Tillverkningsindustrin är fortfarande den största enskilda bidragaren till svensk BNP, även om tjänstesektorn som helhet är större än industrin. Dock är tillverkningsindustrin även om man räknar välvilligt större än IT-sektorn som helhet.
Andel av svensk BNP från produktionssidan Q4 2015 – Q3 2016. |
Industrin, inklusive basindustrin, energiproduktionen och byggsektorn, står fortfarande för 24% av svensk BNP, vilket är mindre än den offentliga sektorns 31% eller tjänstesektorns 45%.
Dock är basindustrin i form av tillverkningsindustrin (vilket inkluderar förädlingen av de mindre än 2% som själva gruvnäringen och de gröna näringarna står för) fortfarande den enskilt största posten och står för 15% av BNP. Det är mer än IT-sektorn, även om man räknar denna välvilligt som hela sektorn för juridik, ekonomi, vetenskap, teknik och informations- och kommunikationsverksamhet, som tillsammans står för 14% av BNP. Nu är ju långt ifrån hela dessa sektorer IT och mycket IT är bara stödsystem, som inte har något existensberättigande utan att det finns någon riktig verksamhet.
När t ex underhållare är ute och pratar om IT-branschens storhet och att resten av Sverige är skräpytor, så bör man ta ett kliv tillbaka och titta på varifrån BNP kommer. Och det är alltså knappast IT.
Gammal är fortfarande äldst. Och den offentliga sektorn offantlig.
36 kommentarer
Hur ser det ut när man jämför anställda per sektor?
Det har nog minskat rejält under de senaste decennierna, eftersom industrin har automatiserats ordentligt. Jag kan bara jämföra med hur detvarnär jag började i verkstadsindustrin på 70-talet och hur det har utvecklats fram till dagens datum.
Det går raskt utför
120.000 industrijobb har försvunnit dom senaste 10 åren.
http://arbetsmarknadsnytt.se/svensk-livsmedelsindustri-nere-for-rakning/
Många industri jobb har blivit tjänstejobb men är fortfarande samma. Industrier lägger ut alltmer verksamhet på underleverantörer och då blir samma jobb ett tjänstejobb. Tex så var service och underhåll tidigare internt och industri jobb men numera utlagt och därmed tjänstejobb. Truckkörning etc likaså numera oftast av tjänsteföretag.
Viktigast är dock att ekonomin är diversifierad.
Även om en sektor / företag / produkt krisar så finns det andra som kan växa till och ta över.
Du menar alltså att det är bra med blandning av planekonomi och marknadsekonomi? En blandekonomi med andra ord. Har jag förstått dig rätt?
Man bör också observera att automatiseringen aldrig kan rationalisera bort naturresurserna, medan snart sagt varenda IT-människa kan bli bortrationaliserad. Naturresurserna är det säkraste värdet på sikt.
Går ju knappast att rationalisera bort de flesta it-anställda utan stora avbrott, kvalitetsproblem och försämrad produktivitetsutveckling. IT krävs för att hushålla med bla naturresurser, producera saker och göra affärer. Därmed inte sagt att naturresurser inte är värdefulla
Bra skrivet av Cornucopia. Men du kunde ha skippat sista meningen.
Ända sedan 1980 har samtliga regeringar bidragit till att den s.k. "offantliga" offentliga sektorn räknat i jämförelse med BNP-utveckling har minskat. Det betyder att den inte kan kallas offantlig längre.
Här finns en närmare förklaring:
http://ekonomihandboken.se/den-nyliberala-politiken/har-den-offentliga-sektorn-minskat/
Den har minskat från 33% till 29%, sett över 35 år, samtidigt som BNP har fördubblats. Ur ett internationellt perspektiv är den fortfarande "offantlig". I den utvecklade delen av världen är det bara Danmark som är värre. [1]
Jämför gärna med Hong Kong (9.7%) där de har högre medellivslängd, likvärdig spädbarnsdödlighet, bättre PISA resultat, snabbare tillväxt, lägre arbetslöshet och större BNP/capita.
Vi behöver mer nyliberal politik – inte mindre.
[1] http://data.worldbank.org/indicator/NE.CON.GOVT.ZS?year_high_desc=true
Ja. Det är väl ett bra exempel det. Att leva utan offentlig sektor går väl bra om man har en extrem lön. Du ska även komma ihåg att det är större andel av den offentliga sektorns budget som går till det privata näringslivet idag än 1980.
"1,47 miljoner hongkongbor – var femte invånare – ett liv i fattigdom och utanförskap. Denna grupp kämpar hårt för att kunna äta tre mål mat om dagen, och är ofta helt utestängda från sociala aktiviteter. […] tiggare, elever med trasiga skoluniformer och försäljare som på gatan sålde tändare och servetter för att dryga ut sina knappa inkomster.
Då min vän var på jobbet strövade jag runt i slitna bostadskvarter, där hela familjer delade på lägenheter i skokartongsstorlek. Anställda på McDonalds eller 7-11-butiker sade att de tjänade någon tia i timmen."
http://www.finansliv.se/joeolsson/en-fjardedel-av-alla-barn-i-hongkong-plagas-av-fattigdom/
Kan du själv leva på minimilönen i HongKong på 3500 kronor per månad? För nu har Hong Kong i alla fall fått en minimilön… vad säger siffror om arbetslöshet om man tjänar en tia i timmen?
En annan berättelse från en svensk i Hong Kong:
"[…] polismannen som nickade instämmande för att vi skulle känna oss trygga var såklart mutad.
Vi förstod så fort vi satte oss i bilen att vi blivit lurade… Men men. Ärligt talat kändes det inte så farligt. Det är fattiga människor vi talar om här. Och jag förstår även polismannen för hur i helvete ska han annars nånsin tjäna något mer än den futtiga lön de får annars? […]
Barnen spenderar sina dagar i det där köpcentrat. Framåt kvällen såg man barnen nattas i sin mor- eller farförälders famn oftast med en flaska mjölk. De flesta barnen sover sen i en smutsig paraplysulky tills föräldrarna stänger butiken vid 22-tiden.
En del barn hade det såklart bättre än andra. Såg skitiga barn somna med handen i ett rör Pringles (middagen antar jag). Blöjor har ju barnen inte heller så när det är dags drar föräldern bara ner byxorna och håller dem över en soptunna.
Ja det är en himla kontrast mot Sverige, det är ett som är säkert. Men generellt är det ändå härligt att se en massa barn överallt, att de är en del av vardagen på ett annat sätt än i Sverige där ju alla barn går i förskola. Även här i hong kong ser man mycket mer barn om dagarna. Här får man inte lämna barnen på förskola/aktiviteter förrän dem är 3 år. Innan dess måste en förälder (eller domestic helper) följa med barnet. Sen kan de börja i förskola från tre års ålder, oftast är det då ca tre timmar några gånger i veckan."
https://dropparihongkong.wordpress.com/category/shopping-i-hong-kong/
En Hong Kong bo berättar om hamnarbetarna i Hong Kong (Li-Kashing som äger hamnen i Hong Kong och även bolag som sköter Stockholms frihamn och mobiloperatören Tre):
"En dag såg Stanley Ho en broschyr med budskapet ”Du kan ta semester, men varför inte ta en semester för Hongkong”, alltså ta en paus från karriär och jobb och satsa på frivilligarbete för samhället. […]
– Arbetsförhållandena [de betalda alltså] är hemska och det är en extrem stress. De har inga raster, ingen lunch, de utrymmen som finns för vila är fruktansvärda, de får sova på golvet. Lönen är fortfarande mycket låg, de tjänar bara 59 hongkongdollar i timmen och har inte haft en löneökning på 18 år.
Deras frustration delas av många i Hongkong.
– Vad är livet egentligen? Det är ju annat än bara arbete. En kranförare jobbar tolv timmar om dagen sex dagar i veckan. En del stuvare jobbar tjugofyra timmar i sträck och sedan ledig i ett dygn. De har inte tid eller ork att dejta, umgås med vänner eller något annat, berättar Stanley Ho."
[…] "Det är ett arbetarområde, betongen på fasaderna är sliten och fuktfläckig och här bor folk i stadens ökända ”hönsburslägenheter”. Några av världens högsta fastighetspriser gör att folk tränger ihop sig i små klaustrofobiska boendelösningar."
http://www.fonstret.se/Artikelarkivet/Resor/Hongkong/
Du har fel. Så in åt helvete fel. Sverige behöver istället mindre av nyliberal politik, inte ännu mer.
Skatt är stöld;
Är det något mer du vill jämföra? "Det är ju en himla kontrast mot Sverige, det är något som är säkert." Som svensken i Hong Kong beskrev det.
Det finns ju dåliga områden och fattiga i Sverige också, men fakta kvarstår. Folk lever längre i Hong Kong och de ligger först i PISA. Det betyder att folk får sjukvård och skolorna fungerar. Detta med en offentlig sektor som är en tredjedel av Sveriges. När FN rankar ekonomier i deras Human Development Index så kommer Hong Kong före Sverige []
Jag är ledeen, du har blivit grundlurad. Socialism fungerar uselt, precis som det gjorde i östereuopa. Enda skillnaden är att vi har lite mindre av giftet här, så förfallet sker inte lika snabbt.
Nä men å… gör det det? I Sverige? Nämen det kanske finns en orsak. I Sverige har klyftorna nämligen ökat snabbare än i något annat västland.
"- I början av 80-talet var Sverige världsmästare i jämlikhet [på den tiden hade vi även en fungerande skola]. Det var förmodligen ett historiskt ögonblick. Det finns inga andra exempel i världshistorien på ett demokratiskt land som haft så små ekonomiska klyftor.
[…]
– Man kan likna utvecklingen i Sverige vid en slags solfjäder, där de i botten fått en mycket liten, om någon alls, ökning av sina inkomster i absoluta termer, och så har inkomsterna vuxit alltmer ju närmare toppskiktet du rör dig, förklarar Roine.
Ännu mer har den rikaste procenten av invånarna dragit ifrån. Roines och Waldenströms analys visar att den rikaste procentens andel av inkomsterna tredubblats sen 80-talet och idag ligger på samma nivåer som på 40-talet. Från att ha varit världshistoriens jämlikaste land har Sverige snabbt närmat sig genomsnittet inom OECD – ett genomsnitt där klyftorna också vuxit generellt i västvärlden."
SVT, 12 maj 2014 (http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-snabbast-pa-att-oka-ekonomiska-klyftor)
Och stackars lilla Hong Kong då som är din stora förebild i världen. De är så beroende av världens största kommunist-stat.. fast de är ju en del av kommunist-Kina (under parollen en stat – två system).
"Det är framför allt den positiva tillväxten i Kina som driver uppgången och därmed ökad export, ökad efterfrågan på finansiella och kommersiella tjänster och logistik. Turismen har slagit nya rekord på grund av de förenklade procedurerna för resenärer från Kina. Många företag och särskilt de små och medelstora väljer att etablera sig i Hongkong innan man tar steget in i Kina."
Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Hongkong)
Jag tycker nog att du behöver skaffa dig lite mer kunskap om du ska kunna fortsätta argumentera. Här har du länken till en handbok i ekonomi:
http://ekonomihandboken.se/globaliseringen/rika-och-fattiga-i-varlden/
" Man kan likna utvecklingen i Sverige vid en slags solfjäder, där de i botten fått en mycket liten, om någon"
Men barnen i Hong Kong har bättre utbildning och folk där lever längre. Du stirrar dig blind på inkomstskillnader istället för att se helheten. En städare i Singapore gör samma kvaströrelser som sin kollega i Kuba, men städaren i Singapore tjänar mer 10 ggr så mycket. Varför? Jo, för det finns dler rika i Singapore som kan betala. I Kuba är alla fattiga, för ingen tillåts att bli rik.
Skulle vi utjämna all inkomster i Sverige skulle det bli total misär.
Och stackars lilla Hong Kong då som är din stora förebild i världen.
Hong Kong är den mest marknadliberala ekonomin vi har sett efter andra värdskriget och det som borde vara ditt skräckvälde, men tittar vi på statistiken så är det precis tvärtom. Vad sägs om arbetslöshet på 2-3%? Få ekonomier, om någon, har fått så snabbt förbättrad levnadsstandard som HK. På 50-talet var Hong Kong lika fattigt som Kuba.
Det finns så klart andra ekonomier. Chile har varit den mest marknadsliberala ekonomin i Sydamerika de senaste 40 åren och även där ser vi hög medellivslängd, låg spädbarnsdödlighet, snabbare tillväxt och större BNP/capita jämfört med andra på samma kontinent. När det gäller Europa, så kan vi titta på Irland som avreglerade sin ekonomi för ca 25 år sedan, vilket resulterade i hög tillväxt och snabbt fallande arbetslöshet. Behöver jag lägga till att även de har passerat Sverige i FNs Human Dvelopement Index. Sen har vi Schweiz, också en vädligt marknadsliberal ekonomi med hög BNP/capita och lång medellivslängd. Även de har passerat Sverige i FNs Human Development Index.
Inse, mönstret är detsamma världen över. Ju mer nyliberal politik som förs desto bättre får folk det. Förändringen sker inte över en natt, men när politiken får verka ett årtionde (eller så) blir det tydligt.
Frihet
Du har rätt i att klyftorna ökar i Sverige. Men få som svälter. Kommunisterna i Kina har lyckats lyfta 100-tals miljoner från att vara urfattiga till en hyfsad ekonomi. De har satsat på att få fram nya företag. Jag vill inte ha en kommunistisk diktatur men en större satsning på att främja den nya teknologin. Det tar mycket lång tid att få nya tillstånd för utländska dataexperter. Konsekvensen betyder mindre inkomster för anställda i de drabbade företagen och lägre vinster samt en konsekvens lägre skatter för Sverige. Det är främst företag i 08 som drabbas direkt men indirekt hela Sverige.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Men så har de också de högsta självmordstalen bland de unga i världen.
Irland? Hört talas om PIIGS-länderna? Irland gjorde 2010 rekord i budgetunderskott (32% av BNP) bland EU-länder.
Ja. Chile införde en extrem form av nyliberalism under diktatorn Pinochets blodiga styre. Detta drabbade även skolorna. Skolan i Chile blev en experimentverkstad för marknaden ända sen 1970-talet. Detta höll i sig ända tills 2016, då Chile slutligen beslutade sig för att förbjuda vinster i friskolorna. Pinochets skola är äntligen över. Utbildning rankas av befolkningen i Chile som den viktigaste samhällsfrågan. Nu är Sverige ensamt i världen genom att tillåta att friskolor kan ta ut vinster av skattepengar.
Professor José Weinstein, en av Chiles främsta experter på pedagogik förklarar för SVT varför man förbjuder vinsterna:
"– Det har funnits ett stort tryck att ändra vårt utbildningsväsende, segregationen blev oacceptabel. Friskolorna är för medelklassen medan de fattigaste satte sina barn i kommunal skola. Det fanns heller inget som visade att friskolorna haft bättre undervisningskvalitet fast de kunde handplocka sina elever. […]
Men vi anser inte att vinster och marknadskrafter hör hemma i skolvärlden. Om man tillåter marknadskrafter så får man också de avarter som kan följa med det. Vi vill ha en mer jämlik och socialt inkluderande skola, därför har det här beslutet tagits. Varför ska privata ägare tillåtas göra vinster med skattemedel? Det är ju pengar som tillhör alla chilenska medborgare."
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/forbud-mot-friskolor-ska-oka-jamstalldheten-i-chile
Svar till Skattekillen;
Skattekillen;
Sen att folk som bor i Hong Kong kanske lever nåt år längre kan bero på att de äter mer fisk och skaldjur än vi svenskar. Det blir man dessutom smart av. Du borde prova!
Nanotec;
"Jag vill inte ha en kommunistisk diktatur MEN…"
Jasså? Nej, inte jag heller.
Varför skriver du då ett "men" efter detta och inte sätter en punkt där? Det låter som när nån säger "jag är inte rasist… MEN…"
Tänk på vad du skriver.
Skattekillen;
2-3% i Hong Kong. Ja, men än sen då. Sovjetunionen hade ju en arbetslöshet på 0%.
Skattekillen;
Georgien, Kuba, Estland, Lettland är bäst i världen vad gäller läskunnighet bland befolkningen. Sverige ligger på samm plats som bl.a. USA (20:e plats). Hong Kong? De är på plats 76. De lyckades slå palestinska skolorna i alla fall som ligger på plats 77.
Men så har de också de högsta självmordstalen bland de unga i världen.
Hong Kong? Har du en källa på det?
"Irland? Hört talas om PIIGS-länderna? Irland gjorde 2010 rekord i budgetunderskott (32% av BNP) bland EU-länder."
Att gå med i en stor valuta, där räntan bestäms planekonomiskt av byråkrater i Frankfurt så den blir helt felaktig, är inte nyliberalism. Tvärtom.
Ja. Chile införde en extrem form av nyliberalism under diktatorn Pinochets blodiga styre. Detta drabbade även skolorna. Skolan i Chile blev en experimentverkstad för marknaden ända sen 1970-talet. Detta höll i sig ända tills 2016, då Chile slutligen beslutade sig för att förbjuda vinster i friskolorna. Pinochets skola är äntligen över. "
Igen talar verkligheten emot dig. Chile är det land i Sydamerika som har lyckats bäst i PISA.
Att det finns många som tror på socialistiska lösningar är jag väl medveten om. Det betyder dock inte att de fungerar. Folk i USA röstade på Trump, men det betyder inte att hans handlespolitik kommer vara bra för landet.
Sen att folk som bor i Hong Kong kanske lever nåt år längre kan bero på att de äter mer fisk och skaldjur än vi svenskar.
Kosten kan spela in, första riktiga argumentet du hittills har framfört. Det är möjligt att Sverige skulle nå liknande nivå, om vi åt mer liknande kost. Men faktum kvarstår, de lyckas uppnå en likartad medellivslängd men med en mycket mindre offentlig sektor.
Det blir man dessutom smart av. Du borde prova!
Jag äter fisk i princip varje dag. Idag t.ex. åt jag sushi till lunch.
Frågan är i vilken utsträckning du äter fisk. Svara ärligt.
2-3% i Hong Kong. Ja, men än sen då. Sovjetunionen hade ju en arbetslöshet på 0%.
Den var inte 0%, men den var mycket låg. Svårt att veta exakt då det fanns mycket propaganda. Men ja, man kan uppnå låg arbetslöshet i en planekonomi då man kan anställa folk utan att de behövs, vilket är extremt ineffektivt. Den fördelen överväger inte nackdelarna med planekonomi.
2-3% arbetslöshet motsvarar ca 3 månader var tionde år i snitt och är naturliga glapp som uppstår då man byter jobb. Man måste göra ordning CV, gå på intervjuer och sen ska företaget bestämma sig.
Frihet
Men det finns möjlighet att se ting från olika sidor. Tycker det ska ställas kvalitetskrav på privata skolor och sjukvård. Och övervaka att dessa uppfylls. Min dotter är lärare i kommunal grundskola. I den klass där hon är mentor har hon fixat så flickorna får gå en programmerarkurs hos ett företag. Hon försökte förra året också men då ville de bara ha flickor från utsatta områden. När hon själv började skolan frågade jag rektorn om hon skulle få någon datautbildning. Rektorn svarade att de inte hade dt än men garanterade att hon skulle få det innan hon lämnade grundskolan och i 9:an fick hon en timme så utvecklingen av den kommunala skolan har segat i annat än bara matte.
Ogillar du nya privata it-företag också eller bara skola och sjukvård?
Irland gav ett idiotiskt stöd till konkursmässiga banker. Vår förra fastighetskris hanterades föredömligt när den utbröt. När det gäller att dämpa nästa kris anser jag att hanteringen ligger efter. Varför ska vi ha ränteavdrag för boende och den löjligt låga fastighetsskatten? (Jag har villa och lantställe).
Vänliga hälsningar
Nanotec
Skattekillen;
"Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15- till 34-åringar, enligt siffror från Kinas hälsomyndigheter. Antalet självmord generellt minskar i landet, men siffrorna bland unga ligger kvar på samma höga nivå. En ny rapport visar att 23 procent av alla åttondeklassare i Hongkong skadat sig själva och att fyra procent försökt ta sitt liv det senaste året."
TT, 2013 (http://www.mvt.se/8726393)
Vad byråkraterna i Frankfurt beslutar om beror på vad de demokratiskt valda ledarna i de europeiska medlemsländerna beslutar om.
Så om det är nyliberalism eller inte – det beror på.
Äter du fisk varje dag du. Sushi… haha. Hur ofta jag äter fisk? Jag äter väl när det nappar. Oftast några gånger i veckan. Sushi är ingen fisk om du trodde det. Det är ju för fasen bara mest bara ris, alger, grönsaksbitar och lite lite fisk/kyckling/skaldjur eller kött. Och nån vidrig sås till.
Det går allt att skapa en hel del hitte-på-jobb i en ren och skär marknadsekonomi också så det säger mig inte mycket. Jag trodde förresten nyliberaler gillade en hög arbetslöshet så att det blir större konkurrens om arbeten. Konkurrens om arbeten är väl bara bra för företaget (vi pratar ju oftast om monopol-liknande företagsägare i den nyliberala världen).
Har du fortfarande inte läst handboken i ekonomi som jag tipsade om?
"Enligt [den nyliberala] grundteorin är det inte mängden jobb i sig det här handlar om utan tanken är att jobbmarknaden fungerar bättre ju mer vi söker jobb, även om de är få. När väldigt många söker samma jobb kan lönerna helt enkelt justeras ner så att arbetsgivaren har råd att i stället anställa fler.
[…]
Skillnaden mellan den som arbetar och den som inte har arbete måste helt enkelt vara stor, enligt den nyliberala teorin.
Arbetslöshetens problem ligger i individernas motivation. Skyll inte på samhället, skyll på dig själv, är budskapet."
http://ekonomihandboken.se/den-nyliberala-politiken/hur-forklarar-nyliberalismen-arbetslosheten/
Men du ska ju inte belasta samhället (oavsett styre) för individens problem med arbetslöshet. Det är individen som ska lösa sin arbetslöshet genom att skärpa till sig, jobba snabbare, sänka lönen och/eller sänka sina krav på vilket jobb de tar.
Så hur ska ni nyliberaler ha det egentligen. Bestäm er nu vad ni ska ha för teori och håll fast vid den. Ni kan ju inte vela att det beror på samhället ena stunden och att det är upp till individen den andra stunden – när det passar er teori bäst.
Nu ska jag avsluta med några sanningens ord för dig, bluffmakare där.
Ni nyliberaler är ju EXAKT som kommunister. Ingen som helst tro på människors egen drivkraft och motivation. Det är DÄRFÖR ni kan fungera så väl i ett och samma land under "två system".
TT, 2013 (http://www.mvt.se/8726393)
Artikeln talar om Kina, även om den nämner HK i en mening, men ingenstans står det att HK har "högsta självmordstalen bland de unga i världen.". Självmord är en vanlig dödsorsak bland unga i Sverige också, liksom i övriga världen.
Vad byråkraterna i Frankfurt beslutar om beror på vad de demokratiskt valda ledarna i de europeiska medlemsländerna beslutar om.Så om det är nyliberalism eller inte – det beror på.
Nä, nyliberalism är inte centralstyrning och prisregleringar.
"Jag äter väl när det nappar. Oftast några gånger i veckan"
Så sällan. Jag åt 250 gram Salmalax till middag.
Jag trodde förresten nyliberaler gillade en hög arbetslöshet så att det blir större konkurrens om arbeten. Konkurrens om arbeten är väl bara bra för företaget
Vad får dig att tro nyliberalism går ut på att det ska gå "bra för företaget"? (även om så kan ske när människors skaparkraft inte hindras av staten)
Nyliberalism handlar om att skydda individen mot våld och tvång. Vill två eller flera människor samarbeta, t.ex. som arbetsgivare och arbetstagare, så ska de få göra det utan staten lägger sig i eller kastar dig i fängelse.
Här är en åttaminuters film som förklara nyliberalism
https://www.youtube.com/watch?v=muHg86Mys7I
Åttaminuters pictogram-film på Youtube som försöker förklara nyliberalism? Är det sånt du sitter och tittar på hela dagarna?
Nyliberalismen handlar om att införa anarkokapitalism, en annan variant av anarki fast skillnaden är att en person har rätt att till privat egendom (kapital). En form av en anarkistisk diktatur, där staten (alltså vår demokratiska system) har upplösts och helt ersatts av kapitalet. Världen delas därmed upp av några få (de rikaste knösarna, typ människor som Hong Kongs Li Ka-Shing) och en form av slaveri kan i princip återinföras för oss övriga.
Anarkokapitalismens största förespråkare är David D Friedman, son till den kraftigt ifrågasatte nobelpristagaren Milton Fridman (som var rådgivare till Reagan och starkt påverkade Thatchers politik). Man ska komma ihåg att Hong Kong var en del av Storbritannien. Milton Friedman besökte Augusto Pinochet (diktator från 1973-1990) och chilenska ekonomer (Chicago-Boys) fick utbildning i den s.k. Chicago-skolan och deltog i Pinochets regering.
Arbetslösheten i Chile mellan 1973-1990 låg i snitt runt 15%, den högsta i hela Latinamerika. 1992 hade Santiago värst luft av alla världens städer, de hade även högsta förekomsten av hepatit, tyfus och parasiter bland Latinamerikas alla städer.
2004 – 14 år efter Pinochet beslutade Chiles president om att 30 000 medborgare skulle få ersättning (mindre än 1500 kr, vilket var en ungefärlig minimilön i Chile) för att de utsatts för tortyr och misshandel i fängelser, koncentrationsläger, sportarenor och liknande under Pinochets diktatur. Fast 3 000 människor dödades eller försvann. Dessa kunde aldrig ta ut någon ersättning.
Är det frihet för dig, lille skattepojk?
Anarkokapitalism är inte nyliberalism. Nyliberaler tror på en nattväktarstat.
Att arbetslösheten steg på 80-talet var för man hade fast växelkurs och en centralbank som försökte försvara ett felaktigt pris på valutan, dvs samma problem som vi såg i Sverige i början av 90-talet då planekonomerna på Riksbanken körde upp räntan till 500% med massarbetslöshet som följd. Som sagts tidigare, centralplanering och planekonomi har inget med nyliberalism att göra. Nyliberaler vill att räntan och valutan ska prissättas av marknaden, efter utbud och efterfrågan.
Däremot genomfördes en massa andra ekonomiska reformer under Pinochets tid som lyfte landets välstånd och som har gjort att de nu har störst BNP/capita (PPP), högst medellivslängd, lägst spädbarnsdödlighet och hamnar överst i FNs Human Development Index (bland länder i Sydamerika). Igen, om nyliberalism hade varit så hemsk, hur kan det komma sig att där den praktiseras som mest så har folk det som bäst?
När det gäller Tyfus mm. har du en källa på det?
Om luften var sämst i Santiago, så berodde det antagligen på att många fler där hade råd att köpa bil. Katalytisk avgasrening mm. har sen förbättrat situationen.
@skatt mot stöld
Det är du som är grundlurad alternativt sprider falsarier. Vem bryr sig om hög medellivslängd och låg arbetslöshet om det är liv i mer eller mindre misär som slav under en feodalherre? Nyliberalism funkar uselt, se på Storbrittannien och USA, vilket missnöje det ger och vart de är påväg nu. Nyliberalism är bara en annan benämning på nyfeodalism.
https://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-ideology-problem-george-monbiot
Är Hongkong verkligen en relevant jämförelse? Det är ju rätt hårt integrerat i Kina numer och funkar i praktiken som en terass mot omvärlden.
Och hur relevant är en jämförelse med länder där halva befolkningen är mer eller mindre förvisade till köket? Där i praktiken en person livnär två i majoriteten av fallen. Och som sagt hade Sovjetunionen mycket låg arbetslöshet…
Nyliberalism är möjligen gångbart i underutvecklade länder med mycket resurser att ta av, ungefär som att invandring i regel lyfter sådana länder. Men i sofistikerade välfärdssamhällen kvaddar det allt.
Att alla medborgare får en likvärdig skolgång är en demokratifråga. Att alla medborgare får likvärdig vård är en demokratifråga. Att skattepengar inte ges direkt till privata företag enligt bisarra underprisavtal som i slutändan kostar mer pga juridisk cirkus till fördel för företagen, där överklaganden i sig kan vara en inkomstkälla, är en demokratifråga. Att allt som är skattefinansierat också drivs offentligt och är ansvarigt för densamma är också en demokratifråga. Det offentliga respresenterar alla medborgare och är till för dem och måste ha insyns. Politiker kan röstas bort. Ingetdera gäller för företag. Men någon demokrati vill ju nyliberaler/nyfeodaler inte veta av förstås.
http://josefsson.net/artikelarkiv/59-ett-sverige-foer-de-rika.html
Till och med Nanotec slirar på demokratin.
Hur stor hade tjänstesektorn varit utan tillverkningssektorn?
Dvs hur mycket hade huspriserna stigit varje år om det enda vi gjorde var att klippa håret och renovera hos varandra…
Jag arbetar inom tjänstesektorn. På sätt och vis exportorienterat eftersom vi arbetar i Öresundsregionen. Men kunderna där jag arbetar är 99% privatägd tillverkningsindustri inom olika affärssektorer.
Till viss del fanns de funktioner jag levererar hos kunderna själva förr men har rationaliserats ut/bort och det är också en bidragande orsak till att tjänstesektorn växt.
Det är först när vi exporterar tjänster värda något det ger ett bidrag till Sverige.
Produktion som går med vinst är helt klart värt något. Det bör anses som ett bidrag till Sverige också i de flesta fall. Tjänsteproduktion kan vara mycket värdefull även om inte något av den exporteras.
Betyder det att polis, skolor och sjukvård betald av stat och kommun saknar värde?
Om någon driver en blogg som många besöker kan hen få en vinst från reklam på bloggen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Funky Business !
😉
Högteknologisk tillverkningsindustri är väl det mest attraktiva ett land kan ha eftersom den kräver både kvalificerade och okvalificerade jobb. Kolla in t.ex. exportvärdet på Astrazenecas pillertillverkning i Södertälje 41 miljarder år 2012 -inte växelpengar direkt.
Tillverkningsindustrin är väl dessutom väldigt viktig för vår handelsbalans (import/export)? Jag föreställer mig att det inte är så enkelt att exportera tjänster jämfört med varor? Svenskt stål, bilar, lastbilar och maskinverktyg däremot drar ju in massor av pengar till Sverige. Första generationen av Volvo XC90 sades på sin tid vara Sveriges största exportprodukt:
http://www.nyteknik.se/digitalisering/succevolvon-xc90-sveriges-storsta-exportprodukt-6444562