Journalsystemet i Uppsala läns landsting ligger nere sedan i onsdags. Problemen kan fortsätta över helgen och operationer är inställda, men enligt landstinge är patientsäkerheten inte hotad.
Uppsala slott. |
“Men vår bedömning är att vi kan fortsätta att bedriva patientsäker vård” – Bengt Sandén, chefsläkare i beredskap
Landstinget hävdar att patientsäkerheten inte är hotad och att bokade tider ska hanteras som vanligt. En läsare vittnar dock om hur vederbörande avvisades från en inbokad allvarlig provtagning. Vid en kontroll med Sjukvårdsupplysningen 1177 var beskedet att alla planerade operationer är inställda då läkarna inte kommer åt journalerna.
Några manuella rutiner verkar inte existera.
Landstinget hävdar dock att man gått över på manuella rutiner, men det motsägs alltså av både Sjukvårdsupplysningen och läsaren.
En fördel för sjukvården i sådana här lägen är att man kan gömma sig bakom patientsekretess och på så sätt slippa redovisa eventuella dödsfall eller andra allvarliga effekter av bristande vård, som kanske visar sig först längre fram.
Ingen verkar veta vad som är fel. Man skyller på andra system än själva journalsystemet, eller någon annans problem.
Det finns nu enligt UNT en möjlighet att läsa sjukjournalerna, men inte föra in uppgifter i dem.
Tillägg: Uppgifter gör gällande följande:
– Det går just nu inte att förnya recept eller skriva ut medicin till nya patienter.
– Det finns ingen möjlighet att kommunicera journaler till Försäkringskassan då allt sker via Cosmic.
– Det går inte att komma åt digitala patientjournaler.
– Sjukhus och vårdcentraler har ingen möjlighet att ta betalt för besök.
Hur patientsäkerheten ska bibehållas utan att kunna skriva ut medicin lämnas som en övning.
19 kommentarer
Hoppas Uppsala är unikt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Patientsäkerheten är inte hotad" är ett ständigt upprepat mantra helt utan substans. Det går inte att avgränsa vad som är patientsäkert eller inte. Flytande gräns. Att arbeta utan journal är definitivt osäkert dock. IVA brukar köra med pappersjournal av denna anledning. Att starta en pappersjournal är inte krångligare än att ta ett papper och skriva personuppgifter samt "tillfällig journalanteckning" överst. Sedan får man föra in dem i datorn vid ett senare tillfälle.
Nja, det senare är inte helt sant eftersom landstingen jobbar hårt på att av besparingsskäl avskaffa föråldrade de personliga arbetsstationsskrivarna och gå över till kollektiva pullprintskrivare för de få saker som normalt behöver fästas svart på vitt. Inte heller finns några större lager av gamla hederliga A4-papper (och gammeldags skrivmaskiner är givetvis kasserade för länge sedan) eller toner till dessa nya dammsamlarmammutar (som i sig själva dessutom kan ha inloggningsrutiner kopplade till andra program och således falera sekundärt). Det är inte som hemma hos privatpersoner där man kanske han hitta en gammal svartvitt skrivare längst in i någon skrubb och en toner som börjar funka igen om man ruskar på den. Några extra dagar kan man väl köpa sig genom att hämta extra A4 på Biltema e.d men när även de återstående skrivarna börjar lägga av p.g.a överanvändning, receptpapperen tar slut och därefter de generationer som aldrig har skrivit för hand får akut karpaltunnelsyndrom så kommer det att bli dålig stämning…
Haha! Men jag menar att man lika gärna kan skriva journaler för hand. Tillfälligt alltså. Journaler är teknikneutrala enligt lag.
Det skrivs alldeles för mycket i journalerna så det kanske vore ett framsteg att gå tillbaka till penna och papper. Eftersom det är jobbigt att skriva för hand blir det inga oväsentligheter.
Jag tänker mig att patiensäkerheten är mer beroende på att man kan läsa historiken än att man kan fylla på den, iaf i det initiala skedet.
En fungerande manuell rutin kräver att man kan få ut journalen på papper först innan man kan fylla på.
Om inte läsning av journalen var viktig, varför skulle det vara viktigt att skriva den i första läget?
Oftast (och i det här fallet) kan man läsa, men inte ändra, i journalen.
Det är inte bara att "fylla på" en utskriven journal. Det är helt olika system. Grunden är naturligtvis en datajournal. Som reservförfarande kan man behöva skriva för hand.
@ Anonym: Journalanteckningar är bara en liten del av en patientjournal. Röntgenbilder. EKG-kurvor. Tempkurvor. Labbvärden och labbkurvor. Läkemedelslistor INKLUSIVE tidpunkter för delning (vissa mediciner kan inte tas ihop vid samma tidpunkt på dagen, andra kan inte tas samma dag i veckan, etc). Checklistor för patientvård inneliggande under dagen. Och då pratar jag ändå bara om datorstödd koordination av vård för enskild patient.
Sedan tillkommer moduler för koordination av vården som helhet, så att t.ex röntgenavdelningen kan boka in så många undersökningar som möjligt genom att låta avdelningar och vårdcentraler boka med ett klick istället för att gå genom gammeldags telefonist och handskrivna logglistor. På grund sköterskebristen kan man ju inte heller avvara dem på avdelningarna längre än nödvändigt, förr gick någon iväg med patienten till röntgen, satt och väntade, skjutsade tillbaka när det var klart. I dag lämnar man just-in-time (mer eller mindre), går tillbaks till avdelningen och jobbar, blir pingade och hämtar-just-time när det är klart. Etc. Etc.
Peter:
Datorstyrd koordination, checklistor, bokningssystem är datorsystem associerade med patienter men är inte journaler eller nödvändigtvis journalhandlingar. Enligt socialstyrelsen: "Med patientjournal avses de anteckningar som görs och de handlingar som upprättas eller inkommer i samband med vården och som rör patientens hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden".
@ Sandow: Nu råkar jag känna till det system som har kraschat i Uppland även om jag själv jobbar i annat landsting – de saker jag nämnde är inbyggda och/eller kopplade till den datoriserade journalen (text är bara en modul) och brukar normalt(sic!) krascha ihop med datorsystemet i övrigt när det kraschar. Att socialstyrelsen har en mer begränsad definition än den totala funktionalitet som programmet erbjuder till vardags är liksom inte mycket till tröst när rullgardinen går ner för hela paketet. Däremot är det ju så att just bara journaltext i princip är vad man har öppnat för folk att ta del av hemifrån, finns ju t.ex inte mycket mening med att öppna länkar till UKG-filmer (yes, patientjournal kan i dag innehålla sparad/länkad film från ultraljudsundersökningar) då gemene man ändå inte har den mångåriga specialträning som krävs för att kunna tolka vad hen ser.
Tillägg: Har läst någonstans att i USA har man på vissa håll börjat filma hela operationer och koppla till patientjournal. Handlar väl iofs där mest om att skydda sig mot att bli stämd inför domstol om något går fel, men ändå. Lär komma här också snart eftersom journalsystemen säljs på den internationella marknaden och likriktas av det skälet. Sedan kanske det blir mer av utbildningsskäl som det kommer att användas här, de som överlever får se.
Japp, det stämmer att all media kan vara journalhandling. Det kan vara så att betydligt fler funktioner är inbakade i cosmic nu, jag har inte jobbat med det sedan 2011, och i ett annat landsting.
Det är en intressant fråga hur mycket som ska behöva fallera innan det är "patientosäkert". Finns väl inget bra svar.
Uppland var först i Sverige med Journal På Nätet – det vill säga att medborgarna där kan logga in hemifrån och läsa journalanteckningar om sig själva. Detta är mig veterligt den första större kraschen i ett landsting som infört detta – tillför väl onekligen en extra dimension komplikationer och hackningsrisk när hundratusen medborgare (eller hur många som nu har testat hittills) har behörighet under fingertopparna hemma i sin egen lägenhet.
Centraliserade system….
Nanotec: Uppsala är definitivt inte unikt. Cosmic, som vi har i Kalmar län, är notoriskt instabilt och kraschar lite då och då. Eller uppdateras. Tillgängligheten är dock sällan noll, utan man kan hanka sig fram. Man kanske inte kommer åt till exempel röntgensvar men kan läsa och skriva det övriga. Om inte det går är det manuella rutiner som gäller. Procapita, som används i kommunen, är ännu värre. Det funkar inte ens när det funkar, som vi brukar säga …
Problemet hänger ihop med upphandlingar enligt tidigare blogginlägg. Idag tror alla att alla journaler är tillgängliga för all sjukvård, men så är det inte. Sjukvården med sina datasystem ligger åtminstone 10 år efter övriga samhället, och lever i en post-DDR-värld där verksamheten och verktygen kidnappats av raska konsulter som lovat vitt och brett i upphandlingen, men presterar tunt för att suga ut mesta möjliga av den närande mjölken ur skattetuttarna.
Att ligga efter kanske inte alltid är så illa. Hade de inte tagit steget från DDR-sverige till post-DDR så hade kanske problemet inte varit så stort. Det gamla systemet hade förvisso sina brister, men det kunde ju inte gå ner på samma koordinerade sätt som dagens.
Mmm koordinerade är nog inte rätt ord. Skulle nog ha använt Hawaiicowboyism, Reegansocialism, Putinliberalism eller liknande.
Statistiken visar snart att Uppsalaborna är friskare än någonsin. Få medborgare registreras på primärvården och sjukhusbesöken har minskat. Jipiii!
Under dagen har sjukhusen i Stockholm drabbats av vad som framstår som allvarliga störningar av journalsystemet.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/storningar-i-landstingets-it-system