Konjunkturinsitutet släppte igår senaste konjunkturbarometern. Svensk ekonomi är överhettad och svensk tillverkningsindustri har aldrig förr varit så här överhettad enligt konjunkturbarometern. Det är alltså hög tid att sälja sina aktier, då detta inte kommer bestå.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött. Sälj- och köpsignaler enligt konjunkturmodellen. |
Ekonomin är alltså överhettad med en konjunkturbarometer på 112.8, där 100 är medel och över 110 är överhettning. Överhettningen ligger främst i bygg- och anläggningssektorn, men framför allt hos tillverkningsindustrin.
Den senare har aldrig förr varit så här överhettad. Barometerindikatorn ligger där på 123.2 vilket är det högsta någonsin uppmätt.
Enligt konjunkturmodellen ska man redan ha sålt av sina aktier på grund av överhettningen och gårdagens barometer bara bekräftar denna bild. Svensk tillverkningsindustri är alltså i ett aldrig förr (=sedan man började mäta) överhettat läge, vilket förstås avspeglar sig på omsättning, vinster och resultat. Det betyder också att dagens värderingar på börsen utgår från ett fullständigt ohållbart läge och att man ska sälja av sina (svenska) aktier.
Sedan kan konjunkturen stärkas något mer och överhettningen brukar hålla på 6 – 7 månader, men med klent resultat på börsen i det här läget. Det som drar ner allmänna överhettningen är hushållen och detaljhandeln. Folk har helt enkelt inte råd att konsumera längre, utan betalar väl räntor på sina bostadslån istället. När väl den exporterande tillverkningsindustrin dyker, så ryker den svenska ekonomin, som inte längre kan sägas bäras upp av konsumtion. Motorerna är lånefinansierat bostadsbyggande av lyxiga bostadsrätter, samt exportindustrin.
100 kommentarer
Det är den nya ekonomin Lars, du skriver själv "aldrig förr" Oljan billig och räntorna låga, uppgången kommer inte att vika.
Fniss. Utgår från att du skämtar, eller tror du på det själv?
Är verkligen oljan billig? Kan ju diskuteras.
Halvt OT:
Nu har Ingves gjort det igen, lyckats snacka ner kronan när man nästan började tro att den eran var över. The show must go on!
Även räntorna sjunker på dagens utspel.
Gött. In med massa pengar på börsen nu 🙂
Olja är billig men eftersom Södermalms "elit" av "Miljömuppar" enbart utgår ifrån sin egen lilla surdegsbakade "verklighet" med skattesubventionerat kollektivt resande i parti och minut utanför porten så är den egna bilen i allmänhet och privatbilism i synnerhet något "ont", "patriarkalt", "förlegat" och som måste rotas ut…
Det är nya tider nu…
Som de sa i Hedebyborna
Ja du Toni.
Bra att nån fattar 🙂
Oljan billig?
Says who?
Ja lite skämt, men uppgången kommer nog att bli kraftig och längre än vanligt. Gummibandet var enligt mig spänt ordentligt innan det släppte. Så klart kommer kraschen när tillräckligt många inser att dom lånat ut för mycket.
För etthundrade gången.
Nedgången kommer först efter en rejäl högkonjunktur med löneglidning och allt som hör därtill.
Vi är inte i närheten av det för tillfället.
Oljan är i alla fall billigare i dag än för 3 år sedan och om man tänker på vad den kostar att få tag i och hur lite det finns kvar.
Ja, det är verkligen en "guldlock"-situation. Frågan är hur länge festen pågår, som alltid.
"Konjunktur-barometer-signalen" har inte varit helt tillförlitlig, för senaste säljsignalen 2010 var ju felaktig. Man hade tjänat mer på att vara lång. Du sade dessutom sälj redan slutet 2015 baserat på denna signal, om jag minns rätt, fast det kanske du tog tillbaka sen…
Men visst, förr eller senare går vi kanske ner.
Stefan
Håller med dig, och oljan ska bli dyr och räntorna upp först. Eller så kommer allt på en gång. Vi får se.
Ja precis, det är knappt så att kollegerna börjat prata aktier än, och vi har inte alls samma spekulation som tex 1990/1991 eller för den delen samma lösa utlåning som 2007.
Krisen kommer kanske att komma från någon annanstans (Asien?).
Vad sägs om peak oil? Eller har alla glömt?
Joakim.
Det går naturligtvis inte att förutspå något med enbart konjunkturbarometern som mall.
Folk älskar förenklingar, svart eller vitt.
Verkligheten har typ 1000 nyanser, det behöver du ta in för att göra en något så när korrekt analys av omvärldsläget.
Stefan, så är det. Det var mest en pik till grundinlägget och påståendet "Enligt konjunkturmodellen ska man redan ha sålt av sina aktier på grund av överhettningen […] Det betyder också att dagens värderingar på börsen utgår från ett fullständigt ohållbart läge och att man ska sälja av sina (svenska) aktier."
Du har rätt i att det finns mycket annat att ta hänsyn till, men just denna modell har lanserats på bloggen som en sorts hjälpmedel för att bestämma när man ska vara inne och ute ur börsen (för den mer passivt inriktade investeraren). Jag tror som du att det är ett alldeles för förenklat sätt att se på världen.
Idag får vi glädjas vidare åt SCA igen. +200% + utdeln på fem år är helt OK, kanske dags att sälja? Fast å andra sidan säljer jag alltid för tidigt, inte lätt det här.
Starkt jobbat med SCA!
Sålde mina ifjol så nu är det bara att betala skatten innan 3 maj 🙂
ISK, ISK… men jag förstår.
Det är mycket värde som plötsligt blivit "upplåst". Har en del Creades där jag sålt av två tredjedelar (investmentbolad med 20% premie, tidigare 20% rabatt?), givetvis fortsätter den till nya ATH efter försäljningen… Så efterfrågan är tydligt HÖG på börsnoterade aktier.
Har ändå en gnagande känsla av 2007, som Citigroups Charles O' Prince sa 2007-07-10:
"But Mr. Prince used an interesting metaphor to describe his company’s situation as a major provider of financing for leveraged buyouts. “As long as the music is playing, you’ve got to get up and dance,” he told The Financial Times on Monday, adding, “We’re still dancing.”"
SCA var ett långt innehav och mat på bordet vill man ju ha.
Kör trading i annan sparform (som du är inne på).
Framtiden och eventuell dans har vi inte en susning om.
En dag i taget som gäller eller rättare sagt nuet.
Vad gäller SCA och Holmen har de varit felvärderade tack vare skogen.
Finns säkert övervärden kvar i bolagen.
Stefan rör du dig något i Stockholm? Inom IT snittar jag nu 3 erbjuden i veckan (exkluderat UK-spam) och de i princip frågar vad de ska betala i lön (så klart finns en gräns men du förstår poängen).
Personligen mår jag dåligt över det just för att det känns helt ohållbart, man blir stressad av att göra saker innan det smäller.
Linus
Jo jag känner till det du beskriver. Har det eskalerat sista månaderna?
Det har åtminstone eskalerat senaste året. För mig har det eskalerat senaste månaderna också, men jag vet inte om det beror på egna erfarenheter.
För ett tag sedan var det mycket att företag sökte helt fel profil och tänkte betala 30k/månad för någon som kan helt fel saker, visserligen ohållbart. Men nu handlar det om att rusha in folk på avancerade positioner med stort ansvar. Min uppfattning är att det är helt och hållet min egen moral som stoppar mig från att vara extremt överbetald kontra prestation, snarare än något marknaden dikterar (vilket den rimligen gör vid normal konjunktur).
Hörde en del märkliga historier för ett år sen i GBG/Skövde.
En massa småpåvar i sektorn som försöker göra sig ett namn, locka in investerare till en helt idiotisk idé som aldrig kommer att slå.
Lekstuga XXL.
Så ja, "it-sektorn" är "överhettad" eller åtminstone jävligt skev.
Situationen rationaliseras med att typ allt övergår till digitalt, i kombination med om att om man inte fattar systemutveckling så fattar man verkligen ingenting alls – det allra första trappsteget till det digitala är en fullfjädrad utbildning.
I princip en korrekt observation men det verkar vara mer sparsamt med funderingar över om den rationalisering håller på ens medellång sikt.
Sälja ja, OM man har lånat till att köpa aktierna dvs…
Om man INTE har lånat pengar till att köpa aktierna så torde man ha en annan investering att sätta pengarna i
Madrassen är inte något alternativ!
Ja, det är ju det som är problemet: var fan ska man stoppa pengarna? Klockor? Beluga kaviar? Vapenindustrin är väl det som är säkrast.
Lotta
Är du så in i helvete rik föreslår jag att du gör en Gudrun så slipper du det problemet.
Ja Lotta
Var ska man stoppa pengarna? Kommer du på något så skriv det.
@Stefan
Du menar säljer sig själv till Ratos? 😉
Analogt med den 4,7 procentiga ökningen av BNP vi hade 2016 och Konjunkturinstitutets prognos enligt ovan så har rimligen försvarsanslagens andel av BNP redan underskridit 1 % och kommer sannolikt att där förbli under överskådlig framtid. Skäms svenska politiker! Skäms…
http://www.zerohedge.com/news/2017-04-26/canadas-housing-bubble-explodes-its-biggest-mortgage-lender-crashes-most-history
Bostadsmarknaden i Toronto är extremt överhettad, lika så i San Fransicso och Sidney, samt såklart Oslo och Stockholm. Som upplagt för en koordinerad krasch på bostadsmarknaden triggad av stigande räntor globalt.
Hur är det med subprime i Canada?
Lite fascinerande får man nog säga att det är ändå. Ingves jagar vidare efter sin "konsumtionsinflation" medan tillgångsinflationen i Sverige är betydande. Ska t o m dammsuga efter mer obligationer. Tror i grunden att vi har en nästan unik möjlighet i Sverige att mjuklanda och därmed ha en del alternativ kvar när det viker. Det är få förunnat i Europa idag men det verkar inte finnas i tankevärlden hos någon (Riksbank,Regering etc).
Politiker, precis som alla andra, vill inte tappa sin värden på hus etc. Kommer säkert ta ett tag innan vi är där men desto bättre att börja agera i tid.
Konsumptionsinflationen ökar ju genom ökade bostadspriser. Det är rätt många som plockar ut en ny bil, tv, semester o.s.v. via värdeökningen på sitt boende. Om bostadspriserna skulle stå still eller t.o.m. sjunka skulle få förödande konsekvenser för svensk ekonomi då det inte är via förvärvsinkomsten tillväxten i konsumptionen sker. Därför är det kanske inte så konstigt att samtliga instanser gör allt för att boosta kredittillväxten.
Toni
Exakt så är det, folk blir "lurade" att låna. Då behöver dom ju inte kräva löneökningar heller, bara att gå till banken och hämta när man behöver ny bil eller åka på semester.
Billy: Japp. Det har blivit det normala numera. Dagens lunch ökar med 10% per år. Dom på mitt jobb brukar säga att det inte är särskilt viktigt hur löneutvecklingen ser ut eftersom vi svenskar är dom som bott oss rikast i världen och att investera i en bostad är det enda sättet att skydda sig från att bli fattigpensionär.
Många har det skitbra och fattar inte varför vissa gnäller, men när skulderna blir dyra eller måste betalas tillbaka kommer alla att gnälla.
Wake up call!
Ingen blir "lurad" att låna på sin bostad.
Bankerna är restriktiva vad gäller bostadslån. Ännu mer restriktiva på den kommersiella sidan.
Däremot finns det en utlåning hos andra institut (med högre räntor utan säkerhet) som inte är sund.
Dom måste ju redan betalas tillbaka (amorteringskrav). En prisdipp resulterar dock inte någon i någon ekonomisk kris för den enskilda individen då bankerna har väldigt höga krav på kontantinsats. Kostar en lägenhet 4 miljoner och du får lånelöfte på 2 miljoner innebär det att du måste ha en kontantinsats på 2 miljoner och riskerar därmed att bli av med din kontantinsats om bostaden tappar 50% i värde. Tror det är ett ganska osannolikt scenario. Det som kan hända är väl att mindsetet att handla eftersom man känner sig rik p.g.a. värdeökningen på bostaden avtar och då blir det en negativ effekt på konsumptionen åtminstone kortsiktigt.
Stefan: Man blir inte lurad men har man sparande så får man smått panik av tillgångsinflationen vilket inte lurar en men man söker avkastning p.g.a. rädslan av att allt man sparat hårt för förlorar i värde. Har man då inte tagit en PhD i ekonomi så finns ju risken i ett sånt här ekonomiskt läge att många investerar helt fel. Det måste du ju ändå hålla med om?
Självklart är det så om man bor i hyresrätt och sparar fett i SEK på bankkontot till noll i ränta (negativ realavkastning).
Jag bor i hyresrätt, har ca. 15% av mitt sparkapital på indexfonder med månadssparande men började med det rätt sent (1,5 år sen) och vågar inte gå all in då jag väntar på en dipp på marknaden för att sedan gå in med åtminstone 70%. Tills vidare har jag pengarna i SEK i ett sparkonto med 0,80% sparränta. Jag är därmed en av förlorarna. 🙂
Är ju bra att du har koll. Mer än de flesta gaphalsarna som skriker köp/sälj som megafoner.
Det låter helt OK.
Man behöver inte oroa sig för att "inte ha råd" att köpa en privatbostad. Ha inte panik, det har aldrig varit så att man inte har råd att köpa, trots vad folk påstår. Jag minns när kollegorna (Skåne) oroade sig 2007 för att köpa "annars har vi aldrig råd". Nej, så var det inte i efterhand och folk tystnade sedan när priserna stod stilla 2008-2014.
Förmodligen är det bäst för de allra flesta att spara passivt i indexfond om man inte har tid/ork/tur/kunskap. Det räcker med ~3 månader på sparkonto om man nu bor i hyresrätt och har tillsvidareanställning.
Koll har jag väl inte. Det är väl återhållsamhet av ren rädsla av att förlora ett helt livs besparingar p.g.a. förhastade beslut.
Jag vet dock några som håller på med daytrading med större belopp nu när allt är boostat och dom tjänar ju rätt bra när dom tradar 300 000 SEK om dagen vänta på uppgång på 1% och då är dom nöjda och säljer. Motsvarar ju ändå 3000 SEK i vinst på 1 dag.
Joakim: Håller med men problemet är inte att spara överskottet från månadslönen månadsvis i passiva breda indexfonder utan rädslan uppstår när man sparat i 10-15 år på sparkonto och insett att det vart en dålig deal men ändå inte vågar sätta in 15 års besparingar som en engångsinsättning på börsen.
Man kan sprida ut insättningarna på börsen om man vill, men "risken" om man vill se det så är att börsen bara fortsätter stiga så man köper dyrare än om man smäller in rubbet.
På lång (tänk 10+ år) är det alldeles tydligt att företag som går med vinst och växer/delar ut den kommer gå bättre än sparkontot. Det finns nästan inga 10-årsperioder som man förlorat pengar på börsen på i Sverige/USA. Men har man en "känsla" av att det är dyrt och nytt 1999 eller nytt 2007 så kan man ju "spara" en del på att vänta på kraschen.
Sen kanske det inte blir någon nedgång förrän säg 2018, och då ner till 2015 års nivåer… Vi får helt enkelt se dag för dag hur det ser ut. Börsen är lite dyrare än genomsnittet, men samtidigt har vi extremt låga räntor att jämföra med (och RBs senaste besked är att räntan ligger en procentenhet högre 2020…).
Joakim.
Börsen är lågt värderad om man tar hänsyn till dagens räntenivåer.
Nu är det dock ingen seriös aktör som räknar med att dessa räntenivåer är för evigt.
Håller med, Stefan. Sen har vi till min förvåning inte sett någon riktig ränteuppgång hittills i år, vilket givetvis gör att börsvärderingen kunnat öka.
Lite mer till Toni: Be din daytrader-kompis att förvalta ditt kapital mot att han får behålla halva vinsten.
Med 1% uppgång per dag så tolvdubblar han sitt kapital varje år, och äger därmed hela Stockholmsbörsen om sju år eller nåt sånt.
Okej men vi säger så här då: Ponera att du hade suttit på 5-10 årslöner netto på ditt sparkonto idag och du vet att om 3 eller 5 år eller aldrig kanske kommer du att behöva dom pengarna för att då köpa en bostad eller så kanske du behöver mer än så om bostadspriserna fortsätter upp med med 10-20% per år. Hade du ändå gått in med 10 årslöner idag och tänkt äsch vad gör det att förlora 500 000 SEK. Det är ju ändå en struntsumma så det tar jag igen på 10 års sparande för på förvärvsinkomsten eller hade du vart liiiite återhållsam ändå?
Joakim: Det är ju ingen som vill garantera någons pengar för 0,5%. Han är ju inte säker på sin sak men han har gjort det så många gånger och ligger på mycket + i vinst att han ser det som vinstpengar ändå. Det gör ju mer ont att förlora pengar man sparat i 120 månader än pengar man fått på 1 dag.
Just grejen med att bli Daytrader är att slippa sälja ut sig, så är faktiskt tveksam till om Tonis kompis skulle säga ja till det.
Vill man sälja ut sig (inom ekonomi) kan man ju blogga, föreläsa, ta jobb på bank.
Allt detta skräp slipper du som daytrader.
Joakim och Stefan: Har ni kollat in sigmastocks.com? Vad tror ni om det konceptet?
Men om man har tio årslöner netto, så behöver man ju inte alltihop till kontantinsatsen till en bostad. Då kan säg åtta-nio årslöner investeras "i evig tid" (>10 år) på börsen.
Två nettoårslöner för en storstadstjänsteman motsvarar ju 600-800k ungefär. Det räcker gott och väl till en bra kontantinsats. Så då kan man hålla detta på "insättningsskyddade sparkontot" och investera resten, enligt min åsikt.
Joakim: Njaa…Beror ju på hur bostadspriserna utvecklar sig. Om en 2a kostar 8 miljoner om 5 år och banken har krav på max 5 ggr årslönen i bostadslån då också innebär det att även om man tjänar 50 000 SEK brutto får man låna max. 3 miljoner och måste då därmed ha 5 miljoner i kontantinsats medan samma lägenhet idag ligger på 3,5 miljoner och då behöver man bara 500 000 SEK i kontantinsats med den lönen.
Ja, men det scenariot är orimligt. Förstagångsköpare som vill ha ettor och tvåor kommer inte att hosta upp 5 miljoner och har samma eller lägre lön än vad du har. Räntan är också sannolikt högre om fem år.
Som sagt, ingen mening att ha panik över detta.
Joakim: Osannolikt kanske men man vet aldrig. Vi kanske i GBG/Sthlm får en situation likt London med generation rent som trots löner på 10 000 Euro i månaden inte har råd att köpa ett eget boende utan får betala av lånen till dom som köpte vid rätt tillfälle förr i tiden.
Så man ska hålla 5 miljoner på sparkontot när bostäder idag kostar 3 miljoner, för att bostäderna om fem år kanske kostar 8 miljoner?
Nej, jag tror Sverige kommer att fortsätta att ha billigare bostäder än London och Paris.
Man vet ju aldrig som sagt. Sverige har ju ökat i popularitet. Europa går på knän ekonomiskt och högutbildade från östeuropa och spanien/portugal flyttar ju till Sverige. Sverige kanske har 15-20 miljoner invånare om 30 år och Stockholm kanske är Europas finanscentrum och blir därmed populärare än London.
Gud vilken upphetsad stämning härinne! Jag måste nästan säga något fast jag inte vet vad jag skall säga. Kuckelikuuuuuu!
Framtiden är milt sagt svårförutsägbar. Själv hetsar jag upp mig med sådant här: http://nordic.businessinsider.com/basic-income-ted-standing-ovation-2017-4
Toni
Kollade snabbt på Sigmastocks men fattar inte grejen.
"Fonder är oerhört dyra." Håller inte alls med om det påståendet.
Välj de fonder med bäst track record och skippa indexfonder som alla tycker är så in i helvete bra (vilket de inte är).
I Sverige kan du tex välja DG fonder. Piskar index år efter år efter avgifter.
Sigmastocks bygger "egna fonder" åt en så köper man aktierna själv. För en som inte är så duktig på redovisningar och aktier och tekniska analyser är det kanske värt 200 kr om året.
Men bäst track record betyder ju inte att det kommer fortsätta vara så. Bäst track record senaste året har väl Ryssland/Afrika eller hur definierar du det?
Jag har 2 st DG Fonder och dom går hyfsat men dom är del i min diversifierade portfölj. Mina passiva asienindexfonder slår ju dock ändå dom och dom är i princip gratis.
Bäst track record på respektive marknad.
Alla DG-s fonder har slagit index sedan starten och track record är a och o.
Var ser man det? Deras fonder är väl mest koncentrerade på USA och Sverige eller?
Investerar du allt du har i deras fonder då? Dom är ju bäst på alla marknader?
Sedan start har DG-s stora fond avkastat 17.62% per år så gubbarna vet vad de pysslar med och de yngre som nu kommit in i förvaltningen är riktig slipade.
Har själv 4 fonder med exponering mot utlandet. En av dessa är en DG-fond US small och micro.
Hemmavid i Sverige kör jag själv som daytrader, dvs inga fonder med inriktning mot Sverige.
Ser att DG Småbolag (90% Sverige) avkastat 26% på 1 år. Slår du det med daytrading?
Hur stor del av din portfölj är DG Utländska fonder (d.v.s. Västeuropa och Nordamerika), hur stor del är räntesparande och hur stor del % använder du till daytrading?
På fråga ett svarar jag ja.
På fråga två svarar jag ca 10% i DG US samt ca 30% (10% var i övriga 3 fonder, (dessa är ej DG)).
Resten 60% är daytrading/Sverige.
Dessa procentsatser är inklusive pension typ ppm, dvs placeringsbart kapital.
Så länge Ingves o Co håller på och pressar kronan är det vettigt att diversifiera sig mot andra valutor/världsdelar.
Är det inte lämpligare att öka andelen utländska fonder då Ingves kör stenhårt nu. FED kommer ju antagligen höja nästa gång också samtidigt som Ingves kanske sänker.
Då lär du ju vara riktigt rik då 🙂 Good for you!
Nej jag är inte riktigt rik.
Finns de som "tjänat" betydligt mer på att sitta och häcka i en brf i Sthlms innerstad utan att röra ett finger.
Ja, utan tvekan har BR-spekulanter som kört med lånade pengar varit stora vinnare.
Angående Göteborg förresten. Jag kan tänka mig att sälja lite "försäkring" till dig Toni. Om en tvåa på 64 kvm på majorna kostar 8 miljoner eller mer år 2022 (dvs 125k/kvm), så ger jag dig 100 000 kronor. I utbyte betalar du mig 10 000 kronor i "försäkringspremie". Vad tror du om detta?
Joakim: Nej jag köper inte det erbjudandet. Jag kör bara på det gamla romerska uttrycket "If you want peace you need to prepare for war". Därför är det ett möjligt scenario trots att jag inte själv tror på det men jag trodde o andra sidan inte heller att en 1a på 39 kvm skulle stiga med 1,2 miljoner i pris på 1 år heller för hade jag trott på det hade jag själv köpt den men det är ju lätt att vara efterklok.
Det låter klokt och kommer nog vara fint. Man måste inte maxa sin avkastning.
Nej absolut inte…Mitt mål är bara att bevara min köpkraft med mina sparpengar och jaaa…Det är väl endast all in på Stefans DG Fonder som skulle kunna hjälpa mig med det haha
Jag undrar vad ni tror om en kommande kraftig inflation?
Först skall det väl bli en räntepuckel som blåser ut +10% av de värst BLT syndarna men efter det tycker jag mig ana en kraftig inflation.
Varför då?
Jo de nya mynten är väldigt små 🙂
Sen skulle det ju vara det absolut smidigaste sättet att bli av med skuldberget på och de som styr i dessa frågor har ju också bolån.
Något som jag inte förstår, tydligen ATH högkonjunktur just nu men samtidigt vill Ingves ha kvar krigsräntorna på -0.5%, kan någon förklara om det finns ett sunt samband här?
med inflation menar jag lönedriven inflation
"Något som jag inte förstår, tydligen ATH högkonjunktur just nu men samtidigt vill Ingves ha kvar krigsräntorna på -0.5%, kan någon förklara om det finns ett sunt samband här?"
Det är definitivt inte ATH högkonjunktur. Det är en extremt förenklad bild av verkligheten.
Det Ingves bryr sig om är inflationen (KPI typ), därmed låter han reporäntan ligga kvar på minus 0.5%.
Vad skulle hända om han skulle sänka reporäntan ännu mer och utöka stödköpen ännu mer? Skulle han inte få sina 2% då?
Johan
Finns ingen som helst lönedriven inflation att tala om med löneglidning etc. Den dagen vi befinner oss i det läget med resursbrist som leder till löneglidning har vi forna tiders klassiska högkonjunktur som kommer att leda till flaskhalsar, överhettning, krasch och i slutändan en lågkonjunktur.
Toni
Han har mellan tummen och pekfingret sina 1% för tillfället.
Tror han är relativt nöjd med det. Dock bara relativt iom att han utökat tillgångsköpen.
Johan: Jag tror att Ingves et al. vill något sådant ja. Den svenska modellen har alltid varit att sänka värdet på valutan och rädda export industrin. Bopriserna har troligen toppat i USD redan men oklart om/hur mycket de kommer falla i SEK framöver. Kanske en liten sättning men har svårt att se -50% vilket vissa verkar tro…
Martin: Med den modellen bör väl den bästa taktiken vara att spara i fonder som handlas i större utländska valutor. Går världsekonomin bra, följer vi utvecklingen och går den dåligt så går dom utländska fonderna dåligt men eftersom Riksbanken devalverar ser det ut som en vinst ändå så som svensk är man alltid vinnare?
Ja, de nya mynten är mindre än de tidigare men är också mera lika € – mynten… Både i storlek och i värde.. ! 😉
1 SEK = 10 €-cent
2 SEK = 20 €-cent usw
Kolla själv !
"Sedan kan konjunkturen stärkas något mer och överhettningen brukar hålla på 6 – 7 månader"
Det var väl cirka ett halvår sedan du skrev detta senast.
Men till skillnad mot riksbanken anser du väl dig ha rätt att upprepa ett antaget scenario utan att idiotförklaras.
Fascinerande.
Backa upp det med en länk, eller killgissar du?
http://cornucopia.cornubot.se/2016/09/min-kille-och-jag-koper-ibland-lite.html?m=1
Ni som letar bevis om högkonjunkturens vara eller icke vara bland era arbetskollegors aktieaffärer. Tror ni ska lyssna in er på deras bostadsklipp istället. För er som jobbar hemifrån tycker jag ovanstående artikel är ett rätt så talande exempel om konjunkturläget.
Ja men det är ju så som hon säger. Hittils har det varit 500 tusen till 1 miljon kr i vinst per bostadsköp man gjort och sålt efter max 2-3 år. Kommer väl antagligen även fortsätta så länge det poppar upp nya områden med nybyggen och räntorna förblir låga vilket Riksbanken tydligt signalerat att dom kommer hjälpa svenska folket med.
Ok, så kan det vara så att det är ingves låga räntor som är drivkraften bakom högkonjukuren?
Är så fallet är det ju helt åt helvete, centralbanlsstimulerad ekonomi.
Nej stefan, ingen lönedriven inflation nu men det kan väl ändras på 3-4 år?
Jag försöker ju spå lite i sumpen här och för mig verkar det vara enda utvägen.
Vad skall man annars göra, betala av lånen?
Ju mer jag tänker på detta så tror jag inte på ett schysst avslut för landet, man kör rakt in i kaklet och tok-inflaterar sig sedan ur fällan och låter panchosar och framtida generationer betala kalaset.
Lite som att man vill ta bort reavinstskatten nu när 40-talist packet skall realisera sina absurda boendevinster.
Det är klart att man vill att framtida generationer betalar för kalaset. Människan är girig till naturen. 🙂
Vi avvaktar och ser om Martin Armstrong har rätt i sin prognos; den 24 -25 november 2017 – då händer det(?)…
Ungefär som vändningen i oktober 2015, menar du?
Nej, jag vet att han inte menade börsen, eller obligationsmarknaden, men många verkar ha trott det och skrivit om det. I själva verket ändrades inget särskilt på "tusen-dagar-gånger-pi"-datumet.
BOA's estimat för amierkanska Q1 är på 0,1 procent. Eventuellt går USA in i en kris 2 år efter räntehöjningarna började. Nån som tror Sverige följer samma mönster?
Är det du som samkört kurserna i grafen ovan? Hur gjorde du det isåfall? 🙂