Docent Jan Jörnmark har publicerat sin sista debattartikel om vägen framåt för den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden, Lagstiftningen behöver ändras, man sannolikt kommer det inte ske och gamla misstag kommer upprepas där kommunerna kommer få betala de höga hyrorna i nybyggda hyresrätter. Och så håller Jörnmark med mig om att det inte finns någon “bostadsbrist”.
Angående tjatet om bostadsbrist påtalar Jörnmark att det inte föreligger, utan vad folk menar är som jag säger brist på socialistiskt prisreglerade förstahandskontrakt i atttraktiva lägen. Fast Jörnmark är mer sakligt formulerad:
“Självklart finns det en väg framåt, men då måste vi först erkänna att ”bostadsbristen” är ett efterfrågeöverskott på en viss typ av mycket lågt prissatta centrala lägenheter. Vi behöver också förstå grunden för bostadsrätternas enorma framgångar: de är helt enkelt den logiska följden av hyresregleringen.”
Det tål att upprepas – en bostad är en bostad är en bostad. Även ett tredjehandskontrakt är en bostad. Bara för att man inte kan få bo till ej av marknaden satta mycket billiga hyror i attraktiva lägen så är det inte bostadsbrist. Däremot finns det bostadsrätter att omgående köpa i grannhuset, men då är priset satt av marknaden och något efterfrågeöverskott existerar inte.
Vad som nu sker är att det byggs mycket (för Sverige) dyra hyresrätter i mindre attraktiva lägen, mycket på grund av riksintresse-problemet som gör att man bygger allt längre bort från centrum, trots att det finns stora ytor att bygga på, som den övergivna gräsmattan Gärdet.
Jörnmark menar att precis som efter miljonprogrammet kommer kommunerna få gå in och ta smällen och garantera hyrorna. Dels handlar det om att allmännyttan säljer befintligt bestånd till bostadsrättsföreningar och istället bygger dyra hyresrätter, och dels så kommer dessa nya dyra hyresrätter framöver riskera bli social housing, där hyrorna betalas av kommunerna för att inhysa flyktingar och socialbidragstagare. Man ska komma ihåg att miljonprogrammet också var lyxlägenheter på sin tid.
“Den andra – och tyvärr troligare – möjligheten är att vi fortsätter som i dag. Vi undviker då att erkänna både de funktionalistiska misstagen och bruksvärdesregleringens effekter. Det innebär i så fall att vi bygger nya – och dessutom dyra – hyreslägenheter efter samma mönster som vi gjorde i slutet på 1960-talet. Rent praktiskt kommer sannolikt många kommuner att få gå in och ta över det ekonomiska ansvaret för områdena genom att garantera eller betala hyrorna.”
Jörnmark förespråkar reformer i lagstiftningen för att göra det möjligt att bygga billiga hyresrätter, men också att hela hyresbeståndet i centrala lägen omvandlas till bostadsrätter, och därmed prissätts korrekt av marknaden, om vi nu inte ska avreglera hyresmarknadens hyror.
“Bättre än att i oändlighet fortsätta att diskutera en icke-fråga är i så fall att hitta former för att överföra de sista centrala hyresrätterna till den fungerande bostadsrättsmarknaden. Det skulle också mildra de enorma och svårbegripliga ”orättvisor” som uppstått när grannarna i fastigheten bredvid plötsligt blivit mångmiljonärer medan andra bara har rätten att fortsätta att betala hyra till en värd som varje år höjer hyran med ytterligare några procent.”
Som det är nu så menar Jörnmark att vi om och om igen bygger bostadsområden som framöver kommer förvandlas till segregerade förorter. Han har dock inte konkreta exempel på hur lagstiftningen bör förändras, utan fokuserar på problemen och hindren från att bygga på attraktiva platser med täta gatustäder.
Ja, på 70-talet var det medelklass som flyttade in i miljonprogrammets dyra lägenheter. Till en början. Vi vet hur det gick sedan. Och då hade vi inte dagens invandringsvolymer av flyktingar utan jobb och utan framtid på grund av Sveriges katastrofala och totala avsaknad av integrations- och assimileringspolitik. Invandringen på 60- och 70-talet var uteslutande arbetskraftsinvandring, som gick raka vägen till bandet på Volvo. Idag går de allra flesta raka vägen till socialkontoret1. (efter de två år som staten står för notan).
Utan bostadsbrist så byggs det idag för mycket och på fel ställen, vilket kommer straffa sig framöver. Och som påtalat så många gånger förr – det kommer aldrig mer byggas billiga hyresrätter i attraktiva lägen så efterfrågeöverskottet på dessa kommer aldrig försvinna.
Ni hittar Jörnmarks sista debattinlägg hos Dagens Industri.
1. Det tog före förra årets migrationskris drygt åtta år innan 50% av invandrarna jobbar åtminstone en timme i veckan. De siffrorna kommer inte se bättre ut om åtta år, då vi nu har en rejält mycket större puckel plus kommande anhöriginvandring om ytterligare sexsiffriga antal att ta hand om. En annan skillnad är att rättsväsendet har redan kollapsat och utreder inte ens vardagsbrott som knivskärningar eller ibland även mord. Det är inte en grogrund för att få fungerande bostadsområden i nya förorter.
42 kommentarer
Om man likt i andra civiliserade europeiska länder INTE hade någon s.k "flyttskatt" / reavinstskatt på bostäder om man bott där några år skulle inte bara bostadsmarknaden vitaliserats.
Den både fysiska bristen och fr.f.a den ekonomiska "bristen" på hyrestyglade små hyresrätter i attraktiva centrala lägen skulle raderas ut totalt
Men…
Vissa delar av (S) och fr.f.a (Vpk) och vänsterut skulle dock gå i taket av kollektiv blodstörtning på att vissa skulle kunna tjäna pengar på detta…
Hmmm, kom inte flytskatten till pga KD:s propsande på at avskaffa fastighetsskatten?
gbd crvx
2008 höjdes reavinstskatten från 20% till 22% (småhus/brf).
Samma år infördes fastighetsavgiften (kommunal). Högsta avgift var då 6000 kr, nästa år blir högsta avgift 7687 kr. Lite härlig inflation där.
Flyttskatt finns inte! Beskattningen av vinst i samband bostadsförsäljning är kapitalbeskattning och borde vara med 30%.
Det är inte med lite fräckhet vissa försöker mynta begreppet flyttskatt.
Så här är det i många fall:
Först har bostaden byggts med subventioner från skattekollektivet. Därefter har byggkostnaden betalats med hjälp av ränteavdrag som leder till lägre skatteintäkter under många år. När det dags att sälja och vinsten ska skördas "lipas" det och skriks flyttskatt när en mindre del av kapitalvinsten ska betalas i skatt.
Magnus
Det är ju skattesystemet i ett nötskal.
Så föråldrat och gammalt att det enbart gynnar de som kan skatteplanera och lägga om sina inkomster i passande beskattning.
Ungefär lika kasst som det var innan skattereformen 1990-1991.
Vilka subventioner har jag fått som byggt själv och betalt allt med skattade medel och inte har lån med ränteavdrag?
I min upprördhet över mänsklighetens girighet missade jag att en del av vinsten säkert i många fall tillkommit genom ROT-avdrag.
"Nybyggda bostäder 2012 och senare får hel avgiftsbefrielse i 15 år" citat Skatteverket.
Magnus: Ja, att folk som tjänat miljoner de senaste åren enbart på att bo har mage att gnälla på "flyttskatt" efter alla subventioner och bidrag de fått av staten.
Dessutom, att avskaffa vinstskatten skulle definitivt inte stoppat överbelåningen, som ju är det primära hotet.
Jag tror på ett avskaffat ränteavdrag, höjd fastighetsskatt och istället satsa pengar på subventionerade hyresrätter, främst serviceboenden för äldre och ungdomslägenheter. Det viktiga är att få igång en flyttkedja där äldre flyttar ifrån sina överdimensionerade bostäder, möjligen kunde man därför införa någon slags morot i form av skattelättnader för de som flyttar till ett betydligt mindre boende.
Att beskatta kapitalvinst i eget bygge är ju att i princip beskatta inkomst, lågt dessutom. Helt skäligt.
Ränteavdrag medför kapitalvinstbeskattning för korrekt skattesystem.
Bästa är att avskaffa ränteavdrag samt kapitalvinstskatt, exkl. då man byggt själv och flyttat inom en viss tidsperiod.
Jag har byggt mitt hus själv utan lånade pengar. Var kan jag ansöka om att slippa flyttskatt?
@Kim: Vilka "subventioner" och statliga "bidrag"?
Bengt: Rot- och ränteavdragen är inget annat än bidrag, även om de kallas avdrag och är riktade till medel- och överklass.
Helt missriktade är de dessutom då de bidrar till ekonomiska obalanser och inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.
@Kim: Din retorik och tal om "medel- och överklass" får mig att tro att du kommer från ett parti till vänster om V(pk)
Men om dessa "bidrag" / avdrag nu både ger arbetstillfällen, minskad energianvändning och en ökad konsumtion i samhället så är detta ju bara vanlig Keynsiansk stimulanspolitik
Eller är det bättre om investeringarna en bart är statliga i.st.f enskilda?
"Vad som nu sker är att det byggs mycket (för Sverige) dyra hyresrätter i mindre attraktiva lägen, mycket på grund av riksintresse-problemet som gör att man bygger allt längre bort från centrum, trots att det finns stora ytor att bygga på, som den övergivna gräsmattan Gärdet."
Det är väl även en fråga om hur man bygger. T.ex. manga miljonprogramsområden (och de modernistiska områden öht) är ju väldigt glest byggda för privatbilism. Om man bebyggde de områdena mer t.ex. genom att fyla igen så att stands kvarter bildades och/eller delar av gärdet, fast med tät blandstad, så skulle manga bostäder kunna byggas, I kollektivtrafiknära lägen.
Ang hyresregleringen så kan den nog behove tas bort, men frågan är om man ska rycka bort plåstret direct, eller ta bort det stegvis. Någon form av allmännytta kommer nog dock att behoves ändå.
Centralt skulle några rejäla höghus med ettor snabbt fyllas av singlar. När sedan singlarna i vissa fall ska få barn ökar behovet av större bostäder. Finns dessa lite längre ut så sker en flytt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi behöver minst 30000 mindre bostäder till de unga männen från Afghanistan som kom förra året. Skulle säga att ett hundratal höghus skulle fixa det i ett nafs.
Det här är lite kul.
Folksams fastighetsdirektör förklarar läget på fastighetsmarknaden.
https://twitter.com/Borspodden/status/814143325456465920
Jag utmanar både Cornu och Jörnmark att registrera sig i stockholms bostadskö och försöka fixa en lägenhet snabbt, på det sätt de påstår är möjligt.
Problemet med 2:a och 3:e handslägenheter är inte priset utan att du inte har någon besittningsrätt och kan bli utslängd när som helst ägaren behagar. Det är inte hållbart att hänvisa familjer med behov av stabilitet att kuska runt i andrahandsträsket. Som förstalägenhet i 20:års åldern borde det dock inte vara några problem.
Sedan är det inte lätt att få ett 2:a eller 3:e handskontrakt heller. Jag fick kämpa flera månader för att få något i götborg i mindre attraktivt läge och då har jag bra fast jobb med bra inkomst.
Det blir väl inte bostadsbrist för att man inte hittar en bostad i Stockholm eller Göteborg. Har du testat att få en bostad i t.ex Brunflo?
Det beror ju på regleringar, inte på bostadsbrist. Självklart blir det kö runt de hyresrätter som finns att hyra till 50% rabatt.
Jämför med Oslo där man får en lägenhet på några dagar, trots överhettad marknad.
Jo, det är brist även på nybyggda, dyra hyresrätter i halvbra läge i Stockholm. I landet totalt sett är det inte brist.
Om man inte vet hur det ligger till är det bra om man är tydlig med att man bara tror saker, gäller förstås även Lars.
@KingEdward
Den där 50% rabatten skulle jag gärna vilja få – hur får man den?
Bostadsbristen kan väl förstås i humanitära termer eller i marknadstermer. I marknadstermer är det nog ingen bostadsbrist. I humanitära termer är det inte särskilt rimligt att tvinga folk att flytta ihop i trånga storstäder för att de om de har tur skall få jobb.
I humanitära termer trivs fler i storstäder än på toppen av en gödselstack. Flytta ihop är kul och leder ofta till än mer trevliga händelser. Cornucopia? vistas här under marknadstermer men vid direktkontakt har han tydliga humanitära sidor också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Precis min åsikt också. Det är irrelevant hur snabbt en höginkomsttagare med rätt kontakter kan få en central lägehenhet till marknadsmässig hyra.
Det som är relevant är bostadssituationen för genomsnittet.
Sen finns det stora nackdelar med att man bygger i städer som stockholm. I och med att inte infrastrukturen inte hängt med är det svårt att trivas i stan då man varje morgon packas som sillar i tunnelbanan och nästan inte längre får plats på perrongen på gullmarsplan.
Staden känns mer och mer som en myrstack.
Flertalet städer i världen riskerar nog bli brutal slum med tiden, som Chicagos innerstad. Folk är lyckligare på playan än i stenöknen. Ungdomarna gillar stan ifall de kan knulla runt, men antibiotikaresistenta smitsamma sjukdomar sprider sig. Och att skaffa barn i en liten innerstadslägenhet är nog inte så kul.
Å andra sidan finns det ju manga storstädersom är trängre än Stockholm och Goteborg.
Man bör säkert också fundera på vad orden "I marknadstermer är det ingen bostadsbrist" har för implikationer för marknadspriserna på bostäderna.
"Stockholms innerstad har ungefär 200-300 pers/ha. Tätare närförorter som Midsommarkransen eller Aspudden kanske ligger på 150 pers/ha. FN menar att just 150 pers/ha är en gräns för en massa saker inte bara för närhet av service och gångavstånd utan också för samhällsekonomi i ex infrastruktur. Om vi tittar på andra närförorter såsom Årsta som ligger nära stan så är det en femtedel så tätt. Och går vi längre ut så har vi en täthet som är en tjugondel."
-Alexander Ståhle ur Duellen om: Stockholms täthet, Förenngen för samhälsplanering, http://www.planering.org/plan-blog/2015/12/17/duellen-om-stockholms-tthet
Slum i Chicagos innerstad? Var där och jobbade en längre period för ett par år sedan, det måste ha gått fort utför. Kanske Kuckeliku menar Detroit?
Så den stora invandringen kommer att skapa problem, eller blir det bara brist på arbetstillfällen och brist på skattepengar som är utmaningen? Undrar om det kan bli bostadsbrist när anhörigvågen sköljer in eller blir det bara en spännande utmaning för politikerna att diskutera?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Vad som nu sker är att det byggs mycket (för Sverige) dyra hyresrätter i mindre attraktiva lägen, mycket på grund av riksintresse-problemet som gör att man bygger allt längre bort från centrum, trots att det finns stora ytor att bygga på, som den övergivna gräsmattan Gärdet."
Bygger hela Jan Jörnmarks artikel på stockholsproblematik eller funkar det så i andra svenska städer med? Vad trist om det planeras på det här sättet i Stockholm.
Jag känner nämligen inte igen det här från Malmö t ex, där det förtätas och byggs nya centrala stadsdelar som bara den. Själv har jag aldrig sett så många byggkranar byggprojekt inne i staden sen slutet av 80- början på 90-talet. En hel del hyresrätter byggs, de blir säkert dyra, men p g a centrala lägen har jag svårt att och se att efterfrågan kommer att sjunka på dessa.
Tyvärr är det så att många som söker bostad och har svårt att få en sådan, är folk med sociala och ekonomiska problem. Sådana hyresgäster vill ingen hyresvärd ha, man är rädd för ökat slitage, nedskräpning, vilda fester, ungar som springer utan tillsyn. Det är stora svårigheter att vräka en hyresgäst som inte sköter sig, finns dessutom barn med i bilden och sociala betalar så är det omöjligt. Detta är något som man inte pratar om, man är försiktig när man sorterar i ansökningarna, risken finns att man hyr ut till två personer och snart bor hela släkten i lägenheten.
Hyresregleringen måste avskaffas då dess låga hyror driver upp hyrorna på det övriga beståndet och leder till enorma inlåsningseffekter.
Tex har du ett bra jobb så har du ofta kvar din gamla hyreslägenhet om du flyttar ihop med någon för att det är omöjligt att få tillbaka den !
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Självklart är det korrekt att säga att det finns bostadsbrist om det saknas bostäder att hyra till en hyra som i relation till annat är skälig. Absolut kan en hyra i Stockholm om 10-12k för en mindre lägenhet vara skälig. Däremot måste det rimligen definieras som ett bestående kontrakt, och så är inte fallet för andrahandsuthyrning.
Dock finns det flera orter där den typen av nyproduktion saknas. På min egen ort exempelvis, ingen storstad, finns inget utbud förutom hyresreglerade bostäder eller BR. Att betala mer är inte möjligt, om det inte sker svart och då krävs kontakter. Jag vet jag har haft annonser inne och erbjudit dubbla den reglerade hyran för en bostad av rätt storlek med rimlig standard och inte fått några svar alls. Enda kravet = riktigt kontrakt.
Artikelförfattaren vet tydligen att det är tomt på Gärdet trots att han bor typ 5 timmars bilresa därifrån. Det är till att ha fjärrsyn, eller förutbestämda uppfattningar.
Eller så har artikelförfattaren varit på Gärdet många, många gånger i närtid, bland annat för att hans förlag respektive TV-produktionsbolag samt ett antal andra för författaren ämnesrelevanta installationer ligger i området.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@cornu, 50% på 8 år är väll en gammal myt som upprepats till att bli en sanning? En centern-politiker som är osvensk i sitt tänkande i att fakta på bordet är kanske en bra förutsättning för att ha en rimlig och saklig debatt har ju djupdykt i ämnet. Då var siffran 25% efter 8 år och 34% efter 1 år.
http://arbetsmarknadsnytt.se/blogg/inlagg/nyanlandas-vag-till-arbete-betydligt-svarare-an-vad-vi-kant-till/