De långa statsobligationsräntorna skenar sedan Trumps valseger. Det gäller inte bara de svenska räntorna nedan, utan ses även på andra länders räntor. Detta slår också mot högutdelare i t ex USA eller Kanada, som faller i kurs för att kompensera för högre ränta. Det samma bör gälla börserna på sikt.
Svenska statsobligationsräntor 20141031-20161111 |
Trumps valseger gjorde det i ett slag dyrare för Magdalena Andersson att låna till sina tomma lador, och slår därmed hårt mot svensk statsbudget framöver.
För 10-åriga obligationer steg räntan med 70%, från 0.278% till 0.475%. 7-åringen gick från negativa -0.127% till 0.049% och den negativa räntan på femåringen mer än halverades från -0.317% till -0.15%. Tvååringen föll också från -0.738% till -0.67%.
Det finns förstås även en koppling till valutakurserna här, men även i USA sticker räntorna iväg. Den amerikanska 10-åringen gick från 1.8547% till 2.1501% på Trumps valseger.
För aktier som ger hög regelbunden utdelning i t ex USA eller Kanada slår detta direkt, då högre räntor sänker dessas aktiekurser. På sikt bör även börsen generellt drabbas när avkastningskraven stiger, vilket kräver lägre aktiekurser om inte bolagen ökar sin lönsamhet för att kompensera för högre ränta.
Den avgörande frågan för svensk del är om även bolåneobligationerna stiger. Det gjorde de förstås, men ännu inte lika kraftigt som för svenska statsobligationer.
Femåriga bolåneobligationer steg enligt Riksbanken från 0.059% till 0.16% och 2-åriga från -0.30% till -0.26%. Rent konkret kan detta innebära att bundna räntor är tillbaka på sommarens nivåer.
Det är kanske för tidigt att tala om ett trendbrott, men kanske börjar vi se slutet på lågränteparantesen? Någon anledning till panik finns dock inte än. Tydligt är att marknaderna vill ha bättre betalt nu än före Trumpsegern.
Räntorna är fortfarande löjligt låga, men någonstans bottnar det, förr eller senare. Nästa steg är förstås att Riksbanken och andra centralbanker köper obligationer för att pressa ner räntorna igen. Vi får väl se hur trumpeterna gillar högre räntor på bostadslånen i så fall? Och du, stiger räntorna kommer även hyreshöjningarna bli större.
69 kommentarer
Det enda som har hänt är att det skett en omlokalisering från obligationer till aktier.
Sen hur länge detta håller i sig är en öppen fråga.
Dock sätter jag veckopengen på att detta fortsätter, nästa vecka har jag säkert ändrat mig…
Om nu Donald får fart på tillväxten via Keynesiansk stimulans så lär FED höja räntan än snabbar (50 punkter/1%-enhet GDP-tillväxt).
Detta lär stärka USD/SEK vilet leder till importerad inflation vilket leder till att Ingves höjer räntan tidigare än beräknat och att en USD kostar 10-11 SEK till våren?
Eller?
Inte helt omöjligt även fast jag tycker 10-11 låter väl drastiskt till våren. Att USD fortsätter stärkas mot SEK tyder dock det mesta på.
Jag tror att vi kan få se en mycket brant positiv yield-kurva, dvs från flack. En räntehöjning av FED behöver inte nödvändigtvis påverka de korta räntorna mer än vad statistik framöver visar samt givetvis vad FED säger. Inflationsförväntningarna påverkar nog mest på en långa sidan där förlust-riskerna snabbt ökar i t.ex handlarnas lager. En brant kurva innebär konjunkturförbättring eller förväntan om så.
Kina har igen seglat upp som stor säljare av UST. Antagligen handlar det delvis om deras Mult-Trillion-loans som kostar skjortan iom dollaruppgången(som de själva medorsakar). PBOC säljer UST pga valutautflödet från amorterande kinesiska dollarlåntagare(köper dollar mot Renminbi).
Skulle det här vara dåligt?
Det är snarare ett tecken på att marknaden tror på Trump som president, att han får fart på hjulen och tillväxten.
Blir förhoppningsvis bra detta.
https://www.youtube.com/watch?v=yosAVMB47-Y&feature=youtu.be&t
Fönstret för att ta bort ränteavdraget håller på att stängas.
Fönstret för en mjuk avskaffning ja. När väl räntorna dragit iväg för mycket och räntebidraget blir en allt för betungande post i budgeten så kommer Magdalena eller hennes efterträdare dra ner på det bidraget rejält i alla fall men vid ett betydligt sämre tillfälle.
På tal om börsen.
Någon som har insyn i Train Alliance och kan komma med vettiga synpunkter?
Hallsbergs bygget går ju inte direkt som på räls… kolla NA.se historiska artiklar.
Tack!
Äntligen räntehöjningar!
Andrahandshyrorna kommer dock inte stiga. lite karma – i princip alla andra får det tuffare. Men det är ju också naturligt att de enda som kommer undan när vi ska nå jämvikt efter reglerad assymmetri är de som kort sagt för förlorat mest på regleringen.
Uhm, visst kommer "hyresmupparna" smaka på högre hyreshöjningar per år om räntorna går upp men BLT då? Det primära problemet vid ränteuppgång är INTE att betala räntekostnaderna, vilket verkar vara centrum i BLTs debatt kring detta, utan att varje procent räntehöjning förintar hundratusentals till miljoner i värde på boendet. Visst BLT kan skryta vidare att han/hon kan betala 7% ränta men jag vill se ansiktsuttrycket när de inser att värdet av bostadsrätten faller mot noll när räntan klättrar uppåt.
Det är väl ändå hyresmuppen som skrattar hela vägen och inte BLT om räntorna går upp…?
Önskedrömmen om BLT lever vidare men stannar vid en dröm.
Skrattar hela vägen till vadå? Knappast banken. Till BLTs kyrkogård, hoppa runt lite på gravarna i euforisk lycka, skrattandes över att de har de sämre?
Såvida inte "hyresmuppen" är en tät internationell filur som därmed bor andrahand, så är det inte så att hyresmuppen blir rikare. Den hamnar bara inte i samma obotliga livsmisär som bolånetorsken.
@Stefan: Det är rätt komiskt att det är den som lägger pengarna på evigt liv gör sig lustig över den som slår vad om motsatsen (att livet precis som stigande reala bostadspriser en dag tar slut).
@Linus: Precis som BLT just nu hoppar runt på alla andra som inte är skuldsatta genom att idiotförklara dem och leva på ränteavdrag som resten av samhället bekostar så är det mer än rätt att det omvända händer en dag. Karman är hård men rättvis.
Det finns en hel drös med nybyggda sjyssta förstahandslägenheter som ligger i bra områden, i tex Stockholm. Finns det någon som kan investera i botten efter att korthuset har fallit ihop så är det en och annan "hyresmupp" som har sparat en slant istället för att stoppa in den som insats i pyramidspelet.
Spelar det någon roll om hyresmuppen förlorar, säg 25% av sitt sparade kapital och åker på 5% mer i hyra och 5% mer i skatt när denna är skuldfri, kapabel till investeringar och inte ligger back flera miljoner i skulder? Nope, hyresmuppen är vinnaren i det läget. En dans är det minsta man kan erbjuda då.
Nyans
God fantasi har du iaf.
Räntorna hade rusat oavsett vem som vunnit valet då FED förväntas höja styrräntan i december eller efter årsskiftet. Detta har ingenting med Trump att göra.
När FED höjer brukar ju Riksbanken följa efter. Det kan ju få intressanta effekter för dom bolånare som maxat lånen, köpt det dyraste boende dom har råd med och ligger på marginalen. Ska bli spännande och se.
Finns det någon därute som faktiskt tror att FED kommer höja styrräntan mer än symboliskt? Hur skulle de kunna göra det med tanke på den gigantiska statsskulden?
75-80% räknar med en höjning med 0.25%-enheter i december, sedan kanske 50 punkter per %-enhet som BNP stiger.
Statsskulden är ett problem så räkna med fortsatta negativa realräntor.
Ja. Och sannolikheten att Trump skulle förlora var 75-90% enligt förståsigpåarna, ända in på valets sista timmar. Ändå gick det som förväntat, om man hade öppnat ögonen alltså. Samma sak här. Det är uppenbart att FED inte kan höja utan att orsaka fullständigt kaos. Ändå tror folk att de kommer göra det. Nå, kanske gör de det och skyller på Trump eller nåt.
Dags att vakna upp ur törnrosasömnen.
Trump vill ha högre räntor.
Många verkar tro att låga räntor kan trolla fram pengar
Så är så klart inte fallet. När räntan sänks försvagas kronan och vi får mindre för våra löner. För fem år sedan kostade en dollar sex kronor, idag får man betala över nio kronor. Kronan har även fallit mot euron och andra valutor. Då svensk import är ca 1500 miljarder årligen så får vi betala hundratals miljarder mer för det vi köper idag.
Vinnarna är de som äger fastigheter och aktier. Förlorarna blir landsbygden där bensin mm. kostar mer. Bor man i Stockholm är det inte ovanligt att man tjänat mer på sitt boende än på hederligt arbete de senaste fem åren.
Det enda låga räntor gör är skapar felallokering av resurser, med tillräckligt låg ränta kan vilket idiotprojekt som helst se lönsamt ut.
Övertygad om att det blir en större ränterekyl nu när börsen gjort en första portfölj-omviktning. Nu återstår en väntan på nya "utspel" från Trump om kommande realpolitik som påverkar börsbolagen. Vi avvaktar även info om hur en regering ska formeras. Jag tror det blir några veckor med sidledes(svängig) kurser med fallande långräntor och dollar. Skulle långräntorna stiga över fredagens nivå står vi inför ytterligare rejäla höjningar. STOBL 10 från 0,45 till 0,8-1.0%.
Inte otänkbart att det blir FED i början av december som först anger tonen.
Guld ger rekyl upp från 1210 med objektiv runt +6-7%. Även rekyl upp för fastighetsbolag.
Valuppgången på börsen flaggar för rekyl ner om vi inte får en snar "follow-through". Börsen känns än så länge stabil och på medellång sikt positiv. Dock är omröstningen i Italien 6 dec potentiell trigger för större nedgångar.
Tror precis tvärtom på några veckors sikt.
Dvs stigande börs, stigande räntor, stigande USD kontra SEK.
Men det svänger fort i hockey så vi hinner säkert revidera detta många gånger om den närmaste tiden 🙂
Bryter SP500 upp igenom flaggan och fullföljer håller jag med att det ser mycket bra ut kortsiktigt. Nu på morgonen ser räntemarknaden ut att hålla med dig. Dollar-index går verkligen starkt och är på väg att ta igen usd/sek-försprånget. 100,8 är det stora flaggmotståndet. Nu 99,9.
Ser ut som att din profetia angående EUR nu går in i en intensivare fas.
Fås en stängning under 1,0750(är vi just nu)Eur/Usd får vi en större säljsignal. Kanalstödet ligger en bit ner vid 1,0675. Ytterligare en säljsignal finns under huvudstödet från 2015 vid 1,0365 där vi hittar;
1. Det uppåtgående trendkanalstödet från eurons införande.
2. Prisobjektivet från H&S-formationen som bildats under 2016 och som vi nu går emot.
Vi ligger med en stor säljsignal intakt sedan november 2015. Får vi ovannämnda säljsignal kommande dagar lär vi sannolikt få den typiska motrekylen. Starka RSI-divergenser etc och överköps-värden förstärker. Antyder 2-4 veckors-rekyl.
Det finns små tecken på att Fingerprint kan stå inför ras! Till att börja med ser 70 kr ut som en tänkbar nivå men för det krävs en kurs där säljsignalen <76 kr utlöses. Så länge den nivån håller är det frid&fröjd och köpläge 🙂
Fingerprint är out of my league men ändå ett mycket intressant fenomen.
Man kan ju fundera över vad blankarna ser som inte andra ser.
Å andra sidan hade de ju totalfel gällande Intrum Justitia.
Har för mig att du skrev lite om Fingerprint-nivån tidigare. Jag skrev som svar då att FP var mitt inne i en vimpel som ibland anses som mitt-märke i en kursrörelse. Men inte sällan även en topp-markering. Just nu har kursen backat ner precis under vimpel-stödet ist för att försöka nå topp-motståndet. En signal om något 🙂
TA är blankarnas instrument.
Just nu: Korta Eurodollar-räntan på ny högsta nivå sedan maj i år! Vi får se om euro o pund följer med upp.
Det jag gillar med Fing är att de inte har några långfristiga skulder så de har allt i sina egna händer och inte bankernas.
Däremot kan jag inte alls bedöma deras framtidsutsikter, det finns det dock andra som tror sig veta… 🙂
Ps: Balder fortsätter ner.
Ngt för höga förväntningar ger lätt nya värderings-nivåer utan att för den skull minska bolagets framtidsutsikter. F.ö kan jag tänka mig att omviktningen på marknaden innebär att cykliska aktier övertar tronen från hälsa/tech för en tid framöver. Å andra sidan har alla tre viktiga marknadsindex gjort nya ATH inkl Nasse.
Uhhh…..USTsys 10 -terminen har brutit ner under det långa stödet från 2013 och 30-åringen når strax ner till 200 EMA. Allt bekräftas av att STOBL 10 fortsätter ner(rta upp).
Balder stöd vid 172 = fib50 botten juni 2015 samt första träff av kanalstödet från 2008. Det här ser ut att bli stor ränteuppgång samt en börs som gå sidlänges.
Skulle aldrig drömma om att köpa Balder av diverse orsaker.
Dock även det ett intressant fenomen.
Tänkte om du har Balder som "riktmärke" för fast.marknadens "skörhet"
Så är det och tack för infon gällande TA runt bolaget.
Peak ilska på Avanza forum gällande Fing.
Tror jag aldrig varit med om något liknande förut i sektbeteende gällande aktiehandel.
Hört talas om Obducat?
Hehe.
Gubbens minne svek för en stund.
🙂 Aktier som FP har en stor andel småspeckare som sitter med sanningarna.
Den tyska 10-åringens ränte-uppgång speglas i euron. Är det början på ett större kapitalutflöde till USA vi ser? Det är ju trots så att stort kapital sökt skydd i Tyskland mot ett EMU-sammanbrott(D-Mark). Dollar/Trump kanske är attraktivare nu när räntan inte tycks kunna bli lägre.
Obducat är väl ett bolag som sedan 80-talet alltid lyckats återuppstå?
Allt är sig likt i Obducat, dags för ännu en nyemission.
Bra artikel och kommentarer. Men kan någon hjälpa mig att förstå om det finns något som kan tvinga upp räntorna mot centralbankernas vilja? Centralbankerna kan ju fortsätta att hålla räntan låg, trots eventuell inflation. De kan även köpa obligationer, dela ut pengar, kanske till och med efterskänka skulder. Men kan något tvinga upp räntorna mot centralbankernas vilja? Någon som vet?
Obligationsmarknaden är fri. Dvs det råder fri prissättning. Det som händer nu med USAs statsobligationer är att marknaden förväntat sig att Trump behöver låna massa pengar för att finansiera de gigantiska underskott som hans (förväntade) politik innebär. Dvs större utbud av obligationer och högre risk på de som ges ut. Det pressar ner priserna på de befintliga och driver upp räntan.
Alternativet är att centralbanken köper obligationerna (dvs en fortsättning på QE) men det i sin tur skapar obalanser på sitt sätt….
Ser ut som att vi kanske har två huvudscenarion kommande 1-2 åren:
1. Högre räntor till följd av ökad upplåning för finansiering av stora budgetunderskott samtidigt som Fed höjer räntan. Detta bör slå hårt på obligationer, fastigheter och aktier.
2. Fed höjer inte räntan utan hjälper till att finansiera budgetunderskotten genom QE4. Detta bör leda till kraftigt stigande inflation, frågan är hur marknaden reagerar på det? Obligationsmarknaden lär inte gilla högre inflation. Stagflation är ett troligt scenario.
Punkt 1. Om nu Trump gör slag av sina löften om ökade infrastrukturinvesteringar leder det sannolikt till stigande börskurser i landet.
Punkt 2. Obligationsmarknaden är full av inflation vilket gett ökade värden. Om inflationen nu söker sig till andra sektorer får vi sjunkande värden i sektorn.
Punkt 1 – Möjligtvis på kort sikt. Effekten av högre räntor bör dock överskugga det. De obalanser som skapats till följd av superlåga räntor kommer korrigeras. Frågan är om USA som stat ens klarar av högre räntor. Därmed är QE4 ett måste för att kunna finansiera det.
Punkt 2 – Precis som du skriver har obligationsmarknaden blåsts upp penningmängdsinflation. Men när den så kallade prisinflationen tar fart bör det skada obligationspriserna.
Det är inget större fel på USA-s statsfinanser.
Tittar vi på deras banksektorn är den i mycket bättre skick än den europeiska.
Jag har flera gånger klagat på att jag tycker det är oseriöst när du använder nedsättande epitet om de som inte tycker som du. Ett undantag är dock trumpet, en alldeles utmärkt (och inte speciellt negativ) beskrivning av en anhängare till Trump. Ingen kan bli arg av att bli kallad trumpet.
De har en officiell statsskuld på ca 19 triljoner motsvarande debt/GDP på 105%. Det är bland de högsta i världen. Och om de ska finansiera dessa "investeringar" bör den siffran öka ordentligt, särskilt om de dessutom behöver betala mer ränta på befintliga lån.
Som sagt var, inget större fel, så de kommer att gasa.
Mer svårbedömt är vad Europa med sina minusräntor och dysfunktionella banksektor kommer att hitta på.
Trump har uttryckt sitt intresse för MMT faktiskt!
Visst kan de gasa på men vad konsekvenserna blir återstår att se.
Stigande obligationsräntor skulle kunna vara spiken i kistan för bland annat Italien. Något att hålla öga på där är den referendum som sker den 4 december som kan resultera i att ett parti som både vill lämna euron och EU tar över. Kan bli spännande.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det bästa Trumpdraget så här långt tycker jag är förslaget att sänka bolagsskatten till 15%. Borde ge ökade intäkter till statskassan iom att ingen betalar skatt nu på 35% 🙂
Det "alla" vill ha nu är en repris på det glada 80-talet när en annan skådis var president!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skillnaden är att USA:s statsskuld var runt 30% när Reagan tillträde och 50% när han lämnade. Och det var en period som startade med mycket höga räntor som sedan sjönk, samma sak med inflationen. Idag är det tvärtom.
https://youtu.be/_JZqdi6oKkY
Dollarn bubblan kommer spricka när väl FED erkänner att de inte klarar av att höja räntorna utan ekonomisk kollaps. Inflationsvågen över världen kommer bli enorm när väl världens massiva skulder ska betalas. Gissar på att Tyskland står som den stora vinnaren efteråt.
Så du menar att en analys från 27 oktober 2015 är relevant när man knappt har en aning om hur nästa timme ska se ut…
Denna av Peter Schiff efter valet tycker jag beskriver situationen väl:
https://www.youtube.com/watch?v=0Nq7Qe4PJVA
Än så länge har Peter Schiff haft rätt i det mesta vad gäller FED. Redan 2009 var hans analys att FED kommer stimulera ekonomin i det oändliga. Hans analys är fortfarande att FED kommer lansera QE4 till våren utan att höja räntan mer. Det jobbiga med makro är att tidshorrisonten från att se en tydlig övervärdering tills att den spricker ibland är lång.