Bland bloggens läsare visar sig värnpliktsutbildning vara den viktigaste basen för att ha tagit tjänst som yrkessoldat i det svenska försvaret, speciellt för tidvis tjänstgörande personal. En återinförd värnplikt kan alltså mycket väl lösa yrkesförsvarets rekrytering, även om en bloggenkät förstås är högst ovetenskaplig och har ett antal möjliga felkällor. Försvaret saknar fortfarande minst 6.5 miljarder kronor för att införa beslutade försvarsförmågor.
Värnplikts, respektive GMU-utbildning bland läsare som tagit tjänst som yrkessoldat i yrkesförsvarset. |
Nästan 61% av de av bloggens läsare som har tagit tjänst som soldat, sjöman eller gruppchef, GSS (kallat det språkligt enklare yrkessoldat nedan), har gjort det efter tidigare värnpliktsutbildning. Mindre än 40% har gått den nya vägen via GMU. Notera att detta inte innebär att de just nu har tjänst, utan de kan ha slutat. Detta tar ej heller hänsyn till varifrån officerare rekryterats, utan endast GSS.
Inledningsvis var ju alla som tog tjänst värnpliktsutbildade, eftersom yrkesutbildningen initialt inte fanns, vilket kan vara en kraftig bias i utfallet. Detta gäller speciellt som bloggens läsare ofta är lite äldre än den primära målgruppen i 20-årsåldern.
Men det visar likväl att många via den tvingande värnplikten sett yrkesmässig soldattjänst som ett alternativ. Detta gäller speciellt de tidvis tjänstgörande GSS/T, och det är också här det har varit svårt att rekrytera soldater.
Bland bloggens nuvarande eller fd yrkessoldater var endast 2.38% rekryterade till tidvis tjänstgörande via GMU, medan 23.81% rekryterades via värnplikt.
Bloggens läsare kan på grund av demografi knappast anses vara helt representativa, men ovanstående utfall är ändå intressant.
En slutsats kan vara att värnplikt kan vara en lösning på speciellt rekryteringen av tidvis tjänstgörande soldater i yrkesförsvaret. Vilket förhoppningsvis är syftet, även om man kan misstänka att regeringen gör detta för att lura i folket att Sveriges försvar därmed är ordnat, trots att det saknas minst 6.5 miljarder för att ens införa det försvar som finns beslutat om.
Försvarsdebatten kan inte handla om värnplikt. Gjort är gjort och det är dags att fokusera på de verkliga frågorna – krigsduglighet, operativ förmåga, beredskapsgrad, storlek och utrustning. Värnplikten kan vara ett led i att rekrytera personal, men löser i sig inte ovanstående problem. Man får åtminstone hoppas att en del värnpliktigt utbildade väljer att stanna kvar några år som yrkessoldater, eller går vidare till officersutbildning.
Glöm inte att beskedet om återinförd värnpliktsrekrytering kom dagen efter att ÖB var helt tydlig med att det saknades 6.5 miljarder. Det mesta talar alltså för att regeringen snabbt ville få bort fokus från detta genom ett populistiskt beslut om värnpliktsrekrytering.
16 kommentarer
"En slutsats kan vara att värnplikt kan vara en lösning på speciellt rekryteringen av tidvis tjänstgörande soldater i yrkesförsvaret. Vilket förhoppningsvis är syftet, även om man kan misstänka att regeringen gör detta för att lura i folket att Sveriges försvar därmed är ordnat, trots att det saknas minst 6.5 miljarder för att ens införa det försvar som finns beslutat om."
Med tanke på att återinförandet hade väldigt brett stöd I riksdagen så tror jag ej detta. Men du har rätt ändå, mer pengar behövs för de anställda (Ta värvning pga värnplikt, stanna kontraktet ut pga bra anställningsvillkor). En möjlig förmån som man kan tycka vore rimlig var att soldaterna kunde erbjudas ett val mellan fritt boende och. mat på regementet eller en mindre summa I handen och fixa eget boende.
Villkoren är fortsatt usla, för både soldater och officerare. Så det kommer inte att fungera. Vem vill jobba i en firma som är ständigt underfinansierad och gör dig besviken ? Annat var det på 80-talet. Då kunde en ung officer som just gått ut OHS en hyfsat ny BMW för lön + övningstilläggen….. De allra flesta av de begåvade drog efter FB 2000 – den största förändringen av försvaret sen WW1. Det tog 15 år att verkställa och när det var klart så visade det sig vara ett misstag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad du är negativ, Niklas. Någon sorts boendestöd är inte en panachea, men skulle kunna vara en del I en uppsättning förmåner.
Så länge villkoren är usla är jag negativt inställd. 🙂 Fixa upp ingångslöner och ge unga officerar rejält bra villkor. Då kommer folk skriva på och det är slutsnackat. Men nu får man instället läsa om att lönen är dålig och att regeringen inte skjuter till de 6.5 miljarder som Försvaret behöver. Vem som helst som är 20 år och kan läsa och frågar sin mamma eller pappa om de skall skriva på avtal får väl rådet att "Det verkar inte vara en framgångsrik organisation och de verkar ständigt vara utan pengar".
Pressé fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque.
Man dödar ju inte andra människor för att bli rik, det nöjet är ju sin egen belöning.
Ben, du är lika gammal som jag – och lite till – vi hade andra nöjen på vår tid. Denna tid har inte samma nöjen. Det är inte personligt, det är bara business.
Jag gillar också Marschal of France Foch tankesätt…. men man måste också ha något att slåss för. Något som är övertygande. Det behöver man inte alltid som ung man….
Slaveri!
https://youtu.be/H1Sx4lxkV5Y?t=156
Troligen en ganska stark bias beroende på bloggens läsare och det faktum att värnplikten avskaffades för relativt kort tid sedan.
Hade frågan varit om låt säga 10 år hade det troligen sett annorlunda ut.
Sen att GSS/T haft svårt med rekryteringen är ett faktum, men det beror nog också mycket på att försvaret inte hanterat dem på rätt sätt. Det är nog först nu de senaste året som jag sett någon seriös vettig informationskampanj om det, tror de flesta knappt vetat om att det existerat.
Det är klart fall framåt, att Cornu nu inser att det finns fördelar med en traditionell GU. Vi får väl anta att man kommer anstränga sig för att alla (de flesta) kommer att fortsätta som anställd inom FM, antingen som GSS eller söka Officersprogrammet alt utbildning till Specialistofficer.
Det tidigare beslutet att göra värnplikten vilande var illa. Lika illa var den korta GMU, som inte förberedde rekryterna tillräckligt för att kunna bestämma sig för att ta anställning.
Kan det inte vara som så att i och med värnplikten fick väldigt många kontakt med och en inblick i försvaret och en viss andel trivdes och sökte sig en karriär inom försvarsmakten. Det är väl som med många andra karriärer, man får en praktikplats på något ställe, kanske inte exakt det man har utbildat sig för och planerat men trivs, gör ett bra jobb och får erbjudande om anställning. Dagens ungdomar har inte kommit i kontakt med militären, många har väl inte ens sett någon militär aktivitet såsom en övning ens.
Var nog så att GSS/K öppnade upp en karriärväg för de som ville vara militärer, men inte nödvändigtvis officerare.
Finns en till kategori att tillgå.
http://www.expressen.se/nyheter/jesper-att-jag-inte-dog-i-gar-ar-ett-mirakel/