Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har återhämtat sig från nedgången på trumpsegern och är nu tillbaka i motståndsområdet runt 1450. Börsen ligger därmed högre än före det amerikanska presidentvalet. Räntorna fortsätter uppåt, men bankerna hävdar att bolåneobligationer är stensäkra och inget kan gå fel.
Dagschart OMXS30. |
Oron på börsen över Trump var alltså snabbt över.
Däremot fortsätter marknadsräntorna uppåt.
De svenska bankerna ser de svenska bolåneobligationer, som man använder för att låna upp till sina bundna bostadslån, som stensäkra tillgångar där det är “extremt svårt att förlora pengar”. SvD skriver:
“Under alla de negativa scenarior som vi kan tänka oss så är det extremt svårt att se hur man som investerare kan förlora pengar på bostadsobligationer, därför har de en unik position, säger John Arne Wang, chef för upplåning och likviditetshantering på SEB.”
Verkligen? När räntorna stiger faller bostadsobligationerna snabbt i värde och den som köpt bostadsobligationer kan enkelt förlora pengar den vägen.
T ex har nu de 5-åriga svenska bolåneobligationernas ränta stigit med 238% sedan Trump vann valet, från 0.059% till 0.20%. Det slår förstås direkt mot marknadsvärdet på dessa obligationer, vilket också är hur man mäter räntan. Vad kostar en sk nollkupongare idag och vad kan man nominellt få ut på den när löptiden gått ut?
Ett litet räkneexempel.
För att ha 0.059% i ränta på en obligation med en nollkupong på 1 MSEK, så ska den med fem års kvarvarande löptid handlas till ett pris om 1000000/(1.00059^5)=997055 SEK. När nu räntan stigit till 0.20% betyder det att obligationen handlas för 1000000/(1.002^5)=990059 SEK. Som vi ser här har man bara sedan förra veckan gjort en latent förlust på 7000 kronor.
Svårare än så var det inte att förlora pengar på en bolåneobligation. Det räcker att räntan stiger.
Och om vi om t ex två år sitter med 2% i ränta så kommer ovanstående obligation att vara värd 1000000/(1.02^3)=942322 kronor. Då pratar vi på en förlust om 4.48% på två år.
Möjligen menar bankerna att det är extremt svårt att obligationen ska bli värdelös. För det krävs att banken går i konkurs och att bostäderna som är pant inte går att sälja. T ex vid en krasch av bostadsbubblan där bostäder i all erfarenhet blir illikvida och säljbara.
När någon hävdar att en tillgång är stensäker så vet vi att den inte är det.
Tioårig svensk statslåneränta har stigit från 0.262% till 0.546% sedan presidentvalet. En tioårig miljonobligation hos svenska staten har därmed tappat 1000000/(1.00262^10)-1000000/(1.005462^10)=27188 kronor i marknadsvärde (ej justerat för att det gått några dagar på de där tio åren), eller -2.79% på en vecka. Rätt illa för en “säker tillgång”, vilket svenska statsobligationer sägs vara.
Så bli inte förvånade om det gapar minus för era långa obligationsfonder, om ni nu har sådana i t ex PPM eller privat.
Obligationsbubblan, dvs övervärderade obligationer på grund av nollräntesamhället, är helt enorm och med stigande räntor kan det gå fort för bubblan att spricka.
19 kommentarer
Hehe, vilken bullshitter John Arne Wang är. Han verkar inte hört talas om durationsrisk och ändå blivit chef för upplåning och likviditetshantering på SEB.
Den känner han säkert till, han pratar bara i egen sak.
Bra inlägg av LW om riskerna med durationstid vid stigande räntor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Blir en deppig jul, ingen julklapp från tomten Ingves.
http://www.di.se/nyheter/ingves-tonar-ned-behovet-av-rantesankning/
Exakt, julen 2016 är inställd. Blir inga julklappar i år.
Kränkt av Ingves, kan inte bli mycket värre.
I USA ännu inga säljsignaler på dagsnivå. Bara OMX30 🙂
Skönt att USD stärks mot SEK så man känner igen sig 🙂
Ännu inte follow-through på eur/usd säljsignal. Men det ser ut som om usd/sek är på väg att etablera sig över ett kanaltak. Isf ligger vägen öppen mot 9,31 och efter det närmast större kanaltak vid >9,63(också fib 261,8)som utgör en förlängning från 2010, 2012 och senast 2015.
Mitt mål sedan 2014 är 11,50 där upp till 15 kr kan tänkas vid en sista extrem exhaustion om euron kraschar under existens-fara. Dryga 11(11,06) kr i bästa fall under 2017.
OMXS30 ikapp OMXSPI sen årsskiftet.
Finns en tendens att OMXS30 går bättre efter Trump.
Bankerna(i USA) måste med för en börshausse. Bankerna tog täten efter valet men är nu kraftigt överköpta och i kanaltaket. Dessutom med tre "gaps" vilket = rekyl. Kan bli 4,6% ner och backtest av utbrottet från tidigare topp juli 2015. Då är det dags att gå lång.
När bankerna börjar dumpa över Svarte Petter till småsparare och dessutom sälja dom med regelrätta lögner ja då kan man nog vara ganska säker på att festen är över för den här gången.
Festen har ju precis börjat i USA.
Hur det blir här hemma är en helt annan fråga.
Känns dock tryggt med Löfven och Ingves vid rodret.
Det är inte i usa som bankerna försöker sälja bostadsobligationer till Svensson.
Där har dom redan gjort det och det gick ju inte så bra den gången.
Det kan ju också vara så att man tänker sig att behålla dem till förfall, då förlorar man ju inget i absoluta termer (om gäldenären betalar som han ska).
Är du bekymrad över ditt bolån?
http://invst.ly/2rors
http://invst.ly/2rovq (log)
Not yet!!
d:o STOBL10 resp 2år
http://invst.ly/2royj (log)
http://invst.ly/2rp09
http://invst.ly/2rp0f
Höjning styr-rta FED 25pkt dec
http://invst.ly/2rp2v
DI sätter sälj på Paradox och Starbreeze.
Orkar inte ens läsa då jag antar att deras analyser i detta fallet är lika illa underbyggda som deras ständiga köprekommendationer i Ericsson under fallet i aktien.