 papp (på redan skattade pengar) till den rödgöna regeringen.. Tror jag avstår.
Attraktivt prissatt? Det är ju väldigt dyrt, en halv miljon för en bil är hur man än vänder och vrider på det dyrt.
Fast man bör räkna på total cost of ownership. Eftersom en tesla är billigare i drift än en bensin/diesel-bil och troligen kräver mindre underhåll kan det ändå vara attraktivt i jämförelse med bil med förbränningsmotor.
Visst är det så.
Men om du kan få den som tjänstebil, betala ~1200 kr/mån i förmånsvärde och åka omkring för 1 kr/mil så spöar den de flesta bilar på marknaden i pris/prestanda.
Eller inte, underhållet kostar ju skjortan konstaterade vi tidigare.
Det konstaterandet måste jag missat. Elbilar bör ha mindre underhållsbehov. Att Tesla tar ut dyr service för sina lyxbilar är mest för att det går göra i det segmentet.
Företaget står för underhåll och försäkringar för tjänstebilar i vilket fall.
Det var specifikt för Tesla, generellt så bör det vara som du skriver.
Det som är relevant är väl den totala milkostnaden. D.v.s. alla utgifter under tiden man planerar att äga bilen dividerat med antalet körda mil. Min magkänsla säger att rena elbilar inte levererar, men "någon" kanske orkar räkna ut milkostnaden.
Magkänslan säger vidare att hybrider är det som är "lönsammast" och mest praktiskt just nu. Möjligen kommer framtiden med tekniska förbättringar att ändra på magkänslan, men just idag så ser det lite hajpat ut för elbilar, utan någon reell substans.
Exempelvis en ny hybrid för 200Kkr som drar 0,35l/mil torde lätt vinna över en Tesla i de flesta beräkningar.
Tror du är på rätt spår här, åtminstone de närmsta 4-5 åren.
Några som räknat (på model S):
http://teslaclubsweden.se/tesla-som-tjanstebil/
Mmm, 55kr/mil låter lite väl dyrt. Min förra dieselbil klockade in på ca 20 kr/mil.
Har du räknat in värdeminskning och underhåll i 20kr/mil?
Exakt!
Ohemult dyrt om man inte kan ta det KUMRIF på firman, är ekonomiskt oberoende eller dito analfabet
Antagligen måste man ha en "vanlig" bil oxå, troligtvis kan man inte sätta takräcke eller dragkrok på den, man behöver ofta bilen till annat än att transportera människor i.
För egen del kommer jag när jag skaffar ny bil behålla min 12 år gamla fyrhjulsdrivna dragbil med 30000 mil under huven. Om inte annat kan den stå avställd när jag inte behöver den. Inte värd många kr begagnad.
Model 3 kommer att kunna fås med takräcke och dragkrok.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fånigt med Tesla med takbox. Det är bättre att köpa en kombi om du behöver lasta saker.
Rimligt stor bil och takräcke för de största transportbehoven lockar de flesta, oavsett om man åker Tesla eller förbränningsmotor.
Handlar man för att alltid få med allt tenderar man att få ett snordyrt fult svårparkerat monster till fordon.
Kan man tänka sig att ha kajakerna på takräcke under semesterresan så kommer man mer sansat undan.
Perfekt buggoutvehicle om inte annat.
Hur tänkte du nu?
Om man har solceller vid BOL så kan du "tanka" bilen där, inte beroende av att el finns till bensinstation, tankbil som kör bensinen till macken från fungerande raffinadri som får oljetransporter från Sovjetstat…
Vilket j-a skämt. En leksak med batterier som knappt klarar av att åka Stockholm-Norrköping TOR samma dag och kostar över 400000. Åkte Skåne-Värmdö idag på under 5 timmar. Inte en batterileksak syntes till. Skall köpa skattebefriad 80-tals bil nu. Norrlandskörd Opel Kadett 84 för 15000 som gått 10000 mil. Enkel teknik, lätt att laga och drar en halvliter per mil. Skrattar hela vägen till banken.
Du skrattar nog inte om du är inblandad i någon olycka, det har hänt en hel del med krocksäkerheten på 30-35 år.
Dacia Logan är svaret, mycket bättre krocksäkerhet än bilar från 80-talet, kostar 450kr i skatt per år.
Har själv kört Kalmar-Stockholm TOR samma dag med ren elbil som har kortare räckvidd än Model 3 och jag laddade inte i Stockholm när jag jobbade under dagen där. Vill man köra avgasbil så är det inget som stoppar en, inte i Sverige i alla fall och inte ännu…
Räckvidd Tesla model S 75 (motorväg) = 35 mil (enligt teslaclubsweden.se http://teslaclubsweden.se/de-10-vanligaste-fragorna/)
Tanka med supercharger = 27 mil på 30 min (enligt tesla.com)
I praktiken innebär det att man behöver stanna och tanka ca 30 minuter varannan timme.
Som jämförelse: Volvo V60 med D4.
Räckvidd: Minst 100 mil. Tanka på valfri soppaleverantör ~5 minuter = 100 nya mil.
Räckvidden ÄR OCH FÖRBLIR Räckvidden elbilen största brist.
Och då har vi inte ens berört den extremt skitiga batteriproduktionen…
Hur står sig produktionskedjan av bensin/diesel jmf batteri/elprod tror du?
Batteridrivna elbilar är en fluga, det som kommer fungera väl och som även kan dra nytta av dagens biogas/LNG-infrastruktur är vätgasbilar. Dröjer dock ett tag innan det kommer 🙂
Tanktiden är nog lite långsammare än för en diesel/bensinare, men det tar nog inte en halvtimma. Räckvidden är liknande en fossildriven bil.
Å så en källa på de då: http://www.popsci.com/toyota-mirai-has-longest-range-any-zero-emissions-vehicle
Kör man mycket och långt är den hopplös, det är pendla och småturer som gäller.
Bara för att du kuskar land och rike runt med bil dagarna i ända så innebär det inte att alla andra gör det. Jag t.ex. flyger eller tar tåg. Dieseltraktor är nog helt rätt fordon för dig. För vissa andra är det elbil. Varför argumentera som om det är någon som försöker tvinga dig att köpa elbil?
@Sjunkbomben
Det är allmänt vedertaget att bilar med förbränningsmotorer är skitiga vid användning, medan litiumbatterierna i elbilar är extremt smutsiga i både utvinning, tillverkning och skrotning.
Elbilar är än så länge framförallt en nischprodukt.
Pendlar du 12 mil om dagen? Skaffa en Leaf.
Vill du vara coolast på gräddhyllan? Skippa Q7an och skaffa en Model X.
Vill du åka tyst och bekvämt i bilköerna? En model S funkar nog bra. Eller en Prius.
Elbilar har dessutom flera ekonomiska fördelar. Lägre förmånsvärde, supermiljöbilspremie, lägre underhåll, lägre energikostnader.
Åker man ofta 45 mil till fjällen med takbox, skotersläp och tre barn så är fortfarande familjekombin ett mycket bättre val.
Alla de fördelarna gäller nu idag, inte om 5-10 år när staten hittat en ny källa att krama ur skattepengar så det är nu man ska köpa en. O andra sidan kostar de mer i inköp och förlorar i andrahandsvärde snabbare, främst p.g.a. utvecklingen i sig och risken att nästa ägare får stå för byte av batteriet.
Man ska inte heller glömma att batteriet, oavsett om det har uppvärmning, så kommer en kall vinterdag att korta körsträckan avsevärt. Slår man på AC'n gäller det samma, så precis som på en vanlig bil är körsträckan glädjesiffror.
Jag kör 9 mil om dagen endast så det hade funkat för mig perfekt, men en priset på en Tesla 3 med lite lull-lull och annan färg gör att jag kan köra rätt många år med min V60 innan det blir break even, och då har jag inte ens räknat med investeringskostnad för laddstation hemma.
Hatten av för att de går först och leder utvecklingen, men jag tror inte Tesla finns kvar i nuvarande form om 10 år. Jag tror att elbilen kommer att vara en lösning tillfälligt för att sen fasas ut mot bränsleceller. Tyvärr kan det också bli problematiskt om vatten blir en bristvara i framtiden.
@demoman 2017-07-30 20:54
Vätgasbil… ugh… vem vill köra omkring i en potentiell Hindenburg? :-/ 😉
Tror också att vätgasbilar kan bli stort framöver, men det beror helt och hållet på om infrastrukturen kommer på plats. Åtminstone tunga transporter med stor bränslekapacitet borde kunna göra fint på vätgas.
Sen kan ju batteritekniken ta ett plötsligt kliv framåt och infrastruktur för laddning är inte lika komplicerad att bygga ut som för vätgas och då är det elbilen som ligger före igen.
Måste också bara kommentera att Toyota Mirai är så ful att det gör ont i ögonen att titta på den. I samma klass som Ford Scorpio med fiskögonen. 😉
Vätgasbilar blir helt enkelt för dyra per km för att bli konkurrenskraftiga är min bedömning. I ren bränslekostnad. Det hjälper alltså inte om de lyckas få ner de för närvarande svindyra bilarna i pris om de kostar som en gammal Cadillac med V8 att köra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, än så länge är ju ca. 80 kr/kg (ca. 8 kronor per mil vad jag förstått) ganska dyrt. Men det är svårt att sia om framtiden, när båda tekniker fortfarande är i sin linda (lite grovt tillyxat). Mycket vi inte räknat med kan hända framöver.
Vätgas eller batteri i en vanlig bil spelar ingen större roll. Batteriet har bättre verkningsgrad än vätgas men det handlar om ganska lite pengar i slutändan. Oavsett om man kör på batteri eller vätgas så utgör energikostnaden en ganska liten del av totalkostnaden för att köra en elbil. Det är inte heller något problem att köra runt med några hundra kg batteri. Energin det kostar är ganska liten då det enda det gör är att öka rullmotståndet något.
Det som avgör om vätgas i bilar blir vettigt eller inte är nog prisutvecklingen på bränsleceller och batteriet. Det är mindre material i en bränslecell. Å andra sidan kommer batterier att kunna återanvändas.
Däremot så tror jag att bränsleceller kommer att kunna ha stor påverkan på flygfarkoster och båtar, där volymen spelar mindre roll än vikten. Bränslecell-drones idag har 4 ggr så lång flygtid som batteridrones. Får man till billig elektrolyt till flödesbatterier (som är en slags bränsleceller) så kan bränsleceller bli viktiga för lagring av stora mängder energi.
Om jag vill åka Gbg till Södra Dalarna inom rimlig tid med denna bil, hur gör jag då? Om jag kommer till typ Örebro på en laddning, så måste jag hitta en laddstation. Det lär ju typ finnas på Donken i ibland. Om det gör det och jag kopplar på, hur lång tid får jag häcka på Donken innan jag kan rulla på typ 25 mil till?
Kör diesel. Ingen som tvingar dig att köra elbil.
Jag kör diesel. Jag vill bara försöka förstå om det finns någon verklig användning för en Tesla med dagens teknik eller inte.
Intressant nog så kommer Tesla att 2018 förlora det finansiella stödet från federala staten pga att Tesla kommer att uppnå gränsen för hur många bilar de kan tillverka totalt för att kunna få nämnda stöd. Men sörj inte, Kaliforninen förbereder ett stödpaket på 3 miljarder USD till Tesla, dvs ca 30000 USD per tillverkad bil de närmaste åren ….
Det är ju inte Tesla som kommer att förlora bidraget, det är köparna av Tesla som inte kommer få skatteavdraget på $7500.
Försäljningen utav Tesla slog ju alla rekord i både Danmark och Hong Kong när skattesubventionerna slopades på elbilar, eller hur ?
Blev lite besviken på 3:an.. Kolla bagaget.. Funkar inte för en familj på 4 pers.. Så jag väntar på Jaguar I-pace istället. Blir super 🙂
Ska man på semester blir det nog att hänga på en takbox eller en liten släpvagn. Då funkar det. Dragkrok ska komma. Till vardags behöver man inte så mycket utrymme om man inte har barnvagn.
Semester inom 35 mils radie då? 🙂
Nej, Till Gibraltar för 1/10 av kostnaden
Köp den på företaget och ha den som löneförmån. Förmånsvärdet kommer vara kraftigt rabatterat på grund av att det är en elbil.
En uträkning för Model S:
http://teslaclubsweden.se/tesla-som-tjanstebil/
Martin, men vad kostar inte bilen i för företaget?
Räkna med att ta ut den summan som lön i stället och se vad bilen kostar dig.
Om vi ser på en XC70 summum D4 aut så kostar en sådan ca 60 tusen om året i värdeminskning och service osv. 3000 mil om året. Ej räknat drivmedel.
Staten ska ha ca 62000 i skatt utöver det, för absolut ingenting -.-. 39000 inkomstskatt och 23000 i arbetsgivaravgifter. Beräknat på om man har högre än 37k i inkomst, ännu mer vid värnskatt.
Elbilen kommer bli förmånligare, ett tag, innan dom straffbeskattar den med.
Och vi väntar fortfarande på vad de tyska tillverkarna har för ess i bakfickan…
Först i premiumklassen och sedan en ny VoltsWagen till priser som starkt matchar Tesla…
😉
KOmmer förresten Tesla att ge sig in i Bussbranchen också, eller håller de sig till personvagnarna?
https://www.tesla.com/blog/master-plan-part-deux
Sedan detta (j-vl-) TRAMS med att elkontakter INTE tycks vara standardiserade … Och liksom för iPhone så är ju självklart även TESLA de som INTE kör med standardiserade kontakter för laddning med tre-fas..
VARFÖR kan man fråga sig ? USA-standard eller bara för att vara "märkvärdiga"?
De kör tysk standard-kontakt Mennekes i hela världen förutom Amerika och Japan. Anledningen till att det inte är standardladdning från kontakten är att det fanns ingen standard för snabbladdning (DC-laddning) när de utvecklade bilen för Europa. CCS/Chademo kom senare och det är först i år som CCS har kommit ifatt Supercharger i laddhastighet, dvs 5 år efter Tesla.
Vad gäller långsamladdning (AC) så är det dock standardladdning Typ 2 Mode 3 som gäller (dock ej Amerika/Japan som sagt var) och i princip samtliga elbilar som tillverkas idag för Europa/Asien/Australien kan ladda med denna kontakt på ett eller annat sätt.
Sorry! Läste det… Var fortfarande kvar lite i "gamla" TESLA…
Men att ta närmare 6000:- för ".. En Tesla Wall Connector installeras vanligtvis i hemmet för bästa laddupplevelse…" (sic!) tycker jag är ocker och märkeshysteri.
Vad då "ladduplevelse" ??
En vanlig j-vl- laddare som omvandlar vägguttagets 230V 50 Hz till DC tillsammans med "fysisk kontaktadapter" ska inte kosta denna summa..
Men kanske TESLA-förare är "märkestokiga" och då kan man ju, likt märkesjeans ta rejält saftiga rövarpriser..
Ju dyrare desto bättre… 😉
https://www.tesla.com/sv_SE/support/home-charging-installation
En lite mer avancerad batteriladdare kan man ju köpa på Bil-Tema för 1300:-
Eller kan man få TESLA-förare att betala 4700:- bara för att det står tryckt TESLA på batteriladdaren ? 😉
http://www.biltema.se/sv/Bil—MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor/Batteriladdare-1224-V-25-A125-A-2000037555/
Du framstår inte i speciellt påläst dager, Bengt. Föreslår att du taggar ner om du inte vill framstå som obegåvad och opåläst.
Föreslår att du gör det senare och t ex jämför med vad en hemladdare till t ex Nissan Leaf kostar. Ja, man kan ladda med ett vanligt vägguttag, men vi pratar nu om laddare som laddar bilen på någon timme.
Ha en fortsatt trevlig dag.
Du kan t ex titta här, så ser du att laddare till generella elbilar för hemmabruk kostar 9000-13000 kronor (avrundat). Teslas laddare för 6000 framstår som billig.
Denna s.k "TESLA Wall Connector" för närmare 6000:- skall "monteras" – hmmm – på väggen… (sic!)
I vanliga fall har man ju 3-fas 16 – 25 A hemma och är det som _begränsar_ hur mycket ström per tidsenhet man kan hämta hem, konvertera till likström och trycka in i batteriet! Förutsatt att man inte gör det på vintern när värmepumpen jobbar för högtryck och bastun är på.. Då blir det mindre…
I princip INTE annorlunda teknik än vad en vanlig dator- eller mobilladdare är…
Eller hur en lite mer avancerad batteriladdare från Bil-Tema fungerar.. 😉
Men, liksom allt som har med iPhone etc att göra med speciella kontakter och laddare – vilket höjer priset och "märkvärdigheten – så är det ju egentligen inte annat än märkeshysteri när det gäller TESLA
Det gäller ju att "mjölka" marknaden på så mycket pengar så länge det går!
MvH
För den som vill läsa på lite om elbilar, laddning och batterier!
Elbilskolan i Mest Motor!
http://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/artiklar/20160927/elbilsskolan-sa-fungerar-laddaren-i-elbilar
Teslas Wall Connector är den absolut billigaste 22kW-Typ 2 Mode 3 laddboxen på marknaden! Den är så billig så den säljs endast till personer som äger en Tesla även ifall den fungerar utmärkt till de flesta andra elbilar. Det är många andra elbilsägare som vill ha Teslas laddbox just pga priset och det finns nog några Tesla-ägare som har "langat" en WC till andra elbilsägare. I början fick man endast beställa en WC per bil och det var länge brist på dessa men det håller på att bättra sig.
Som Cornucopia? skriver, tagga ner lite och läs på. Hittar du en billigare Typ 2 Mode 3 22kW laddbox så köper jag 10 av dem på direkten.
Typ 2 Mode 3 är inte heller någon DC-laddare och Wall Connector liksom vilken annan Typ 2 Mode 3-laddbox är inte någon laddare. Själva laddaren vid Typ 2 Mode 3-laddning finns i bilen.
Ytterligare en sak, någon Wall Connector behövs inte köpas in. Den underlättar laddningen och möjliggör snabbare laddning men man får med en så kallad UMC (Universal Mobile Connector) med alla Tesla-bilar som gör att man kan ladda från vanliga Schuko-uttag, trefasuttag och andra mindre vanliga eluttag (som dock kan kräva en extra adapter). Man får också numera med en Typ 2-kabel så att man kan koppla bilen till Typ 2 Mode3-laddstolpar som inte har egen kabel utan endast uttag. Skulle man behöva ny eller extra sådan kabel så är även här Teslas kabel den billigaste på marknaden.
Ett 3-fas 16 – 25 A uttag begränsar inte på något sätt hur mycket ström eller effekt man kan plocka ut. Säkringen går troligtvis om du försöker plocka ut mer än vad den är avsedd för men säkringen kan även gå innan om du har andra laster på samma faser. Det är bilen som måste tala om hur mycket effekt som ska plockas ut och är det en Typ 2 Mode 3-laddbox så snackar bilen och laddboxen genom Mode 3-kommunikation med varandra och styr effekten. Laddboxen kan sedan vara kopplad till ett trefas-uttag.
Sedan är det lite småkomiskt att du länkar till en 12V blybatteriladdare på 0,3 kW och jämför den med en laddbox för elbilar på 22 kW… Det skulle ta två veckor att ladda bilen med Biltemas laddare om den ens skulle funka (vilket den inte gör).
Men vad ÄR då TESLAs "magiska box" för något märkvärdigt under "huven"?
😉
En smart komplex o dyr batteriladdare i kombination med en jordfelsbrytare?
Nej, du kan inte dra mer ström ur uttaget än vad det är säkrat för! Om du inte vill att säkringen skall gå eller det skall börja brinna
Ur ett vanligt vägguttag kan man max plocka ut ca 2,5 Jw
Inte mer även om man använder en "magisk box"!
Mvh
Teslas Wall Connector är ingen magisk box, det är en helt vanlig Typ 2 Mode 3-laddbox utan några extra finesser förutom att du kan lastbalansera dem. Har för mig att du kan koppla ihop upp till 4 stycken. De flesta vet kanske inte vad en Typ 2 Mode 3-laddbox är för något men det gör dem inte till några magiska ting. Typ 2 betyder att det är en Mennekes-kontakt och Mode 3 talar om vad det är för kommunikation. Det är en typ av elbilsladdare som följer standarden IEC_62196 https://en.wikipedia.org/wiki/IEC_62196 (du kommer väl ihåg att du efterfrågade just att Tesla skulle följa standard?)
Du kan plocka ut 3,7 kW från ett vanligt Schuko-vägguttag (16A * 230V) men det kräver naturligtvis att det sitter minst en 16A-säkring och att kablarna håller rätt dimension ifall du vill kunna ta ut den effekten under lite längre tid och inte vill ha en brand. Hemmapularen har kanske trott att han kan dra elkablar själv men då får han också leva med den extra värmen. Läs på länken som du lade ovan.
Från ett 16A trefas-uttag är avsett för max 16*3*230=11kW (också styrt med säkring och kablar) och från 32A trefas blir det alltså 22kW.
Wall Connectorn kan visserligen göras så att den kopplas in på ett vägguttag men det är inte vitsen med den. Den skall väggmonteras och egentligen kopplas till elen utan att gå genom någon vägguttag.
Det sitter inte heller någon jordfelsbrytare i Wall Connector men den skall kopplas via en. I länken du gav ovan gällande "Elbilskolan" får du en hint om varför 22 kW Typ 2 Mode 3-laddboxar är dyra.
Du har en ängels tålamod, Axel. Tror dock att du kastar pärlor för svin.
En fråga, jag kollade på laddningen för av Tesla för några år sedan och då verkade det som att de laddaren var anpassad för enfasström, inte trefas. Det är väl ganska vanligt i UK och USA att endast en fas fast med hög ström leds in i Huset, till skillnad från resten av Europa där trefas är vanligare, vilket väll åtminstone förr gjorde det lite svårare att snabbladda, men det kanske är fixat nu?
Sa nån parlör för svin?
https://seriewikin.serieframjandet.se/images/c/c5/Parl%C3%B6r_f%C3%B6r_svin.png
En slags lastregulator alltså som monteras på det befintliga elnätet. 🙂
Magiska boxar och medel har i alla tider marknadsförts med långtifrån trovärdiga tricks varför jag alltid är lite skeptisk till just magiska boxar… 😁
Ni har väl inte glömt Tele2:a magiska box som alltid såg till att man.kunde ringa billigt eller produkten "Motaloy" man skulle lägga i bensintanken
Men man kan inte fylla en simbassäng snabbare om man bara har en enkel vattenslang som.källa
F.öv. mäts ett batteris kapacitet i Ah eller Maj
Ett vanligt bilbatteri har en.kapacitet på ca 70 Ah, dvs man kan köra en apparat på 100 W i nästan 9 timmar. P = U * I
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tesla kör med enfas i USA och Japan. Troligtvis i Mexiko också. I USA finns det inte trefas i vanliga hem. På alla andra marknader som Tesla är på så är det trefasladdning som gäller när det kommer till växelström och så har det varit från dag ett.
Energikapaciteten i batteri anges med Wh och inte Ah. Det är energin som är intressant och Ah utan att veta batteriets kapacitet är meningslöst. Du verkar tro att Tesla kör med 12V i sitt batteri eftersom du länkar till 12V-laddare och envisas med att man kan köra ett 70 Ah batteri i nästan 9 med 100 W (sanningen är att det är strax under 8,5 timmar så 8 timmar är mer korrekt än 9). För att detta skall stämma krävs det att batteriet är på 12V. När man pratar om elbilsbatterier så är det energin i batterierna som är intressanta och ingen av elbilarna som finns på marknaden idag kör på 12V eller ens i närheten till 12V. Tesla kör normalt med 400 V i Model S/X och Porsche verkar köra med 800 volt nominelt.
Det är energikapaciteten som är det intressanta, det är denna som talar om vad du har att röra dig med. Min bil har t.ex. 90 kWh i energikapacitet, antal Ah är inte användbart i beräkning hur långt man kan köra och meningslöst om man inte vet spänningen. Att min bils batteri har 2e27 eV säger mer än att det är 225 Ah batteripack. Skulle det vara 12V-batteripack så skulle det vara 7500 Ah.
Gör nu som Cornucopia? tipsade dig om tidigare idag. Då tror du inte på magiska boxar eller att elbilar använder 12V-batterier för framåtdriften.
1. Den Tesla jag såg laddas en gång hade INTE det standardiserade uttaget utan "något annat" tillsammans med en härva av adaptrar. Antagligen en ej Europa anpassad förseriebil
2. Nej, spänningen i batterierna i en Tesla är inte 12V utan antagligen högre.
3. Exemplet jag gav var beräknat på 12V eftersom det är så vanligt och lättåtskådligt. Förutsätter ett jämnt strömstad över tiden och att batterispänningen inte sjunker med tiden. Exemplet tagit ur lärobok i fysik.
4. På "magiska boxar" eller andra typer av "wizards" har jag aldrig trott på men exakt VAD vägg-konnektorn gör står inte att läsa på TESLAs hemsida.
1. Du såg antagligen en Tesla-bil som laddade från Chademo eller så kallar du UMC:n eller annan laddbox (det du kallar för magisk box) för en "härva av adaptrar" som laddade från något annat än Typ 2-uttag. Det är ju endast från Supercharger eller från standardiserat Typ 2-uttag som du kan koppla in kabeln direkt till bilen. Det fanns inga förseriebilar med andra kontakter för Europa.
2. Den är inte "antagligen högre", den är på 400 volt (bilar med mindre batteripack som t.ex. 60-modelen har ca 350 volt). Inga elbilar använder 12 volt förutom leksaksbilar för barn.
3. Det var inte alls lättöverskådligt, dels för att du utelämnade spänningen och dels för att värdena (70Ah, 100W och ej nämnda 12V) inte har någon relation till elbilar. Effekten som dras rör sig i kW-spannet och varierar kraftigt, är aldrig konstant, spänningen är aldrig 12V och kapaciteten på batteripacken är tusen gånger större.
4. Wall Connector låter dig smidigt koppla in bilen för laddning. Detta står på hemsidan. Vill du veta mer om standarden kan du t.ex. kolla på Wikipediasidan som jag angav eller så om du vill gräva ännu djupare så kan du gå till själva standarden:
https://webstore.iec.ch/publication/6582
https://webstore.iec.ch/publication/24204
https://webstore.iec.ch/publication/6584
Lär ju kosta dig en slant, närmare bestämt 800 CHF eller knappt 7000 kronor men då får du verkligen exakt reda på VAD Wall Connectorn gör… Det du efterfrågade var ju just standardisering. Där har du den och Tesla följer denna när det gäller laddning från växelström. Tyvärr fanns det ingen standard för likströmsladdning när Tesla lanserade Model S. Model S och Model X har därför fått leva med att inte kunna ladda på CCS alternativt köra med adapter för Chademo. Förhoppningsvis kommer Model 3 komma med en CCS-kontakt i Europa. Då öppnas hela CCS-nätet upp för Tesla samtidigt som man har samma kontakt till Supercharger och växelströmsladdning.
PS. Vad är det för fysikbok som du har? Jag använder mig av denna: https://www.amazon.com/Physics-Marcelo-Alonso/dp/0201565188
Ytterligare en sak. I elbilssammanhang pratar man inte om förbrukning av liter bränsle utan det är i stället watttimmar (Wh) per kilometer (km). Normal förbrukning på elbil kan ligga runt 200 Wh/km dvs 2kWh/mil. Ska man prata om Ah istället så måste man blanda in spänningen som dessutom varierar från fullt batteri till tomt batteri och det blir därför väldigt rörigt att försöka beskriva hur långt ett 225 Ah batteripack kommer ta dig. Det kommer dels variera beroende på bilmodell men även beroende på hur laddat det är. Om Porsche kommer med ett batteripack på 225 Ah och kör med 800V så kommer detta ta dig dubbelt så långt som batteripacket på 225 Ah i min Tesla och en BMW i3 kommer inte komma lika långt som min Tesla om den bilen fick ett batteripack på 225Ah och samma nominala spänning. Ah används över huvud taget inte för att beskriva förbrukning eller i räckviddssammanhang för en elbil.
Kan inte riktigt släppa de grova felaktigheterna som kom från Bengt som t.ex. "Men kanske TESLA-förare är "märkestokiga" och då kan man ju, likt märkesjeans ta rejält saftiga rövarpriser.."
Ett motexempel på att Tesla inte tar några överpriser på laddutrustning är t.ex. en Typ 2-kabel borde vara standardutrustning för alla med elbil. Tesla säljer en ljusblå Typ 2-kabel på 7 meter som jag betalade 1795:- för men som nu kanske har gått upp. På Teslas nederländska webbshop går den i alla fall för €236:- nu: https://shop.eu.teslamotors.com/products/mennekes-type-2-3-phase-32a-8m. I princip identisk kabel, bara halvmetern längre, säljs av Vattenfall. De vill dock ha 6 950:- för kabeln som jag betalade 1795:- men som numera ingår vid köp av Tesla och som alltså kostar €236 i Tesla Nederländerna. Vattenfalls hutlösa pris: https://energibutik.vattenfall.se/se-sv/kora-pa-el/laddkabel-75-meter-typ-2-uttag-bla-for/p-p100331/.
Snickrade ihop en kalkyl på för 6 år och 18000 mil. Tog en kvart så finner ni fel så får ni justera det själva. Söker inte efter kritik i dom värden jag fyllt i, har ni andra åsikter så knappa in det själva.
Ca 22 kr per mil rimlig kostnad. 25-30 pessimistiskt kalkylerat.
https://www.dropbox.com/s/sxbd53xvnrwwbkm/Tesla%20Calc.xlsx?dl=0
Det är svårt att hitta en bil med så låg milkostnad. Speciellt om den ska göra 0-100 på under 6 sekunder.
Hade dom bara gjort en kombi så hade jag köpt en.
En (blå) Skoda Octavia Kombi från 2014 kör du för 17:- / mil enligt konsumentverkets Bilsvar!
http://www.bilsvar.se/sv/Sok-bil/Bildetalj/skoda-octavia-combi-1.2-tsi-green-tec-ambition-dsg7-2014-43160
1,2 tsi… den tar dig ju från punkt a till b iaf. Men måste säga att det är lite glädjekalkyler där, min glädjekalkyl på teslan var ju runt 18 kr så :).
1.2 TSI tar dig snabbare till Kiruna än vad Teslan gör. Gissar på en 15 minuters tankpause i Umeå och sen kör du andra halvan.
Men visst, det kanske är skönt sitta ute på en träbänk i Luleå med -20 grader och vänta på laddning. Sen är det även tveksamt om du från Luleå tar dig till nästa laddstation utan bärgare.
@Kent kör bensin du. Det tar väl 15 timmar från Stockholm?
För oss andra som hellre flyger på 1,5 timme är elbil relevant. Åker jag längre sträckor säg 60 mil stannar jag alltid någon gång för t.ex lunch. Enkelt att ladda samtidigt.
Detta med 0 – 100 km/h på 4 sekunder är helt ointressant för andra än pojkar på mellanstadiet!
Nej, det är vridmomentet mellan 80 – 120 km/h som är det väsentliga!
Ja, som hyrfordon med körsträckor på mellan 200 – 300 km är elbilar mycket relevanta!
Du har glömt supermiljöbilspremien på 45 000kr.
Fixat.
Ang 0-100 är lättare att skaka fram siffror på, säger sig självt att 80-120 blir bra mkt snabbare än en budgetbil med 1,2 liters motor…
Själv bryr jag mig mest om 100-140, det är där dom klena bilarna behöver 15 sekunder.
Apropå Kiruna…
Åker faktiskt dit ikväll men varken med den blå Skodan eller hyrd Tesla utan med tåg!
😀
Mvh
Johannes, Hur mycket bagage kan du transportera på flyget? Och hur ska du färdas när du väl är framme i Kiruna?
Att jämföra med flyget är en aning trångsynt. Det finns många anledningar till att folk kör bil långa sträckor.
Det finns minst lika många anledningar till varför folk inte kör bil till Kiruna. Att säga att det är bättre med en bränsledriven bil vid jättelånga körningar, som ytterst få gör (procentuellt sätt), är ju rätt irrelevant. Tvivlar på att merparten av folket avstår från elbilar pga detta.
Hur många här tror ni bryr sig hur snabbt bilen tar dig till Kiruna kontra hur snabbt, bekvämt och billigt den tar dig till jobbet?…
Glöm inte supermiljöbilsbonusen på 45000kr.
Såg nu att "long range" har samma vikt som stanard enligt aftonbladet. Innebär det att dom inaktiverar en massa batterier??? Dvs att man åker omkring med en massa onödiga kilon.