Enligt Public Service/SVT varslar nu SVT 3 000 – 4 000 anställda. En svensk industriepok ser ut att vara över, då det verkar handla om att sparka samtliga på de kvarvarande fabrikerna i Kumla och Borås. Därmed kommer inte Ericsson ha någon tillverkning kvar i Sverige.
Borås. |
Högkonjunkturen fortsätter och det går allts “bra för Sverige”. Därför gör SVT gällande att Ericsson varslar 3000 – 4000 personer och lägger ner tillverkningen i Borås och eventuellt Kumla:
“I dag informerades regeringen om Ericssons planer. Var femte anställd i Sverige ska lämna företaget och de största neddragningarna görs i Borås där troligtvis hela fabriken läggs ned. […]Enligt en av SVT:s källor kommer också fabriken i Kumla att drabbas men där är det oklart om det handlar om en total nedläggning eller om vissa delar av verksamheten som är kopplad till utvecklingen av nya produkter sparas. Därmed skulle i praktiken all tillverkning i Ericssons fabriker i Sverige försvinna.”
Man kan spekulera kring orsakerna, förutom att Sverige är hopplöst uselt på att konkurrera internationellt.
En bidragande orsak kan vara de nya internationella skattereglerna mot räntesnurror och liknande konstruktioner, som gör att företag faktiskt måste ha verksamhet på t ex Irland för att kunna nyttja landets regelverk. Eftersom det inte finns några som helst skattefördelar med att finnas i Sverige innebär de nya (av svenska regeringen hyllade) reglerna att man lämpligen lägger ner tillverkning i Sverige och flyttar till skattemässigt fördelaktigare länder.
Förr kunde man ha tillverkningen i Sverige men skatta för vinsterna i något annat land och därmed stå ut med de skyhöga löneskatterna och stenhårda och kostsamma övriga regelverken. Den tiden är nu över och man får förmoda att fler multinationella företag kommer flytta från Sverige till skattemässigt bättre länder pga de nya reglerna.
Ericsson har förstås extra stort symbolvärde för Sverige. Men vi får trösta oss med att Volvo finns kvar ett litet tag till.
Att Ericsson skulle lägga ner tillverkningen i Sverige uppmärksammades som rykte i media för några veckor sedan. På en presskonferens i morgon har vi facit.
90 kommentarer
Volvo är väl kinesiskt?
Vårt lands stolta industritradition är ett minne blott…..
Vi börjar mer och mer likna Albanien.
AB Volvo är så svenskt som det kan bli. Volvo Cars är även det svenskt, dock med kinesiska ägare. Precis som du eventuellt äger aktier i utländska bolag… Trist med utvecklingen men knappast förvånande med tanke på regeringens politik.
Volvo är väl kinesiskt?
Vårt lands stolta industritradition är ett minne blott…..
Vi börjar mer och mer likna Albanien.
Volvo är kinesiskt med tillverkning i Sverige och belgien, Ericsson är svenskt med all (snart) tillverkning utomlands, IKEA är svenskt och har ingen tillverkning i Sverige. Vad är bäst för landet ??
Ikea har visst tillverkning i Sverige (Ikea Industry tidigare Swdwood) spånskivor och vissa sågade trävaror görs i bl.a Hultsfred, Glommersträsk, Malå, Lycksele.
Biltillverkaren Volvo Personvagnar är kinesiskt med produktion i Sverige och Belgien.
Industrikoncernen Volvo med moderbolaget Volvo AB är i högsta grad svenskt, med produktion i Sverige(Penta, Lastvagnar, Construction equipment), Frankrike (Renault Trucks), Tyskland(Deutz) USA(Penta, CE, Mack), Kina(Dongfeng, Penta), Indien(Eicher), Japan(UD Trucks), etc…
Jag menade givetvis Volvo Cars inte Volvo AB
IKEAs tillverkning i Lycksele kan vi snart skriva in i historieböckerna. Den sjunger på sista versen. Tråkigt för bygden.
Tidigare hade vi en del jobb till Ericsson i Lund, sedermera Sony-Ericsson, prototyperna gjordes i Sverige, tillverkningen i Kina. Nu tror jag allt är i Kina är inte uppdaterad längre.
Både Sony och Ericsson har en hel del folk kvar i Lund, dock inte lika många som omkring 2007.
Finns väl någon sanning i FN prognoser gällande Sveriges dykning från toppen.
http://cornucopia.cornubot.se/2010/11/kuba-ar-2030-mer-utvecklat-sverige.html
Efter att ha jobbat som konsult på Ericsson i ett par år kom jag fram till slutsatsen att Ericsson inte kommer finnas kvar i Sverige inom tio år.
Var en trevlig plats att arbeta på men en mer ineffektiv organisation har jag alltid sett tidigare. På tok för mycket byråkrati och folk som sysslade med påhittade arbetsuppgifter…
Ironiskt att det kommer från en konsult haha, inget personlig menat
Jag har varit på många stora företag som konsult och just dessa påhittade arbetsuppgifter verkar vara ett signum för stora företag.
Finans är värst. De har sådana övervinster och mesiga chefer som aldrig vågar sparka någon så folk sitter och vänder papper och en annan sitter mittemot och vänder tillbaka dem igen.
Statliga myndigheter ligger också bra till med låtsasjobb.
Jepps, samma här. Har inte så stora förhoppningar om Ericsson efter ett par vändor som konsult på lite olika avdelningar.
Från en utvecklares perspektiv verkar problemet främst vara att organisationen är alldeles för tjock runt midjan med allt för många mellanchefer som sätter käppar i hjulen för varandra, samt att de har svårt att rekrytera och behålla rätt tekniska kompetens. Karriärvägen har alltid varit att man anställs som någon typ av tekniker och sedan kan man hoppas att bli befordrad till lägre chef / mellanchef / avdelningschef etc. Finns dock ingen garanti att tekniker automatiskt blir lämpliga chefer bara för att de jobbat X antal år och det finns ffa inte något behov av så många chefer. Slutresultatet blir en massa småpåvar som blir tvungna att hitta på sina ansvarsområden och mål med sitt "ledarskap". Jag har aldrig sett så många "chefer" i en organisation som har exakt noll personalansvar eller tex budgetinflytande. Vad de gör är ofta högst otydligt, typ nåt vagt formulerat ansvarsområde som de samlar in KPI för och skickar uppåt varannan vecka.
I bästa fall lägger de sig inte i utvecklingen, men när de gör det så innebär det bara onödiga förseningar och att man i slutändan får en produkt med en massa onödiga funktioner som presumtiva kunder inte är intresserade av. Har satt det hända så många gånger nu att det inte kan vara en slump.
Jag gjorde samma observation kring 2000. Ten toll-gate metoden för nya produkter och tjänster var för mig alltför svår att acceptera….. allt som innebar risk dog och allt som var safe var kvar. Nokia tog sen över riskobenägenheten i sin mobiltelefoni-verksamhet.
Vad gäller nedläggningen av tillverkning av hårdvara är det en trend som pågått i många år. Att man nu gör sig av med det sista är helt logiskt. Däremot kommer det fortfarande finnas en hel del mjukvaruutveckling kvar i många år till. Men molnet lockar och ingen vet vad hur mycket substans det finns där. Nu är det containers på linux i molnet som gäller. Det är ett teknik och paradigmskifte som sker just nu. Och det sker över hela världen, och i de flesta branscher som har något alls med data att göra. Men visst kommer det framöver även finnas programvara även ute i löven, molnet måste ju ha någon att prata med.
Så är det. Intelligensen flyttas till mjukvara. Fler och fler funktioner som tidigare hanterades bäst i specialiserade chip (ASIC) kan idag hanteras helt av mjukvara. Detta har blivit möjligt pga Moores Law, processorer från Intel, AMD och ARM har blivit så pass bra att nätverks funktioner kan köras i realtid i en generisk processor.
Nätverkshårdvaran blir bara en dum burk som ska vara så enkel och billig som möjligt. Marginalerna som fanns tidigare är borta. Drabbar inte bara Ericsson, utan även Cisco, Juniper, mfl. som levt gott på att sälja high-end hårdvara.
Och på lite längre sikt så blir interfacen mot nätelementen helt standardiserade, och då gör konkurrensen att den som producerar hårdvaran billigast är den som får sälja. Viss del av intelligensen kommer att finnas i plug-and-play nätelement för att självorganisera näten. Men det mesta av IQ kommer att finnas i molnet.
Intressant nog är även molnet i sig ett sätt att standardisera vissa aspekter av hur mjukvara skall hanteras på ett rationellt sätt, i form av containers som emulerar en virtuell maskin utan att behöva en egen OS-instans per virtuell maskin, och som kan startas på en bråkdel av en sekund, och därmed snabbt kan anpassas till varierande laster och behov. Fullt stöd för detta finns bara f.n. på Linux. Många utvecklingsföretag kommer att ha egna moln, medan andra hyr in sig hos Google eller Amazon. Så molnet är lite luddigt, och består egentligen av många moln som inte nödvändigtvis hänger ihop.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag är ex Ericsson-anställd (ingenjör). Var nyanställd vid det stora varslet i Kista. Varslet pushade mig att söka nytt jobb proaktivt för att säkra upp privatekonomin och situationen i stort.
Som tur var hittade jag ett bättre betalt jobb som var mer tekniskt intressant. Det ironiska var att även fast LAS gäller så fick jag stanna kvar på Ericsson, valde däremot att lämna in min avskedsansökan bara några veckor efter varselbeslutet. 😉
Inte konstigt att detta sker med tanke på hur det skeppet läcker pengar och inte producerar något. Chefer på chefer på chefer på chefer på projektledare på projektledare på 1 ingenjör. Möten hela jävla tiden om små skitsaker….
Steffe, -" byråkrati – – sysslade med påhittade arbetsuppgifter… " jupp når så slutligen sin ende, – ehmm jajo så vardet då – "en trevlig plats att arbeta på" spot-on och är istället numera sedan decennier tebax den begärliga; Stat, Landsting, Kommun, arbetsplatsen och där behöver man icke direkt bekymra sig om "räntesnurror – eller "stenhårda kostsamma regelverk ", än på ett tag och många kommer att klara sig sin tid ut före sista "stenhårda regelverket" i form av inbetalningskort kan sändas, iväg.
Snälla använd en ordbehandlare!
Alla inlägg du skriver är fullständigt obegripliga.
Hear, hear….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ericsson blev ett skitföretag för mer än 10 år sen …. då karriärsugna chefer och projektledare tog över helt och slutade lyssna på dom tekniskt kunniga. Sen handbolls-spelare och låsfabrikanter i ledningen…
Mmm… Lars Magnus vrider och vänder på sig i sin grav
Hej
Sverige…ett minne blott…om man inte dra sig till minnet hur det var för bara 2-3 generationer: svält och fattigdom för de flesta.
Det ser ut som att vi är på god väg dithän igen.
En kort och rik period närmar sig slutet.
Inte första gången i historiens lopp, framförallt för "nyrika"!
En dåraktig nation och dess rikedomar är snart skilda.
Sverige en sinuskurva
Tyskland en tangensfunktion.
Mindre mördade i Sverige i alla fall.
Både inom och utom landet.
Jag läser titt som tätt i lokalblaskan om hur volvoanställda är i Kina och hjälper kineserna med att sätta upp fabriker. Titta vad duktiga vi är här (i Skövde, staden med mindervärdighetskomplex) som kan lära kineserna att tillverka motorer!
Jo tjena. Det blir nog bra……..
Hur kommer varslet att slå på utvecklingssidan tro? De aviserar ju samtidigt om satsning där.
Utvecklarna som utvecklar hårdvaran som produceras kommer förmodligen att påverkas, medan man satsar på nya teknikområden där man kommer att anställa (1000 nyexade), som gissningsvis molnbranschen. Övriga utvecklare som håller på med sånt som ännu inte nått mognad kommer förmodligen inte att påverkas speciellt mycket, medan såna som håller på med mogna SW-produkter kan få se dessa flytta till Indien, Ryssland, Ungern, etc.
Nyexade är dessutom både billigare och mer fogligare… Nöjer sig med lite snow-boardprylar och ett flak Jolt-cola , springer inte på fackmöten, vabbar heller inte… 😉
Ericsson finns bara kvar till namnet om 5år. Ungefär som när ni handlar en Finlux eller Luxor tv. Ombrandad kinaelektronik.
Japp så blir det.
Lönekostnader per månad 35.000:- ger per år
Lön 385000 kr
Semesterlön 46200 kr
Arbetsgivaravgifter 135483 kr
Totalt lön och skatt 566683 kr
Genomsnittlig månadskostnad 47224 kr
Försäkringskostnad 21560 kr
Särskild löneskatt 809 kr
Totalt försäkringar och löneskatt 22369 kr
Genomsnittlig försäkringskostnad per månad 1864 kr
Läs mer om olika försäkringar
Totala uppskattade kostnader inkl försäkringar 589052 kr
Sivan, -"Japp så blir det", sant och angående fortsatt avindustrialisering ser det icke vackert ut om man säger så, nu är kanske ej sista handlingen utförd vad det gäller Eriksson emellertid Eriksson radio är förmodligen hos Huawei Teknologi Sverige AB inom snar framtid.
Vad man ska ha i minnet är att E-radio var den del vilket försörjde övriga och vill jag mena att Huawei (deras stat) knappast på några villkor låter aktieägarna, som vi nu åter kan begrunda; suga ut, tömma, fragmentera, ett förvärv.
Förövrigt din nota är en sedvanligt sorglig läsning till din skiss vill jag även peta dit en såattsäga utomstående viss runtom-service med snittlön per år på ca strax under 300-tusen, minimum 700-800 personer.
Slutligen Eriksson var en mycket fin plantskola för elever i ett slutskede av studietiden, praktik/slutstudier-uppsatser. Denna sedan decenniers decennier av välvilja kommer knappast Huawei erbjuda blir mera i volym att nämna för att undgå pinsam total tomhet, resten går till som vi vant oss vid, det egna territoriet.
Nästa påtur och som jag andats tidigare, ABB
För övrig anser jag, USAs EU, ut ur Europa
Större problem än själva kostnaden per anställd är att Ericsson är fullt av folk vars prioritet främst är vab och förädraledighet med stabil inkomst tills topplånet är betalt. Det finns kanske en och annan som försöker, men snart ger de upp och startar eget istället.
Huawei, Ericsson största konkurrent, har under en 10års tid gått från att vara ingenting till att vara världsledande på flera extremt tunga konkurrentutsatta teknikområden. Det är inte bara Ericsson som blivit omsprungna. Hur har det lyckats med det? Jo, förutom att det är duktiga så har de ett enormt stöd från kinesiska staten, som pumpat in pengar i verksamheten under lång tid. Vad gör svenska staten? Jo, det gör allt för att pungslå svenska företag med skatter och regleringar. Är man då ett globalt konkurrentutsatt företag som Ericsson så har man inte en chans i det långa loppet. Det går en tid men tillslut försvinner företaget från Sverige. Just nu är chansen mycket stor att Ericsson blir uppköpt, och då är det bara patenten som man är ute efter. Någon personal kommer inte att finnas kvar i Sverige eftersom lönekostnaderna är så enormt höga här efter skatter och avgifter.
Helt riktigt. Inte många globala företag som spelar på den öppna marknaden kan konkurrera med ett kinesiskt företag. Där landet till varje pris gynnar sina företag och fokuserar på sin överlevnad.
De spelar inte efter samma regler.
Vi skall ALLA bli genusvetare och genderkonsulter ju! 😉
Som cyklandes mellan ekologisk juicebar, makrobiotisk morotsaffär , genudagis och kommunal "pysselsättningsarbete" med att utveckla intersektionella queerstrategier på något lokal lattecafe ju ! 😉
Jag är djupt oroad över utvecklingen som vi ser nu. Vi tappar konkurrenskraft samtidigt som vi sprider våra resurser som om vi var på väg mot världsledningen i välstånd. Vi kommer att få ångra oss bittert om 10-15 år.
Vilket/vilka länder kan ses som föredömen när det gäller företagens skatter och regleringar?
Sverige och Nordkorea.
Du vet inte (men kände för att skriva något intetsägande) eller det finns inga och hela tråden är därför bara gnäll?
Tyskland, Schweiz, Österrike, Holland !!
Samtliga länder som inte direkt flödar över av naturresurser utan som i alla tider fått lita på utveckling och ett sunt näringsliv!
Vad har de för avgifter och regleringar som är bättre och varför listar Forbes dom som avsevärt sämre för företagande än Sverige?
Eriksson koncentrerar tillverkningen till Tallinn i Estland och Nanjing i Kina så det är väl svaret.
Samtidigt har vi en näringsminister som sitter i TV och vill se fler enkla jobb…
När ska myntet trilla ner? En metallarbetare har runt 25 000:- i månaden, bland de högsta nivåerna i Europa. Klart produktionen flyttar ut. Inget fel med det, om det vore så att lönerna hade drivits upp pga arbetsbrist, men så är inte fallet.
LO har drivit upp lönerna så pass mycket att deras medlemmar får sparken. Antalet industriarbetare har minskat kraftigt de senaste 15-20 åren. Nu blir det a-kassa med drygt halva lönen efter ett år, eller socialbidrag på 25 kronor i timmen…
Inget fel på fackförbund – de kan hjälpa med juridiskt stöd, verka för god arbetsmiljö, tillhandahålla lönestatistik mm. – men lägg er inte i lönebildningen.
När det blir brist på arbetskraft så stiger lönerna automatiskt. Varje försök att motverka detta kommer bara leda till onödig arbetslöshet, och lägre inkomster för de som inte får jobb.
Dagens fackförening är en del av problemet. Tyvärr måste lönerna att sänkas och bidrags systemen till människor som inte har något här att göra tas bort. På så sätt kan vi sänka skatterna, bland annat.
Utan fackföreningarna hade vi haft kvar de löner som gällde i början av 1900-talet. Höga löner är positivt. Det gör att man inte sätter folk i onödigt arbete.
Höga löner driver på den industriella och strukturella utvecklingen!
Enklare arbeten flyttas till "rätt" mindre utvecklade länder
"Utan fackföreningarna hade vi haft kvar de löner som gällde i början av 1900-talet. Höga löner är positivt. Det gör att man inte sätter folk i onödigt arbete."
Dumheter. Se på USA som hade otroligt låg fackanslutningsgrad innan 1930, lönerna steg ändå under hela 1800-talet. Eller se på andra yrken i Sverige där anslutningsgraden är låg. Deras löner står inte still.
"Höga löner driver på den industriella och strukturella utvecklingen!"
Om lönerna hojs pga brist på arbetskraftsbrist. Ja, men inte annars. Det ser vi nu, produktionen flyttar ut. Det är avveckling och arbetslöshet, inte utveckling och full produktion.
Har du jämfört med exv. DE, AT, CH eller NL ?
Trist men du resonerar likt en omogen men ytterst självsäker
17-årig MUFfare hemma i pojkrummet i villan på Fjordsidan och som efter 4-årig Teknis på Aranäsgymnaiset skulle ta jobb i pappas konsultfirma..
På 80-talet var det så… 😉
@Skatt är Stöld
USA är ett bra exempel på hur dåligt arbetskraft kan nyttjas när priset för arbete är för lågt.
Och självklart fanns det fackföreningar även i USA som hjälpte till att få upp deras löner. Kanske inte lika effektivt som på andra ställen, men så är ju också lönerna sämre i USA.
"USA är ett bra exempel på hur dåligt arbetskraft kan nyttjas när priset för arbete är för lågt."
Du får gärna utveckla. USAs ekonomi är betydligt mer prodktiv (per capita) än Sverige.
"Och självklart fanns det fackföreningar även i USA som hjälpte till att få upp deras löner."
Jag sa inte att de inte fanns, utan att anslutningraden var låg. Några få procent innan år 1900.
Lönerna är lägre i USA? Ja, om man har ett skitjobb. Men då får man skylla sig själv. De flesta som skriver här har, gissar jag, jobb som hade gett en avsevärt högre levnadsstandard där. Men förstås ingen vab, inga 6 veckors semester och evighetslånga förädraledigheter.
Vad får detta för reaktion på Ericsson på börsen tror ni? Sparprogram brukar uppskattas av börsen…
Ericsson handlas i USA och där var aktien ned i linje med börsen i övrigt (-0.55%) men sen verkar den ha stigit i efterhandeln (1.73%).
De stiger lite iaf. Hade hoppats på ett ryck upp så man kunde kliva av med vettig vinst.
Att det inte kommer upp nya storföretag i Sverige visar vilken katastrof dom enorma skattehöjningar som drabbat Sverige sedan 50 talet orsakat!
Utöver detta har sedan 1994 lagts en europeisk byråkrati där allt ska detaljregleras !
And so it begins…..
Snart försörjs Sverige av ett bidragssystem som i sin tur finansieras av skattemedel som i sin tur inte existerar.
..skatteintäkter från konsumtion som har sitt ursprung i hushållens lånefest…
Inte konstigt med det höga skattetrycket. Det som la grunden för de stora Svenska företagen som vi har idag är de låga skatterna och fria samhället vi hade 1800-1900-tal
/Ludwig på https://fonsterkross.blogspot.com
Media går ofta ut med att företagen inte betalar skatt i Sverige.
Vad de syftar på är vinstskatter.
De glömmer att en stor del av företagens kostnader är löner, som skattas hårt, från löneskatter ner till konsumtionsskatter när lönen används.
Personligen tror jag inte dessa 1000 personer t ex Borås kommer få det så mycket sämre.
De kommer få massa stöd från kommunen och staten och säkert hitta nya jobb.
De som råkar illa ut är ungdomar, invandrare, arbetsskadade osv när alla som jobbade på Ericsson suger upp alla jobb i området.
Så, är detta startskottet för den kommande lågkonjukturen…
Vad säger den här listan egentligen?
http://www.forbes.com/best-countries-for-business/list/#tab:overall
Volvo, Saab, Ericsson, Asea, Wasa-bröd, Bofors, Gislaved däck, Astra, Gustavsberg, …..
BiQ, flertalet betraktare är tacksamma att du endast redovisar yttersta ytan polityren dock den glansen eller annan glans oavsett, moste ha en grund-yta att placeras på. Ytan börjar blir ve-å-fasa, exklusiv.
Nåväl bristen av grund-yta har helt raskt tvingat till viss förändring, feministisk regering.
Man kan ju fråga sig varför "Tre Korvar" INTE helt och hållet lägger ner all egen tillverkning och blir ett ehh… varumärkesbaserat "konceptföretag" på Stureplan med ALL tillverkning inhyrd ad-hoc i något lågkostnadsland…
Hmmm… Undrar varför BMW inte gjort detsamma med det mycket starka varumärket .. 😉
BMW. Starkt varumärke absolut.
Dock verkar inte marknaden bry sig om det betalar bolaget till P/E 7.5 och P/S 0.65 enligt Bloomberg.
Måste väl komma som en chock för de som gapar sig hesa om den "övervärderade" aktiemarknaden.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Detta handlar inte om invandring. Försvinn till Avpixlat och gulla där istället.
http://www.svd.se/drabbade-kommunerna-vi-ar-ledsna-och-bestorta/om/ericssons-kraftgang
Jaha. Vad inbillar de sig? Sossekommuner antar jag. Skatter och pålagor i alla led. Världerns högsta skatter förmodligen. Som gör att de som jobbar i fabriken kostar mest i världen också? I alla fall motsvarar förmodligen inte kompetensen hos de anställda att Ericsson till varje pris måste vara kvar i Sverige. Bytt och kommer aldrig tillbaka.
Själv skall jag de närmaste två dagarna hålla nätkurs för en blandad publik från olika länder. Varför i hela friden måste jag vara anställd i Sverige till en skyhög kostnad(läs skatter)för att sitta och jobba på distans när jag kan kosta 30-40% mindre för mitt företag med bibehållen nettolön var som helst? Jag bara väntar på att det sker. Och kom inte dragande med sjukvården, föräldraförsäkring, pension och blablabla. Det är inte dit pengarna går. Nä ni, som man sår får man skörda säger jag till sossekomunerna. Och de andra kommunerna också för den delen.
Är det kommunernas fel?
Vad skulle de gjort? Sänkt kommunalskatten så att Ericsson kunde sänka lönerna?
Höj Grundavdraget etappvis så blir det en inflation och bättre anpassning till behoven..
Jag syftar på att kommunerna och vi alla i slutändan får betala priset för höga skatter i alla led. Höga skatter som går till allt annat än vad de från början var avsedda för. Snart en miljon människor i arbetsför ålder(typ 18-65) som lever av annat än arbete. Av totalt vad, 6 miljoner människor i den åldern? Skatterna måste bli rätt höga då tror jag. Har Sverige de mest kompetenta människorna i världen som glatt kan ta betalt vad som helst för sina varor och tjänster? Tror inte det va…
Nä, nu fick jag ett mail i inkorgen om ett uppdrag på 1 1/2 år i Australien. Får väl läsa det. Min arbetsgivare får förmodligen lika mycket betalt per timme för mig där, men jag kostar hälften så mycket. Och jag får mer i plånboken. Tack för kaffet.
Ja, vi har (för?) höga skatter och mycket slösas eller slarvas bort på onödiga saker. Med det sagt så är det knappast hela orsaken till att Ericsson med flera flyttar produktionen till andra länder.
Så länge vi haft en global marknad så har produktion lagts där den billigaste arbetskraften med tillräcklig kompetens funnits. När jag var lite var allt billigt "made in Taiwan". Det var billigt att tillverka låg kvalitet där. Hög kvalitet var "made in Japan". Nu finns avsevärt högre kompetens i senare utvecklade länder och man kan då få samma kvalitet billigare tillverkad där. Det är dessutom ett dynamiskt skede där exempelvis tekoindustrin börjat flytta från Bangladesh till Etiopien då det blivit högre levnadsstandard i Bangladesh och därmed krav på högre löner. Det som möjligen har förändrats är att man efter 90-tals krisen börjat se personal (arbetare) inte som en resurs utan som en kostnad. Så snart kvartalsrapporterna ökar mindre snabbt så börjar man försöka göra sig av med personalen.
Trots att vi som världens mest socialistiska land med våra kraftigt ökande skatter under senaste seklet under primärt vänsterstyre så är vi fortfarande världens 17:e rikaste land och rankade som 5:e bästa land för företagande. Undrar hur mycket bättre vi hade varit om vi haft låga skatter och högerstyre istället?
Vi som jobbar hade haft det mycket bättre, De som inte vill jobba hade haft det mycket sämre.
Bosse det finns flera bra förklaringar till att vi är/var relativt skapligt rika, t.ex. oförstörd industri efter andra världskriget. Vänsterstyre däremot finns gott om exempel på där det enbart lett till fattigdom och misär, senast Venezuela. Om sverige är så fantastiskt för företagande, vart är vår tids nya Ericsson eller Volvo?
Sen tänker du typiskt vänster när du säger att de elaka företagen nu börjar se personal som en kostnad och inte en resurs. Sanningen är att personal alltid är och varit BÅDE en kostnad och en resurs, det är simpel ekonomi. Så länge personalens kostnader är mindre än deras lönsamhet så är de lönsamma för företaget. Om högre kostnader gör att ett företags produkter blir så dyra att ingen vill köpa dem måste företaget (t.ex) sänka kostnaderna, hitta en ny produkt, eller sluta sälja helt.
Intressant att de samtidigt säger att de satsar genom att nyanställa 1000 personer i Sverige på 3 år. De anställer normalt ca 350 per är så vad är satsningen?
Svaret är att det ser bättre ut i media, genom att säga att det är en satsning när det egentligen är business as usual.
Svaret är att det ser bättre ut i media, genom att säga att det är en satsning när det egentligen är business as usual.
Ta det lugnt det ordnar sig Göran Perssons fru kommer till undsättning.
De e lätt och sparka på en som ligger …… osar det om en del inlägg
Håller i stort med DanTor ….
Det är faktiskt ett under att Ericsson kunnat hålla sig på banan så här länge. Kinesiska bolag som får sim stat i ryggen behöver inte bekymra sig över vinstutveckling och avkastning så länge det är ok med staten. Att som vinstfokuserat bolag kunna konkurrera med detta så länge är en bragd.
…. men DanTor, läs igenom det du postar, det är faktiskt obegripligt ibland
Perssons dräng, – nej du är Persons med-fleras slav och håll i minnet än-sålänge är det fria val här, i Sverige.
Nåväl angående min post och önskan om lättuggat, hehehe du får ställa dig i kön.
Jag går vidare och utvecklar obegripligt, -nåväl tag dig en seriös funderare det fixar du omjagförstått saken riktigt därmed, är icke det mesta vi beskriver i detta eller andra liknade forum De-facto, obegripligt.