Nu är de första delarna av 18:e stridsgruppen på plats på Gotland. Samtidigt kommer stridsgruppens nya garnison färdigställas det kommande året, och det blir en för ett pansarförband helt optimerad och toppmodern anläggning.
Stefan Pettersson, chefen 18:e stridsgruppen på Tofta-garnisonen. Alla foton har tagits med tillstånd. |
De första delarna av Stridsgrupp Gotland, eller formellt korrekt 18:e stridsgruppen, är på plats på Tofta, där en helt ny garnison uppförs. Det är det första kompletta nybygget av en armégarnison i Sverige på kanske 100 år, sedan värnplikten infördes för etthundra år sedan och Sverige fick sin dåvarande garnisonskris – pengarna gick åt till att bygga garnisoner istället för att utbilda värnpliktiga.
Idag ger anläggningen fortfarande mer en känsla av en camp på en internationell mission, med tillfälliga lösningar, men framöver blir detta Sveriges modernaste garnison.
Prislappen för Tofta garnison kan verka hög, men det handlar inte bara om “några förråd”.
Här kommer delar av garnisonen att ligga. |
Istället är det en komplett garnison, med allt vad det innebär. Till skillnad mot Sveriges befintliga regementen har den inte heller utvecklats evolutionärt, ursprungligen byggd för tidigt 1900-tals infanteri, kavalleri och hästdragna artilleri.
Tofta byggs optimerat för ett pansarförband, med optimerade processflöden som kommer förenkla och effektivisera verksamheten.
Anläggningen kommer i nuvarande planerade storlek stå helt klar först år 2020, men byggs upp modulärt med möjligheter och utrymme att expandera till ett ännu större förband, utan att störa de flöden man bygger upp.
Några exempel på vad som byggs på marken är stolphallar (“carports” för pansarfordon), varmgarage, gym, förråd, kassuner (ammunitionsförråd), kontor, möteslokaler, orderrum, spolplattor, spolhallar, toloanläggningar, drivmedelscisterner, markfordonsverkstäder, serviceförråd, utbildningsgarage, lokaler för de två luftvärnskanonvagnplutonerna, kasernvakt, förplägnadslokaler för soldater och officerare med mera.
Flödena blir optimerade för ett pansarförband. Man kör in via spolanläggningarna, gör av-tolo och sedan vidare till vård och parkeringar. När man ska på insats (vilket enligt andra uppgifter till bloggen skett med de tillfälliga förbanden) på ön eller ska öva så passerar man tolo och därefter ut genom grindarna.
Då det finns gott om utrymme på Tofta uppförs också anläggningarna med viss spridning, vilket kan ha sina fördelar.
Därtill uppförs ett RO-läger med betongplattor för tält med framdragen el, hygienbaracker (toalett, dusch, matlagning) mm för gästande förband på Sveriges kanske bästa skjutfält för pansarförband.
Stridsgruppens bataljonsfana följer Skaraborgs regementes med en gutebagge som tillägg,
och en trea anger regementets tredje bataljon. |
Anläggningen får också sk silverstandard ur miljöperspektiv. Det betyder t ex att man på vattenbristens Gotland tar tillvara sitt eget regnvatten för bruk i verksamheten, samt att det kommer finnas så mycket solceller att hela anläggningen tillför Gotland elkraft netto på helåret.
Tofta ligger ungefär en mil från Visby.
Man ligger också som enda pansarförband i Sverige i direkt anslutning till ett skjutfält. Det betyder att man kan genomföra skarpskjutningar utan att behöva övningsdygn.
181:a pansarskyttekompaniets fana följer med sitt kors också Skaraborgs regementes kompanifanor, men färgerna
är de gotländska. |
Skarpskjutningar blir alltså billigare för 18:e stridsgruppen, som inte måste transporteras till ett skjutfält, där man sedan ligger i fält under någon vecka för att skjuta skarpt. Istället kan personalen lämna barnen på dagis, åka till Tofta, skjuta skarpt, och sedan åka hem till familjen.
Dock ingår 18:e stridsgruppen i arméns övningsschema och kommer av och till befinna sig på fastlandet för deltagande i övningar.
Under Aurora kommer man agera B-styrka (eller A-styrka om man så vill) mot förbanden på fastlandet tillsammans med ett finskt motorskyttekompani, ett tungt amerikanskt marinkårskompani, ett lätt amerikanskt spaningskompani, 31:a luftburna bataljonen, 193:e jägarbataljonen, amerikanska Apache-attackhelikoptrar och amerikanskt luftvärn, allt underställt den svenska 3:e brigadstaben från Boden, med understöd från finskt jakt- och attackflyg. 18:e stridsgruppen kommer tillsammans med 31:a och 193:e tidigt vara de arméförband som får bäst samövning med amerikanska och finska förband.
Uppförandet av en helt ny och för ett modernt förband optimerad garnison kommer förhoppningsvis ge många viktiga lärdomar. Det är inte utan att man undrar om det inte kan vara en idé att i vissa fall överge befintliga garnisoner, som ligger attraktivt i numera omslutande städer, sälja dessa för exploatering till kontor och bostäder, och istället uppföra nya moderna garnisoner i anslutning till skjutfält? Det finns pengar att spara, och då inte bara på löner, utan på effektiv utformning. Samtidigt är det knappast högsta prioritet, men t ex Skövde Garnison ligger centralt och attraktivt, även om den när den uppfördes låg på landsbygden utanför Skövde. Idag har staden nästan helt omslutit garnisonen. De flesta centralt belägna garnisoner har dock redan avyttrats, t ex i Linköping.
35 kommentarer
Inför det förestående G20-mötet i Hamburg, den 7-8 juli, gnäller Putin ljudligt om att USA:s och EU:s sanktioner mot den Ryska federationen utgör en "förtäckt form" av protektionism. Han menar att politiskt motiverade sanktioner saknar perspektiv samt går emot G20 principer om att värna alla länders intressen.
Ursäkta min grova svenska, men vad fan gör ryska stridskrafter på ukrainskt territorium i bl.a. Krim och Donbassregionen och vad fan gör ryska underrättelseoperatörer på Gotland?
Det tycker jag är frågor Putin inte besvarat…
Hur fungerar systemet kring namngivning dvs artonde stridsgruppen?
Gissning, men P18 Gotland hette ju pansarregementet på Gotland = 18: stridsgruppen
Man bör nog itne titta på att flytta ut garnisoner. Dock kommer det ju krävas nyuppsättning av förband om Statsmakten är seriös med att vi ska kunna försvara oss och då bör ju förbanden definitivt ligga nära övningsfälten.
Det byggdes ett antal andra garnisoner efter värnpliktens införande.
Exempelvis Lv3 och K4 förutom flygvapnets. Tror att även Lv5 och lv7 (under Luleåtiden) hade garnisoner byggda ungefär samtidigt.
Tror att den nyaste garnisonen innan Gotland var K4 som byggdes någonstans på 80 talet (samtidigt som 1:a kompaniet, det som på de flesta andra kallats livkompani eller likande) fick sin kasern.
Lv3 brukade ju tas upp som ett regemente där man tagit intryck av flyghotet !
När det gäller sälja garnisoner skulle K1 lätt kunna säljas samt troligen stora delar av högkvarteret osv för att lokaliseras till Kungsängen vilket torde medföra möjlighet att köpa mark för att göra bättre skjutfält.
K1 behövs väl för Ceremoniella uppgifter !
Vet inte om du är seriös men de uppgifterna kan utan problem lösas från Kungsängen.
Knappast för beridna högvakten !
Högvakten måste ju utgå från någonstans där man kan samlas det duger ju K1 finemang till, dessutom äör ju dom ceremoniella förbanden även dom som ska skydda rikets ledning i krig.
De kan väl rida från Kungsängen? 😛
Håller med Adrian! Sälj inte KavKas vad som än händer!
Intressant att Stridsgrupp 18 ska ha två plutoner Lvkv90 varav en heltidsanställd
Dock så har ju Bodrns garnison inte så långt till sina skjutfält.
Nja det var alltid lastbilstransport till Tåme eller Lomben när Strf90 skulle skjuta skarpt när jag låg inne, Bopden södra sköt man artilleri på tex men pilammunition går ju mycket längre än så !
Riskavståndet kanske är längre i omedelbar närhet till skjutande enhet men pilen går inte längre än artilleriets granater 🙂
Här ser jag att jag läste för snabbt, såg inte att Lars skrev skarpskytte, men för det mycket annatså borde Kusträsk och Södra duga. Cornus obs kan man dock se I Umea där de yttre delarna av I20:s övninsfält äts upp av Umeås framtida expansion
På tal om stridsgrupp, kommer jag att tänka på 17. Bevakningsbåtkompaniet och 132. Säkerhetskompaniet i Göteborg. Dessa har, såvitt jag vet separata ledningar, men ingår i Göteborgs Garnison. Med gemensam ledning har vipps 4. Marina Stridsgruppen (4. MSG).
"Enda pansarförband i Sverige i direkt anslutning till ett skjutfält" – har inte P4 Skövde det också eller minns jag så fel?
Kan dom skjuta med kanonerna på det fältet ?
@Adrian,
Kan vara så att man inte kan det på Vretens(?) skjutfält. Det är kanske därför man har Kråk också.
Hur svårt är det för främmande makt att i en skarp situation sätta en statisk garnison av den här typen ut spel och hur lång tid skulle det ta?
Har noll kunskap på området men föreställer mig att det skulle vara enkelt och gå väldigt fort.
Det är väl det som är själva grejen. Ryssarna måste just slå ut denna blygsamma garnison. De kan inte bara ta färjan över. Det blir krigshandlingar. Krigshandlingar följs av någon form av motaktivitet. Risken att EU/Väst/Nato/USA på något sätt agerar på ett för Ryssarna riskfyllt sätt ökar. Det är långt mycket mer som står på spel om öppen aggression uppstår. Därav ökar det sannolikheten att det inte händer något läskigt. Styrkans storlek och förmåga behöver bara vara tillräcklig för att det är uppenbart att bekämpandet av den är regelrätta krigshandlingar.
Tack för bra svar.
Dags att börja bygga en ny garnison i Västernorrland som nästa steg. Områdets strategiska betydelse är för stor för att enbart ha hemvärn i. Länsstyrelsen tittar på möjligheterna i Härnösand och Sollefteå enligt öppna uppgifter. Här borde pengar kunna tillföras utanför försvarsbudgeten också som regionstöd och slå två flugor i en smäll.
Stridsgrupp Gotland:
Är engelska kommandospråket?
Varför skulle det vara det? Engelska togs bort för flera år sedan, används i princip bara hos flyget numera, pga dess internationella karaktär.
Så svaret är nej?
Rycker in vid P4 24 juli med preliminär anställningsplats på Gotland. Det här inlägget gör mig bara än mer säker på att jag har gjort rätt val.
Dina böcker har även varit en betydande faktor i mitt val, Cornu, även om vi får hoppas att det kommer gå bättre för oss om det väl smäller till.
Kan lägga till att min befattning ska bli Gruppbefäl Vagnchef/förare på stridsfordon 90, vilket gör Midvintermörker till en särdeles intressant bok för mig.
Jag ser att lejonet i fanan för Stridsgrupp Gotland är vänt åt vänster och har en penis. Det är bra.
Inom heraldiken betyder vänstervänt lejon att man är redo för anfall. Högervänt innebär att man flyr. Lejonpenisen är också ytterst viktig i heraldiska sammanhang. Penisfrånvaro innebär att man är en kungaförrädare.
När Nordic Battlegroup skulle upprätta en fana hade man initialt också i likhet med Stridsgrupp Gotlands fana ett penisutrustat lejon. Men av något som kan sammanfattas ”genuscertifieringsskäl” på inrådan av Karl Engelbrektson så kastrerades det heraldiska lejonet, varvid alla som ingår i Nordic Battlegroup är kungaförrädare.
Jag vet dock inte vad de tvenne sexuddiga stjärnorna i fanan symboliserar.
Nja, att saga att Nordic battlegroup är förrädare för att de använder en Heraldik som trditionellt använts mot förrädare är litegrand som att saga att jag ären brandman för att jag tar på mig en brandmansdräkt på en maskerad el dylikt.
@gbd crvx 07:42
Din liknelse har ingen som helst relevans här. Bara för att du är okunnig om en fanas betydelse i militära sammanhang och dess symbolers betydelse, så finns det många där ute i det verkliga livet som är mer bildade än dig och inser vidden av en kastrerad lejonhane på fanan.
Men de svenskar som förordade en kungaförrådande symbolik på fanan för Nordic Battlegroup (NBG) kanske tyckte att det var precis vad de ville ha på fanan. Att svika kung och fosterland är måhända okej för den globalistiska soldatesken i NBG.
Den svenska försvarsmakten är ju inte vad den har varit. Tidigare befolkades den av militärt alliansfria Sverigevänner med ett försvarspatos. Nu är inte så fallet.
Jag å andra sidan skulle aldrig på några som helst villkor vilja tillhöra NBG med dess fana.
Oförskämdheter när man inte håller med dig? Du förnekar dig inte Gruelse. Du har inte träffat mig och du vet inyte vad jag kan och inte kan. Borttagandet av penisen från Lejonet var skitnödig och ängslig signalpolitik, som inte gör ett jota för de som utsatts för sexövergrepp, det krävs det handfasta gärningar för.
På samma sätt är det med borttagandet av pizzlen, det är förädiska handlingar mot kronan som gör en förrädare, borttagandet är bara en markering och/eller straff för detta och därför är ditt påstående " kastrerades det heraldiska lejonet, varvid alla som ingår i Nordic Battlegroup är kungaförrädare" ett logiskt felslut, något som alla normalbegåvade borde förstå.
Bra! Gotlands ska i kunna erövras av "gröna gubbar" utan strid och förluster.
Roligt också att vårt expeditionsförsvar kan ge något värde tillbaka till skattebetalarna i och med aktuell kunskap i hur man anlägger en "fort" liknande anläggning i rikets utkant.