Nedan följer ett exempel på hur Apple går Nokias väg och dör, sedan Apple försummat sina professionella Mac-användare.
Nokia var en gång världens största mobiltelefontillverkare. Idag lever de vidare som Windows phone med kanske en promille av mobilmarknaden.
Apple har slutat vara innovativa och kan inte längre leva på de värden, det varumärke och den kultur som Steve Jobs lämnade efter sig. Kärnan är att man verkar överge sina professionella användare och på några års sikt eventuellt Mac-datorerna helt.
Detta kan på sikt utplåna Apple, som på sitt sätt riskerar göra en Nokia och försvinna från marknaden. Konstigare saker har hänt. Nokia existerar bara som ett litet bolag i Microsoftkoncernen. IBM tillverkar inte PC längre. Ericsson tillverkar inte mobiltelefoner. Facit finns inte längre.
Apples produkter är ett ekosystem. Köper man in sig i ekosystemet Apple köper man in sig i effortless computing. Saker bara fungerar och man kan som proffs lägga i princip 99% av sin tid på sitt jobb och kanske högst 1% av tiden på att syssla med tekniska problem med ekosystemet. Som proffs är det inget problem att betala dubbelt så mycket för en Appleprodukt, då man slipper tekniska problem. För företag som IBM är det rent av billigare TCO, total cost of ownership, att låta de anställda köra Mac än PC just på grund av färre tekniska- och integrationsproblem. En del undrar över min produktivitet. Kanske är den högre bland annat för att jag kan sitta vid datorn 12-16 timmar om dagen och jobba utan tekniska problem som stör.
Men ekosystemet förutsätter att det finns överallt. Från servrar, via routers, till datorer och sedan på fickan med telefonen, för att slutligen hamna på armen med Apple Watch. När man lagt ner servrarna, nu lagt ner utvecklingen av routers, samt under flera år inte uppdaterat Mac Mini och Mac Pro, samt lagt ner bildskärmarna, så signalerar det att nästa steg i ekosystemet kommer försvinna. Nämligen datorerna.
Och då kan hypotetiskt följande inträffa.
- Apple försummar sina professionella Mac-användare.
- Proffs, coola kreatörer och kända mediaprofiler går över till en annan dator.
- Proffsen förlorar därmed sömlös integration med iPhone och lämnar ekosystemet.
- Köper därmed en annan, billigare smartphone med lika kass integration mot nya datorn.
- Konsumenterna fortsätter köpa iPhone, men de som är totalt prisokänsliga, dvs professionella användare slutar. Försäljningen av de dyraste varianterna faller.
- Apple lägger ner Mac på grund av fallande försäljning av de högst prissatta datorerna sedan proffsen lämnat.
- Övriga proffs byter därmed till annan dator.
- Övriga proffs byter sedan till annan telefon när de tappar integrationen med iPhone.
- Proffs inom media och kända mediaprofiler slutar skriva om Apples produkter.
- Kvar är nu bara konsumenterna som köper iPhone.
- Allt färre appar utvecklas till iPhone då proffsen lämnat. Allt fler appar kommer enbart till Android.
- Med enbart konsumenter som iPhoneköpare faller försäljningen.
- Varumärkets glans falnar. “Va, varför använder du en överprisatt produkt? Alla coola kreatörer och kändisar använder Android.”
- Apple sänker priserna för att stoppa fallet i försäljningen och behålla marknadsandelar.
- Apples vinstmarginaler försvinner med lägre priser.
- Apple sänker kvaliteten på produkterna.
- iPhone får image av en produkt för vanligt folk som inte tänker själva.
- Försäljningen faller ännu mer.
- Apple sänker priserna ännu mer.
- Apple sänker kvaliteten ännu mer och får stämpeln skitkvalitet.
- Apple går med förlust.
- Apple drar ner på innovation och utveckling ännu mer.
- Krigskassan tar slut.
- Apple går i graven.
Eller så händer något annat. Men ovanstående är inte omöjligt. Någonstans bränner man väl pengarna på en Apple iCar också, som totalt floppar eftersom de prisokänsliga coola mediaprofilerna redan köpt en Tesla, integrerad med Googles ekosystem och inte längre är intresserade av Apple.
På Apples senaste marknadsevent kom beskedet att man drar sig ur externa datorskärmar, efter att ha varit innovativa tidigt med svindyra produkter som Apple Cinema Display och sedan med den kombinerade dockningsstationen och skärmen Apple Thunderbolt Display. Det är en tydlig indikation på att man kanske inte kommer med nya versioner av de bildskärmslösa Mac Pro och Mac Mini. Droppen var antagligen de senaste veckornas besked att man lägger ner avdelningen för automatisering på MacOS/OSX och även sina Airport WiFi-routers.
Mac Minis död blir ännu en dolkstöt, då den faktiskt fungerar riktigt hyfsat som server. Därmed behöver man på sikt som användare gå över till något annat än Apple för mediaserver, filserver, backupserver, printserver och automatiseringsserver. Och när man på serversidan går över till en annan plattform är det sedan så mycket enklare att även byta plattform på desktop.
52 kommentarer
Windows phone kommer att bli nästa grej. Hur otroligt det än låter. Microsoft har ryckt upp sig ordentligt och snart har de en ny innovativ lösning som lämnar iPhone efter sig på samma sätt som iPhone lämnade Nokia efte sig.
Jag har precis införskaffat senaste iPhone och tror faktiskt att det är den sista och att jag vid nästa byte (om 3 år) byter ekosystem. Sannolikt är Windows phone då en kombinerad telefon och dator. Hade varit fint att bara ha en device som funkar som telefon när man är på språng och som dator när man är på kontor. Telefonerna blir ju mer IT mer kraftfulla så snart behöver inte en majoritet både dator och telefon.
Tråkigt är det om Apple lägger ner sina routrar då den är bra och enkel att använda.
Är onekligen nervöst för Apple att ha så stor del av sin försäljning inom telefoner. Förr eller senare ändras marknaden och om de missar det då kan de få en rejäl smäll som det kan bli omöjligt att återhämta sig ifrån.
Jag tror att Apples position har mycket att göra med konkurrensen. Android känns väldigt lynnigt och Windows Phone har inga appar.
Dessutom har de väl genomgående ganska bra kvalitet..är missnöjd med kvaliteten på samtliga android-lurar jag ägt.
Med det sagt använder jag ändå android pga låga priser o väldigt stort urval av telefoner.
Alltid haft Android, men sen fick jag iPhone 5 som jobbmobil, tog inte lång tid innan jag köpte en likadan privat pga kvalité skillnaden.
Nu fick jag en iPhone 7 av jobb fastän de är helt besatta av Windows i övrigt.
Men jag vägrar använda någon form av pekskärm för längre uppgifter i datorn, finns inget som slår mus, tangentbord och 24" skärm.
Slutade med Iphóne efter 4:an. Köpte Lumia med Windows 8 och har nu bytt upp mig till Microsoft med Windows 10.
Bästa Jobbmobil jag nånsin haft. Viss saknas det appar men Excell och Adobe Acrobat reader är 98 % av min jobbverktyg. Sedan jag köpt 10 behöver jag inte sätta på Laptopen för att kolla jobb filer.
Så har det alltid låtit om MS produkter innan de släppts! Vi har väntat i 41år på den där fantastiska produkten som skall revolutionera världen, än så länge har det bara kommit kalkoner…
Jag fattar inte riktigt vilka tekniska problem användarna upplever med Win/linux datorer? Har prylar som kör samtliga populära operativsystem (win10, osx, ubuntu, ios, android) och upplever inte att någon av dem har någon klar fördel över den andra. Tror de flesta problem beror på användaren och inte själva tekniken.
Sen kan man inte förvänta sig att en windows/linux laptop för 3k, ska fungera lika bra som en 25k macbook…
Jag fattar inte heller vad som är problemet. De strul som uppstått har aldrig varit Windows fel hos mig, alltid fel på hårdvaran eller dålig drivrutin.
Så skönt. Bara kass hårdvara och buggiga drivrutiner. Inget att bry sig om alltså.
Köper du en Windowsdator kommer den oftast förinstallerad med en massa skit (reklam). Det första man måste göra är att rensa bort allt vilket kan ta en halv dag.
Sen vet jag inte hur många gånger jag haft problem med Windows Update medan på Mac så bara funkar det.
Felet är nog inte så mycket Microsoft utan att de har ett operativsystem som ska funka på massa olika hårdvara, medan Apple har ett fåtal modeller som de själva har kontroll över.
Lägg sen till att Apple ger bort OS-uppgraderingar gratis så de kan se till att deras användare är med på det senaste tåget. Försökte uppdatera en kompis dator till Windows 10. Jag tror det tog en månad innan vi var klara. Så många problem, med att köpa mjukvara, licensnycklar, få kontakt med support osv.
Måste vara samma åkomma som drabbar gitarrister som inte kan intonera ett Floyd Rose. Dvs man orkar inte lära sig använda grejerna.
Det är en del av Apple-fanboys:ens livsuppgift att framhålla hur produktiva de är och där ingår att låta förstå att Windows-användare regelbundet använder halva sin arbetstid framför datorn för att lösa problem med operativsystem/hårdvara/drivrutiner.
Jag kör alla de här operativsystemen på mina datorer och jag ser heller ingen given allround-vinnare. De är bra på olika saker och har alla sina förtjänster och brister.
Visst är det sant att Apple erbjuder en bättre out of the box-upplevelese men å andra sidan kan man spara 30-50% på priset genom att lära sig att se till att t.ex Windows eller Ubuntu fungerar som det ska. Det är mestadels en engångsinsats. Ja, det tar tid men det spar också pengar. Beslutet kan bara tas av var och en men Apple-fanboys vill gärna ta det beslutet åt andra.
Så långt för privatpersoner och småföretagare. Vad gäller TCO för stora organisationer så är läget möjligen annorlunda.
Du har en poäng där faktiskt Sven-Hassan.
När hemmadatorkonceptet var nytt orkade man sätta sig in i operativ och annat bråte, eftersom annars gick det inte att göra någonting.
Den nya macen jag köpte igår levereras med en ensidas instruktion, som visar av och påknapp, hur man laddar tangentbord och mus, och det är allt. Jag har faktiskt ingen lust att lägga ned en vecka på att traggla med något som jag i grunden inte är intresserad av och som inte innehåller någon baskunskap. Man lär sig liksom inte dagens tidning utantill heller.
På mitt jobb är det tvärtom, macbooks strular med e-postsystemet, filservrarna, användarsystemet, kan inte kopplas upp mot skärmar, har inga drivrutiner till sina grafikkort som funkar med programvaran.
Att hårdvaran krånglar, tex ram minne som havererar, är väl knappast Windows fel? Inte heller att tex Logitech inte kan göra en ordentlig drivrutin. Hade Mac varit så fantastisk och "bara fungerar" hade inte Apple behövt ett support forum. Macar innehåller precis samma hårdvara som kan haverera som vilken annan dator som helst. Apples Mac os borde ha en bra mycket större marknadsandel (ca 2,7%) än vad de har om de nu är så mycket bättre.
"Att hårdvaran krånglar, tex ram minne som havererar, är väl knappast Windows fel?"
De flesta bryr sig inte om det är drivrutiner, hårdvara eller operativsystem som är fel, de vill bara ha en dator som funkar och Apple tar helhetsansvaret.
"Effortless computing" skulle jag inte påstå då jag måste boota OSX i recovery mode och slå av skyddet för filsystemet och manipulera systemfiler för att få min externa bildskärm att visa vettig bild via HDMI.
Njae, min programmeringskollega som tidigare endast körde OSX har numera bytt till Windows, och det är nog endast en tidsfråga innan jag följer efter.
Windows renderar text betydligt skarpare än OSX, något som är mycket viktigt när man programmerar och vill ha mycket text på skärmen samtidigt.
Som f.d utvecklare med 15 år under bältet i det träsket skulle jag vilja säga att punkt 3 både är/var Apples styrka och akilleshäl.
Men det är en anomali med ett homogent ekosystem. Framtiden har alltid varit saker som funkar i heterogena miljöer. Apple (och även Microsoft) får anpassa sig till det eller dö och bådas respektive hegemonier (och goda vinster) är parenteser.
Bland Apple-fans har insikten om att Apple är rejält vilsna varit på gång ett tag nu, och polletten verkar ha trillat ned helt då router-avdelningen upplöstes. Att automatiseringsavdelningen också upplösts visste jag inte, men verktyg som AppleScript och alla *nix-relaterade kontrollsystem är en av många anledningar varför jag kör Mac. Olycksbådande.
Tim Cook är dessvärre en slags kamrerstyp (eng: bean counter) som trots sin påstådda närhet till Steve Jobs, verkar helt ha missat vad varumärket stod för. Samtidigt som ledningsgruppen springer på Vanity Fair-paneler och hänger med dyrköpta kalifornianska rappare. Fokusen på marginaler, nedläggningar, och den senaste tidens skyhöga priser visar att man har tappat kontakten med den ursprungliga kundbasen. Apple har skiftat mark under våra fötter från "neat, simple and nice" till något slags tech-livsstilsvarumärke som försöker vara techvärldens motsvarighet till Gucci, men lyckas inte särskilt bra med detta. Man säljer inte längre klarhet och befrielse i en liten vit låda, utan en halvgenomtänkta SKU:er i roséguld och olika watchbands och plotter. Ridå för "Apple Computer Inc.", säg hej till "Apple Gadgets Inc.".
Jag har antagligen lagt en bra bit över hundra tusen kr på Apples ekosystem med såväl hårdvara, mjukvara och som perifera enheter. Börjar faktiskt bli aningen orolig över min investering.
Har du (med många andra) lagt över hundratusen på Apples s.k. "ekosystem" så kommer du nog snart att lägga över hundratusen till ska du se. Annars lägger du snart två hundra tusen kronor på något annat s.k. "Ekosystem". Sådan fungerar konsumtionismen.
Fråga dig själv om du kunde ha gjort en vettigare "investering" än att lägga dem på en massa teknik som pensioneras inom 3 år.
Nöj dig med vad du har. Så viktig är du inte att du behöver den senaste tekniken som egentligen klarar av att skjuta upp månraketer eller avfyra kärnvapen.
En gammal begagnad C64 duger egentligen gott åt de flesta dödliga människor.
Tror inte Mac försvinner. Däremot var man sen med att uppdatera till Skylake och de maskiner man släppte senast var alldeles för dyra. Det gör att man kommer tappa marknadsandelar, vilket är början till slutet. Samma sak med iPad, den introducerade för $500 men nu ska man ha $600-800 när det kryllar av konkurrenter som kostar $100-$300.
Man kan ta ut mer om man har en bättre produkt, men det finns gränser. Apple har blivit för giriga, samtidigt som innovationstakten har avtagit. Egentligen är det inte så konstigt, alla företag fungerar så här
Och det var väl här Jobs storhet låg. Man måste våga ta de tuffa besluten, hålla fast vid visionen, se den större bilden och fokusera på bra produkter istället för att tjäna pengar.
Skeppet kan vändas, men jag tror inte Tim Cook har styrkan att göra det. Jag tycker det var intressant att Steve Jobs ville ge bort en dator till varje skola i landet. Tänk om Tim skulle säga, vi ska bygga iPad junior och ge bort till varje förstaklassare i USA. Det skulle kosta dem en hel del, men det skulle så klart ha ripple effekter. Föräldrar som köper iPad, barns som vänjs in i Apples ekosystemet tidigt mm.
Men Tim skulle aldrig tänka så, och även om han skulle det, så har han inte styrkan att driva det mot styrelsen.
Historien upprepar sig, förra gången Jobs lämnade gick Apple ner sig så att MS blev tvungen att gå och stödja, denna gång kan Jobs inte komma tillbaka och styra upp.
Microsoft har sålt Nokia till Foxconn. Sen kommer troligtvis Nokia (finska moderbolaget) släppa en Androidtelefon i början på 2017
Värsting Max book Pro med bootchamp fungerar klockrent, bästa kombon av hårdvara och OS. Problemen jag haft, två st, härleds till Macen, varav ett riktigt drygt men lärt mig komma runt det.
Min personliga erfarenhet är att Apples Macbook PRO är överlägsen hårdvarumässigt i kombination med Win10 men så kodar jag för Microsofts ekosystem också och är en superuser sas. Apple OS ger jag inget för, åtminstone inte ur mitt perspektiv men har å andra sidan förkastat det pga otålighet och att jag saknar alla mina applikationer som rullar fint på Windows 10. Apples applikationer är säkert bra inom sina gebit, som skrevs av Cornu, bara inte mina.
Bjuder på den här fantastiska videon ifrån lanseringen av IPhone7 i Danmark:
https://www.youtube.com/watch?v=GmrlqyvselQ
Har ett par år inom Apple-branschen och det är uppenbart att Apple håller på att tappa den exklusiva känslan som tidigare omgärdade varumärket. Snittkunden ligger numera närmre Karl-Mikael från Sjöbo än designer-gurun från innerstaden.
Att bredda sig så pass mycket låter såklart som en dröm för vilket företag som helst, men problemet är att det är en extremt lynnig målgrupp som är beredda att hoppa på vilket tåg som helst: dessutom bidrar det starkt till Cornus punkt: "iPhone får image av en produkt för vanligt folk som inte tänker själva".
Jag spår en kraftig tillbakagång för Apple de kommande åren. Den försäljning som kommer droppa först/mest är tveklöst iPads.
Lite förvirrande kommunikation runt bad de jobbar med. Bilprojektet ryktades vara nedlagt för några veckor eller månader sedan, är det fortfarande aktuellt?
Förra året eller möjligen för två år sedan väntade följarna på tv:n, något slags totalkoncept med tv, dator router mm i samma burk. Är det aktuellt fortfarande? Annars undrar man lite vad nytt som är på gång innovationsmässigt, de har ju rätt mycket folk och alla kan väl inte syssla med uppdateringar av befintliga maskiner.
En sak där med krigskassan och undergångsscenariot; det ser möjligt ut, men dels kommer ju Apple vid punkt 3-4 inse att skeppet tar in vatten, och deras krigskassa är ju monumentalt stor. Till skillnad från Nokia exempelvis, har Apple väl så mycket cash att de kan börja gå sämre, lansera en ny plattform, som floppar, ta fram en ny på tre år och lansera, som kan bli nästa steg.
Två siffror som står ut minst sagt från rapporten 2015: Eget kapital 109 mdr USD
Omsättning efter produktområde:
IPhones: 66%
Datorer (Macbook, Mini, iMac, mm): 10,9%
De traditionella Applesakerna är alltså bara en tiondel av totalen, helt extremt.
De redovisar en del Ipod också, men den är väl numera nedlagd har jag för mig.
Nu vet jag inte vad marknadsandelen är för Macbook, Mini, iMac. Men just dessa siffror visar enligt mig på vilken potential det finns på dator sidan, många iPhone användare som vill uppgradera till Macbook, iMac. Bekanta runt mig köper Macbook,iMac så fort dom anser sig behöva ny dator. Plus tillbehören, backup osv, osv
Det kom en ny Ipod touch förra året och och Ipod Shuffle och Nano säljs fortfarande i Apple store, även om modellerna är från 2010 och 2012.
Microsoft köpte inte Nokiamärket utan dom köpte Nokias mobilavdelning
Som man nu dessutom har sålt.
Eftersom jag jobbar inom den grafiska industrin så har jag haft mycket med Mcintosh att göra (har faktiskt kvar några fungerande Classic i källaren).
Måste säga att jag tio gånger hellre har en kund med PC än en med en Mac då Mac användare inte har en susning om vad de gör.
T ex när jag ringde upp en Mac användare och sa att det inte gick att trycka hans alster då bilderna inte var med och blev lågupplösta skärmbilder och bad honom skicka över bilderna. Så frågade han mig var de fanns. Inte vet jag var då har dem på din hårddisk svarade jag. Han svarade: Jag har ju köpt mig en Mac för att slippa sånt skit. Ridå.
Ibland kan det vara vettigt med lite mer kunskap än vad Macen bistår med.
Du hade älskat kunder som kör linux 🙂 De har hjärnkoll
Men de saknar grafiskt gränssnitt..
Och informationen att ett fel av typen 2 har inträffat.
Som i handboken säger att det är minnesbrist är en klassiker för oss som har varit med ett tag.
Eller när mamma fick en Ipad med en trådlös Mac Router so min bror lät mig installera. Då får inte igång Ipad utan internet och du får inte igång routern utan en Ipryl. Det var ju såååååååå användarvänligt.
Angående Nokia så blev de kapade. Troligen är var det fler parter med i den kapningen än bara företagen. Nokia höll på att bli en allvarlig konkurrent till Windows och Android i och med deras satsning på Meego Harmattan och satsningen på utvecklingsplattformar för det operativsystemet.
Ja, personligen tror jag att det var Örebros Kommunala Musikskola i maskopi med clownen Manne och CIA som kapade Nokia.
Apple fuckar sina pro-users helt klart, och det började redan för ett bra tag sen. Idag är det viktigare att mormor skall ha en Iphone och spela Candycrush, än att jag skall ha en vettig laptop att vara kreativ med.
Som "pro"-user inom just design/musik har jag dock otroligt svårt att hitta klockrena PC-alternativ när det kommer till laptops. Surface Book är ju en värdig motståndare, men ingen självklar kandidat. Razer Blade Stealth/Pro är också potentiella kandidater, men det som fortfarande avgör är MacOS i kombination med överlägsen design/kvalitet och alla års Apple-erfarenhet man samlat på sig.
Men tålamodet är snart slut. Och många Inbitna Apple-användare känner likadant.
Öppet mål för kreativa uppstickare till laptop/tillverkare som vill ärva en sjukt trogen fanbase.
Tror inte framtiden är så dyster för Apple men får de bekymmer kan de låta tredjepartare licenstillverka "Apple-certified" produkter.
F.ö. tycker jag inte att det finns några större tekniska problem Windows längre med en anpassad dator som inte återfinns på andra plattformar också.
Symbian,det är grejer det!
Förklaringen ligger i att datorförsäljningen pekat nedåt år för år.
Och vem behöver egentligen använda datorer privat längre? Surfplattor ersätter datorer och mobiler ersätter surfplattor. Sedan ersätter klockor, AI, robotar, smarta TV-apparater, IoT och all automatisering slutligen även våra mobiler. Men dit är det ett tag kvar. Sen finns det alltid pensionärer och såna som tvingas jobba med det som kommer att sitta kvar vid en gammal hederlig dator och smartmobil.
Men nästan allt som du kan göra på en dator kan göras på en iphone eller någon annan smartmobil (Om du har anpassat det digitala innehållet du hade i datorn till den mobila världen)? I utvecklingsländerna (där få har en digital historia att rätta sig efter) hoppar allt fler över dator-stadiet och använder enbart smartmobilen. Köp ett trådlöst tangentbord, skicka bilden trådlöst till TV:n (de få gånger det behövs större skärm), skaffa cloud-lagring/NAS och en trådlös skrivare. Sen slipper du ha en dator att uppgradera och trixa med. De flesta av oss vuxna med vanligt arbete behöver ingen stor dyr spelmaskin med 10 Ghz och 40 Tb minne för att skriva inköpslistor word-dokument och för att slösurfa på blocket eller tradera.
IBM och andra stora rävarna har förstått att framtiden handlar mindre om dyra hårdvaru-inköp och desto mer om själva mjukvaran och informationen de skaffar sig via molntjänster.
Vi kan säkert skratta åt följande citat:
"Det finns inget skäl till att någon skulle vilja ha en dator i sitt hem."
(Ken Olsen, Digital, 1977)
"Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer.”
(IBM:s styrelseordförande Thomas Watson 1943)
"Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.”
(Ines Uusmann, it-ansvarig minister, 1996)
"Folk som tror att datorer kommer att göra livet lättare för oss har uppenbarligen aldrig använt någon själv.”
(Angus Walker)
Förr eller senare får de rätt.
Undrar också vad Apple sysslar med nu för tiden, trots att jag snart är en ägare av den nya bespottade MBP:n. Scenariot du skissar på skulle kunna hända, ingenting är ju omöjligt, men det är knappast det sannolika.
Hela deras bärbara segment fungerar som en "inkörsport" till de dyrare dator-produkterna med större marginaler. Så länge Apple tjänar pengar på Mac kommer de ha starka incitament att hålla denna kategori produkter vid liv och vidareutveckla dem. Med det sagt, Macen behöver helt klart mer kärlek än vad den har fått de senaste åren.
Det som talar FÖR Apple och Macen är ju att de om något lyckas leverera när de är under press eller är uträknade. Dessutom har dator-delen av verksamheten varit kärnan sedan starten. Det skulle vara en existentiell kris för bolaget att lägga ned det man grundades för att tillverka.
Intervju med Steve Jobs:
"PCs are still going to be around." However, Jobs said, only "one out of x people will need them." He said "the transformation will make us uneasy because the PC has taken us a long way … We like to talk about post-PC era but when it really starts to happen it's uncomfortable for a lot of people."
http://www.cbsnews.com/news/steve-jobs-pcs-may-go-the-way-of-the-dinosaur/
Lyssnar man på alla undersökningar i techvärlden så ser man tydligt att användarna allt mer surfar med mobiler och plattor och allt mindre använder traditionella datorer och det är fler än Apple som tror att datorns tid snart är förbi. Jag håller kanske inte med men det är extremt många i den världen som levererar samma budskap.
Sen tror jag faktiskt inte att Nokia har "någon promille" av marknaden på mobiler. Kanske på smartphones men det finns en hel värld där ute som fortfarande använder knapptelefoner. Läste någonstans att Nokia har 40 % av mobilmarknaden i Indien. Det blir många mobiler det. Bara antalet nya mobilanvändare i Indien de senaste 12 månaderna är lika många som det bor totalt i Sverige.
Måste delge läsarna den kommentar på artikeln jag fick från Claes Magnusson, rektor vid Skånes Yrkeshögskola:
"Dravel.
Läs hellre Jean-Louise Gassées "The Macintosh Endgame"
https://mondaynote.com/the-macintosh-endgame-7d6be7dc33ab#.x00vz4pz8
2006 sålde Apple mer iPod än Mac.
2014 sålde man mer iPad än Mac.
Jag tror Apple sedan länge insett var man tjänar pengarna och jag tycker de ganska tydligt markerat detta. "Proffsen" har inte varit någon viktig marknad för Apple på många år. Jag tror Apple är ledsna för detta, men den marknaden är bara en bråkdel av en bråkdel och även om "proffsanvändarna" aldrig kommer erkänna det, så har kan det mesta av det "professionella" arbetet idag göras på en enkel och billig iMac.
Förutom att tjäna pengar har Apple också en strategi som innebär att man inte ska "tillhandahålla något prisparaply", alltså prissätta produkter som innebär att andra kan slinka under paraplyet med samma produkter men till ett lägre pris. Det innebär att man är bäst – och billigast – i de segment _man väljer att vara i_, vilket inte betyder alla segment. MacBook Air, som alla dömde ut som en flopp utan diskettenhet, utan CD/DVD, utan ethernet, för klen processor, bara en USB-port och fan vet vad mer som var fel, har på bara några år blivit den mest sålda Mac-datorn någonsin.
Lars Wilderäng ältar om att hela korthuset rasar eftersom Apple slutat med servers (sista modellen kom 2008), med skärmar (Apple släpper in alla leverantörer) och med routers (det vill säga wifi-sändare). Han glömmer ta upp att Apple slutade sälja skrivare (1997 kom den sista modellen), hårddiskar (slutade 1989), digitalkameror (slutade 1997) samt batteridrivna högtalare (slutade 2007).
Apple städar i sitt produktsortiment. Det som ingen annan gör men som kan lyfta Apple, gör Apple. LaserWriter, QuickTake och Airport är tre sådana exempel.
Och när marknaden fylls av skrivare, digitalkameror och wifi-sändare till patetiska priser, kliver Apple av och verkar inte ha något större bekymmer med att till och med ta in dessa produkter i sina egna butiker eller till och med låta Tim Cook göra reklam för dem från scen.
Hade ingen annan gjort tillbehöret X och hade Apple kunnat lyfta sin försäljning av MacBook och iPad/iPhone med tillbehöret X, hade Apple gjort och sålt tillbehöret X. Några år senare när alla andra erbjuder tillbehören X, Y och Z till lägre priser samt till Mac, slutar Apple med sin version av tillbehöret X. Eller tjänsten.
Apple gör detta i första hand för att se till att man inte hamnar i samma situation som 1995-2005 när exempelvis inga musikaffärer sålde musik som fungerade på Mac. Varpå Apple gör iTunes Music Store. När exempelvis dåvarande officesviten sög getballe. Varpå Apple tog fram sin egen iWorks. Jag är övertygad om att Apple har ett komplett Photoshop, Illustrator och InDesign i sina gömmor, färdigt att ta fram om Adobe skulle fucka upp relationen en gång till.
Apple har ordning och reda på sina affärer. De har dessutom så mycket pengar att de inte behöver göra såsom banker och andra säger de ska göra. Jag tror Apple på allvar hellre går ner i volym, säljer färre enheter, om det tillåter dem bestämma själva och fortsätta tillverka produkter som de tror på, i stället för som andra panikartat kasta sig in i varenda ny pryl och hafsa ihop produkter.
iPhone har bara något tiotal procent i marknadsandel, men drar in 103,9% av vinsterna i mobilbranschen. Samtliga andra som satsat på volym och marknadsandelar, låga priser, Android och en mängd olika versioner av samma produkt går back, år efter år, förutom Samsung som senast tog hem 0,9% av vinsterna i mobilbranschen."
Tack för din insiktsfulla och läsvärda kommentar.
Ha en fortsatt utmärkt kväll.
Kram!
103 % av vinsterna?! Det var inte dåligt det?!
Det ska jag framföra till Magnusson
Vilka professionella användare använder Mac Mini?
Skulle inte de professionella användarna klara sig utan en bildskärm som det står Apple på? Hur professionella är de egentligen om de inte ens klarar att koppla in en skärm från HP till sin Macintosh? Eller att använda en router från D-Link?
Risken är nog mycket större att dessa s.k. professionella användare snart konkurreras ut av någon AI.
Tänkte igår göra en kommentar om just detta, men hade inte tid. Kul att man är på samma intellektuella nivå som herr bloggare 😉
Hur kan det vara möjligt för ett sådant företag att göra en sådan blunder och gräva sin egen grav? Är det rentav en medveten strategi, att casha in fort som fasen under de närmaste åren för att sedan gör en fin exit och lämna det sjunkande skeppet till någon drummel att räta upp efter bästa förmåga?
Till deras försvar får väl sägas vara att de satsar på rätt segment för framtidens datorer, och att de är en av få, om inte de enda tillverkarna som faktiskt ökat sin försäljning av datorer de senaste åren.
Ferminjaevels kommentar ställde saker på ända, det var tankfullt och lät vettigt. Men jag har ändå svårt att förstå hur det brutala försummandet av Mac Pro, avsaknaden av 3,5mm-plugg på senaste Iphone samt avsaknad av Magsafe (det är ju ffs unikt för Macbook och en riktigt grym feature) och endast Thunderbolt 3 på senaste Macbook pro (?) ska vara en feature. Jag ser inte något positivt i en sådan grotesk donglefest som Apple blivit.