Efter tre års uppehåll har jag nu återigen börjat odla. Det kan vara på sin plats att påminna om att odling är utmärkt prepping – inte bara för att få nödvändiga kunskaper, utrustning och anläggningar – utan också för att givet rätt grödor och tillvaratagande är det ett bra sätt att bygga upp förråd.
Tidigare tog mördarsniglarna slutligen bort odlingsglädjen, men med systematisk tillämpning av biologisk krigföring i form av nematoder har förhoppningsvis någon form av terrorbalans nu upprättats. Gräsklipparrobot gör också sitt i att motverka sniglar, som inte uppskattar klippta gräsmattor i samma utsträckning. Därtill har odlingarna flyttats närmare huset och de tidigare odlingarna har istället blivit bete.
Kryddodlingar och en del grönsaker direkt utanför köksingången.
Även potatis på rotation för att bli av med ogräs. |
En erfarenhet av odling under många år är att man ska odla så nära bostaden (och köket) som möjligt. Tidigare odlingar innebar 50+ meter att gå, medan de nuvarande dels är direkt utanför köksdörren för kryddor och en del annat snabbplockat, och dels cirka tio meter bort.
Det gör det betydligt enklare att t ex rensa ogräs, och kringliggande och mellanliggande gräs omfattas av gräsklipparroboten, som därmed kommer hålla tillbaka ogräs från att tränga in i odlingarna. Utrymmet mellan olika odlingsytor har utformats för att roboten ska kunna komma åt att klippa och navigera genom.
Sedan har det också byggts ett växthus av i princip helt återvunnet skräp som hittats i ladan, t ex gamla utrivna dörrar, samt kasserade fönster från en fabrik, inköpta för 50:- SEK styck.
Den svenska prepperrörelsen har sitt ursprung från den praktiska alternativrörelsen, även om fokus ligger lite annorlunda. Man kan dock generellt säga att en svensk prepper är utrustad med kratta och spade, medan amerikanska preppers har vapen.
Förvisso är det bra att ha kunskaper, utrustning och anläggningar för att odla, innan TSHTF, men den stora anledningen att som prepper odla – förutom högkvalitativ färsk obesprutad (“ekologisk”) mat – är att man snabbt och naturligt kan bygga upp stora lager med prepps.
Rökning av egen lammstek
i motljus. Barbecooks varmrök är större och till halva priset mot Webers motsvarande rök. Fast du får skruva fast handtagen själv. |
Det är mycket enkelt att lagra upp flera veckors eller månaders husbehov av potatis – välj Asterix eller Maria som är lagringsbeständiga och inte kräver kommersiella giftodlingars 10-12x besprutning – eller t ex ett årsbehov av äppelmust (som också med fördel kan jäsas till cider) med ganska enkla medel. Lök kan mycket enkelt torkas – jag använder vanliga viltsäckar som får hänga ute framåt augusti-september – och räcker hela året. Grönsaker kan läggas in, kryddor kan torkas och med rätt kombination av grödor kan man ha färska grönsaker långt in på vintern. Kombinera det med syltning av bär – även plockade blåbär – och torkning eller syrning av svamp så har man rätt naturligt flera veckors, rent av månaders mat hemma utan att ens behöva köpa en enda burk konservmat.
Sedan kan det upplevas som mycket tillfredsställande att odla och laga egen mat. Testa en färsk potatissallad på egen dill, persilja, potatis, rädisor, senapsfrö (löjligt lätt att odla senap – köp fröer i kryddhyllan och så – du kan i princip inte misslyckas och de färska bladen går att äta direkt) och med lite extern olivolja eller cremé fraiche tillförd. Kan man sedan toppa potatissalladen med exempelvis egenrökt kött så är måltiden fulländad. Höstens cider till.
Om du nu felaktigt tror på samhällets totala och plötsliga undergång i närtid så behöver du ha några års erfarenhet av odling om du tror att du den vägen ska kunna klara dig. Så det är bara att börja. När zombiesarna börjar belägra din BOL är det för sent att lära sig. Sedan ska du inte tro att det är billigt att odla själv. Bara för kostnaden av utrustning och anläggningar så kan du skaffa många månaders industriprepps.
Frånvaron av blogginlägg under dagen beror på odlingsverksamhet.
59 kommentarer
Kul!
Odla i trälådor, återvunnet växthus, smoker, hade lika gärna kunnat handla om en söderhipster!
Egen cider, mjöd och öl också.
Det kallas preppster.
Söderhipster kan inte odla mer än skägg. Möjligen lite gerillaodling i en pallkrage på gräsplätten som tillhör den svindyra breffen de bor i.
Själv har jag inte så mycket, men några kilo äpplen, päron och plommon blev det. Å andra sidan har jag femtio hektar klass 7-8 åker utanför tomten. (Fördelen med klass 8-10 är att Länstyrelsen konsekvemt överklagar detaljplaner där denna bebyggs med dyra frigolithus numera) Har jag bara något att plantera kan jag gå där och hacka mina betor.
Bär räknas inte riktigt som föda tycker jag. Snarare vitaminer…
@Tim,
Hipsterna var knappast först med pallkragar.
Det som kan vara orginellt med söderhipsters är att de frivilligt odlar grönsaker utmed en nedlagd banvall som har kvar sina gamla träslipers???
Jag tog bort stödmuren av slipers. Men eftersom jag fick skotta bort det mesta antar jag ev. gifter redan var urlakade. Odlar inget ätbart där och vår jord är väldränerad med 50-80 cm matjord, därunder sand.
Jag tänkte på odlingarna på spåret vid Eriksdal.
Jag kan tänka mig att där är marken väl marinerad av kreosot.
Möjlighet att odla egna grönsaker och kryddor är det enda som lockar med att flytta till hus. Resten slipper jag helst så vi stannar nog i lägenheten ett tag till.
Verkar som mängden sniglar varierar starkt mellan olika år. Håller man efter dem med snigelmedel och dödar alla man ser med lämpligt verktyg så kan det bli hyfsat bra. Men det kommer nya sniglar från intilliggande områden så man blir aldrig av med dem helt. Brukar gå en till två rundor per kväll och hugga dem med en trädgårdsspade. Låter liken ligga kvar och går eventuellt ett varv till när deras kompisar kommit för att kalasa på resterna. Resterna försvinner av sig själv på något dygn. Enklast att skydda odlingslådor och liknande är att sätta upp ett halvhårt plastnät ca 20 cm högt runtom skyddsobjekt. Finns på rulle hos välsorterade handlare. Häftas fast med häftpistol på exempelvis träsarger eller lådor. Snigelinkubatorer i form av friliggande högar med gräs, löv, och liknande gör man sig av med.
Zombie-invasionen är redan här.
"att sätta upp ett halvhårt plastnät ca 20 cm högt runtom skyddsobjekt." Har du satt upp skyltar om fotoförbud kring skyddsobjektet också?
Jag håller mig med sex stycken Myskankor som håller hela området runt husen soprent från sniglar. Ger även ägg samt en kull ungar om man så önskar.
http://www.receptcentralen.se/fest/pekinganka/
Tilläggas bör att man traditionellt också kokar soppa på benen och använder en plommonsås (finns I visa välsorterade asiatiska butiker).
Tackar, skall provas vad det lider. 🙂
Nyanlagd odlingsplats?
Jag kom ihåg en som förtvivlat efterlyste en hjulhack kring midsommar på alternativ.nu för cirka tio år sedan.
Ogräs höll på att kväva allt han hade odlat, antagligen på grund av nyanlagd odlingsplats det också.
Jag hoppas du inte gör samma misstag som han.
Har du tillgång till jordkällare?
Rekommenderas varmt, helst två, en för det som växt ovan jord och en för det som växt under jord.
Växer det rosmarin, timjan och vitlök på det gamla stället där du har fåren nu?
Att odla till husbehov är en vetenskap, att konservera den en annan.
En del verktyg behövs och mycket kunskaper. Det tar mycket tid att lära sig båda.
Men det är verkligen mycket tillfredsställande att se hur skafferiet och matkällaren blir fyllda under sensommaren och hösten. Dessutom är egenodlad mat mycket nyttigare och näringsrikare är den man köper.
Någon som kan rekommendera en bra nybörjarbok om den här typen av trädgårdsodling? (Inte bara själva odlandet utan också förvaring och konservering.) Vi har tyvärr ingen möjlighet att odla medan vi bor i stadslägenhet, men kanske en dag…
John Seymour – Självhushållning
Men ta den svensk anpassade versionen!
http://www.ekohandel.com/butik/bocker-2/sjalvhushallning-i-praktiken-maria-osteraker/
Den boken gillar jag.
Tack för tipsen!
Alla fingrar gröna av Johannes Wätterbäck.
http://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881
Jag är själv nybörjare och har haft god nytta av den.
Lycka till!
Sådana här inlägg har jag sett på tok för lite av senaste år!
Det var sånt här som drog mig till din blogg för många år sedan.
Tack så mycket!
Kan stark rekomendera schneckenkorn Limex mot "mördarsniglarna" flyttade in i vårt hus och kapade som mest ca 200 sniglar per dag. Och då är min tomt endast 700 kvm. Bor brevid skog. Efter två år med medlet har jag inte sen en snigel. Bara kletigt slem efter döda sniglar. Kornen finns kvar efter regn. 1 kg har räckt i 1.5 år. Grymt!
http://m.ebay.de/itm/170638987923 länk till ovan medel. Vet inte om set är emot husreglerna.
Meta är kanon mot sniglar men det kan vara bra att veta ev risker.
http://www.petpoisonhelpline.com/poison/metaldehyde/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den som är en RIKTIG prepper lär sig naturligtvis att ÄTA mördarsniglarna:
https://www.youtube.com/watch?v=eGj0ytS_dtY
Det enda som kommer att överleva det stora atomkriget är mördarsniglar, tvestjärtar och Findus frysta, färdiga jultallrik och då är ju sniglarna det minst äckliga. Bra att vänja sig på förhand.
Ben "Tvestjärten" Dover kalasar på mördarsniglar och findus?
Spetsa dem på en pinne och sätt in I frysen så har barnen läskande och goda escargot-glass till sommarens varma dagar
Nej, jag ser mig mer som en jultallrik. Varierad, men äcklig i alla delar och ganska fattig på näring.
Med svensk finess serveras väl punsch därtill!
Nu erhåller väl jag en punsch.
Attans.
Men till skillnad från jultallriken så tar det mer än ett år innan man glömmer traumat och provar Ben igen.
Kackerlackor överlever väl det mesta, går väl att odla.
Morötter och rödbetor förvaras packade i bingar med fin sand i jordkällare. Lika fina nu i början på maj som när vi lade in dom i höstas.
Jag ser att du också har två Biokub-komposter. De sväljer enorma mängder hushållskompost.
Dock upplevde jag att de kan vara lite otäta i skarvarna och att det blåste igenom så jag klämde fast åldersbeständig plast i de övre "knutarna" och fodrade hela insidan av väggarna med det. Det blev bättre fart i komposteringen framförallt på vintern när det annars kan vara lite långsamt.
Håller i mycket med Kristoffer Kavallin ovan. Mycket trevligt inlägg och ovanligt sympatiska kommentarer. Själv gillar jag, förutom odlande och prepping light, det militära bloggandet och är mycket svag för populärkultur. Har länge tex väntat på en Game of Thrones uppdatering eller snarare en Cornu kommentar i ämnet. Men jag vet att jag tillhör en minoritet här och att varje kulturellt Cornuinlägg i medel får fyra kommentarer varav minst en från mig.
Nulli secundus
GoT kommer. Missade förra våren, sedan har det bara blivit inaktuellt. M ny säsong på g kan det vara dags.
Skönt
NS
Ett annat tips är att när vitkålen är billig på hösten köpa några kilo och göra egen SURKÅL !!
Har köpt olika sorters Kimchi, den svenska var bäst. Hur anreder man Surkål?
Syrning fungerar bara med ekologiskt odlad vitkål.
Man kan även köpa vitkål och förvara i sin jordkällare över vintern.
Samma med potatis, det är bara att prata med de lokala odlarna.
Nä, syrning funkar bra även med icke ekologiska råvaror.
Det är väl en sanning med modifikation Ben. Det funkar om man bugar sig 5 gånger mot Monsantos huvudkontor, uttalar de heliga orden ("Det finns ingen gud utom Mammon och Soros är hans profet") samtidigt som man stänker spädbarnsblod på väggarna.
Äh lägg av, bekämpningsmedel är inte antibiotika, så det påverkar inte mjölksyrabakterier.
Syrning funkar utmärkt med icke-ekologisk kål. Strimla den, skölj noga, salta med icke-jodiserat salt och banka den med näven i en bunke tills kålen vattnar till sig. Krydda med kummin och lägg kålen plus vätska i rena glasburkar. Öppna burkarna nån gång per dag så de får pysa ut lite luft. Jag brukar sätta bruna pappåsar över burkarna också. Kålen är klar efter nån vecka eller två. Sen ställer man bara burkarna i kylen så länge man vill.
http://www.halsasomlivsstil.com/surkal-hemmagjord-probiotika-en-gladare-mage/
https://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-surkal-syrad-vitkal.html
En fråga: Vid en apokalyps kan det ju finnas behov av odla medicinalväxter som är i dagsläget förbjudna. Hur förberder man sig för det?
Du menar en växt man kan ha till fiber, olja och strömaterial.
En som växer snabbt?
Inga problem, det är bara markera vilka block i din SAM ansökan du ska odla på.
t.ex.den ja,men överhuvudtaget sånt som kan ha användning I en situation där staten kollapsat och Inga apotek längre finns.
Att inneha/köpa frö är inte förbjudet idag. Att odla är det dock.
Skulle det inte vara kul att bygga en FarmBot. Med dina kunskaper om IT och odling så skulle det kunna bli en intressant blogg-serie att följa.
https://www.youtube.com/watch?v=BqYrAWssrrY
Hm,
Du får nog fundera lite till innan du bestämmer dig för om hans lösning med farmboten är särskilt bra.
Det är ju därför jag vill att herr Wilderäng ska testa. Tänker att det skulle vara ett kul experiment att följa.
https://farmbot.io/
Kul! Hoppas det kommer fler inlägg om din odling.
Instämmer, mer sånt här!
Hej Lars! Ett litet tips ang nematoderna. Se till så att du INTE får in dem i växthuset, åtminstone inte om du har tänkt odla tomater och gurka där inne. Tomatplantor avskyr nematoder.
Själv odlar jag nästan uteslutande hydro. Fördelar: går åt mindre vatten, skörden upp till 4 ggr räknat i vikt, aldrig problem med ohyra, odlings"ytan" praktiskt taget obefintlig, vitamininnehållet är det dubbla, behöver ej daglig tillsyn och till sist billigare om man räknar bort grundinvesteringarna, som kan reduceras till näst intill intet om man är lite händig.