Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer har nu i två månader på raken legat över 110. Det innebär att vi har en riktig säljssignal för Stockholmsbörsen, åtminstone för storbolagsindex OMXS30 enligt konjunkturbarometermodellen.
Månadschart konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött. |
Modellen säger att när konjunkturbarometern varit två månader över 110, dvs svensk ekonomi har varit överhettad i två månader, ska man sälja av svenskt börsindex och gå likvid. När barometern varit nere i djup lågkonjunktur under 900 i två månader, ska man köpa in sig på börsen och avyttra likviderna.
Konjunkturmodellen finns också utvärderad av Lunds Universitet.
“KB-3M-portföljen var den portfölj som uppvisade högst avkastning, effektiv avkastning på 18 % per år. Portföljen uppvisade även högst sharpekvot, vilket innebär att portföljen även hade högst riskjusterad avkastning. Vidare hade samtliga fyra portföljer högre sharpekvot än vad OMXS30 hade under samma period, något som talar för att en aktiv förvaltad portfölj är bättre än att passivt investera på börsen, givet de historiska data uppsatsen har undersökt.”
Högst avkastning, inklusive högre än OMXS30, och dessutom med en mycket bra riskjustering, då man stora delar av tiden ligger likvid, men ändå alltså presterar bättre än den som sitter stilla i den beryktade bankbåten.
Gör er redo för att det kommande åren höra från bankerna att man ska sitta stilla i båten…
Själv litade jag inte fullt ut på modellen utan gick ur svenska börsen redan på besöket över 1100 för ett år sedan, vilket inte direkt gjorde någon skada. Men ni som missade kliva av då, har nu chansen igen.
28 kommentarer
14 års statistik verkar lite för lite för att jag nu ska sälja. Däremot är kurserna för höga för aktielån annat än i undantagsfall. Med undantagsfall menar jag att plötsligt veta något avgörande som få andra hunnit inse och som kommer påverka kursen i ett eller flera företag inom minuter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varsågod och sitt kvar då.
Dessutom är det 17 års statistik.
Det var uppsatsens statistik jag tänkte på. Fortsätt och varna för jag vill inte sega lika länge som jag gjorde 2000.
Fast glöm inte viktigare inlägg som om Ukraina eller att avslöja lögnaktiga påstående från kommuner av typen att 700 ryska fartyg anlöper hamnen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Med undantagsfall menar jag att plötsligt veta något avgörande som få andra hunnit inse och som kommer påverka kursen i ett eller flera företag inom minuter"
Vad menar du, insiderhandel är väl förbjuden?
"Den teoretiska volatiliteten beräknades av bankens tradingavdelning och banken har uppgett att den baserats på bl.a. historiska data ca 100 dagar tillbaka i tiden." En liten anekdot från 2007 när HQ bank fick sitt tillstånd indraget av FI. Jag säger inte emot dig Nanotech, kom bara ihåg en i sammanhanget intressant detalj. HQ byggde sin hävstång på 100 dagars historisk volatilitet och utgick från att den skulle fortsätta. Jag kan verkligen inte förstå hur sånt händer. De hade för fan heltidsanställda vars jobb det var att hålla koll på detta! /Rant
Det är naturligtvis helt omöjligt att hålla koll på det du beskriver (Oskar Ege). Det var svårt redan 2007, ännu svårare nu med robothandeln som är blixtsnabb.
Stefan
Insidertips får man inte handla på men om ett företag (A) fått fram en ny produkt som sänker tillverkningskostnaden dramatiskt för ett annat företag (B) så ok köpa (B) som exempel.
Jag försöker hålla mig orienterad om några områden där det sker snabba förändringar. Små satelliter, 5G och autonoma fordon där det finns många små företag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur mycket överpresterar du mot SIXPRX med den strategin?
Stefan
Jag skrev "undantagsfall" och det gällde aktielån i dagsläget. Min huvudstrategi är betydligt längre innehav.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En amatör fråga. Denna modell varnar väl för svenska börsen enbart? Vore det inte vara bättre att lägga sig i en amerikansk/nlrsk eller annan utländsk marknad än att ligga likvid? Eller i guld?
Ja, hur ska man göra med sina USA-innehav och sina globala fonder?
Ni kan ju kolla in hur bra dollarn går.
Riktigt svag för tillfället vilket sänker innehaven ni pratar om.
För att göra det enkelt för sig kan man konstatera att ju mer Trump snackar desto svagare blir USD, vilket ju inte bådar gott för utlandsplaceringar. Vi får se om den trenden kommer att hålla i sig även framöver.
Stefan det var ibget svar på min fråga. Jag undrade om detta som cornu pratar om syftar till att ligga likvid helt och hållet. Eller om den bara avspelgar sverige som marknad. Eftersom han säger att man ska vara likvid nu. Så min fråga är helt enklet varför ligga likvid för att omx visar på överhettning, vore det inte vara bättrw att lägga sig i utländska värdepapper som tilö exempel usa eller norska. Sen att dollarn är dålig och tappar har inget med min fråga att göra.
Tycker USD i allra högsta grad är relevant och delvis ett svar på din fråga.
OMX visar ingen "överhettning" relativt de amerikanska marknaderna som har gått lite bättre det senaste året.
En liten brist i modellerna är som alltid att man jämför sig med ett prisindex istället för ett avkastningsindex. Om man till exempel följt modellen och gått ur ~2010 och gått in ~slutet 2012 så har man missat två eller tre års utdelningar utöver prisökningen. OMXS30 är som du egentligen vet ett uselt jämförelsemått och är inte svårt att slå för tex en passiv indexinvesterare.
Varför har du tagit bort den förra säljsignalen från charten, förresten? Är det för att den i efterhand inte var "äkta", det vill säga barometern låg >110 i 2+ månader?
Rätt ska vara rätt.
SIX30 Return Index har avkastat 20% på ett år, vilket nog överraskar de flesta.
Precis. SIXPRX eller SIX30RX är mycket bättre jämförelseindex, och ger en väldigt annorlunda bild sedan år 2000 än OMXS30, men gör förstås att spå-i-tebladen-TA inte ser lika pricksäkert ut.
Vilken mjukvara använder du för TA?
Din mamma.
Well, that escalated quickly…
Undrar mest vilken porr-referens han anser vanlig nog att förkorta till TA.
Behöver du fråga det Linus?
Rule 34
Visst.
Men "mjukvara"?
Tja, hon är rätt lös i köttet och går att köpa, så nog är hon en mjukvara alltid.
Känns som timingen med att sälja två-tre månader efter att barometern varit över 110 och köpa två-tre månader efter den varit under 90 kanske inte är optimal. Självklart är det svårt med timing men kollar man historiskt sett hade det väl gett en bättre avkastning att ändra köp- och sälj-signalen till 6 månader. Eller är jag ute och cyklar?
Två månader, var det inte tre tidigare?! Det Aron nämner känns annars lämpligt att tillgå som strategi vid användandet av konjunkturbarometermodellen 🙂