Så var växthuset någorlunda färdigt och förodlade växter placerades ut i går. Växthuset visar sig fungera så här års och vid dagens väderlek lägger det på 8 – 9 grader på temperaturen.
Växthuset nästan fullt. Det ska få plats åtminstone femton 30-40 cm krukor på tallrikar. |
Tomatplantor, bönor, citronträd och gurka planterades igår om och sattes ut i växthuset. Verkar mestadels gått bra, även om en av gurkorna blev deprimerad. Ingen större fara där dock, det är inte för sent att direktså ett ersättande gurkfrö direkt i krukan i växthuset.
Nattetid har ett värmeelement använts för att hålla temperaturen uppe, men så här dagtid lägger växthuset på 8 – 9 grader K på utomhustemperaturen. I skrivande stund runt lunch var det 17.3 grader C i växthuset, mot 7.9 grader C utomhus.
17.3 |
Det finns även en Netatmogivare, som på grund av avstånd från basstationen inte står optimalt och dessutom tappar täckningen periodvis. Den anger generellt några grader lägre än den lokala givaren ovan. T ex angav den 5.6 grader C som lägst i natt, mot 7.0 grader C för den andra givaren. Utomhustemperaturen var som lägst 2.7 grader. Den lokala givaren ger dock antagligen lägre temperatur än vad växterna upplever när värmeelementet är på, då elementets fläkt är riktat bort från termometern.
Tomatplantorna överlevde natten, liksom citronträdet. Än så länge. Vattenmelonerna är dock fortfarande inomhus, även om de nu börjat härdas.
Läget vid lunchtid enligt Netatmo. Det har blåst upp en del under morgonen vilket antagligen kyler en del.
Raka linjer för växthusets temperaturgraf beror på tappad täckning för dataöverföringen. Cirka femtio meter mellan givare och basstation, med ett helt hus, inklusive murstock, mellan. |
Växthuset är byggt av min sambo med återvunnet material och gamla fönster och ser förstås ihopplockat ut. Undantaget är stommen, som mestadels är nyinköpt trä, även om det finns en del återvunnet/tidigare överblivet även där. Jag har mest bistått med en del handräckning.
Nu återstår att se hur det går de kommande nätterna, som ska bli lite kallare. Förhoppningsvis kommer krukornas jord samla på sig lite värme under dagen och ge lite värmetröghet. Men det blir element nattetid ändå, drivet på äkta svensk förnyelsebar 100% vattenkraft. Solen träffar växthuset vid sextiden på morgonen och huset hamnar först i helskugga framåt 17-tiden. Bakre väggen mot det skyddande berget mot väster är därför solid, vilket ger både stabilitet och möjlighet till hyllor etc. Växthuset står, liksom gårdscentrum i sig, också väl skyddat mot stormarna om hösten, som uteslutande kommer från väster. På grund av att gården är gammal byggdes den inte högst upp på krönet, utan precis så att man ligger i lä under bergets krön. Idag hade man byggt med milutsikten, men då fått stå ut med kraftiga vindar.
Någon form av automatiserad bevattning återstår fortfarande för växthuset. Det kan eventuellt lösas genom en större tunna en bit upp på berget, som sedan får droppvattna via gravitationen och bara behöver fyllas på stötvis. En sådan tunna (med lock mot naturligt skräp och insekter) skulle också ge reservvatten vid strömavbrott, utan att behöva blanda in någon mer avancerad teknisk lösning.
8 kommentarer
Om du har något klurig sätt att få plats, ställ in några tunnor vatten. Utjämnar temperaturen effektivt.
Officiellt tillkännagivande av förlovningen? Man får önska Lycka Till! (Men gå gärna nån kurs om smörgåstårtor)
Snyggt jobbat.
Tydligen ett redigt fruntimmer du skaffat dej.
Hej
Antagligen även hon en peppar…och som en sådan så klarar hon sig säkert även utan Lars 🙂
ähh, "Freud" var kanske inblandat…menar förstås "preppar"
Ser ut att vara en rätt temporär lösning? Bart trä i överflöd som kommer mögla rejält till nästa säsong. Köp ett begagnat aluminiumhus på blocket hellre så slipper du mögelgifter..
En bekant fick låna plats för sitt citronträd i min inglasade balkong över vintern. Det var fullt av gröna citroner på hösten när det sattes in, som hängde kvar gröna under hela vintern. När våren kom så blev de lite gulgröna, och inom 14 dagar i växthuset så var dom gula och mogna. Hade aldrig trott at de kunde överleva en vinter och sen mogna.