Dags för lite härligt miljövänligt fossilminimerande fredagsmys. Efter att i 10+ år främst använt Wapnös mjölk på grund av minimala fossiltransporter, byts hushållets mjölk nu ut mot den lokalt producerade och lokalt förädlade Hagamjölk. En granne till mig (lantlig bemärkelse) tillika bygdens storbonde och allmän samhällsbärare har nu börjat sälja den egna mjölken och grädden lokalt.
Haga Gård. Själv bor jag någonstans uppe på berget i bakgrunden. |
Normalt finns det inget som heter lokalproducerad mjölk i Sverige, med undantag som exempelvis Wapnö och Falköpings Mejeri. Anledningen stavas Arla, och deras maximerande av transporterna. Du kan bo bredvid en Arlabonde, men mjölken åker över halva landet för att hamna på meijeri, och för många mejeriprodukter från Arla kan de rent av komma från utlandet. Arlas smör görs sist jag kontrollerade detta alltid på Gotland, och även om du råkar bo bredvid en Arlagård blir det därmed stora transporter.
Jag har alltså tidigare valt Wapnö, då de har sitt mejeri på gården och därmed halverar transporterna. Varorna ska bara transporteras till butik istället för först till mejeri och sedan till butik.
Hagamjölk på plats på Tempo Carlssons i Sätila. |
Nu har grannen Sven på Haga börjat leverera sin egen mjölk till lokala butiker.
Därmed blir transporterna för min del mindre än för Wapnö, då mjölken går till ett litet mejeri utanför Borås och sedan tillbaka till lokal butik. Så nu kan jag faktiskt köpa mjölk från grannen (i lantlig bemärkelse) nere i byn.
Försäljningen av röda och gröna mjölkpaket drog igång idag och nästa vecka kommer vispgrädden. Man har idag inte några planer på ytterligare produkter, men grädde är som bekant en biprodukt av mjölk och faller sig naturligt. Ungefär hälften av gårdens mjölk kommer nu gå till det egna varumärket Hagamjölk och säljas initialt hos Tempo i Sätila, grannbyn Hyssnas ICA, grannkommunen Bollebygds ICA och den egna kommunen Marks kommuns stora ICA Kvantum M&M.
Ambitionen är förstås att hela mjölkproduktionen ska kunna gå till det egna varumärket, men man är inte där än.
Sven på Haga driver två gårdar lokalt, varav själva Haga syns på fotot ovan. Därtill har familjen anställda och en omfattande maskinpark, vilket gör att familjen är lokala samhällsbärare som sköter snöröjning för byns vägförening och många omkringliggande föreningar, inklusive min egen, där Sven också är ordförande i egenskap av skogsgranne på vägen. Jordbruket arrenderar också stora arealer mark runt byn och odlar där bland annat spannmål och fodermajs. Sammantaget håller man mycket stora arealer öppna, trots myndigheternas och politikernas de facto önskan om att alla jordbrukare ska lägga ner och allt ska planteras igen med skog till förmån för importerad mat.
Trenden med allt mer lokala småmejerier minskar transporter och med det CO2-utsläpp rejält. Sedan återstår att se i vilken utsträckning detta är lönsammare för bönderna. När det gamla bondekooperativet Arla istället blivit en internationell jätte så börjar svenskt jordbruk om från grunden igen med egen förädling.
Förhoppningsvis är detta lönsamt och den lokalt oerhört viktiga samhällstjänst som Haga Gård med anställda står för lokalt kan fortleva.
Men nu är det fredagsmys så frågan blir vad du föredrar för mjölkdrinkar? White Russian är förstås en klassiker, men det finns så mycket mer man kan tänka sig.
Trevligt fredagsmys på er i alla fall!
56 kommentarer
Kör du lokalproducerad vodka också, då? För att vara konsekvent, menar jag.
Nej.
Seriöst, plebejer och övriga:
Bacardi razz (3cl) + 30cl mjölk. Helt jävla splendid.
Min sambo vill värma mjölken lite i mikron. Jag säger att den är bra kall.
Favoriten under bartenderutbildningen var helt klart Friar Tuck, en mjölkdrink baserad på den underbara hasselnötslikören Frangelico. Nu för tiden kan jag dock tänka mig att den skulle vara lite väl söt, men kanske med lite konjak i.
Arla gör inget smör på Gotland längre, flera år sedan det försvann därifrån. I Visby görs huvudsakligen mjölkpulver samt, för den gotländska marknaden, mjölk och grädde. Sista smörprodukten i Visby var för övrigt den lilla smörbiten med Arlas namn präglad på ytan som sälj till restaurangerna. Görs nu någon annan stans än Visby.
När jag står och tittar ut över riksvägen i solnedgången känns det som allting Arla tillverkar tillverkas någon annanstans. Lämmeltåget av lastbilar som transporter för Arla tycks oändligt.
Men Arla är inte ensamma. Jag hörde av f.d grisbonden till granne att Scans gamla hederliga bacon skivas, bereds och förpackas i Polen numera. Svenskt kött, förvisso.
Det där om Scans bacon var ny information. Jag blev tvungen att kolla det bacon jag hade i kylen. Scan-baconet är gjort i Polen, på svenskt kött. Sedan tidigare visste jag dock att Icas bacon görs i Nederländerna, på svenskt kött.
White Christmas: 50% Explorer & 50% TippEx.
Ok, det kanske inte var så mycket mjölk i den.
Kul att höra att du kan få lokal mjölk. Vi undviker Arla som pesten och har hittat lite andra lokala mejerier.
Ägg köper vi för några månader när vi åker förbi en bonde vi känner.
Nej white xmas är 50/50 propofol/ketalar 😉
I sthlmstrakten finns http://www.jarnamejeri.se/ Försäljning på plats i Järna samt går att få beställt med mathem.se Riktigt bra produkter.
Kul! Hoppas det dyker upp fler lokala mejerier, inte bara för miljöns skull utan även för försvarsförmågan. Vill bara påpeka att på Öland finns också äkta lokalproducerat, i Borgholm. Jag hoppas att lokalproducerat kan göra att fler småbönder kan hålla igång.
Kan sitta där med klassiker som Blanko 43 eller Lomumba lokalproducerad. Tänk så nyttig man kan vara. Det tar vi en till på!!
Oboy är den enda mjölkdrinken jag dricker
Nackdelen för mig, som har två "kalvar" hemma, är att det lokalt producerade dels sällan finns som lättmjölk, (jag vet att en del har åsikter om vad som är "riktig" mjölk, er huvudvärk), och dels inte finns i större förpackningar än en-liters.
Falköpings och Arla är de enda som kan leverera större frp. Vilken av dem det blir, beror på vilken butik jag för tillfället handlar i.
Just det… Mjölkdrink. Räknas drinkar innehållandes gräddprodukter?
I så fall vill jag marknadsföra "Grovspol". Enligt ryktet uppfunnen på P4. (Bloggägaren kanske kan verifiera?)
Recept:
High-ball glas (=grogglas)
Lika delar (valfri) vodka och Baileys
Fyll upp med Coca-Cola (motsv)
Rör om försiktigt. Vänta en minut.
Drickes nedifrån med sugrör, eller sveps (för den som känner sig hugad)
Du skall strössla den med nötter också, som fastnar på toppen och symboliserar gruset som spolas av i spolen.
@Martin
Ok! Den delen har jag inte hört innan, men den verkar ju fullständigt logisk 🙂
Nordea aviserar nu flytt från sverige.
Helt ärlig är jag delad. Å ena sidan är det en bank mindre sverige behöver rädda framöver, å andra sidan…
Jag trodde iofs att den nuvarande regimen var mer intresserad av att få industrin att lämna landet, inte dessa "miljövänliga" kontorsjobb.
Köpenhamn var tydligen aktuellt? Danskarna kan väl ta SAS samtidigt, det kommer ju en svensk flygskatt för att döda de direktlinjer som SAS sent om sider öppnat från Sverige.
Maud Olofsson är väl ledig och har erfarenhet av att förhandla med danskarna!
Bästa mjölkdrinken? Varm choklad en kulen dag.
Håller med! En semla därtill fulländar upplevelsen.
Blir miljöpåverkan verkligen så mycket mindre av att jag tar bilen till Kåhögs gård i Partille och köper min mjölk ur mjölkmaskinen där jämfört med att transportera åtskilliga ton mjölk på 1 st lastbil till ett mejeri och sedan ut i butik? Knappast.
Arlas mjölk är odrickbar. skånemejeriers något bättre, Wapnös är helt fantastisk.
Enig. Tips till boende i huvudstadsregionen: Wapnö mjölkprodukter saluförs på ICA Kvantum i Sickla. Bilresan dit är värd vart enda mg. koldioxid…
Likör 43 + mjöl. En vaniljmilkshake med sting!
Hur många grader och hur länge i ugnen sen?
I Delsbo har ett lokalt mejeri startart. De säljer på Ica o hemköp. Mjölk och grädde, men yoghurt kommer senare. Grädden är bättre än Arlas
Mycket trevligt initiativ som jag hoppas fler tar efter. Däremot synd att de inte får sälja opastöriserad mjölk.
Cornu. Det här med vägföreningar är intressant. Skriv gärna ett inlägg om vad det kostar typ per km och år i underhåll.
Och Arla ska precis äta upp Gefleortens sägs det. Men "märket" ska vara kvar.
Lika som att Skånemejerier bara är ett varumärke under storpotäten Groupe Lactalis.
Är det snart bara Norrmejerier som klarar sig undan Arla?
Är väl bara en tidsfråga innan det börjar i Skåne. Skånemejerier är ju bara ett varumärke numer.
I andra nyheter så har nu en rättshaverist och Kremlkramare vunnit över rättvisan. Riktigt müsigt.
Att låsa in sig i sju år och förtfarande darra i offerkoftan och inte våga lämna känns inte som en seger. Får se om han bokar flight t Moskva nu.
Tycker nog att självpåtagen husarrest i 6(7?) år ger respekt. Förmodligen hade han kommit undan lättare om han bara erkänt och tagit sitt straff i Sverige. Och 6 år får man väl bara om man mördar någon? Att det står andra på kö är inte Sveriges ansvar. Nu vänder vi blad och går vidare.
Våldtäkt är väl 2-6 månader i praktiken, i synnerhet som dessa ej betraktades som grov (dvs inklusive våld)? Och han hade antagligen blivit friad oavsett, då ord stod mot ord och det inte fanns någon annan bevisning.
2-6 mån innan man släpps fri alltså.
Instämmer. Förmodligen är hans verklighetsuppfattning inte helt överensstämmande med den verkliga verkligheten. Å andra sida kan ju konspirationsteoretiker bli helt uppslukade av sin egen förträfflighet. Misstänker att det är vad som hänt här. Å man får väl ha lite överseende ändå. Fast respekt ändå för det självpåtagna och överdrivet stränga straffet.
Jag tänkte mest på att en kan trolla rättsväsendet så mycket att det ger upp. Men visst, han straffade sig långt mer än svenskt rättsväsende hade gjort, om han ens hade blivit dömd.
Sen har jag aldrig begripit argumentet att Sverige skulle lämna ut honom till USA när han befinner sig i Storbritannien, de om några hade väl lämnat ut honom.
Oavsett, (jag har ingen. Jävla. Aning. om verklig skuld), om du var (betrakta dig som) oskyldig, skulle du tycka det var värst att sitta inspärrad, eller att erkänna dig sktldig?
Jag vet vad jag skulle tycka..
Det beror ju lite på brott. Men du har helt klart en poäng. I hans egocentriska vanföreställda världsuppfattning och hans skygglappförsedda anhängare måste det ju vara det absolut värsta att bli dömd för ett sådant brott.
Dalsspira mejeri i Dalsland har både ko- och getmjölk.
http://dalsspira.se
På väg hem från Sturup på 90-talet var det bara en liten avstickare till Dörrödsbonden, som blev rikskändis med sin opastöriserade mjölk i gårdsbutiken "frisch vom Fass". Där fanns även ostkaka och vildhallonsylt, allt var hembränt. Rena delikatesser!
Bidragande till att det senare upphörde var väl att Fråga-Lund-professorn Arne Melander varnade för att gamla, mycket farliga bakteriesjukdomar riskerade att komma tillbaka.
Men den risken var värd att ta!
http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/efter-den-sista-mjolkstriden/
En mjölkfråga. I ett barnprogram fick jag lära mig att kalvar får mjölkpulverbaserad mjölk. Varför får de inte en del av mjölken som kon producerar istället? Hur kan det bli billigare att köpa mjölkpulver?
Gissning: Färsk dyr PK-producerad mjölk går till mjölkhyllan på ICA för att konsumeras av välinformerade mjölkkonsumenter. Kalvarna får nöja sig med importerat superbilligt kofabriksproducerat fulmjölkspulver från det hemska utlandet. Ett sätt att tvätta verkligheten åt de välinformerade så att de inte behöver bekymra sig om att konsumera fel mjölk.
Killgissar att
a) Mjölkkor producerar för mycket mjölk för en kalv per dygn (därför får kalven bara råmjölk första dygnet för immunförsvarets skull)
b) Istället får de noggrannt kontrollerade givor från torrmjölk (torrmjölk+vatten) som fyller deras faktiska behov.
Jmf att köttkor (kan) diar sina kalvar – de är inte avlade för att producera 50 liter mjölk om dagen utan bara det en kalv behöver.
Din killgissning är bättre. Kossor producerar ju trots allts omänskligt mycket mjölk nuförtiden, som värsta mjölkfabriken. Inte undra på att kalvarna inte orkar med.
Klarar inte kalvarna att reglera sitt intag själva? Menar ni att de äter ihjäl sig om de får dia? Resten (majoriteten) av mjölken borde väl gå att mjölka som vanligt? Det som blir över när kalven ätit sig mätt och belåten.
Vadå äter ihjäl sig? Har du skev kromosomstege?
De blir feta, men skiter ut det mesta av överskottet.
Lämnar denna här: http://wermlandsmejeri.se.
Mjölk, fil, grädde och glass. Använder inte mycket mjölkprodukter i hushållet, men köper dessa varje gång.
Fossil, det kan du börja kalla dig själv om du fortsätter på den här vägen.
På köpet slipper du nazistkopplingarna i Vapnö mjölken.
Undviker Arla generellt. Men alltså,mjölk och sprit ihop…nja.
På tal om närproducerat. Något som växer snabbt är de s.k. Reko-ringarna på Facebook (sök reko-ring på fejan). Dessa grupper är lokala och består av dels säljare, gårdar och lantbruk som producerar något livsmedel, kan vara charkprodukter, ost, grönsaker, ägg etc, dels köpare. Det hela går till så att producenterna lägger ut information om produkter och priser, köparna "beställer" under respektive producents inlägg. Därefter sker "utlämning" på förutbestämd plats och tid. I mina krokar har detta blivit superpopulärt. T.ex. har "Skövderingen" nästan 5000 medlemmar.
Jag tror det finns många som gärna skulle vilja köpa närproducerat och är beredda att betala det högre priset men att man inte riktigt kan finna rutinerna för det. Reko-ring alternativet är en mycket bra lösning på det dilemmat. Rekommenderas.
Mycket bra beslut Lars!
Tänk om alla personer/författare/förlag/etc följde denna princip när det gäller
skrivna alster.
Tex din bok Stjärnfall i pocket version kostar 49kr hos Adlibris, att trycka en "Pocket"
lär tära en del på miljön att tillverka.
Din version av Stjärnfall som E-Bok kostar 90kr och har en betydligt mindre
inverkan på miljön.
En E-Bok som laddas ner i digital form måste väl vara billigare och mera miljövänligt
än en tryckt publikation i alla lägen. Borde inte författare tänka på detta och skriva avtal utifrån detta.
1. Bra att du tar upp detta.
2. Don't be an asshoke, det är utanför hans makt.
Bonde Daniel Berglund byggde för två år sedan ett eget mejeri på gården i Borgstena några kilometer utanför Fristad och har sedan dess levererat mjölk, grädde och yoghurt till ICA Citybutikerna i Borås. http://www.bt.se/ekonomi/fran-kossa-till-flaska-i-butiken/. Detta borde du känna till då du bor nära och Daniel även är med i Lokalproducerat i väst" http://lokalproducerativast.se/producenter/krakarps-gardsmejeri/
Det är det mejeriet som Haga Gård använder.
Jag åker aldrig till Borås, så tillgängligheten av mjölk i Borås är inget som berör mig.