Den icke existerande inflationen fortsätter skörda segrar. Radiotjänst i Kiruna AB höjer den sk radio- och TV-avgiften med 5.60%.
Man skulle ju kunna tycka att TV- och radio har ungefär samma prisutvecklingsbild som KPI, men tydligen köper man inte tillräckligt med platt-TV inom medierna för att pressa ner sina kostnader.
Radiotjänst i Kiruna AB höjer därför avgiften för TV (eller iaf TV-mottagare) från 554:- SEK per kvartal till 585:- per kvartal. Det är en höjning med 5.60%.
Officiell KPI-inflation är 1.4%.
Antagligen måste det nu till någon substituering, t ex att man slutar med TV, och gör något som inte ökat i pris istället. Fast då kan inte KPI hållas nere av alla dessa platt-TV som hela tiden sänker inflationen…
Fast det finns ju de som höjer priset med 50%. Mer om det senare.
41 kommentarer
När jag flyttade hemifrån så köpte jag aldrig någon TV. Jag har ju internet är så mycket roligare än att sitta och glo på TV.
Det är ju dock riksdagen som bestämmer avgiften.
Tur att det är mer eller mindre valfritt att blir utsatt för "propaganda".
Visst, men du måste betala för den ändå, nu lite mer…
Det är väl frivilligt änsålänge att betala TV-licens?
Inte en krona har jag betalt för den skiten på mer än 10 år nu, slängde ut TV´n för att slippa ljuga. Såg ju ändå inte på det som sändes där.
Men propaganda får i oss itutade överalltifrån, och konsekvenserna får vi tampas med dagligen i olika former..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bra Cornu, vi väntar på 50% scoopet 🙂
I dokumentet:
http://www.scb.se/Statistik/PR/PR0101/_dokument/PR0101_DO_2016_CA_160408.pdf
kan man från sid 66 och framåt se vilka produkttyper som ingår i KPI och hur de viktas.
TV-Licens har vikten 4,56 av totalen 1000. Så enstaka "varor" i den långa listan slår inte igenom speciellt mycket även om priset skulle stiga med 100%. De försvinner i bruset.
Och att hitta det där dokumentet tog min google-fu till bristningsgränsen (var nära att ge upp efter 15 jättelånga minuter men höll ut ytterligare några minuter, vilket gav resultat).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vilken trevlig hemsida de har radiotjänst!
De förklarar mycket pedagogiskt vad som händer om man missar betalningen.
https://www.radiotjanst.se/sv/Betalning/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tänk att bli utredd av juridiska gruppen.
Inspiration från Stasi?
https://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Omprovning-och-overklagan/
TV-avgiften på 2 340 kronor per år är lite väl hög för det innehåll man får/gillar. SVT behöver definitivt banta och anamma en modern betalningsmodell. Ser man på programmen får man ofta intrycket av en dålig DDR-klon av TV4. Att slippa reklam uppväger inte dåligheten. Morgonsoffan, nyheterna, vetenskapsprogrammen, vädret, ja det mesta de producerar själva är undermåligt med dagens standard.
Vill man ha kvalitet betalar man 50-100 kr i månaden och får toppunderhållning, Typ HBO, Netflix, Curiosity Stream, etc.
Ytterligare fel med SVT/SR är det de tolkat sitt direktiv om folkbildning som folkuppfostran, vilket kan få närapå fatala konsekvenser när de driver åsiktskanalen. Lastar till stor del flyktinghaveriet på SVT/SR, och förstås DN (självpåtagen folkuppfostrare).
Tack K, för att du tagit fram länken till KPI. Nästa gång någon gör sig lustig över att tjänst X minsann ökat med 100%, alltså är inflationen bara ljug, så kan man be vederbörande läsa på lite.
@Stefan: Mysigt:o
Inte nog med att de leker domstol, de leker ju instansen man överklagar till och detta gör man utan att vara en riktig myndighet. Att domstolsverket och SKV gör det kan man ju ha lite överseende med, de är åtminstonde statliga myndigheter, men när man låter ett (i princip) vinstdrivande företag att syssla med sånt så tycker jag nog det gått för långt.
Frågan är förstås ifall de har mandat till att hålla på sådär. Skulle inte förvåna mig om det är en del skrämselpropaganda där för att få folk att betala ändå…
För väldigt många svenskar, så är enbart mellon värd 2340 kr per år.
Om de hade höjt till 10.000:-/år istället så hade riksbanken fått sina älskade 2% inflation!
@Joakim Persson: Tråkigt dock för Lars W som driver tesen 😉 Men nu kan han ju räkna ut inflationen själv. Förhoppningsvis kommer det några insiktsfulla inlägg om detta. All information om hur KPI och KPIX beräknas verkar finnas tillgängligt hos SCB och andra.
Försökte penetrera det hela lite mer men klafsade vilse och gav upp i det kvävande statistikträsket. Det är förstås även möjligt att SCB gått vilse i sina egna statistiska metoder.
Det verkar som att 4.56/1000 för radiotjänst stämmer relativt väl.
Disponibel inkomst per capita i Sverige ligger på 16683 sek/månad, vilket ger radiotjänst en kostnad per person på 77 kr.
Enligt uppgift här bland kommentarerna betalar 3.5 miljoner hushåll för tjänsten vilket då ger ca 200 kr/månad (som tjänsten även kostar).
Sen kan Radiotjänst ju inte räkna heller.
De påstår att 90% betalar men då det finns över 4,3 miljoner hushåll och endast 3,5 miljoner (och fallande) betalar så får i alla fall inte jag det till 90%.
Då har ändå vissa betalat dubbelt för att de måste betala för sitt företag också.
Öhh, de heter något med tjänst och har som affärside att knycka dina pengar för något du inte vill ha, att de inte kan räkna är nog det minsta problemet! Rånartjänst är väl vad de kallas i folkmun…
Tror inte detta är inflation. Den officiella anledningen ät att antal betalande sjunker och därmed minskar intäkterna men kostnaderna finns kvar därför måste de kvarvarande betala mer.
Radiotjänst existerar enbart som en arbetsmarknadsåtgärd. Skulle bättre finansieras från stadsbudgeten.
Det skulle inte vara bättre för du blir man tvingat att betala för skiten via skattsedeln.
@Milda Webben: Det spelar egentligen ingen roll. Det Sjunkbomben beskriver är att endel väljer det billigare alternativet – att inte betala alls, de kan antas att de upplever en 100%-ig deflation eftersom de inte får sämre utbud genom att välja det billigare alternativet. Inflation bör räknas som ett genomsnitt för kostnadsutvecklingen och om priset ökar 6% på ett ställe så kan det mycket väl uppvägas av att det sjunker med 100% på ett annat ställe.
Det intressanta i sammanhanget är ju ifall saker som betalas via skattsedeln räknas med i inflationen. I den mån skattesedeln utgör en tvångskonsumtion så borde det ju rimligen göra det, kanske inte i KPI-inflationen, men något bredare index som även tar hänsyn till inflationen andra sektorer ser.
Kan det vara lagligt att tvinga på medborgarna en konsumtionstjänst via skattsedeln? Vad säger Europadomstolen?
I annat fall ska jag be att få slippa begravningsavgiften också. Jag är redan utbränd och har gått under jorden…
Det går ju alldeles utmärkt att tvinga på oss en massa lycksökare som skall försörjas av allmänna medel, så att betala för en propagandakanal är nog inga problem…
Från det ena till det andra. Det där med begravningsavgiften är rätt intressant.
Eftersom det är avgift så tolkar jag det som något personligt för mig men med de summor som jag betalat in så blir det minst en stadsbegravning och en urna på Mars eller så. Men var tar den inbetalade avgiften ivägen Är rätt säker på att de anhöriga/dödsbon får betala betydande summor till begravningsbyråerna.
Saker kallas avgift trots att det är en skatt. Att man öht har en begravningsavgift beror nog mest på historiska skäl. Den hade lika gärna kunnat vara inbakad i övrig skatt.
Det som staten ombesörjer är att alla skall få en (rimlig) begravning. Däri ingår inte någon begravningsbyrå, men väl präst, kyrka och jordfästning (troligen kremering). Jag antar att även om man anlitar begravningsbyrå så är kyrkans del betald via skatten (oavsett om man var med i kyrkan eller inte).
De tappar kunder i områden där kontrollanterna inte vågar gå in i. En anekdotisk beskrivning från dem själva, ”Ja, som du förstår, att om ambulans och annan räddningstjänst ibland måste vidta extraordinära åtgärder för att undsätta i vissa utanförskapsområden, så måste vi också vara försiktiga. Vi är noggranna med våra kontrollanters personliga säkerhet, oavsett område, och de är tränade att bedöma om ett visst område är säkert eller inte. I vissa utanförskapsområden går vi helt enkelt inte in.”
Menar de i de där områdena där det sitter fast en parabol utanför varje balkong eller fönster, men ingen har TV enligt radiotjänsts register?
TV licens ingår väl i socialbidragsnormen så det är ju egentligen en icke-utgift i de områdena…
Mat ingår också i socialbidragsnormen. En icke-utgift?
Man kanske kunde samköra med registret för socbidraget. De som får bidrag för TV antas ha TV och skall betala licens. Om de inte betalar skulle man kunna dra dem direkt från socbidraget. Man borde därmed inte behöva ge sig in i de områdena för att kolla…
…Bortsett förstås för att vissa där har jobb förstås.
Intressant, men bara en anekdot, som sagt. Du brukar ju inte gilla dem, men jag tycker inte man ska avfärda dem så där rakt av..
Har skaffat en stor bildskärm istället för TV. Sist kontrollanten var här så vägrade han ge med sig och sa att det omöjligt finns så stora bildskärmar.
Det är inte direkt begåvningseliten som jobbar på det stället.
SVT/SR är en vänsterextrem indoktrineringsorganisation som dagligen bryter mot sändningstillståndet gällande opartiskhet och saklighet.
Eftersom SVT/SR dagligen bryter mot sin del av licensavtalet så har TV tittaren rätt att vägra betala TV licens och hävda avtalsbrott.
Bortsett från att det inte finns något sånt avtal va? Skyldigheten att betala avgiften är stiftad i lag och någon befrielse för detta finns inte – det finns ju till och med de som tvingas betala trots att de bara kan se norsk TV.
Jag har ingen TV (officiellt). och har heller aldrig haft någon (officiellt).