Bostadsbubblan fortsätter att pumpas upp. Valueguard rapporterade igår om kraftigt stigande kvalitetsjusterade priser på bostadsrätter i hela landet. Även villorna steg i pris, utom i Malmö.
![]() |
Månadschart kvalitetsjusterade lägenhetspriser i Stockholms kommun. Källa: Valueguard |
I Sverige som helhet steg bostadsrätterna 1.51% i pris augusti-september. För Stockholms kommun var siffran +1.64%, Göteborgs kommun +1.45%, Malmö kommun +2.20% och mellanstora svenska städer +1.26%.
Sommarens dipp för priserna i Stockholm är helt över och det kvalitetsjusterade prisindexet för lägenheterna är nu på nya rekordnivåer. Den MACD-baserade säljsignalen ligger dock kvar fortfarande.
På helåret är uppgången i Stockholm relativt måttlig med +3.13%, vilket är det svagaste året på länge. Även om det just nu alltså bara finns tekniska tecken på en avmattning tarla detta ändå för att någon form av prismättnad kan vara på väg att nås. Bubblor kan alltid bli värre, men ska man få ordentlig fart på det hela i huvudstaden kanske ytterligare räntesänkningar måste till.
Villauppgångarna var mer måttliga. Endat +0.31% för Sverige som helhet, +0.18% i Stockholm, +1.94% för ett avvikande Göteborg och -0.82% för månadens enda prisfall i Malmö. För mellanstora svenska städer kan villapriserna sägas stått still med -0.02%.
32 kommentarer
Oj då!
Regeringen hade kunnat avskaffa ränteavdragen och tagit bort flyttskatten. Det hade kylt av bubblan och frigjort bostäder.
Tyvärr är regeringen helt handlingsförlamad, oppositionen likaså.
Sossarna och kommunisterna lär aldrig ta bort någon skatt.
Den sk. oppositionen är så nöjda med att slippa regera, att sitta och gny lite i hörnet är allt man mäktar med. Ynkligt!
Sossarna avskaffade arvs- och gåvoskatten. De sänkte marginalskatterna kraftigt tillsammans med Folkpartiet. Även momsen på diverse varor har de sänkt, men det var för över 10 år sedan. Nu händer inget i svensk politik.
Gillar medias rapportering om att "effekterna av amorteringskravet har nu klingat av, och nu är priserna på väg upp igen"…
Roar mig med att polla booli:s api:er för att få ut slutpriser innanför tullarna i Sthlm. Hittils för oktober: -0.49% jämfört med september. I början av månaden fick man söka med ljus och lykta efter objekt som gick för < 100kkr/m^2 men sista veckan har det dykt upp fler och fler bland slutpriserna. Detta säger naturligtvis ingenting, självklart kommer priserna fortsätta växa till himlen för all framtid…
Poängen med detta index är kvalitetsjusteringen. Priserna stiger inte nödvändigtvis för att index stiger. Det kan vara lågkvalitativa objekt som lagts ut för under 100 kkr och lockpris är inte samma som slutpris.
Förstår inte riktigt ditt resomenang om lockpris/slutpris i detta sammanhang. Booli rapporterar ju slutpriser och det är dessa jag pratar om. Överensstämmelsen mellan det man kan få ut från booli och de siffror som mäklarstatistik publicerar en gång i månaden är väldigt hög… Så även om mäklarstatistik inte är kvalitetsjusterat så kan man få en någorlunda ide om åt vilket håll saker och ting pekar genom att kolla booli…
Personligen trodde jag att utvecklingen skulle lugna ner sig, men å andra sidan så har ju Ingves hela tiden hävdat att åtgärderna är för svaga för att få någon större effekt. Dvs man har förlorat ytterligare åtminstone 2 år.
Kan tillägga att negativa räntor aldrig skulle förekomma i en marknadsekonomi, det krävs inslag av planekonomi för det, och det slutar sällan lyckligt.
Skuldkvotstak, hello! *klapp klapp klapp*
Ränteavdrag, adios! *klapp klapp klapp*
Begränsningar på bankerna utlåning, tjenixen hallå! *klapp klapp klapp*
Förenklade byggregler tjabba! *klapp klapp klapp*
.. snart händer det *börjar poppa popcorn*
Kommunaltjänstemannen, bra sammanfattning, din avslutning njaeee och jag ställer upp riktmedlet med att poppa räknat från 2a-kvartalet-17, inväntar avgift/skatt propåerna om icke så blir det, affärer som alltid.
Spektaklet med svenskens ekonomi kommer att bli mycket spännande ja rentav en, lustiger dans,
Hur är det med volymerna? Varför pratar ingen om volymerna? Det är väl uppenbart att priserna har gått ner om det bara säljs en enda lägenhet på hela månaden, även om den just såldes till ett rekordpris.
Det är bara glädjande att det ser ut som att stormen är över. Det är i alla fall vad BLT tror. Det är precis nu slutet börjar. Nu kommer alla som tvekade gå all in igen. Det är när ingen anar det som bubblor spricker.
Extremt lågt utbud i södern i alla fall. Exempelvis, Malmö: 350 BR till salu förra veckan, att jämföra med 1452 vecka 40 år 2011 (eller för den delen 910 år 2014).
Det beror nog på den "inlåsningseffekt" amorterings kravet ger som resultat. Dvs de som knappt amorterat förut och inte heller vill börja med det väljer att bo kvar.
Jag tror bolånetak i kombination med avvecklat ränteavdrag hade varit bättre.
Jag håller med. Det har med andra ord försvunnit en grupp säljare samtidigt som "unga högavlönade" budar på som vanligt fast på färre objekt.
Det kommer också att fortsatt vara mindre snurr på HR, för eftersom BR nu blir dyrare och dyrare så kommer även hyresgäster att välja att sitta kvar — HR i min region är till och med billigare än BR för motsvarande skick och läge.
Jag är helt inne på din linje, och det tycker jag mig se att cornucopia också har varit inne på tidigare (även om jag bara är en sporadisk läsare). Statistiken på sålda objekt vare sig kvalitetsjusterad eller inte år svår att dra några slutsatser kring om den inte kompletteras med information kring hur utvecklingen av antal sålda objekt finns presenterad vid sidan av.
Läget är högst i intressant för min del, ni kanske kommer tycka att det låter lustigt och lite foliehatt. Men för ett år sedan sålde jag min bostadsrätt i Stockholms innerstad då jag fick tag i ett första hands hyreskontrakt (även det i innerstan). Jag har således gamblat lite med mitt privatliv då jag är fullt övertygad om att utvecklingen inte är sund. Min vilja är på sikt att återigen vara en bostadsägare, nästa gång tror jag dock att det är ett hus utanför stan då jag börjar närma mig mitten av 30. Vi får se vad tiden utvisar, kanske blir jag hyresgäst under resten av livet, fast med en värdelös kontantinsats på ett par miljoner 🙂
/ En som är högst inblandad i bostadsexperimentet
Valueguard rapporterar ej volym. Och lägre volymer ger dessutom sämre statistisk signifikans.
Oavsett behöver volym säsongsjusteras.
Antal objekt t salu är inte samma som antal sålda.
Jag vet och det är väl lite mot dem och ders statistik kritiken ligger, att den kanske bör kompletteras med säsongsjusterad volym för att faktiskt bli intressant på riktigt. Just nu likställs den / betraktas vid rapportering som en god indikator, vilket den kanske inte fullt ut är. Framför allt kan den tappa värdet som indikator precis inför en nedgång då volymen kan tänkas sjunka (säljare får ej förväntat bud och provar senare). Eller även tvärt om för den delen.
Varför har man inte tagit bort ränteavdraget som skattebetalare subventionerar? Det fanns ju "på tapeten" för ett antal år sedan (MP av alla partier).
Nja det var väl V som var först ut med förslaget.
Naturligtvis vill inte S, M och övriga inte stöta sig med stora väljargrupper som inte förstår att ränteavdraget i första hand är en banksubvention.
Jag håller på att sälja min br i centrala XXX. Prisutvecklingen har varit lika intressant här som på många andra andra ställen i vårt land. Jag köpte den i januari 2012 för 970k, budstart 790k. Dyrt tyckte jag, då. Nu satte mäklaren 1400k som ingångsvärdering och sa att jag kan förvänta mig någonstans mellan 1,5 och 1,7 milj för lägenheten. Om vi avrundar lite och räknar med miljonen jämnt som köpesumma och 1,5 som säljpris har lägenheten alltså ökat med 50% på drygt fyra år, eller vi säger fem år då för att vara snälla. Extrapolera ökningstakten och det innebär en fördubbling var tionde år. Det innebär att min två-och en-halva kommer vara värd drygt 1,5 miljarder om hundra år. Synd att man inte kommer få uppleva den dagen.
Ja det är precis så som skrämmande många tro att det kommer fortsätta i 100 år vilket det inte kommer göra.
Iaf inte om det är ett nytt paradigm skifte inom utveckling av fastighets priserna. Men titta historisk så ser du att det alltid har följt KPI/Inflationen med variationer över och under denna kurva.
Självklart kommer snart argumenten att det är "annorlunda den här gången", att det är en "ny ekonomi" eller kanske att priserna nått en "permanent hög platå". Allt typiskt för en bubbla. Entusiasmen är som högst precis efter det spruckit! Jag tror vi befinner oss där idag.
Min prognos(steg 1+2) baserad på "vågteorin"(t.ex Elliot)har hittills infriats dvs med en säljsignal följd av ny köpsignal och ATH. Synd att Valuegard startade så sent som 2005. Hade varit bra med priser från 1995 eller åtminstone 2003. Svårt att lägga några kanaler i chartet här men jag tror jag skrev sist att genombrottet upp genom "kanalen" i mars 2015(kanalen från aug 2007 och (dec 2008-jan 2012)bör testas från ovansidan(backtest) innan fortsatt uppgång(sker just nu, dvs vi testade kanaltaket ovanifrån och det har givit stöd). Hur högt vi går har vi inte tillräckliga data för här för att analysera men vi ser att uppgången är smått parabolisk/exponentiell vilket antyder en slutfas. Så enklast blir att invänta prisdivergenser i RSI eller som här MACD(se mars 2016 som gav senaste rekyl ner). Försvagningen i prisbilden blev tydlig från okt 2015 till mars 2016 varvid priserna därefter "störtdök" under ca två månader(april-maj). Får vi se en avslutning med "blow-off" likt 2007 eller blir det en typisk volativ 3-vågs-sekvens? När väl kanalstödet ger vika lär nedgången bli väsentlig men inte nödvändigtvis en krasch eller dyl.
Intresseklubben antecknar. Teknisk analys så det visslar om det… 😂
Bostäderna kan fortsätta att stiga om hushållens skuldkvot kan fortsätta att stiga men mer troligt är att kommande skattehöjningar och räntor som börjar krypa upp snart tar knäcken på fastighetsbubblan, eller kan det vara statens och kommunernas tur att gasa på med upplåningen för att hålla fart i ekonomin.
Jag har haft presidentvalet som riktmärke i flera års tid. Det kommer smälla till med någon utlösande faktor "snart". Inom sex månader? Vem vet. Exakt vad som kommer vara den utlösande faktorn är helt oväsentligt. När en byggnad kollapsar är det meningslöst att skylla på den första bulten som brast…
Brexit, protektionistiska strömningar eller bara omvärldsförhållanden kan vara bekvämt att skylla på om det går snett i Sverige.
En ökning av skuldkvoten kommer ivrigt bekämpas av Fi, bara en tidsfråga innan de får sitt mandat att själva bestämma hur det ska va, utan att gå genom politiker.
Kan inte nån driftig journalist fråga vad den opartiska Ingrid Eiken tycker? Eller Per Bolån? Eller nån nationalekonom, bankir, byggherre eller överbelånad BLT? Och sedan toppa artikeln med ordet "bostadsbrist" minst 30 ggr. Tack!
Priserna på väg upp,ja tacka fan för det så länge lån finns tillgängliga.
Priserna sätts ju delvis av priset på nybyggt,dessutom är ju inte sällan gammelbyggena i dom attraktivaste lägena där många vill bo.
Om man jämför med oktober förra året är väl priserna bara upp några procent? Och möjligen ned lite sedan hysterin som var inför amorteringskravet i våras.
Prisökningen har alltså bromsats och amorteringskravet haft önskad effekt.
Tyvärr även bieffekten att många är "inlåsta" och nu inte vill flytta inför den hemska tanken att betala av sina lån.
Skuldsättningen totalt kommer fortsätta öka så länge befolkningen ökar då det hela tidens byggs och köps nya lägenheter. Och även om inte befolkningen ökar så flyttar folk från mindre orter till större städer där det kostar mer att köpa, så den totala skuldökningen lär fortsätta ett bra tag.
Efter en brant stigning under några år kommer även efterföljande år att kunna bidra med "rekordnivåer" även om ökningen stannat av, helt enkelt tack vare slumpmässig variation. Så länge det finns brus i signalen kan ett nytt "rekord" slumpgenereras även om priserna ligger kvar på samma nivå, i synnerhet den första tiden efter avstannandet.