Den norska oljemyndigheten (Oljedirektoratet) missade som vanligt sin prognos för landets oljeproduktion. Oljeproduktionen kom in högre än myndighetens prognos från januari 2016.
Norges oljeproduktion (alla vätskor) 1970 – 2016 och prognoser för 2017-2021. Prognoser från januari 2016 och januari 2017 inritade som linjer. Källa: Norska oljemyndigheten |
Sedan 2002 har de årliga investeringarna i oljeutvinningen i Norge trefaldigats fram till 2013, vilket till slut gjorde att landets fritt fallande oljeproduktion kunde hejdas och man fick en liten uppgång i produktion de senaste åren.
Oljemyndighetens prognoser har dock varit att produktionen skulle vända ner igen, men förra året fick man faktiskt fel kring detta. Annars har man konsekvent lagt prognoser om stigande produktion under nedgången, men missat detta.
2002 låg investeringarna i oljesektorn runt 56 GNOK. 2013 hade de årliga investeringarna stigit till ca 175 GNOK (läst ur tidigare graf, ej exakta siffror), eller tre gånger så mycket.
För denna investeringsökning på 200% har man lyckats öka oljeproduktionen från botten 2013 med 8.9%, men produktionen är fortfarande ner ner 39.7% sedan 2002.
En massiv investeringsökning på 200% lyckades alltså bara få upp produktionen med 9%, och ser man till totala investeringar under perioden har dessa ökat ännu mer.
Norges oljeproduktion visar tydligt att man trots massiva investeringar och tillgång till all modern teknik som finns inte kan råda bot på peak oil. Visst kan man pressa svampen lite till, men det är svårt att klämma fram de sista dropparna vätska. Och dyrt.
18 kommentarer
Jag tror att peak demand inträffar före peak oil. Prisfallet 2014 berodde på en överproduktion av ungefär 2M fat/dag vilket kommer inträffa igen redan 2020 om tillväxttakten på elbilar håller i sig. Vilket nog är tveksamt men inte omöjligt. Å andra sida fortsätter vanliga fordon att får bättre bränsleeffektivitet.
Om vi får ett nytt prisfall så kommer ännu mer olja stanna i marken; peak demand uppnått.
Det kommer ganska precis produceras lika mycket olja som det konsumeras. Så oavsett orsak så är det frågan om peak-oil.
Det krävs inget större geni för att inse att peak-oil kommer att inträffa. Det som är svårare att förutse är när det inträffar och varför.
I efterhand är det ganska lätt att verifiera ifall man gissat rätt på tidpunkt. Men när det gäller orsaken kan man ju säkerliken jämka verkligheten och få det till att se ut som att man gissade rätt på orsaken.
All energy sources depend on oil for their mining, manufacture, transportation and maintenance; this includes nuclear power, hydroelectric power, coal, natural gas, and wind/solar. Apparently, this will change once "peak demand" arrives. Isn't that great?
@terriblelie666
Så låter det från folk som fått för sig att peak-oil betyder att det inte kommer finnas någon olja efter peak-oil.
Sen är det ju så att man till stor del kan använda andra energikällor istället för olja när det gäller energi-användning av olja.
Det är med andra ord inget konstigt att man kan använda andra energikällor efter peak oil.
Blir det en stand-off mellan Norge och Ryssland i Barents hav?
Kanske en pissing contest
Verkar finnas mycket gas och olja kvar i Ryssland. Exporten ökar varje år. Vem köper av diktatorn? Dags för en bojkott..?
Du köper väl (antar jag) som bilburen medelålders.
Men.. hur kan jag bojkotta? Tror du Stefan Löfven kommer ta upp frågan i EU? Tänk om han kunde få till det, vilken respekt!
EU har ju redan stoppat mejerivaror och en del frukt… Stoppa köp av gas och olja, det lär svida lite mer.
Du kan ju personligen vägra bensin.
Löfven är dock smartare än så. Skulle få opinionen emot sig vid ett stigande bensinpris.
@Hamid Att bojkotta rysk gas/olja är inte så säkert att det ger riktig effekt. I praktiken köper du ju olja till marknadspris vilket är det som ryssland får för sin olja. Konsekvensen av att du vägrar köpa rysk olja är att någon annan köper mer av den.
För att en bojkott skall svida så krävs det ju att det finns god uppslutning bakom bojkotten och att man ser till att man bojkottar bulvanköp också.
Nu är det faktiskt Ryssland som bojkottar mejerivaror (inte alla) frukt och så vidare ifrån EU och inte tvärtom.Denna bojkott har kostat en hel del för EU och noll pengar för USA
Det är fel. Amerikanska varor är också bannlysta. Liksom norska och kanadensiska, t ex. Sen att USA kanske förlorar mindre på tappad export än EU må vara hänt men det är inte noll.
Å andra sidan ska det vara en del bulgariska varor som märks om till serbiska mm. Det uppmärksammades ju t o m att räkor ursprungsmärkts som vitryska i Ryssland, trots att Vitryssland väl antagligen saknar fiskeflotta – de har ju ingen kust.
Ben: ja det är ju lite det som är problemet med bojkott. Det räcker ju med ett land mer lite rymligare samvete än andra så flödar varorna någorlunda fritt igen. Vitryska räkor t.ex…
Ursprungsmärkning för fossila bränslen? Massa annat ska ju märkas så gemene man kan göra val beroende på ens preferenser och politiska ståndpunkter, dags för fossilmärkning!
Det finns redan…
Svar till kapten Crunch