Regeringen har fått massiv kritik kring sammanslagningen av landets län till storregioner. Ingen vet varför det ska ske och nu skjuter man upp det hela till efter valet 2018. Regeringens förhoppning är att det ska ske 2019, men kan fortfarande inte förklara varför service ska flyttas längre bort från skattebetalarna, makt centraliseras och lokalt inflytande utraderas.
![]() |
Ljuset är släckt och det är ingen hemma på Rosenbad. |
Man backar nu på tidplanen för själva länen, men inte på landstingen. Allt ser nu ut att istället tänkas ske 2019, dvs efter valet. Det ger socialdemokraterna en snygg utväg – om de åker ur regeringen så behöver de inte backa, utan det är nästa regerings fel att “reformen” inte genomförs.
Det finns ingen annan än politruker i Stockholm som har efterfrågat större län och landsting.
Jörgen Bergwall (m) i oppositionsråd i Sundsvall konstaterar till Public Service/SVT:
“Att skapa större regioner behöver absolut inte vara fel – men först måste vi komma fram till vilka problem det är man vill lösa. Här har man börjat tvärtom.”
Värt att notera är också att samtliga länsstyrelser enligt SVT har sagt nej till sammanslagningarna i sina remisssvar.
Det återstår fortfarande den pedagogiska uppgiften varför Stockholms provinser behöver utsättas för försämrad och centraliserad service, med kraftigt ökade reseavstånd, sämre lokalt inflytande och centralisering av makten. Det enda rimliga är tvärt om att man slår isär de onödigt stora regioner, och även onödigt stora kommuner, som vi har idag. Det finns ingen anledning att ha stora regioner eller ens kommuner.
16 kommentarer
Är det lokaltrafiken som landstinget svara för som skall samordnas?
Kiruna stadsbuss får ta en sväng om Luleå?
Eller sjukvården? Där finns det redan viss samordning. Hjärtan transplanteras väl inte i alla landsting.
Klokt med en långsam process.
Kanske det är så att det inte finns en optimal uppdelning som passar alla verksamheter. Dvs det kanske inte behöver vara så att lokaltrafiken i Kiruna måste samordnas med Luleå bara för att sjukvården gör det (eventuellt hypotetiskt antagande).
Men det ser kanske bra ut ifall vi kan dela upp det i snygga fack som allt skall skall passas i…
Ja vi ser ju hur bra det gått att slå ihop Polisen till en enda stor myndighet!
Jag tror dock att problemet inte egentligen ligger i att det är i statlig regi egentligen…
Se hur det gått sedan man förstatligade den kommunala polisen på 60-talet. Katastrof!
Men den kulturmarxistiska förstörelselustan kommer inta avta förrän vi krossat den.
Fast skolan gick motsatt väg och kommunaliserades. Blev den bättre?
Tänkte precis säga det. Allting har gått utför i svenska skolsystemet sedan kommunaliseringen. Det kanske helt enkelt är så att det ibland finns en poäng i att låta saker vara kvar där de är och inte rota runt i allting hela tiden?
Bra. Som du skriver: Vad är anledningen? Egentligen?
Samordningsfördelar uppstår inte per automatik.
Man kanske rentav kan säga att om det är tänkt att sjukvården skulle bli billigare så visar det sig att den blir dyrare om sammanslagningar innebär att man behöver köpa ut sjulvård ur dyra IT/drifts/underhålls-avtal som nu är på plats efter tidigare avregleringar och upphandlingar, för att sen slå ihop dem.
Finns säkert andra varianter med.
En idéskiss till förklaring: Storlänen behövdes eftersom makt försköts från Stockholm till Bryssel och det blir dyrt och krångligt om varje smålän ska försörja ett antal lobbyister i Bryssel. Men den kostnaden skulle storlänen kunna bära. Förut hade man ju så att säga lobbyisterna 'gratis' i Stockholm i och med riksdagsvalet men nu har ju dessa representanter mindre och mindre lagstiftande makt och minskande möjlighet att påverka finansiering av regionala infrastrukturprojekt och sånt.
Ja om inte det nu inte är så att det finns en risk för att EU håller på att kollapsa. Då är det rationellt att inte bygga om för framtida Bryssellobbyister. Utan att vänta lite och se vart det barkar.
En sådan här stor konstitutionell fråga får INTE slarvas och hastas igenom utan att människorna får säga sitt !
I Jämtland och i Norrbotten har man tvingat till sig folkomröstning om saken enligt det nya förstärkta folkinitiativet. I Halland har man rest tillräckligt mycket ragg för att de styrande i Sthlm inte skall våga göra någonting mot dem…
Med tanke på att konstitutionen regelmässigt utan att folket tillfrågas egentligen – det sker i det tysta och folket antas ta ställning till (den tysta) frågan implicit i riksdagsvalet (där alla partier mer eller mindre redan är överens om förändringen); så är frågan egentligen hur tungt väger argumentet?
Kännslite som de inspirerades av en sån här (Dilbert stripp) http://cdn.thestandard.org.nz/wp-content/uploads/2011/06/dilbert-reorganisation.jpg?39de2b
Avskaffa länen, de bhövs inte, låt varje förvaltning ha sin egen indelning, polisen har sin, sjukvården sin, försvaret sin, trafikverket o.s.v. Låt sedan kommunerna sköta sådana saker som de är lämpade för. Känslomässigt tillhör folket landskapet, länen är ett påfund från 1600-talet, man ville kunna styra folket och splittra landskapen. Genom att slopa länen så frigör man en massa kompetent arbetskraft (eller ?)som borde kunna starta företag eftersom de är så duktiga.
De som frigörs från Länsstyrelserna blir allmänt eftertraktade "konsulter" som driver EU-projekt åt regionförbunden alternativt interreg-projekt åt kommunerna.
Bra skrivit men eeeeh. ….. #Surkovleaks släppte nytt material idag.
För att vänstern skulle få majoritet i samtliga län.