Det svenska energiinnovationsbolaget Climeon har i veckan fått vad som kan kallas en första större genombrottsorder i form av en beställning på arton moduler Climeon Ocean från Richard Bransons nystartade kryssningsrederi Virgin Voyages. Och Dagens Industri levererar en riktigt bra artikel med tillhörande filmad intervju med VD:n.
Ja, ja, det står Silja Line. Deal with it. |
Climeon har tidigare sålt Climeon Ocean-moduler till Viking Line, som varit så nöjda att de ska installeras på alla deras nya fartyg framöver. Även SSAB har åtminstone en modul. Man har även ett avtal med italienska kryssningsfartygvarvet Ficantieri om sex moduler. Den första ordern till datacenterindustrin handlar om åtta moduler, men nu är det dags för en ännu större order.
Richard Branson ger sig in i kryssningsfartygsbranschen med Virgin Voyages. Man lägger en order på hela sex moduler till tre fartyg vardera, för en summa om arton moduler.
I intervjun sägs detta göra att man är på god väg mot att uppfylla ett första delmål om en omsättning på 100 MSEK. Detta är dock bara början och Virgin-ordern tituleras nu som en genombrottsorder. Vilket kan sägas stämma arton moduler är i linje än den totala summan av moduler beställda eller levererade tidigare och en fördubbling av försäljningen.
VD:n sätter förstås miljardmål framöver, vilket inte är orimligt. Tillämpningarna är till synes väldigt breda och omfattande, även om fokus är på kryssningsfartyg än så länge.
Climeon har just genomfört en fulltecknad privat nyemission på 53 MSEK, ej riktad till allmänheten. Det återstår att se när eller om man kommer marknadsnoteras. Jag är aktieägare i bolaget.
Läs se och lyssna gärna på det DI har producerat.
7 kommentarer
Vad är det som gör att de är ensamma på marknaden. Om det blir stort kommer det antagligen att dyka upp konkurrenter.
Kul att Sverige återigen utmärker sig i innovationssammanhang.
Som i fornstora dagar!
Väntar med spänning på när man kan köpa små moduler att koppla till vedpannan, vet du något om sådan satsning Cornu?
Cornu har skrivit om det tidigare http://cornucopia.cornubot.se/2013/03/eget-pelletsstirlingkraftverk-for-41.html?m=1
Det finns flera liknande produkter och det är därför det är förvånande att ingen mer än Climeon profilerar sig mot företag. Det är ju där de stora pengarna finns
Nej, S/S Josefin. Klicka på taggen Climeon och arbeta dig bakåt för en teknisk beskrivning.
Ett Stirlingverk gör el av höga temperaturskillnader (400+ grader). Climeon gör el av låga temperaturskillnader <100 grader och är nära en perfekt teoretisk konvertering till el. Man går på spillvärmen från existerande processer, som motorer etc.
Tag procentsatserna med en nypa salt. Tidigare produkter har kanske kunnat ta tillvara 1% av spillvärmen som elkraft. Climeon kan ta 15%, där teoretiskt maximum är 17%.
Man har förstås patent, sökta patent, industrihemligheter mm. Har för mig att det även finns patent på tillhörande mikroturbiner mm.
Fick dom inte tidigt ordrar från australiensiska gruvindustrin där gruvor kan ligga långt ute på vischan och måste försörja sig själva med el – ofta mindre kolkraftverk. Har för mig jag läste en sådan artikel för flera år sedan.
Eller var det bara en potentiell marknad som diskuterades?
Du är inte sugen på att sälja dina aktier?
https://www.facebook.com/climeon/videos/1426761980700173/