En yrkesmässig författare, som kan leva på sin bokförsäljning, kan sägas försörja åtminstone drygt sjutton personer på sin bokförsäljning, förutom sig själv.
Siffrorna varierar, men det säg att mellan 50 och 100 svenska författare kan leva helt på sin bokförsäljning. Jag är en av dem.
Värt att notera är att leva på inte innebär att man lever i lyx – det går utmärkt att leva på en sjuksköterskelön eller för den delen en svensk medianlön om 28 600:- SEK i månaden.
Samtidigt erhåller författaren bara en bråkdel av bokförsäljningens bruttointäkter, vilket innebär att författaren hos förlagsbranschen och bokhandeln försörjer ett antal personer. Därtill försvinner ju ungefär hälften av pengarna i skatt och försörjer den vägen statligt anställda och personer som går på socialförsäkringar eller bidrag.
Allt nedan är förenklat. Med personer avses sammanlagda årsarbetstider och inte sju specifika personer. Lev med det. Ungefär motsvarande förhållande gäller för andra priskategorier av böcker och principen kvarstår totalt.
Om vi antar att en författare får royalties på F-priset (förlagets pris till handeln) i enlighet med Författarförbundets rekommendationer1. så landar royalties normalt på i snitt cirka 20% av F-priset.
Av bokens pris i handeln är 6% moms, så en bok för 199:- ger bokhandeln ca 187:- SEK. Förlaget får sedan cirka 110:- SEK i F-pris. Av detta får författaren i snitt 20%, eller 22:- SEK. En yrkesmässig författare kan alltså leva på detta. För varje 22:- SEK i detta exempel kan även en annan person i branschen få sin inkomst, eller totalt 7.5 personer + författaren själv. Författaren försörjer sig själv och fyra personer i förlagsbranschen1. på sin bokförsäljning. Nu tar inte en författares böcker fyra heltidstjänster utan en bråkdel av detta under bokcykeln, så i praktiken betalar framgångsrika författare för bredare litteratur som inte säljer speciellt mycket. Toppsäljande författare bidrar alltså stort till andra boktitlars utgivning. Tre och en halv person i bokhandeln försörjs av författaren.
Ovanpå detta har vi skatter. Förenklat går hälften av intäkterna i skatt (löneskatter, arbetsgivaravgifter, vinstskatter etc). Momsen ligger i räkneexemplet på 12:- SEK och försörjer ytterligare en halv person.
Inom den skattefinansierade sektorn4. försörjer därmed författaren ytterligare nio personer för en total på drygt sjutton personer.
Så sträck på er, yrkesarbetande författare. Ni försörjer många människor med er bokförsäljning. Kämpa!
En handfull svenska författare tjänar mångmiljonbelopp på sin försäljning och försörjer förstås ännu fler. Ovanstående gäller normala inkomstnivåer.
En författare är likt en jordbrukare eller skogsbonde en primärproducent. För andra primärproducenter ser siffrorna liknande ut hela vägen till slutkonsument. Dessa bär med sitt arbete och sin tid upp mångfaldigt fler i överliggande sektorer och i den skattefinansierade sektorn.
Andra primärproducenter är t ex låtskrivare och artister, som i enskilda fall kan tjäna mycket stora pengar, men alltså försörjer enormt många tack vare sin artistiska gärning.
1. Ur minnet 25.5% på inbundet, 17% på övrigt, inklusive pocket, men allt här är ungefärligt så det kvittar3..
2. Inkluderat, men inte begränsat till, förläggare, agenter, redaktörer, korrekturläsare, omslagskreatörer, sättare, ljudboksproducenter, ljudboksinläsare, korrekturlyssnare (ja, faktiskt), marknads- och säljfunktioner, administration, chefer, distribution, tryckning, lager mm.
3. Har man ett sk “piratavtal” kan man leva på lägre bokförsäljning då kan man också försörja färre i branschen och i den skattefinansierade sektorn.
4. Främst vård, skola, omsorg, polis och rättsväsende, försvar, byråkrati.
30 kommentarer
Författare måste väl vara ett av de bästa jobben om man vill fly skatteförtrycket. Varför bo i ett kallt och mörkt helvete när man kan skriva sina böcker i nåt skatteparadis där det dessutom är trevligt väder större delen av året.
Känner flera svenska författare på Malta exempelvis.
Minskar bara antalet försörjda personer med högst en (den egna skatten). Mellanleden försörjer man ändå.
Irland var, kanske är , populärt för författare.
Baldersson bodde väl där vill jag minnas.
Bara som ett exempel.
Jag har ganska många gånger tänkt att man borde ha något slags levnadskonstnärskollektiv, filosofkollektiv och varför inte författarkollektiv under tämligen enkla omständigheter i något angenämt klimat. Man borde inte behöva börja med att köpa ett hus för en eller flera miljoner per person, när det faktiskt finns ett mindre antal ställen på Jorden där klimatet är ganska angenämt året runt och det således inte krävs mycket till hus. Finns det inga författare som köpt en segelbåt ihop?
Det finns författare som bor på segelbåt. Finns andra i förlagsbranschen som gör det också.
Om jag skulle lyckas få till författandet så jag kan leva på det (och investeringar) så är segelbåt i ett varmare klimat ett givet förstavandsval som bostad.
Dock, när man seglar måste man fortfarande vara skriven någonstans. Av praktiska skäl är det oftast i Sverige pga sjukvårdsskyddet och då skattar man även i Sverige.
Att segla omkring kan vara både ansträngande och dyrt, men mindre så om man bara förflyttar sig kortare sträckor.
Det kunde sannolikt varit rejält livsförbättrande för mig om jag när jag var 20-25 år hade hittat något lågbudgetalternativ för tänkande och kreativa människor i ett behagligt klimat, men tyvärr hittade jag inget sådant.
Det kunde väl vara värt att fundera på för folk som har mycket mer pengar än de behöver för egen del. Jag tänker tex på Gunnar Adler Karlsson som hade något slags "filosofiträdgård" på Capri. Men knappast bjöd in till något slags långvariga seminarium för tänkare och världsförbättrare.
Kreativa människor tvingas istället löneslava på halvtid eller heltid för att ha råd med ganska dyra svenska levnadsomkostnader. Och tvingas också lätt in i något slags statusjakt som slukar alltför mycket av ens uppmärksamhet och tid.
Jag förstår att det är många led inom bokbranschen, men har du aldrig funderat på att starta en egen onlinebutik (tillsammans med andra författare) för att kapa diverse onödiga utsugande mellanhänder? En fri och icke Bonnier-kontrollerad butik där dessutom 5% av intäckterna skulle gå till hjälp/miljö-organisationer. Många skulle nappa på det och handla därifrån istället. Köp en bok och rädda Afrika typ.
Kirderf 76. Jag har tittat på det där. Om jag gör jobbet själv kan jag tjäna några tior till per bok, men skulle om jag mot förmodan kunde få volym i det hela därmed varken hinna med att blogga eller skriva bok. Anställer jag någon, eller lägger ut det på underleverantör, blir det i bästa fall en blygsam förlust. Jag kan inte driva bokhandel online lönsammare än någon som gjort det i 20+ år och har enorma skalfördelar.
Skomakare, bliv vid din läst. Jag kan försörja mig på böckerna, och till det har jag dessutom bloggen.
Tror ni skulle föredra att jag skriver böcker och blog än att jag sitter och paketerar och skickar böcker.
Istället skickar jag några enstaka böcker i månaden när läsare ber om signerade böcker för särskilda ändamål. Då tar jag också ett hyfsat påslag då transaktionskonstnaden ligger uppåt 50-70 kronor (paket, porto, fakturering, bokföring) per utskick. Vilket betyder att en pocket går på uppåt 100:- SEK för att jag inte ska gå back. Jämfört med 54:- om man köper online.
Ni kan sluta bekymra er för LWs ekonomi. Det är bara uppsida nu.
Du kanske har en siffra på hur mycket folk har betalat för dina böcker totalt? Det bör bli ganska saftiga belopp.
Dumt avslöja!
Den svenska avundsjukan…
Inte att leka med.
Å fan, vad du är duktig! Annat är det med tusentals (?) av dina LÄSARE – är de inte jordbrukare eller skogsbönder så är de närmast latmaskar?
Tack!
Men jag förstår inte det där med latmaskar? Heltid är väl heltid?
Du glömde att ditt författarskap hypotetiskt kan komma att försörja dina barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarns barnbarn om du lever till runt 90 och böckerna säljer bra, filmatiseras och kanske blir tv-serie etc
Du kan kanske fixa lite under-bordet-svarta-mutor från Putin och SD ?
Primärproducenter? Författare är väl det i någon mån även om de flesta inte skriver med egen-kolat kol från den egna skogen på papper framställt i köket från pappersmassa från från samma skog. Författare brukar även äta, köpa tvål och bo.
Men visst, det har visst fog för sig. Att kalla en genomsnittlig svensk jordbrukare för primärproducent låter mer tveksamt.
Alla primärproducenter har verktyg (dator i fallet författare numera) och levnadskostnader (mat, tvål och bo). Det är inte det de producerar.
En primärproducent förädlar inte någon annans arbete. Men visst, en jordbrukare som köper in utsäde är väl strikt talat inte en primärproducent, eller skogsbrukaren som köper in skogsplantor. Men det finns fortfarande bönder som tar eget utsäde och skogsbönder som låter skogen självså.
Och artister som skriver egen musik och författare som skriver egna texter.
En översättare är dock inte en primärproducent, då vederbörande bara förädlar någon annans arbete.
Men vill du inte acceptera det så är det helt okej.
Kram <3
Det är svårt att säga vad som är hönan och ägget. Se det istället som ett nätverk där alla är mer eller mindre beroende av och förädlar varandras produktion.
Man skulle kunna hävda att en författare förädlar det arbete som hans gamla skolfröken producerade i hans hjärna, sedan förädlar förläggarens korrekturläsare författarens text så att den blir läsbar. Har för mig att det utdrag från korrekturläsaren till din första bok som du hade i något inlägg var markerat med väldigt mycket förbättringar. Men med tiden kanske du kan producera en bok som inte behöver justeras för att bli optimalt säljbar.
Det är även vanligt att författare läser en massa böcker av andra författare för att få idéer och lära sig. Även det en slags förädling av andras arbete.
Man skulle grovt kunna inordna arbete i en glidande skala mellan de som håller på med arbete som tillgodoser grundläggande behov, till de som tillhandahåller utpräglad underhållning. De flesta författare hamnar i den senare kategorin, något man klarar sig utan om det kniper. Dock ska man inte förringa underhållning som människan värderat och producerat i alla tider. Poängen är som sagt att allt behövs för en dräglig tillvaro, och det är svårt att säga vad som är hönan och ägget.
Eftersom allt hänger ihop skulle man kunna säga att en 17 personer försörjer en författare. Dvs möjliggör hans bokutgivning. Eller, är det inte egentligen läsarna som försörjer författaren genom att ge denne sina pengar. Krävs många personer för att hålla en författare under armarna.
Min poäng är inte att hävda att texten jag skrivit ovan är korrekt, utan att visa hur märkliga dylika resonemang är.
Sen finns det ju metoder att göra detta mer lönsamt. Olika förlag ger olika betalt. Ge ut e-böcker minskar bördan. Gissar sen att du får en hel del via andra källor – som den här bloggens annonser mm. Så gråt inga tårar.
Varför skulle jag gråta? Jag kan försörja mig själv, vilket är få författare förunnat i Sverige. Därtill försörjer mina böcker 17 personer till. Det är väl bara positivt?
Givet det numera extremt uppdrivna intresset för Sverige i USA så kan du komma att sälja grymt mycket böcker i USA om du bara ger amerikanerna något av det de vill ha om Sverige. Trump är på din sida!
Nä, gödselstackens galning, menar du att antyda att Cornucopia? som nu besöker 08 har något med upploppen, bilbränderna och dylikt godis för Trump att göra?
För övrigt försörjs väl barnen också förutom de 17.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad tramsar du om nu, Nånotäck?
Ukilekcuk! Vilket betyder "Dags att gå och lägga dig!"
200000 kostar roboten (tuppen) som kommunal skaffat. Du har väl sett den och funderat på nyttan? Ja godnatt då inför gryningens arbete.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Robottupp? Det var det jävligaste! Jag säger som en svensk företagsledare lär ha sagt "Up with the cock!"
I mupparna?
Vart ville man att denne potentat skulle placeras?
Rånocken?
Känns som lite överoptimistisk mattematik. Om vi säger allt 22 kr/bok ska täcka bruttolön, arbetsgivaravgifter 31,42 %+ pensioner( grovt uppskattat 5% minst), så blir bruttolön ca 16,7. Skatteinkomst för en som inte betalar skatteinkomst max 34%. Skatt till då 16,7*34%+16,7*31,42%, vilket är ca 11 kr till staten. Med från det måste man dra av del av arbetsgivaravgifter som går till pensioner ca 18% eller 3kr, kvar är då 11-3=8 kr max som teoretiskt skulle kunna används till anställningar. Grovt räknat 1/3 av 22, så skulle väl snarare ge 9+3=12 st teoretiskt. Och då har alla intäkter i princip gått till löner och inget till ägare och andra kapitalkostnader. Så känns lite väl optimist räknat.