En avgörande stor majoritet av svenska folket är emot regeringens förslag att försämra vård och kollektivtrafik, samt lokalt inflytande, genom slå ihop tjugo landsting till sex så kallade storregioner. Det visar tydligt en nationell opinionsundersökning från Sifo, beställd av Region Halland.
69% är emot storregionerna, mot 31% för. |
På uppdrag av Region Halland har Sifo genomfört en omfattande opinionsundersökning, med hela 7 221 respondenter. Antalet kan jämföras med att vanliga opinionsundersökningar kring partisympatier brukar ha mellan 1 000 och 2 000 respondenter, så givet en enda enkel fråga är detta en massivt signifikant undersökning som Sifo levererat. Frågan som ställdes var den neutrala vad tycker du om idén att slå ihop dagens tjugo landsting till sex storregioner?
Bland de som har en åsikt är 69% emot och 31% för storregionerna. Det är alltså en massiv majoritet mot att förlora lokalt inflytande och tappa kontrollen över skattemedlen och service genom centralisering.
Kvinnor, som på grund av större andel av de landstingsanställda och även längre livslängd och därmed mer vårdbehov kommer drabbas hårdare, visade ännu mindre stöd för förslaget. Endast 29% av kvinnorna stödde förslaget och 71% är alltså emot. Därtill använder kvinnor mer kollektivtrafik än män och drabbas även hårdare av försämrad service och förlorat inflytande även där. Ur ett feministiskt perspektiv är storregionerna alltså ett anti-kvinnligt förslag.
27% av respondenterna visste inte vad de skulle svara eller var tveksamma och är inte med i siffrorna ovan, som baserar sig på de som har en åsikt. Sett till samtliga respondenter var 23% för, 50% emot och 27% kunde inte ge ett svar.
Man kan förmoda att de som är för är personer som bor i ett storstadsområde och inte kommer drabbas av att service och inflytande flyttas bort, likt man kommer göra på mindre orter.
Sammanslagningen till storregioner är ett socialdemokratiskt vansinnigt centralistiskt projekt, utan stöd hos svenska folket. Skulle det hållas en folkomröstning i ärendet så skulle 69% av de som skulle rösta säga nej, vilket gör att det förstås inte kommer bli någon folkomröstning.
32 kommentarer
Folk har det för bra på landet helt enkelt. Sluta gnäll, vi behöver mer tunnelbana här i hufvudstaden. Bums!
Tunelbana, varför inte. Skippa förbifarten så får ni lös pengarna
Även om det skulle hållas en folkomröstning så är dom ju bara rådgivande och brukar bara accepteras om folket röstar som politikerna önskar.
Hmm, ja. Det finns iofs utrymme för beslutande folkomröstningar – enda haken är att de måste hållas i samband med riksdagsval vilket politikerna inte tycker är lyckat då det skulle innebära två olika valrörelser samtidigt.
Undra om det fanns en baktanke med att ställa sådana krav på beslutande folkomröstningar? De kunde ju nästan lika gärna låtit det vara krav på att beslutande folkomröstningar måste ske den 30:e februari.
Klart det finns. Det finns även en baktanke med att ha val för riksdag, landsting och kommun samtidigt. (Flera valrörelser samtidigt där alla kan tala sig varma för vård skola omsorg…)
Baktanken här är att man ställt ett krav på beslutande folkomröstningar som man i bästa andetag tycker är olämpligt att uppfylla…
Valrörelsen i kommunalvalen drivs inte så värst mycket, men går längs partilinjerna….
Börjar det inte vara lite väl nära val för att genomföra ett så stort och inpopulärt beslut? Misstänker att det kommer drivas igenom direkt efter nästa val av M + S.
Går det att lita på dem där sifo undersökningar nuförtiden?
Säkrast att gå vidare med storregionen, det är ju trots allt försiktighetsprincipen som gäller.
Oj vad jag kände mig urban storstadsbo med mitt "Heja storregionerna, det är då på tiden!". Jag frågar mig var vi varit om man aldrig hade centraliserat någonting? Tycker de som är emot storregioner att vi borde riva upp kommunsammanslagningen på 70-talet och gå tillbaka till socknar? Det känns knappast rationellt idag. I så fall, vad säger att dagens landsting är det optimala för att organisera sjukvård?
Jag tror inte att det påverkar sjukvårdsservicen i Jokkmokk särskilt mycket om beslutande organ ligger i Luleå, Umeå eller Sundsvall, det är rejält långt till alla ställena.
För övrigt, är det någon som saknar Skaraborgs län idag? (Ärlig fråga, som boende i Stockholm undrar jag).
Jaha, och vad säger att sex regioner är optimalt? Varför inte en enda region? Eller räcker ens det?
Ja, de som fått försämrad service och förlängda resor saknar nog de gamla landstingen i Västsverige. Fråga t ex de i norra Bohuslän som måste åka flera timmar (varje vecka) för att få dialysbehandling numera.
Ju större väljarunderlag, desto mer marginaliserade blir förstås små väljarunderlag, som t ex Jokkmokk.
Men varför inte göra en enda region av hela Sverige från Dalälven och nedåt och sätta makthavarna för denna i Göteborg. Så får göteborgarna bestämma över din sjukvård i Stockholm. Du har ju inga problem med att det beslutas någon annanstans.
Rent praktiskt så borde väl resultatet bli att landsbygden får mindre stöd/hjälp men samtidigt mer frihet och självbestämmande. För det är väl ändå det man vill ha om man _väljer_ att bo på landet?
Just i detta steg så kan det förvisso ses som en förlust för landsbygden eftersom det är service som försvinner. Men det går väl att ersätta med privata kliniker av olika slag? Finns det ett behov så uppstår oftast en marknad automatiskt. Ekonomins ABC? Om behovet är för litet så får man anpassa sig, människor är för bekväma idag. Det borde vara en lyx att bo på landet och en uppoffring att trängas i myrstackarna.
I ett större perspektiv så är det här bara en fortsättning på en tydlig linje då allt mer centraliseras. SOS lämnar fel adresser, polisen har 1 patrull på en 20-mils radie, posten slutar dela ut post på landet etc. Det kommer bara bli värre(bättre).
För jag klagar verkligen inte, den dagen jag får möjligheten att lämna storstan så ser jag fram emot friheten. Att slippa bli störd av byråkrater och diverse maktgalna myndighetsutövare. Det är landsbygden som kommer behöva försvara och bevara Sverige i framtiden och då finns det ingen plats för veklingar.
Varför ska bara Göteborgare bestämma över Stockholms sjukvård? Jag antar att Stockholmarna (liksom Jokkmokkborna) fortfarande har rösträtt till den beslutande församlingen, så att det ändå blir fler Stockholmsrepresentanter i församlingen, även om den råkar ligga i Göteborg. Men visst, det blir färre representanter, så Jokkmokkborna får kanske finna sig i att bli representerade av någon från Arvidsjaur eller Gällivare.
Gällande dialysmöjligheterna i norra Bohuslän tror jag inte att man tvärsäkert ska skylla på just regionindelningen. Jag misstänker att även gamla Göteborgs och Bohus län hade "rationaliserat" sjukvården även om inte nya regionen bildats. Förhoppningsvis kunde omorganisationen nu ske mer rationellt när man lätt kunde samordna med gamla Älvsborgs län.
Alla tjänstemännen sitter i Göteborg i exemplet. Det är deras lokalkännedom som får styra hur det blir i Stockholm på detaljnivå.
Medges. Tjänstemännens möjliga påverkan på beslutsunderlag är svår att komma åt. Även om jag har svårt att komma på ett praktiskt exempel där lokalkännedom är viktig för sjukvårdens och kollektivtrafikens organisation. Jag antar att det finns statistik över var folk är sjuka någonstans och hur långt folk har till vård/ambulans/busshållplats, så att rationella beslut kan tas. Möjligen blir busshållplatsen knasigt placerad när linjer dras om?
Kanske är jag lite för utilitaristiskt lagd om jag tycker att om många (stadsbor) går från bra till utmärkt service, men några (på landet) går ner från hygglig till bara acceptabel, så är det ändå rätt prioriterat. Så länge det inte försämras till oacceptabelt för någon.
Vem har sagt att man måste få längre till servicen om den organiseras i en större organisation? Både SKV och kronofogden är statliga, ändå har de ganska lokal service. Slutar du betala kommer det inte vara en fogde som kommer från tokholm till jokkmokk för att mäta ut dina renar – det kommer vara en fogde från Luleå (ja avstånden är långa i norrland, lev med det eller flytta till fjollträsk).
Så det är ju visat att det går aldeles utmärkt att bedriva saker i statlig regi utan att för den skull ha verksamheten lokaliserad till ett enda ställe. Så är det ju redan med landstingen, vi har fler än ett sjukhus i Skåne och alla behöver inte åka till malmö för att få vård.
Hej Cornu: utan att ta ställning för eller emot så kan jag i alla fall säga att du har helt fel i en sak, alla tjänstemän i VGregionen sitter definitivt inte i Göteborg, inte heller alla chefer och beslutsfattare
Jag skulle nog saga att storregioner I sig har jag egentligen inget emot, men att den senaste utredningen har använt sitt mål att varje region ska ha 2 miljoner inv alldeles för fyrkantigt. Där man försökte klämma ihop de fyra nordligaste länen till ett län och ändå inte nå upp till 2 miljoner och samtidigt klyva mälardalen I två regioner för att Stockholm inte skullebli för stort. Rimligare hade varit att man tittat på två typer av regioner. Ansvarskommitéen från 2007:s förslag var mer rimliga med nio regioner.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det kan kanske vara bra om det skapas större regioner, men det ska i så fall ske på initiativ av inblandade kommuner och landsting, detta bör då ske i den takt och vid de tidpunkter som dessa kommuner och landsting själva bestämmer.
Staten bör hålla sig utanför dessa processer och låta eventuella storregioner växa fram naturligt. Kommunerna och landstingen kanske väljer att samarbeta på andra sätt.
It's gonna be great regions, I'm telling you, it's gonna be great!
"En avgörande stor majoritet av svenska folket är emot regeringens förslag att försämra vård och kollektivtrafik, samt lokalt inflytande, genom slå ihop tjugo landsting till sex så kallade storregioner."
Seså, de kan nog försämra vård och kollektivtrafik ändå – oavsett om man gör det i större eller mindre regioner. Att det skulle försämra lokala inflytandet bygger ju isf bara på att man lyckas tänja på lagen. Annars är det ju så att det som landstingen skall göra beslutas av riksdagen, så mycket för det lokala inflytandet – en skåning har alltså i stort lika mycket inflytande över sjukvården i jokkmokk som en som råkar bo där.
Man skulle lika gärna kunna sköta allt som beslutats av riksdagen i statlig regi. Kvar skulle då blir i så fall bara att uppföra minnesmonument över kommunpampar (vilket jag tycker är tveksamt att man skall ha beskattningsrätt för).
undrar hur siffrorna är i Halland? Det är väl lokalt man skall mäta. Gissar att det mycket få i Halland som vill ingå i någon storregion. Men som jag skrivit tidigare så är detta en lång process som det toppstyrande etablissemanget drivit sedan mycket lång tid tillbaka – åtminstone sedan 60-talet. Målet är att Sverige blir en enda organisation som heter Sverige och undersåtar som inte har något annat lokalt än sig själva – ingen möjlighet till sammangaddning mot etablissemanget. Sverige är Orwells 1984 i verkligheten. Men det är väl jag som är galen som tycker mig se det långsiktiga intresset hos en stat som för länge sedan var till för sina medborgare men som har omvandlats till en organisation för de som arbetar inom staten och dess maktsfärer. Sverige har också likt USA också en Deep State….
Folkomröstning kommer bara genomföras om man tror sig ha majoriteten på sin sida. Se exemplet ang. Västlänken där man var stensäker på sin seger (tänk Clinton) där "fel" val vann. Man kunde ju då smidigt och lite lagom väljarföraktande vifta bort resultatet med att folk inte vet sitt eget bästa och att omröstningen bara var rådgivande. Att närmare 70% var emot vansinnet spelade ingen roll….
Rätt organiserad avskaffning av sekundärkommun är bra. Att organisera "nya slottslän" (länets ursprung var försörjning av slott medan de nya blir försörjning av universitetssjukhus) är fel.
Om man från statens sida vill garantera sjukvårdskvalitet bör den snarare förstatligas (den högkvalificerade vill säga) medan den mer generella bör flyttas ner till kommunnivå alternativt privatiseras helt med en offentligt finansierad sjukvårdsförsäkring.
Det finns inga optimala storlekar på något men att framförallt koppla ihop kollektivtrafiken i norra dalarna med uppsalas är bara rent idiotiskt. Uppsalas kollektivtrafik hör ihop med Stockholms pga pendling och arbets/bostadsmarknad.
På samma sätt har Norra värmland inte ett dugg gemensamt med södra halland annat än att de eventuellt ska ha primärt samma universitetssjukhus vilket måste ses som en mycket liten andel av folks normala liv (de flesta har inte nämnvärd kontakt med den högkvalificerade vården)
Det logiska borde vara att organisera 4 stycken "storstadsregioner" (stockholm-mälardalen, Göteborgsområdet, Öresundsområdet och lin-jön-norrköpingarna). Resten av landet bör snarare organiseras i mer fristående mindre landsbyggdsregioner som hanterar primärt kollektivtrafik och sjukvård som nu. Samtidigt lyfts den högspecialiserade ut och finansieras via statskassan direkt.
Annars är ju ett krasst konstaterande om den blivande västra götalandsregionen, om den med dagens befolkningsantal (1,6 miljoner)inte klarar av den högspecialiserade vården varför skulle den magiskt klara det med 200000 till?
Jag vet inte om jag håller med dig om allt men att det borde finnas två typer av regioner absolut.
Det är en sak att ha regioner och en annan sak att bedriva verksamhet regionalt. Vi har som bekant många vmyndigheter som är statliga, men ändå bedriver verksamhet regionalt (SKV, domstolen, FK(?) osv).
Nu är frågan dock vad det är som gör att man tycker att det är nödvändigt att dela upp kollektivtrafiken baserat på vilket universitetssjukhus man hör till? Vore det då i tre rimligare att man bedriver det i en statlig myndighet som delar upp verksamheten i regioner passande myndighetens verksamhet. Förvisso kan det finnas skäl att linjera upp regionendelningen så att man inte får helt oberoende gränsdragningar mellan myndigheterna.
Samma resonemang gäller även primärkommunerna.
"Nu är frågan dock vad det är som gör att man tycker att det är nödvändigt att dela upp kollektivtrafiken baserat på vilket universitetssjukhus man hör till? Vore det då i tre rimligare att man bedriver det i en statlig myndighet som delar upp verksamheten i regioner passande myndighetens verksamhet. Förvisso kan det finnas skäl att linjera upp regionendelningen så att man inte får helt oberoende gränsdragningar mellan myndigheterna."
Jag tror häri ligger manga skäl till viljan att omorganisera, manga statliga verk är redan organiserade enligt regioner och det finns nog en önskan om att samordna detta.
Men vad är det som säger att det är lämpligt för ALLA myndigheter att ha större regioner? Och vad är det som säger att det därmed är lämpligt att sköta sjuk ärden med samma regionsuppdelning som trafikverkets har?
Dessutom så visar här ju på att vissa myndigheter redan har en regionsuppdelning på den nivån som nu föreslås. Domstolsverket har ju domsagor för hovrätterna, trafikverkets har sina regioner. Möjligheten är står och faller inte med inrättande av superlånen och framförallt inte med itvinga alla verksamheter att regionsuppdelning det så.
Om man vill samordna det så är det i så fall inte genom att slå ihop lånen som det görs. I stället definierar man upp områden (grupper av lån) som t.ex. västra Götaland, södra götaland, norra norrland osv. Sen kan man ju i de verksamheter som det passar använda de gränserna medan andra använder länuppdelning. Skulle det behövas kan man ju kombinera (eg svealand exklusive Stockholms län eller Stockholms och Gotlands län).
Undras hur man tänker sig att man skall knöka in öresundstågen (kollektivtrafik) i det hela? Slå ihop västra Götaland med Fredriksberg amt eller?
Varför inte låta Bryssel sköta det åt oss? Det blir ju det i alla fall till slut som vi håller på nu! Seriöst! Det måste finnas nån gräns för hur mycket man kan rationalisera och slå ihop innan syftet körs över och förfelas till att bli det motsatta. När man läng seriöst diskuterat att skrota Landstingen för att det är oeffektiva kolosser som bara kostar massor med pengar, (se bara på exemplet i Stockholm)så är det kanske bättre att göra det helt och hållet och lägga en del på staten och den mesta i kommunerna! I övrigt kan man väl skymta en Socialdemokratisk strävan efter en maktkoncentration som skall föregå globaliseringen och NWO!
+1