Den tragiska branden i Greenfell, med förmodat 79+ dödsoffer, fick sin kraftiga spridning på grund av att fasaden isolerats med cellplast, vilket även används allt oftare i Sverige. Naturligtvis ska dessa material vara testade, likt de var även i Greenfell. Ett test kan se ut likt nedan.
När jag tog min byggnadsingenjörsexamen pratade man om brandceller. En byggnad är indelad i en eller flera brandceller, från vilken elden ska ta en specificerad tid att sprida sig. Gärna 30 eller 60 minuter. Kanske rent av 90 minuter. En villa är exempelvis oftast bara en brandcell, om den inte har ett inbyggt garage, som eventuellt har krav på sig att vara en separat brandcell.
Varje lägenhet är oftast en separat brandcell, vilket fungerar utmärkt generellt. Det är därför vi oftast talar om lägenhetsbränder. Hela huset brinner inte ner, utan bara en lägenhet. Däremot kan vindar vara en enda brandcell, vilket leder till sk vindsbränder, där vinden på en hel lägenhetslänga börjar brinna. Dock inte snabbare än att resten av huset ska hinna evakueras.
Av denna anledning har man vissa material i fasader och exempelvis fönster, åtminstone öppningsbara, ska befinna sig på vissa avstånd från varandra vertikalt (på höjden), så eld i en lägenhet inte ska kunna ta sin vanliga rutt uppåt och hoppa in i nästa lägenhet. En kombination av avstånd och materials förmåga att inte börja brinna, eller inte sprida värme genom sig, ska skydda tillräckligt länge. Optimalt når aldrig branden fasaden, för att fönstret ska hålla emot i 30 minuter och då är räddningstjänsten på plats. Fast är det sommar och man har fönstret öppet blir 30 minuter noll minuter.
Det finns förstås en tendens att glömma bort eller slarva med brandskydd över tiden. När det inte händer något på ett tag så rusar arkitekter iväg och designar byggnader som ser coola ut och i nya coola material som enstegstätade putsfasader ovanpå cellplast. Känns det igen?
Ja, det gör det.
Vi har idag inte sällan själva cellplastfasader i Sverige. Är det cool nyfunkis med putsfasad? Antagligen cellplast.
Plast gör man som bekant av olja och fossilgas inom den sk petrokemiska industrin. Det brinner därefter. Nu ska förstås putsen skydda ett tag, men vad händer när värmen från en brand får putsen att spricka, så lågorna kan leta sig in och få fäste i cellplasten?
I filmen ovan testas några olika fasadutföranden. Som ni ser är resultatet lite olika för olika fasader. Man kanske kan säga att alternativ tre från höger inte är så bra.
Att använda cellplast som isolering i en villa är en annan sak än i ett flerbostadshus – villan är ändå en enda brandcell och räknas ändå med att bli helt övertänd vid brand. I flerbostadshus så kan det gå åt helvete. Och vi bygger allt mer på höjden i Sverige, där bygglovsavdelningarna är allt mer överbelastade hos kommunerna och kanske inte gör de kontroller de borde göra, eller saknar kompetensen i en överhettad marknad.
Nedan ser ni ett norskt test med sk PIR-isolering (cellplast) respektive klassisk isolering med stenull. Speciellt det andra testet bör vara övertydligt angående skillnaderna. Flashover är det som på svenska kallas övertändning och innebär att brännbart material i rummet spontant självantänder utan att vara i kontakt med eldens lågor, varpå mycket dålig stämning uppstår.
Är man nu orolig över huset man köpt sin 5-miljonerslägenhet i, så kan man generellt säga att tegelbyggnader (riktigt tegel, inte skivor av fejktegel fastsatta ovanpå cellplast) är bra. Det är en fasad av sten. Den brinner inte. Men som sagt, mycket idag är yta och det som ser ut som en tegelfasad behöver inte längre vara en tegelfasad. Ungefär som en “pizzeriaskiva” inte är solitt trä.
54 kommentarer
Vi har i vår villa cellplast i grunden med en betongram runt, i övrigt klassisk trävilla, men som du säger en brandcell så man är väl körd iaf.
Tar tio minuter innan ett rum blir sk övertänt. Vid det laget har för länge sedan alla dina brandvarnare, inklusive de du har kopplade till larmcentral med kamera som kan kontrollera att det brinner och ringa räddningstjänsten, löst ut. Ni har vid det laget gått ut genom ytterdörren, i värsta fall hoppat ut genom fönstret på övervåningen om ni bor i en villa. I ett 20-våningshus kan det fungera annorlunda.
Brandvarnare, och det ska vara flera (så inte batteriet har tagit slut eller brandvarnaren blivit gammal och icke-fungerande), helst en i varje sovrum, så kan ni sova gott om natten.
Även om det finns tragiska dödsfall i villabränder varje år, så är faran för livet i en brand i en villa begränsad. Villan är lätt att evakuera och branden drabbar sällan ytterligare bostäder.
Men öva helst årligen evakuering vid brandlarm med barnen. Finns alltid en risk att barnen typ rusar till föräldrarnas rum vid larm istället för ut.
I slutändan kan man förenklat säga att det från att något antänts i ditt hus tar det tio minuter innan branden sprider sig från det rummet. Brandvarnaren bör lösa ut inom en minut och ni hinner utan problem evakuera. Bor ni nära räddningstjänsten kan de rent av vara på plats innan ens tio minuter har gått, även om det inte är ambitionen, och stoppa branden från att bränna ner hela huset (som dock blir mycket skadat av eld, rök och vatten, men saker med känslomässigt värde kan eventuellt delvis räddas).
Cornus resonemang stämmer bra för en normalstor villa. Ett rum/liten lägenhet kan dock bli "övertänt" på ett par minuter (ca 2-3) och det blir då djävulskt varmt, dock har en brandvarnare varnat i god tid dessförinnan. Kom också ihåg att det är den mycket giftiga brandröken som dödar de allra flest som omkommer i bränder, så håller er längs golvet (röken stiger mot taket) och se upp med rökfyllda trapphus även om det inte brinner just där. Dessa blir lätt dödsfällor.
Det övertänds när tillräckligt varma gaser samlas vid taket, och då tänds allt på samma gång, ett otroligt snabbt förlopp. Varje prepper vet att man behöver minst två brandsläckare. En kolsyresläckare för att släcka initiala förlopp, och minst en pulversläckare strategiskt utplacerade. Kolsyra behöver ingen sanering, medan pulver måste saneras à 100kkr eller så. Pulver har fördelen att den inte behöver riktas mot brandkällan, bara att hålla andan och trycka på avtryckaren. Otroligt effektivt. Har själv en stor kolsyra och två mindre pulver strategiskt utplacerade.
6 kg kolsyra?
Hade en gång brandövning med familjen. Barnen tyckte det var pinsamt. Men att springa och hämta brandsläckaren sätter det i muskelminnet så att de vet vad de ska göra utan att behöva tänka efter när det verkligen gäller.
5kG kolsyra och 2x2kg pulver. Lite i minsta laget kanske.
Mja, Somebody.
10 minuter gäller övertändning för ett enskilt rum. Se även andra filmen ovan, där det tar 11 minuter innan övertändning sker.
Däremot kommer en liten lägenhet rökfyllas betydligt snabbare än en villa. Oavsett ska man ut direkt.
Skulle nog försöka tömma brandsläckarna först, om jag var inomhus, sen bekämpa med trädgårdsslangen från utsidan tills brandkåren anländer.
En brandkursinstruktör berättade att han har 3 strategiska pulver, en i sovrummet så att han kan kämpa sig ut om det skulle behövas. Då tar man det på allvar.
Cornu
Ev talar vi om lite olika typer av bränder (soffor vs fasadpaneler) och definitioner av "övertänt".
I följande film nämns 3 minuter som en kritisk gräns för att som privatperson släcka en soffbrand i ett rum, det är rejäl fart på branden och rikligt med svart giftig brandrök. Gränsfall om man ska ge sig på något sådant, efter 5 minuter är det definitivt något för en brandman att ta sig an.
https://www.youtube.com/watch?v=82qYt5vsju0
Och för att reagera snabbt behöver man en brandvarnare i varje rum. Brandvarnare är ju nästan gratis nuförtiden så det finns ingen anledning att inte ha en i varje rum. Har man hemlarm via exempelvis Verisure och liknande ingår även brandlarm där så att det kan larmas och brandkår/polis tillkallas även om man inte är hemma.
Somebody…
Om man nu har pulversläckaren i handen skadar det inte att fyra av den innan man flyr fältet. Tar bara några sekunder. Men som alltid är det en avvägning som personen måste göra i den rådande situationen.
Av just den anledningen har jag mina största pulversläckare i anslutning till utgångarna (finns även på övervåningen). Töm när man går ut, eventuellt in genom andra dörren och töm även den. Och om det börjat brinna när man är ute vill man kunna släcka utan att behöva ta sig genom huset. Med reservation för om det är lämpligt att öppna dörren alls.
Kritisk gräns för att släcka soffbrand som privatperson betyder inte att det är tillräckligt med heta brandgaser för övertändning. Skilj på övertändning och när branden är bortom kontroll för en amatör.
BW
I filmen så varnade brandvarnaren efter 36 s och då har man alltså ca 2-3 minuter på sig att släcka, dvs ganska gott om tid om man har en släckare, vet hur man drar ut sprinten och hanterar släckaren. Det är alltså dessa 2-3 minuter som jag menar är kritiska, sedan är det för sent.
På din länkade film är det inte övertändning vid 5 minuter. Taket har börjat brinna, men övertändning gör att allt, även det som inte är i kontakt med elden (taket är i kontakt med elden) självantänder.
Engelska flashover beskriver det väl. Som en blixt hoppar elden från eldhärden över till i princip allt annat. Den andra fåtöljen självantänder när detta sker. Efter fem minuter brinner den fortfarande inte.
Jag har rätt, du har fel. Sorry.
Däremot är det korrekt att det efter 3-5 minuter inte är möjligt att släcka med amatörutrustning. Om man nu inte har väldigt många pulversläckare stående.
"Skilj på övertändning och när branden är bortom kontroll för en amatör."
Så är det och jag tror att många menar det senare med "övertänt" även om det inte handlar om explosiva förlopp med brandgaser.
Fast nu är definitionen av övertändning det explosiva förloppet med brandgaserna.
Men visst, det skiljer väl mellan oss som är utbildade i ämnet (gjorde mitt ingenjörsexjobb inom brandskydd, plus att det ingick i min utbildning i militären, relaterat till CBRN) och de som inte är utbildade.
Och därför använde jag "övertänt" med citationstecken eftersom det finns en professionell definition som du har angivit och en mer amatörmässig.
Jag killgissar att 9/10 ej professionella/vederbörande på gatan skulle påstå att rummet är övertänt efter 5 minuter.
Så jag har också rätt. Som vanligt.
Jösses. Ska du inte gå in och svara på ditt eget inlägg också?
Nej, du hävdar att det är skillnad på brand i en villa och en lägenhet:
"Cornus resonemang stämmer bra för en normalstor villa. Ett rum/liten lägenhet kan dock bli "övertänt" på ett par minuter (ca 2-3)".
Det är det inte. Det finns inget magiskt i en villa som gör att det brinner annorlunda. Övertändning sker efter cirka 10 minuter i både en villa och en lägenhet.
Sedan kan du hålla på och slingra dig, men du menade uttryckligen att det var skillnad på övertändning i en villa och i en lägenhet. Det är det inte. Skärp dig.
Och såklart behöver man en eller två brandfiltar för att kunna släcka oljiga fonduegrytor och liknande. Finns för en dryg hundring på gubbdagiset.
Nej det är ingen skillnad i övertändning (utan citationstecken) mellan lägenhet och villa, om man använder den professionella definitionen av övertändning.
Om man istället syftar på hur lång tid man har på sig att hinna släcka en eld/rädda sig ut ur en etta med en soffbrand så är det skillnad eftersom du i ettan (eller mindre lägenheter med öppna planlösningar) inte enkelt (beroende på planlösning och var det brinner) kan isolera branden bakom en dörr medan du evakuerar och att du efter 10 min i en etta med en soffbrand med stor sannolikhet är död. Det var det jag menade med "övertänt" (med citationstecken) och jag är nog inte ensam om den definitionen. Så jag försöker inte slingra mig när jag påstår att vad gemene man uppfattar som övertänt varierar och ofta menar den punkt efter vilken bara brandkåren ev kan rädda bostaden.
Kämpa, Somebody, kämpa.
Jag har en enkel gasmask med kolfilter och partikelfilter liggande, då klarar man åtminstone röken ett tag, kolsyresläckare och pulversläckare står i garderoben.
Öhh, om man bor i en etta och inte märker att det brinner i soffan är man nog bra full.
BW
Eller så sover man och saknar brandvarnare.
Exakt, tänker att det naturliga urvalet verkar även nu.
Kampen fortsätter!
"Under normala förhållanden inne i en varm lägenhet är det annorlunda, där tar det inte mer än tre–fyra minuter innan branden är fullt utvecklad, rummet helt rökfyllt och syret är slut."
Nej lägenheten är inte övertänd, helt korrekt, branden är bara fullt utvecklad och syret är slut. Jag antar att du inte menar att man kan hålla stången ytterligare 6-7 minuter under dessa förhållanden?
http://www.bt.se/boras/sa-har-snabbt-overtands-ett-rum-brandkaren-varnar-for-levande-ljus/
Kalle7, det är kolmonoxiden som sänker dig även om det är partiklar och annat skit som kolväten som luktar brand.
En 6 kg pulversläckare släcker 233 liter brinnande bensine eller en rejäl trave träreglar som brinner. Släcker inte det branden i din villa MÅSTE du evakuera. OMEDELBART.
Vid övertändning är temperaturen i rummet i huvudhöjd ca 400C, det överlever ingen. Håret brinner och det första andetaget drar ner heta gaser och smälter dina lungor. DEt kan iofs vara bara bastuvarmt på golvet så fortsätt krypa mot dörren.
Det är först när brandgaserna övertänder som temperaturen på golvet drar iväg mot 800-1000C. Då kryper man inte mer.
De som dör i villabränder gör det pga rökförgiftning i allra flesta fallen. Kolmonoxiden söver.
Brandvarnare och inte gå och lägga sig med tända ljus etc.
Det viktiga att känna till i sammanhanget är alltså att du är död långt innan ettan är brandtekniskt övertänd och att du har ca 3-4 min på dig att släcka eller evakuera. Resten är hårklyverier och media har inte heller koll på skillnaden mellan övertänd och fullt utvecklad brand.
Media har väl inte koll på något öht numera?
Öh, media förenklar allt så att det passar i deras mall. Ja, hur kan man annars verka så billigt som möjligt. En mall där gröningar kan verka för en låg penning är det mest marknadseffektiva. Media verkar under marknadens lagar om tillgång och efterfrågan. Man kan nog till och med hävda att marknaden är död för media. Endast sensationsjournalistik har en framtid. och det suger fett!
@Rickard
Tack för bra info där, ser att filter ABEK1-P3 tar en massa skit men inte CO..
Alltså ska man inte stå där och andas i onödan bara för att det inte känns farligt.
30 minuter CO skydd får man tydligen bara av "Flykthuva SR 77-3", Som har ABEK1-CO-P3 men de filterna verkar inte gå att köpa "lösa". Huvan kostar 1600:- på Ebay.
Putsen på cellplast är ju dessutom vanligen så kallad organisk tunnputs, den består till stor del av plast.
Tack för en mycket bra artikel!
Spännande arkitektur! Hur ser det ut med regelverk/översyn av materialval i flerbostadshus förresten, känns onödigt att använda sånt här överhuvudtaget. Fast det kanske är billigt?
Billigt, enkelt att hantera, kapa och montera samt isolerar mycket bra.
Kan ju vara intressant att veta att "cellplast" är expanderad eller extruderad polystyren. Napalm B, som var vad som primärt användes i Vietnam, består av ca 45-50% polystyren blandat med lämpliga flytande kolväten oftast på bensinbas och då erhåller en förbränningstemperatur om ca 1200 C i det fria med mycket hög produktion av kolmonoxid pga brandeffekten.
I love the smell of napalm in the morning…. Smells like, victory
Men man använder inte luft för att blåsa upp den. Då hde den ju blivit riktigt brandfarlig…
Det här är nog en av de viktigaste och matnyttigaste för allmänheten artiklarna det här året.
Förresten.. innebär inte detta att om man råkat bygga lite väl tätbebyggt och högt i nya områden med cellplats och enstegstätad "puts" att det är högre risk att bränder sprider sig mellan hus jämfört med om det vore annan isolering? Och hur blir det med bränder om SHTF på riktigt medelst bombning tex?
Husen står ganska långt isär så risken för spridning är låg.
Mängden energi i fasaden som brinner är ganska låg, cellplast har låg densitet. Däremot gör det ju att branden kan hoppa mellan brandceller snabbt. Det mesta som brann i huset var inredning och annat brännbart material.
Brandbomber över ett enstegstätat område gör alltså inte så stor skillnad.
Jag tänker mig att det vi i vardagligt tal kallar cellplast är expanderad polystyren och pir är en isoleringstyp med något bättre isolerförmåga och är expanderad polyuretan. Kan dock ha fel. Oavsett så brinner båda mkt bra och borde rimligen inte få utgöra fasadmaterial i flerbostadshus då det finns icke brännbara alternativ, utan dessa lämpar sig bättre för ingjutning.
Har inte materialen kring cellplasten också betydelse?
Vissa material har väldigt svårt att brinna för sig själva men tillsammans med andra går det alldeles utmärkt att elda upp.
Lägger den här:
http://www.havkom.se/utredningar/vaegtrafik-oevrigt/ro-201001-laegenhetsbrand-kuddbygraend-12-rinkeby-stockholms-laen-den-25-juli-2009
…Och ingenjörer, branschfolk och husbyggare slår sig för bröstet och menar att utvecklingen går framåt och att man är bättre på att bygga hus nu än förr. Vad jag vet byggde man verken mögelhus med förtätade plastmateriel som inte kan "andas" och som dessutom är brandfarliga. Man byggde också husen på vettigare ställen där risken för att få in sjön i vardagsrummet var mindre.
Orsaken till att husen möglar idag är att oisolerade utrymmen, eller utanför termiska skalet är kallare.
Ett hus från förr är undantagslöst dåligt dränerat, men källaren VAR fuktig o kall, utom pannrummet.
Vindar mm var uppvärmda av värmeförluster från inre bjälklag , murstock mm.
Förr hade man sten o murbruk till skalmurar o yttervägg, men isolerade med träspån o mycket var i trä överlag. Men om ditt 100 m2 hus i trä med röda väggar o vita knutar gör av med 30000 kWh i ved så blir det ju aldrig påväxt.
"I filmen ovan testas några olika fasadutföranden. Som ni ser är resultatet lite olika för olika fasader. Man kanske kan säga att alternativ tre från höger inte är så bra."
Trean från höger var väl den med minst skada på fasadbeklädnaden? Trean från vänster däremot…
Mycket frigolit i nybyggen, bland annat på Lindholmen, enligt GP: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/brandfarliga-fasader-p%C3%A5-hus-i-g%C3%B6teborg-1.4384982
Branden i Grenfell (inte Greenfell) har dock mycket lite med enstegstätade fasader att göra. Det var en klassisk tvåstegstätad fasad, fast utförd med brännbart material. 50 mm luftspalt med en brännbar isolering på ena sidan och en inte så brännbar isolering på andra sidan. Själva fasadytan bestod av en aluminiumskiva. Vad det har med enstegstätade, putsade fasader är väl antagligen en övning för läsaren?
Sammantaget kan man i korthet säga:
-De erfarenheter som finns tyder inte på att enstegstätade fasader är några brandbomber, direkt. De är täta. De riktigt hastiga bränder som inträffat, har inträffat i produktionsskedet innan cellplasten varit överputsad.
-Minimiavståndet mellan fönster i Sverige är 1200 mm utan särskild åtgärd. Då skall man komma ihåg att detta mått är tillräckligt under förutsättningen att nån står på utsidan och försöker släcka. Men brandslangen når tyvärr inte till 24:e våningen.
-Det finns en ganska bra metod i Sverige för att prova fasader där brännbara delare ingår.
"varpå mycket dålig stämning uppstår."
Så Svenskt att det svider!! LOL!