Förre kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund och förre fackpampen för Metall, Göran Johnsson, har gemensamt efter mycket efterforskning bakom stängda dörrar kommit överens om att de gillar 69. vAllt talar nu för att pensionsåldern höjs och anställda ska ha rätten att jobba kvar till de är 69 år gamla, medan lägsta pensionsålder blir 63 år mot dagens 61. Hur privat pension och tjänstepension ska påverkas framgår dock ej i media.
LO gillar tydligen 69. |
Som bekant är det högst diskutabelt om åtminstone 70-talister som undertecknad någonsin ska få offentlig pension värd namnet, och ännu mer gäller det för 80-talister och yngre.
Lägsta pensionsålder ska initialt höjas till 63 och man ska ha rätt att jobba kvar som anställd till 69 års ålder enligt pensionsåldersgranskarna Göran Hägglund (kd) och Göran Johnsson (fackpamp-Rörelsen).
Svenskt Näringsliv är dock tveksamma och vill inte gå med på rätten att jobba till 69. Kanske inte så konstigt, eftersom det i Sverige i princip alltid anses vara arbetsgivarens fel och ansvar om någon blir sjuk eller skadad. Även om det så beror på fritidssysselsättningar eller i detta fall ålder. Om arbetsgivarna ska tvingas låta 69-åringar, som förstås idag har allt bättre hälsa, jobba kvar så bör man förstås se över arbetsgivarens ansvar vid t ex förslitningsskador.
Framför allt är höjningen från 61 år till 63 år en spottloska i ansiktet på speciellt lågavlönade kvinnor inom vård och omsorg (undersköterskor och vårdbiträden). Många av dem har utslitna kroppar efter ett liv av tunga lyft av patienter och drömmer om fattigpension från 61 års ålder, men ska nu tvingas jobba två år till. Initialt.
Mest intressant är dock fortfarande att man avser att förbjuda uttag av privat pension före 62 års ålder, mot tidigare 55 år. Nu verkar detta dock ej klubbats än, men om man som egen företagare använder tjänstepension som en del av periodiseringen av intäkterna så bör det höjas ett varningens finger att pengarna kan bli inlåsta i ytterligare sju år.
En räddande faktor är dock den svenska statsapparatens inbyggda konservatism i form av tröghet. Pensionsutredningens slutsatser presenterades 2013 och nu, tre år efter, har fortfarande inget hänt. Som bekant finns det diverse mekanismer i styret av Sverige som gör att beslut kan ta mer än en hel mandatperiod att faktiskt fattas. Vilket generellt är positivt, då det hindrar och fördröjer idiotier – och de flesta politiska beslut är just idiotier.
Ironiskt nog får Göran Hägglund en statsrådspension på över 61 000 kronor i månaden, samtidigt som han dessutom har fyra nya jobb. Det är förstås bra att Hägglund jobbar, men varför ska han som 57-åring få pension när 62-åringar inte ska få det? Varför kan han inte nöja sig med 69 som alla oss andra?
61 kommentarer
Det är skillnad på folk och folk.
Vår tids adel. För övrigt tycker de nog det är bättre att ungdomar blir bidragsberoende och röst "rätt" i framtida val än får ett jobb.
Ja fast nu hårdnar konkurrensen vart rösterna ska gå.
Detta är väl närmast ett genidrag av SD och är något de flesta (?) kan tänka sig att skriva under på:
http://www.svd.se/sd-laga-inkomster-bor-inte-beskattas
Inga av de andra partierna kommer att ställa upp på detta. Förslaget – hur bra det än må vara – kommer från "fel" parti.
Det vore intressant och veta om det skulle gå att ha ett system där det krävdes ett antal år I arbete för pension istället för en viss satt alder. T.ex. manga akademiker kommer ju I arbete långt senare än arbetare och har ju ofta en batter hälsa och intressantare job så det vore ju värt att fundera på.
Gammal vits:
Ni vet väl vad som är värst med 69? Utsikten!
…jag skulle säga utsläppen
HUR många exv. byggjobbare orkar til 69 ?
men vi måste ju alla arbeta mer för att betala… [elefanten i proslinsbutiken]
Sanningen är snarare den att vi lever allt längre och därmed lyfter mer pension än tidigare.
Detta förslag är "gefundenes Fressen" för SD…
Skulle inte invandringen rädda våra pensioner? Borde inte åldern sänkas istället.
Folkpensionen infördes 1913, pensionsåldern var 67 och medellivslängden var 60.
Folk som pratar om "den gamla goda tiden" borde gå i pension vid medellivslängden +7 år, dvs de borde få slita på fälten fram till sisådär 86 års ålder.
Apropå förra veckans inlägg om att det var bättre förr, alltså. På V-Gurras tid eller så.
Precis, och återinför folkskolan också så får de jobba ännu längre
Ben har en viktig poäng här…
…oh den poängen är att Kungen borde böga mer I garderoben?
Otroligt oväntat..
För varje år som går nu så kommer de att höja pensionsåldern med 2 år.
Det sa jag redan förra året..
Så då menar du alltså att om 20 år är pensionsåldern 107 år.
Låter ju inte helt rimligt.
Varken den nuvarande formen av regering eller Sverige finns kvar om 20 år.
Så den saken löser sig själv.
Och egentligen så var jag IRONISK när jag skrev det första gången, denna gången mer tveksam..
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pensionsåldern borde givetvis vara satt till PROCENT av genomsnittlig livslängd – så att den i framtiden automatiskt justeras upp eller ned av sig själv vartefter det sker demografiska förändringar i livslängden.
Om vi säger att den genomsnittliga livslängden just nu är 80 år (jämnt tal för lättare huvudräkning) så skulle lägsta pensionsålder kunna vara 80 % av 80 år, det vill säga 64 år. Om den stiger till 85 år så blir det 80 % av 85, det vill säga 68 år. Om den å andra sidan sjunker till 75 så blir det 80 % av 75, det vill säga 60.
Du bör nog mer sikta på 85-90%, dvs ca 72 – 76 år utifrån 84 års medellivslängd. Dessutom är faktiskt livslängd för de som lyckats överleva till 65 högre än 84. Se
http://cornucopia.cornubot.se/2015/06/fakta-vs-anekdoter-medellivslangd-och.html
Vanligaste dödsåldern (om än ovanlig i sig) för män är 86 år och för kvinnor 88 år.
Eller så höjer vi inte pensionsåldern alls. Istället får folk gå i pension när de fortfarande är friska och kan ha kul och odla hobbies i ett antal år.
@ Kingedward24: Du menar medborgarlön? Helt OK för mig, men om du skall få igenom det politiskt får du nog börja fundera på finansieringssidan åsså.
Nej, jag tänker mig snarare ökade pensionsinbetalningar.
När/om medborgarlöner införs kommer knappast all form av pension försvinna. Det är inte så orimligt med höjd pensionsålder om man också inför medborgarlön så att de som inte kan jobba längre kan kliva av. Men att högutbildade arbetar tills de är sjuttiofem är sannolikt bara bra. De har sällan väldigt fysiskt krävande arbeten.
Medborgarlön kommer aldrig att införas – de rödgrönas centrala affärsidé är att folk skall befinna sig på jobbet och vara missnöjda med att de måste vara på jobbet så att det missnöjet kan kanaliseras till röster.
Krisen i pensionssystemet beror på att folk lever längre. Under 1900 talet så ökade medellivslängden ett år var fjärde år. Pediondåldern behöver alltså öka ett år varje mandatperiod.
Problemet löser sig själv om folk börjar leva kortare, vilket är möjligt tack vara en osund livsstil
Tja, alla barnlajvare som lyckas skriva in sig i systemet som fjortonåringar fast de egentligen är mycket äldre kommer ju någon gång (långt in) i framtiden att sänka medellivslängden när de i andra änden själva måste fortsätta jobba efter att de skulle ha fått pension om de fått korrekt ålder på ID-kortet…
Men så kommer det förstås inte att bli. När de fått sina ID-kort som säger att de är 14 så kommer de ångra sig bittert när de fyller 60 någonting i verkligheten men bara är 45 på pappret. Vips trollar man fram andra papper från hemlandet som styrker en annan identitet som säger att man är 65 och kräver att det ändras omgående och så som sådant hanteras i Sverige redan idag så kommer vi bara skriva upp åldern.
Det sker redan idag att folk ändrar sin identitet efter att de fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder och identitet utan repressalier eller ifrågasättande.
Det kommer inte bli annorlunda i den här frågan. Man vill bara gråta.
Och bara för att folk inte ska kalla mig nazist, hävda att jag ljuger eller be om källa.
Här är en källa http://www.sydsvenskan.se/2007-11-16/flyktingar-uppger-sig-vara-irakier-for-att-fa-asyl
Det finns många fler på nätet.
Du tror alltså på fullt allvar att det parlamentariska läget kommer att förbli helt oförändrat de närmsta femtio åren?
Det kommer säkert ha förändrats men man kommer fortfarande inte ha förmåga, mod eller förstånd att hantera dessa frågor särskilt annorlunda. För vad är alternativet, utvisa dem efter 40 år, kräva att de minsann ska arbeta 15 år till trots att de behöver rullator eller annan liknande lösning? Spelar ingen roll om man bara vägrar ändra åldern, bidrag kommer de gå på lik förbaskat sen om det heter pension, sjukförsäkring eller socialbidrag är av sekundär betydelse.
1990 var sysselsättningsgraden 83 % för gruppen 16-64 år och för gruppen 20-64 år 86.6 %
2016 har den sjunkit till ca 69 % (lite annan metod).
Den arbetande delen av befolkningen betalar pensionen för de som tar ut pension vid varje tidpunkt.
Eftersom andelen äldre ökare fn så sjunker den arbetande andelen och då måste man justera pensionsnivån.
Livets realiteter som t.ex. ingen lever för evigt spelar in här också förstås och befolkningspyramiden kommer variera och därmed försörjningsbördan.
Därför är det viktigare och ärligare att försöka få upp sysselsättningsgraden än att försöka minska kostnaderna genom att höja pensionsåldern.
Ursäkta dubbelpost men det hänger ihop.
En annan del av problemet är att arbetslivet idag är för många inte en del av en långsiktigt fungerande tillvaro utan något man försöker stå ut med fram till helgen, till semestern, och ultimat, fram till pensionen. Om man trivs någorlunda med sitt arbete så är det inga problem att fortsätta så länge man har hälsan med om det är en stress och olust varje dag så blir tanken på att arbeta avsevärt längre upp i åldern outhärdlig.
Det viktiga vore då att få arbetslivet långsiktigt fungerande.
Kan vi inte importera arbetare så vi blir fler som försörjer de äldre.
Bredda basen på pyramiden helt enkelt?
Anders Borg var väl inne på det?
Googla "Anders Borg win win" så förstår ni vad jag menar.
Kan vi inte kissa i byxorna för att hålla oss varma?
Såna puckon ska ju inte få styra något utom sina egna liv möjligen
Snubblande nära att han sa levande krigsbyten rakt ut.
Nåja det här lär inte DN ta upp i sin tidning.
Snubblande nära att han sa levande krigsbyten rakt ut.
Nåja det här lär inte DN ta upp i sin tidning.
Ju tidigare man går i pension ju mindre får man varje månad, ner till garantinivån. Hur mycket pension man får ut är baserat på hur mycket man betalat in under arbetslivet. Det "liberala" vore väl att det är upp till individen hur man fördelar sin inbetalade "pott"?
Problemet är att vi inte har någon "pott" inbetald.
Hört talas om pyramidspel?
Hur mycket du får ut i pension beror på hur mycket skatter som betalas in till inkomstpension det året/åren du själv går i pension.
De enda riktiga pengarna som sätts in till dig personligen under ditt arbetsliv är premiepension och tjänstepension.
Dvs de pengar du betalar in till inkomstpension går i dagsläget till dagens pensionärer, inte till dig personligen.
Jo, jag vet att det inte finns en påse pengar med mitt namn på i ett bankvalv men faktum kvarstår att det borde vara jag som väljer när jag går i pension och får då acceptera en linjärt mindre månadsutbetalning. Tydligen "lönar det sig inte att arbeta" eftersom man ändå måste förbjuda alternativet.
Jo det finns en påse med pengar i ditt namn i form av premiepension och tjänstepension.
Ironiskt nog är det just premiepensionen folk gnäller över trots att det är ett system som bygger på riktiga placeringsbara pengar för dig personligen.
@Stefan,
Nu blev jag genast mycket lugnare, så länge inga av mina pengar har gått till grekiska statsobligationer eller liknande.
Anders
Det är faktiskt helt upp till dig om dina pengar gått till grekiska statsobligationer.
Började jobba när jag var 16 gick i pension när jag var 65 alltså har jag jobbat i 49 år, nu för tiden är det inte många som börjar jobba innan 20 årsdagen, så lägg till fem år, då blir pensionsåldern 70 år för de som kommer ut i arbetslivet idag
Och själva så kan politikerna sluta arbeta vid 50… Inte för att det gör någon större skillnad i vad den enskilda personen tillför samhället, stirrar man bara på den enskilda politikern kunde man ju tycka att minst skada skedd vore att pensionera allihop. Men dessvärre skapar ju varje pensionerad politiker utrymme för nya ryggklappande skattepengsdiare.
Verkar som att det delvis är en myt att vi lever så mycket längre och är friskare när det ingår hur många som dör i medelåldern i bilolyckor, hjärtinfarkter med mera som påverkar livslängden, även avsättningen till systemet minskades under förra regeringen om jag inte minns fel.
Ja, eller så har du inte förstått vad medelvärde innebär.
En kommentar ur Illustrerad Vetenskap om beräkning av medellivslängd,
Det kan för övrigt påpekas att det är ett utbrett missförstånd att en stigande medellivslängd betyder att de äldsta i samhället lever längre. Det kan lika gärna vara ett utslag av att det till exempel är färre män som dör av hjärtkärlsjukdomar i 40-50-årsåldern.
Som jag ser det så är problemet att arbetslivet idag är för många inte en del av en långsiktigt fungerande tillvaro utan något man försöker stå ut med fram till helgen, till semestern, och ultimat, fram till pensionen. Om man trivs någorlunda med sitt arbete så är det inga problem att fortsätta så länge man har hälsan med om det är en stress och olust varje dag så blir tanken på att arbeta avsevärt längre upp i åldern outhärdlig.
Det viktiga vore då att få arbetslivet långsiktigt fungerande.
Jag som hade bara 10 år kvar till pension med 60% av lönen. Fan att man inte var Grek, då hade jag redan haft pension sedan 10 år med över 90% av lönen. Olika falla ödets lotter.
Å andra sidan hade 100% av lönen varit typ 4 euro och en burk oliver.
Jobbar ihop med en Grek, har frågat om de går i pension redan vid 50.
Han blev riktigt upprörd och menar att det är EU propaganda, de enda som får pension tidigt är samma som får det här, tex brandmän. Ett ytterst litet fåtal alltså. De som förstört Grekisk ekonomi enligt honom är utländska, bla Tyska banker med höga räntor och annat.
Fast det var nog ingen som tvingade in folk på banken med pistol och piska för att få dem att ta lån till höga räntor.
Citat Göteborgs-posten 2015:
"Snittåldern för pension är i dag kring 62 år för män och 61 år för kvinnor enligt OECD. Något lägre än snittet i Europa men samtidigt är de grekiska pensionsutbetalningarna låga, en pensionär får i snitt ut 8 300 kronor per månad."
Det märks att ni är sossar allihop.
Instämmer. Det finns andra stora systematiska fel i pensionen men det ser man inte, istället beklagar man sig över detaljerna i det befintliga dysfunktionella systemet. Men att fundamentalt ändra något, det går inte.
Har förtvivlat försökt få kontroll över mina tjänstepensioner men det är stört omöjligt. De ägs nämligen inte av mig utan av mina arbetsgivare.
Men skit samma, det kommer aldrig förändras ändå annat än till det ännu sämre eftersom systemet inte är hållbart så blir det så.
Livsarbetstid kanske.
Chalmeristen börjar jobba runt 30 strecket o byggaren runt 20.
Kanske borde slitsamma yrken ha lägre pensionsålder..