Byggfusket enstegstätade fasader fortsätter att orsaka problem. Denna gång uppmärksammar Aftonbladet hur 10 år gamla hus i Hammarby Sjöstad läcker in vatten och möglar. Som bekant finns det bara två sorters hus med dessa fasader – de som ännu inte börjat mögla och de som börjat mögla. Förr eller senare kommer de samtliga drabbas.
Hammarby Sjöstad. |
Byggtekniken enstegstätade fasader är billig och gör att husen ser moderna och således trendiga ut. Men samtliga hus med denna teknik kommer förr eller senare ta in vatten och börja mögla.
Tekniken är inte avsedd för svenskt klimat och man får det man betalar för. Fort, billigt och fel.
Det räcker med en spricka i fasaden, t ex pga att någon lutat något hårt eller tungt mot fasaden, små rörelser i huset (t ex sättningar eller värmeexpansion på sommaren), så har man en spricka. Sedan kommer det mögla när vatten letar sig in, eftersom väggarna inte är ventlierade med någon luftspalt.
Det är bara en tidsfråga. Inte ens “åtgärdade fasader” där byggbolaget lite pliktskyldigt tittat till runt t ex fönster kommer klara sig. Det handlar bara om att skjuta upp problemet förbi byggarantiernas slutdatum.
Sprickor är bara en tidsfråga. Byggarantierna för rent medvetet byggfusk gäller väl i nio år (?) och att det börjar läcka efter tio år är helt i sin ordning. Ur byggbolagens perspektiv.
Det tål att upprepas – köp inte ett hus med en cool putsad nyfunkisfasad om du inte har fotobevis på att den har luftspalt. Köp inte heller en bostadsrätt i ett sådant hus. Då det handlar om relativt nybyggda föreningar så har de inte avsatt pengar för totala fasadbyten och när möglet väl kommer kan man lappa och laga, men till slut måste allt bort. Annars kan hela huset behöva rivas.
27 kommentarer
Hyresrätt då?
Sjöstan är det bästa området jag kan få med min kötid. Man blir ju rätt avskräckt men vill ju samtidigt inte ta ett sämre område/deppigare förort.
Hyresrätt blir det ju bara lite rörigt när de byter fasad, det tycker jag inte man ska bry sig om. Möjligen fundera lite extra på vem som är ägare, det kan ju bli jobbigt om det möglar och de inte vill göra något åt det.
Hyresvärdens intresse är ju att tjäna så mycket pengar som möjligt så det blir knappast en rolig upplevelse om man lyckas hyra en av dessa. Jag har själv vid två tillfällen fått strida länge för att få åtgärdat fuktskadade badrum. Ett av dessa var hos den kommunala bostadsvärden som bestämt hävdade att man inte behövde oroa sig för fuktskadade gipsväggar. Det var i princip omöjligt att försöka förklara för deras proffs att det är organiskt papper på gipsskivorna.
Vi beslutade att inte bo kvar, så mitt tips är att tänka på hälsan före läget
Finns det så dåliga hus byggda som hyresrätter?
De som bygger hyresrätter brukar vara professionella företag som vill ha bra hus som klarar sig under lång tid utan större underhåll. Skräpbyggena brukar vara brf där köparna mer bryr sig om vilket märke det är på kylen och färgen på väggarna än att huset är byggt för att hålla.
Mnils – ett mycket stort antal av problemhusen i HS byggdes som hyresrätter, men har sedermera omvandlats till brf. Beställare var då den Stockholmska allmännyttan – några av landets största fastighetsägare. Och tyvärr så är kompetensen hos de mindre kamraterna inte stort bättre. De tekniskt ansvariga sitter till stora delar i knät på byggindustrin, och många varvar en tid på fastighetsbolag med en tid i byggindustrin.
Dans antagande att det bara blir lite rörigt när de byter fasad stämmer inte. Eftersom fasadtypen bygger på utfackningsväggar på träreglar, och det är träreglarna som ruttnar, måste hela ytterväggen bytas ut.
Utan att vara insatt i Hammarby Sjöstad så blir man ju lite nyfiken när du skriver "rent medvetet byggfusk" om det är så att bolaget som byggt detta erkänt att de vetat om problematiken med enstegstätade fasader men ändå byggt det? 🙂
Dom har bytt fasader på en väldigt många hus på Norra Älvstranden, även inne i Centrala Göteborg, t.ex Hotell Avalon.
*massa
Enstegstätade fasader är ett tyskt påfund, utvecklat på 70-talet för befintliga hus med fasader av döda material. cement, tegel osv…
Och visst funkar tekniken om den används rätt.
Fast putsfasader på tegel och cement har väl funnits i något sekel eller så.
Man kan ha en enstegstätad fasad även på trähus, men då får man inte ha en massa isolering, plast och trams som hindrar den från att torka upp med värmen från insidan! Förr kunde man putsa direkt på plankstommen, har tittat på flera sådana hus här i vår relativt skogstäta del av Skåne.
Nja.. Lägger man på tillräckligt med isolering så är inte värmen inifrån tillräcklig…
Men gör man vsd som ursprungligen var tänkt, isolerar en befintlig fasad av döda material, och sen enstegstätar med puts, ska det inte vara några problem.
Hur ser/vet man skillnaden på en fasad? Och när slutade metoden att användas?
På en villa borde man väl rent fysiskt kunna titta in i luftspalten som bör vara öppen i nederkant för att ha någon funktion. Har sett att kommunens inspektörer har en stor "tandläkarspegel" där de kollar att luftspalten är rätt…
2007 har jag för mig.
det har byggts med putsade fasader efter 2007. Antingen gör man fysisk inspektion på plats som S/S Josefin beskriver, om det är möjligt utan åverkan eller så får man få skriftligt på konstruktionen (hävande av köpet om ej som säljaren utsäger sig) eller helt enkelt avstå om man är osäker.
För hus är det självklart att man gör en riskbedömning, i dagens BLT marknad på BRFer är det inte lika självklart.
Notera att det har utvecklats nya typer av enstegstätade fasader som inte sägs ha 2000-talets problem, men de är än så länge oprövade i fält under längre tid. Mitt råd är att om det är en enstegstätad fasad spring på andra hållet. Byggbranschen är en skojarbransch.
I min brf, byggd 2012, är fasaden puts, natursten och fasadskiva. Borde jag vara orolig?
Puts på fasadskiva har aldrig varit några problem, det är när man putsar på frigolit (cellplast) som det skiter sig. Fasadskivan agerar i sig själv som en luftspalt! Har man sedan natursten bakom är det ännu bättre då den är diffusionsöppen och kan torka ut både in mot rummet bakom och mot fasadskivan.
Natursten? Granit? Sandsten? Godnatt?
Inte ens puts på frigolit behöver vara ett problem, frigoliten bryts inte ner. Det är regelverket i väggkonstruktionen som börjar mögla. Och så blir det såklart fuktigt rakt genom då frigolit är inte diffusionstät.
Tror knappast ThomasSolna beskriver fasadens uppbyggnad utifrån och in, S/S Josefin. Han beskriver att på vissa ställen är det Puts ytterst, på vissa ställen är det natursten ytterst och på vissa ställen är det en fasadskiva ytterst.
Med hjälp av den beskrivningen är det omöjligt att besvara hans fråga om han ska vara orolig eller inte, då det är konstruktionen bakom som spelar roll…
Har byggt och renoverat mina hus mha min Morbror som var byggnadsingenjör av den gamla konservativa sorten. Som han tjatat om luftspalt och hur viktigt det är. Hur någon kan vara så inihelvete dum att de bygger hus utan luftspalt i vårt klimat övergår mitt förstånd. Kortslutning. Men vi har rätt många kortslutningar i det här landet verkar det som. Kan det bero på det erbarmeliga utbildningsväsendet eller feminizm, eller något annat?
JA det är ju solklart att det är feminismen vi skall skylla på. Personligen föredrar jag dock kapitalismen som såg sin chans att tjäna en slant till genom att hoppa över ett moment som kostar både tid och material.
Boris – haha ja det skulle man ju kunna försöka med, men där har så så klart helt fel. Det är mycket riktigt alla feminazis som kräver dygnetrunt-dagis på varje gathörn som drivit byggbranschen till desperationen brant och tvingar fram denna typen av nödlösningar. Det och ordet hen.
Själv bor man i nyprod hyresrätt med teglade fasader! Fint ska det va!
Fast med vår hyra drabbar denna väl beprövade och jämförelsevis kostsamma fasadlösning ingen fattig..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.