748
Gårdagens börs bjöd på ett nytt börsrekord i USA, där börsindex nu ligger på all time high. Stockholmsbörsen ligger på årshögsta, men inte på högsta någonsin.
Månadschart S&P-500. |
Stockholmsbörsen ligger nu på +4.80% sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med guld i svenska kronor, som stigit med +5.88% sedan årsskiftet.
Likt jag skrev senast så pekar alla tekniska indikatorer på fortsatt uppgång, men utifrån konjunkturcykeln ska man förstås ta hem vinsterna och gå likvid om man inte redan gjort det. Att jaga de sista procenten på börsen kan bli dyrt och det är antingen extremt naivt eller oerfaret att tro att man kan kliva av exakt på toppen.
52 kommentarer
Ja, det känns dyrt nu.
För ett år sedan skrev du dock såhär:
"För att sammanfatta anledningar till att man ska vara ur börsen. Konjunkturen är på topp, vilket är då man ska sälja. Sedan i augusti har vi ett dödskors på börsen. Åttaårscykeln bekräftar att konjunkturläget."
… sen dess är börsen upp 19% eller nåt sånt. Det är svårt att pricka säljsignaler…
Varför känns det dyrt nu?
Snarare är värderingen rimlig med tanke på utsikterna.
Tycker också det känns lite jobbigt att hitta bra köp på börsen just nu. Sitter med en hel del likvider jag ackumulerat nu som jag vill ha in. Jag har alltså inte sålt några aktier för att få likviderna utan de kommer från annat håll.
Men jag kan för mitt liv inte hitta tillräckligt många vettiga köp för de summor det rör sig om. Börjar luta åt att parkera stora delar av det kapitalet i preferensaktier tills vidare men det känns heller inte optimalt.
Gillar inte alls preferensaktier.
En tickande bomb som kommer att smälla när tillfälle ges.
Folk fattar ju inte ens vad preferensaktier är utan stirrar sig blind på utdelningen och tycker det är toppen.
I princip är preferensaktier något som ges ut av sunkiga bolag som inte kan hitta finansiering någon annanstans förutom hos mindre vetande privatpersoner.
Sen när pengarna är slut ger de återigen ut preferensaktier till intet ont anande privatpersoner. Typexempel: Eniro. SAS.
Jag är en försiktig jävel, så jag tycker alltid det känns "dyrt" eller rättvärderat. Det är ju aldrig roligt att köpa något idag som är 20% dyrare än för ett år sedan.
Jag har faktiskt lekt med tanken på preffar också, Akelius pref tex ger 6,6% och en hyfsat hög säkerhet, men har förstås en väldig fallhöjd om räntan stiger. Slutsatsen blir nog att det inte är värt risken för de futtiga procenten.
Som Stefan skrivit nedan också — bolagen går faktiskt bra, och "konjunkturindikatorn" (dvs vad svenska inköpschefer tycker) ändrar inte på detta faktum, som gäller globalt.
Instämmer i ovan. Har ungefär 5% pref idag av modell Akelius snarare än Eniro, undviker helst att få mer än 5% i preffar men det kapital som ska in motsvarar ungefär 40% av mitt totala kapital så det är svårt att få in det på ett vettigt sätt.
Att köpa preffar för hela summan är dårskap, att köpa blandade aktier för pengarna vid en tidpunkt känns jobbigt i magen. Att sitta med pengarna på 0-räntekonton är inte heller kul.
Det finns ett par bolag jag överväger att gå in i eller att öka i men det känns svårt just nu även om jag instämmer i vad Stefan säger att det ser ljusare ut.
Jepp. Emitterande av preffar för fastighetsbolagen kan faktiskt höja ägarnas avkastning på EK eftersom man inte får belåna fastigheter normalt sett med >60%. Det är dock en helt annan diskussion än det allmänna börsgrubblandet.
Jag funderade på att utnyttja belåningen (@0,99%) och köpa en liten bit preffar, men det är inte värt "tail-risken" känns det som… Räcker med en ränteuppgång på 3% (givet att direktavkastningen på preffarna stiger lika mycket) innan det blir surt, även om man använder utdelningarna till att amortera lånet och betala räntorna.
3% eller 3%-enheter?
Jag har lån också i botten med en ränta strax över 1% och det känns som att det måste gå att göra bättre ifrån sig än att bara amortera en sådan skuld. Men det är jobbigt att investera dessa summor inom en kort tidshorisont. Samtidigt får det inte att ha pengarna på 0-räntekonto någon längre tid, då bör jag amortera.
Kräver inte särskilt hög avkastning men vill att det ska vara till "lagom" risk.
Procentenheter.
Jag har precis samma situation som du. Är skuldfri och 100% investerad för tillfället och har kreditmöjlighet till 0,99%. Frågan är om man ska vara "girig" nog och slänga på en 10% belåning eller nåt som får ligga och puttra i relativt låg-beta-företag…
Som jag skrev inför Brexit-omröstningen.
En vettig strategi är att ligga 80% i USD, 10% Vietnam aktiemarknad, 10% Pakistan aktiemarknad.
Det gäller fortfarande om man inte har tid och lust att daytrada.
Det ger ingen superavkastning iom 80% är i en valuta men bättre avkastning än nollräntekontot.
Vill inte knuffa in 40% av min portfölj på ett bräde i en dollarexponering när dollarn står i 9 sek. Det är klart att det kan vara rätt men det känns inte som en risk jag vill ta.
I värdepapper får jag en ok diversifiering men dollarn ställer till det, behöver en bättre valutadiversifiering.
Köper redan månadsvis i en diversifierad fondportfölj för relativt stora summor men kassaflödet gör att kapitalet inte direkt minskar med någon särskild fart.
Du sitter på en lika stor risk i SEK.
Vietnam och Pakistan är starka marknader, klart starkare Sverige.
Även om vi antar att det framöver sker en krasch kommer det med största sannolikhet ske en uppgång i USD mot SEK, vilket då kommer att motverka nedgången i Vietnam och Pakistan.
Det jag menar är att det är risk i allt. Även vår kära SEK.
Samma sak på bostadsmarknaden. Risk även där oavsett om du hyr eller köper.
USD följer huvudspåret och fick köpsignal igen efter backtest. 107 utgör det sista huvudmotståndet.
https://90efcf5696fb6d91896e-62c980cafddf9881bf167fdfb702406c.ssl.cf1.rackcdn.com/data/tvc_4e9b9ef8573aeb0b657d7ab75d30b52a.png
Ingves ordnade så att kronan försvagas igen och den ser nu ut att kunna återvända ner i sin nedåtgående trendkanal mot dx(vilar just nu precis ovanför kanaltaket).
DJIA 20.750 viktigt fib-motstånd kortsiktigt.
På längre sikt ser det inte så bra ut i USA;
http://ritholtz.com/2017/02/economic-growth-keep-slowing/
Det pratas om Trump-paket om 1.000 Mdr usd. Han jobbar febrilt med detta inkl. skatte-pkt. När kommer det?
På tal om risk och SEK.
https://twitter.com/benson_ptr/status/834163127205900289
Naturligtvis en löjlig tweet med tanke på rubriksättningen men visar ändå på risken att ligga likvid i SEK och undvika den valutadopade Stockholmsbörsen.
Ja visst upplever jag det så också. Utländskt kapital verkar heller inte så angelägna att spekulera i en kron-förstärkning? Är det därför börsen släpar? Mindre relativt utländskt inflytande på utvecklingen?
Ingves anser att en stabil valutakurs är viktigare än dess implicita riktiga värde. Är detsamma som att tillämpa fast växelkurs-regim :). Precis det han sysslar med. Sjukt. Alla vet ju att Euron är en felkonstruktion enbart sjösatt för att eliten ska kunna etablera kungariket Europa. Fråga folket? Nej…nej…..nej….. En riktig scam är vad det är och helt utan debatt i MSM.
Känner att jag var otydlig.
Det jag menar är att det varit/är en risk att ligga likvid i SEK istället för att vara på den valutadopade Stockholmsbörsen.
Är som du vet inte speciellt orolig för Euron och dess värde.
Sen kan vi så klart ifrågasätta Eurons konstruktion men värdet är likt förbannat stabilt mot SEK.
Hur ska det kunna bli en kronförstärkning?
Ingves är ju helt uppslukad av inflationsmålet på 2% och stärks SEK sänker han reporäntan så att SEK återigen försvagas.
Folk som är på valutamarknaden är verkligen inte dumma så de har genomskådat det där spelet för länge sen.
Sen att journalister och analytiker som lever i fantasin inte fattar detta får vi leva med. De kommer att fortsätta tjata om att SEK är undervärderad med X antal % som de alltid har gjort.
Ja börserna brukar ju stiga när de flesta anser att riskerna är för höga :). "climbing wall´s of worry". Övervärderingen är stor men vad är alternativet?
Euron kan tänkas förändras före den försvinner. Ja tänker på antalet användare. Det kommer att förändras negativt. Utan tvekan enligt min åsikt. Då kan det bli stora kursrörelser. Frågan är på vilka grunder utträden kommer att ske?
http://moslereconomics.com/2017/02/21/pmi-earnings-euro-zone-holdings-oil-related-comments/
Illustrerande om förtroendet för euron inom EMU.
P/E 2017(S&P500) stiger till 18(131,5$). Notera hur WallSt ständigt tycks övervärdera förväntade årsvinster i början av året för att därefter nedjustera hela året(liknar Ingves :)).
Notera divergensen mellan index och EPS sedan Trump-valet. En infrastruktur-plan slänger man man inte ihop på några månader. Inte heller ett skattepaket. Finns risk för att börsen tar paus för att invänta Trump??
"Finns risk för att börsen tar paus för att invänta Trump??"
Återigen, det finns alltid en risk oavsett vad du gör, även likvider är risk. Dock är det ju fullständigt uppenbart att S&P är i en stabil uppåttrend, dock något överköpt för tillfället.
Det finns inget som talar för att börsen nått ngn form av långsiktig topp….eller för den delen medelfristig sådan.
DG US Small Micro är ett bra val om man tror på US.
Känns som jag upprepar mig gällande placeringar men så länge det fungerar och överpresterar mot marknaden tjatar jag vidare.
Förhållandevis stark statistik i Europa och USA talar för att vi är på väg in i en högkonjunktur "på riktigt". Dvs bolagen går bara bättre och bättre och ännu bättre blir det.
Kan man tänka sig att det inte blir en börskrasch utan att istället penningvärdete kollapsar? Hyperinflation. Då är det bra att ha aktier.
Kan det vara det som driver börsen?
Statistiken och pengaflödena driver börsen.
All empiri visar att även aktier tappar realt vid hyperinflation. Även om aktiekurserna nominellt (och i Sverige därmed drabbas av reavinstskatt) steg under exempelvis hyperinflationen i Tyskland, så kraschade de i realt värde. Om inflationen är 100 000% och aktierna stiger 10 000%, så har de likväl (förenklat) fallit 90% i värde.
Den där "hyperinflationen" har det tjatats om sedan 2011 (minst). Sen det värsta tjatet vid den tiden har guld stått stilla och börsen dubblats…
Fast då ska staten ha 30% av de där 10 000 procenten…
Repeat after me.
Det kommer inte att bli någon hyperinflation.
Hyperinflationen ligger långt borta, mer deflation är långt mer sannolikt de närmaste åren… (Särskilt om räntorna normaliseras, men även om räntorna inte går upp särskilt mycket så är många stater överbelånade och kommer inte kunna betala tillbaka sina lån.)
Men ja, obligationsmarknaden är enormt mycket större än aktiemarknaden, och får vi en rejäl sättning på marknaden för skuldpapper så återstår inte mycket annat än börsen att parkera kapitalet i.
Intressant prognos från RGK idag.
"En fortsatt stark svensk ekonomi bidrar till att statsfinanserna utvecklas bättre än Riksgäldens tidigare bedömning. Underskottet i statsbudgeten väntas bli 20 miljarder kronor 2017, drygt 12 miljarder lägre än föregående prognos. Riksgälden minskar därför upplåningen i statsobligationer ytterligare."
Från rapporten: "Statens finansiella sparande visar små överskott för båda prognosåren och beräknas uppgå till 0,2 procent av BNP 2017 och 0,1 procent för 2018"
… obligationsräntorna håller sig envist låga i Sverige…
USA "kan inte" få någon hyperinflation. Dom äger sin egen valuta vilket de lånar i. En stor nackdel är dock att låna utomlands eftersom räntan inte alltid återinvesteras inom landet. Dollarn är världens reservvaluta(tillräckligt stor) och utan den skulle kapitalet få panik och en världsdepression skulle förmodligen riskeras. Skulle USA dock bli beroende av basförnödenheter från utlandet blir det annorlunda. Dvs om man helt förlorade sin produktionsapparat och kapacitet.
På längre sikt utgör dock Kina ett hot mot USA´s dominans inkl. reservvaluta-status. Detta hot har Obama hanterat osedvanligt dåligt genom hetsen mot Ryssland. Vad Trump kan ställa till med är ett stort frågetecken.
EU som enhet är på väg att upplösas men MSM ligger lågt. USD är safehaven.
Struntprat, EU kommer inte upplösas.
Med upplösning menar jag EU i sin nuvarande form. Det pågår stora väljar-formeringar uti i Europa. Frankrike och Tyskland går till val.
"På väg" innebär att riskerna fortsätter att öka.
Man förvånas av att det finns så många proffs och självutnämnda experter som upprepar samma helgardering i olika tonarter. "Osäkerheten är stor på börsen. Det kan antingen gå upp eller också ner. Det finns också en möjlighet att det står still."
Sedan kommer de långrandiga och synbarligen godtyckliga förklaringarna, innefattande substansvärden, PE-tal, konjunkturcykeln och tekniska indikatorer. Man saknar bara astrologi och kaffesump. Den djupt komiska kvaliteten i dessa omdömen döljs av en gravallvarlig beskäftighet, och gärna en mästrande ton. Påfallande sällan utvärderar man sina tidigare profetior.
+1
Påminner mycket om de lokala travexperterna vid ATG-ombuden.
Ingen större skillnad som jag ser på det.
OMXS30 ligger visserligen inte på Alla Tiders Högsta, men det gör däremot det bredare indexet OMXSPI.
Och jag som trodde att börsen skulle gå ner när Trump blev president. Precis som börsen gick ner efter Brexit… eller vänta nu. Måste ha varit någon hatsajt jag har läst det på. För svensk media levererar ju inga fake news.
Känns bra att man inte gick ur börsen i alla fall. Aktierna och fonderna går som tåget – det gäller att glädjas så länge det varar. 🙂
DI och Mitelman gör allt för att snacka ner den amerikanska börsen.
Går ju sådär.
Ganska pinsam historia men man vänjer sig.
psevenson:
Om man inte kan skilja på påhittade nyheter och felaktiga prognoser ska man nog inte läsa tidningen.
@iblandekonomi
Men det är precis det som är problemet. Vi har journalister som hittar på varför börsen kommer att gå upp om Clinton vinner, och ner om Trump vinner. Och sedan visar det sig att verkligheten inte alls stämmer med journalistens hittepå:
http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/sa-paverkas-din-ekonomi-om-trump-vinner/
Den här typen av analyser ser och hör vi jämt i tidningar och TV. Journalisterna berättar vad som har hänt, varför det händer och vad som kommer att hända. Det kan gälla ekonomi, invandring, smältande isar eller upplopp i förorten. Ibland får de rätt, men oftast har de fel.
Det är ju i allra högsta grad fake news att påstå att om Storbritannien lämnar EU, eller om Donald Trump blir president, kommer börserna att rasa. Det är helt omöjligt att göra sådana förutsägelser – ett falskt påstående helt enkelt.
psevenson:
Om du menar det "fake news"-begrepp som Trump använder så har du rätt. Hans begrepp är dock ett politiskt begrepp som bara omfattar artiklar som går emot hans politik, oavsett om de är sanningsenliga eller inte.
När det gäller påhittade nyheter så är det inte samma sak som felaktiga prognoser.
Journalister älska att briljera.
Ta Cervenka tex.
Inte ett rätt har han haft i sina domedagsprofetior.
Ändå belönas han man stora journalistpriset.
Naturligtvis fullständigt absurt men det är så det fungerar i den där världen. Den som skriker högst vinner och de som inte är insatta imponeras över Cervenkas "kunskap".
Uppriktig fråga: När man tittar på ATH för börsen, varför inflationsjusterar man inte då? Historiska jämförelser blir väl minst sagt missvisande?
Börsen är en del av inflationen.
Sen kan man ju argumentera hur stor den verkliga inflationen är.
Dock finns det inget vettigt svar på det utan mest en massa statiskt tyckande a la KPI.
För att ATH på börsen är lika relevant som att året 2020 innehåller två tvåor och två nollor?
Kanske inte låter så, men det var ett ärligt svar. Jag spår att du kommer att läsa artiklar om det "magiska" året när vi närmar oss, och hur betydelsefullt det är.
Jag har en exit-strategi, men så länge börsen går upp såföljer den uppåt.