“Hedra din fader och moder för att de må gå dig väl och du må leva länge i ditt land” – Bibeln
Om man nu inte ska vara med i Svenska Kyrkan och inte kan komma på vart (eller om) man istället ska ge motsvarande kyrkoavgiften till bättre behövande ändamål, så kan man alltid leva the kristet leverne och ge dem till sina föräldrar fattigpensionärerna.
Jag föreslog tidigare att man istället för att betala kyrkoavgift ska ge pengar direkt till organisationer och ändamål man vill stödja, istället för in i kyrkans svarta hål. Om man nu inte vill stödja Läkare utan gränser, eller inte vill stödja dem med hela beloppet så kan man ju ge pengarna till sina föräldrar, fattigpensionärerna.
Åtminstone vi som är 70- eller 60-talister har börjat få föräldrar som blivit pensionärer. En del av oss har rent av föräldrar som passerat fattigpensionärsgränsen och där de olika tjänstepensionerna börjar trappas ner.
Baserat på högst ovetenskaplig empiri verkar det vara rätt normalt att betala mellan 6 000 och 8 000 om året i kyrkoavgift. Det gör att man med enkelhet kan ge 500:- SEK i månaden till sina föräldrar. Det kan vara avgörande för deras livskvalitet. Istället för att suga näring ur hörnet på en gammal tjock-TV kanske de faktiskt kan köpa lite té och snåla med i varmvattnet. Eller kanske få råd med en dekokt på potatisskal, som har något bättre näringshalt än tjock-TV:ns hörn.
Eller så kanske de får råd att ta bussen till någon aktivitet eller hälsa på någon på slutförvar? Om man nu inte bor i en kommun med gratis kollektivtrafik åt äldre.
Tål att funderas på. Har du egna barn – tänk på att dina föräldrar minsann torkade dina spyor och bytte dina bajsblöjor, samt gav dig fickpengar. Kan vara dags att börja betala tillbaka.
Om du nu själv inte råkar vara bättre behövande, förstås…
Oavsett, det sägs att kyrkan gör så mycket gott för äldre. Nåväl, du kan göra minst lika gott för specifikt dina äldre. Och garanterat uppfylla fjärde Guds bud. Annars går det ju dig inte väl och du blir minst utkastad ur landet, även om det finns en subtil hint att du blir bragd om livet annars…
Det fjärde budet är väl i princip det enda som faktiskt kräver någon aktiv handling (utom möjligen det där med att helga söndagen). Övriga handlar mest om att motstå frestelser, som att slå ihjäl någon, stjäla något, vara avundsjuk eller vuxenkramas sådär speciellt med grannens hustru. Däremot verkar det okej att vuxenkramas sådär speciellt med grannen själv. Gäller antagligen både män och kvinnor. Men alltså inte grannens hustru. Någorlunda progressivt av bibeln ändå att uppmuntra att män vuxenkramas sådär speciellt med varandra.
62 kommentarer
Läs femte moseboken. Även där "landet" som man ska få leva i, det är ju Israel. Hela grejen handlar ju nämligen om judarna.
Bor man inte i Israel riskerar man alltså inte nån förvisning.
Fick inte Moses de där tio budorden av Gud som stentavlor mitt ute i öknen (yeah, right). Sinaiöknen, som hans följerslagare inte lyckades hitta ut ur på 100 år, trots att den är i storlek med typ Västergötland. Snacka om att behöva en orienteringskurs.
Så det var väl snarare ett generellt uttalande om det land man befinner sig i just nu.
40 år var det nog.
Och nej, hela den där vandringen handlade om att slutligen ta sig till Israel.
Så här inleds stycket med allt budordssvammel:
Och nu, Israel, hör de stadgar och föreskrifter som jag lär er för att ni skall lyda dem. Då får ni leva och komma till det land som Herren, era fäders Gud, vill ge er, och ni får ta det i besittning. 2Ni skall inte lägga något till de befallningar jag ger er och inte heller dra ifrån något. Ni skall hålla Herrens, er Guds, bud, som jag ger er.
och senare efter budordens efterblivna uppräknande så här:
Följ nu troget det som Herren, er Gud, har befallt er. Ni skall inte vika av åt vare sig höger eller vänster 33utan i allt följa den väg som Herren, er Gud, har befallt er att gå. Då får ni leva, det går er väl och ni får ett långt liv i det land ni tar i besittning.
Det gäller alltså judarna, och det förlovade land de är på väg till då de får stentavlorna etc osv.
hmm, men blev de inte faktiskt lovade landet mellan floderna? (Eufrat och Nilen?)
Jo. Eller nån biflod till Nilen.
Jag har för mig att de där 40 åren gick åt till att med krig och list fördriva de som hade fräckheten att bo på den mark de blivit lovade.
Verkligen, jag har för mig att de irrade I 40 år och sedan krigade, det var nån ting med den gylene kalven som gjorde att de som dyrkat den inte fick komma in
Så kanske det var, men det är ju också en liten härlig parentes – Gud kräver ju av israeliterna att de nogsamt och metodiskt skall begå folkmord på sina fiender. Även boskapen ska utrotas, templen ska brännas, etc.
Det var väl så att de inte lyckades hitta ett ställe där de hade en chans de första 40 åren.
Samtidigt som de I 3:e Mosebok föreskriver att invandrare ska behandlas lika.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En annan fråga jag slänger ut till alla:
Följer ni sabbatsbudet fullt ut, dvs låter ni era slavar och slavinnor vila på sabbaten? Eller vilar ni bara själva?
Jag brukar låta dem göra det, ja. Samtliga slavar och slavinnor jag har.
Tycker mig märka att de blir lata och tappar formen av ledighet, så av ren barmhärtighet låter jag dem jobba riktig heltid, sju dar i veckan. På så sätt håller de sig i trim och bevarar sin attraktivitet på arbetsmarknaden. Som tack avstår de sin övertidsersättning.
Jävla latmans-kristna. Det var sådana halvhjärtade som ni som inte till punkt och pricka följde Herrens bud att till sista spädbarnet utrota girgasheerna, hiveerna och jevusheerna. Ni hade säkert inte ens pallat krossa deras stenstoder och hugga ner deras asherapålar.
Med hugga ned Aherpålarna, är det en omskrivning för din omskärning Ben?
Nja, vi tyckte att det räckte med ett skynke över. Sparar mycket svett, och så kan man ändra sig efteråt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man ska inte missbruka herrens namn. Helga vilodagen. Vara trogen. Inte stjäla, ljuga eller känna avundsjuka.
Dom här sakerna borde man hålla koll på om man är medlem i Svenska kyrkan.
Men hur många är ens en gång nära. Hyckleri är vad det är.
Själv ej medlem men de gånger jag sitter där brukar jag läsa och fundera kring budorden och som i grund och botten är väldigt humana.
En genialt vacker och genial idé, fast jag skulle vilja utvidga den en del. Jag är gammal, har mer än vad jag behöver (som också mina föräldrar hade på sin ålders höst). Jag vill absolut inte ha några pengar av mina barn. Däremot har jag i mitt liv fått ovärderlig kunskap av "lyckade " och "olyckade" människor, och några av de "olyckade " är fattigpensionärer idag. Så både ni rika pensionärer och barn, leta i ert minne, vem gav er något som ni haft glädje av och har det knackigt iag ? Ge det ni vill avtså till dem. Gör det när tanken dyker upp, annars blir det aldrig av.
Vettiga funderingar att respektera.
Ett nätverk som inte består av statliga insatser är nödvändigt framöver.
Alla blir vi kanske fattigpensionärer. Om det vill sig illa…
Då är det enbart ett eget socialt närverk som kan rädda situationen.
Förändringen mellan pensionärer som är 73 och de som är 65 är uppenbar.
Hur många inser det?
Att pensionerna faller stenhårt för femtiotalisterna jämfört med trettiotalister och tidiga fyrtiotalister. De sena fyrtiotalisterna är en mellangrupp som har både litet ATP och det "nya"…
Verkligen?
http://cornucopia.cornubot.se/2016/02/pensionarerna-har-faktiskt-fatt-hogre.html
Tja, statistiken kan ju visa sådant men pratar man med pensionärer och blivande sådana, eller nyblivna så tycks en annan bild framkomma. Det kan självklart ha att göra med vad folk sysslat med. Också… Och min begränsade information.
Tanken att sätta familjen främst och hjälpa dem som har behov i familjen är för mig självklart. Har alltid förundrats över att det är så många svenskar som gärna hjälper människor långt borta i andra länder istället för att se till de i sin närhet. Är kanske lättare att känna sig duktig och så när det ges till främmande istället för bekanta. Är ju även rent administrativt lättare att ge till främlingar via någon organisation eller bara via skatten. Tycker att de personer som är närmre borde prioriteras högre och då större delen av bidrag / hjälp och de som är längre bort mindre trots att denna syn i vissa kretsar betraktas med misstro och även av vissa benämns rasism.
Många vill inte bara ha banktransaktioner utan mer innehåll i sitt liv. Bjud in eller hjälp folk i din närhet som tex föräldrar, barn, syskon, kusiner. Visst lite mer jobb och så än bara betala till SOS barnbyar, läkare utan gränser och inte lika lätt att "skryta" om att man hjäper sina "misslyckade" släktingar.
App, app, app. Hallå där! "Allas lika värde" vettu. Ser du alltså främst efter din familj och nära och kära? Någon typ av rasist således.
Tydligen är det senaste i denna serie av absurda svenska tankesätt, Allas lika värde, en reaktion i en lång kedja av egendomliga svenska funderingar. Som yåtydligen började med Tegnér…
Kan det ha varit stormaktens fall när Finland förlorade sina västra delar som stormaktens förvirrade själar i Stockholm började sitt självförakt?
Jag rekommenderar 3:e Moseboken 15:e kapitlet, Lagen om orena flytningar. Tips från Gud hur man sköter sin intimhygien.
Om ni tror att jag skojar, googla och läs!
Men alla problem med utrustningen löses genom att en präst bränner två duvor, bättre än antibiotika.
http://www.bibeln.se/las/2k/3_mos?q=3+mos+15#ch_14
Kapitel 16 då: Herren sade: Säg till din bror Aron att han inte när som helst får gå in bakom förhänget i helgedomen och fram till locket som täcker arken, ty då kommer han att dö när jag visar mig i molnet ovanför arkens lock.
Dvs, kliv inte in i teleportören när jag använder den?
Och resten då, vilket svammel! Jag förstår att man släppte en uppdatering.
Vi skulle nog behöva en till nu snart
Tror jag ska lyssna på Ben i fortsättningen, allt det där gäller antagligen bara för Israeliter. De verkar inte kunna vända sig om utan att förtjäna döden av någon oklar anledning.
Ni måste förstå att Jesus var en revolutionär på sin tid. Gamla testamentet var den bakgrund som han levde med och bekämpade.
Som vissa uttryck är högst aktuella… (Inte mycket har förändrats till det bättre)
"Den som är utan skuld kastar första stenen", som han sade när man skulle stena en kvinna.
Idag ser vi hur dessa gammaltestamentliga principer lever via Youtube…
Märkligt!
Det är inte femtonhundra år bakåt vi nu vandrar utan flera tusen år.
Och Jesus helt rimliga intellekktuella krav på sina medmänniskor har vi fortfarande inte fattat….
Islam är modernare än Kristendomen. Men Kristendomen var inte dominerande i de flesta områden som Islam moderniserade. Ingen av religionerna är modern, dock.
Modern och modern…
Vad är modernt? Alla mänskliga tankar bygger på gammalt tankegods. Vi bara lägger till… Förhoppningsvis. Men med jämna mellanrum så blir civilisationens fernissa uttunnad. Vi tycks vara på väg in i en sådan period. Och då blir vi alla primitiva.
Sedan… Tron på det moderna är en rejäl hybris. Tanken på att civilisationen har en linjär förändring. Känns bakvänt i dessa tider…
Ja, förresten. Om Islam är modernt för att det är en senare konstruktion så skippar jag gärna modernismen som intressant tankegods. Då föredrar jag Buddha…
Precis som jag skrev, "Ingen av religionerna är modern, dock". Sen kan du inte blanda in modernismen i det hela. Det är något annat.
Har du tänkt på förresten att det inte finns någon term för Kristenism på samma sätt som det finns för Islamism. Kanske för att vi västerlänningar har vårt arv i Kristenismiska samhällen och inte gärna vill bli påminda om det.
Sett ur ett nordiskt perspektiv så finns det en klar linje från vikingatid till IS. En spännande kulturell funktion som driver genom historien. Där vårt nordiska språksinne med norrländsk tydlighet krockat med arabiskt blomsterspråk. Som böljat fram och tillbaka i historien. Och då vissa brytpunkter förändrat kursen…
Så frågan blir därför. Vad är modernt?
Det är lika tveksamt som att alla politiker över hela planeten kallade sig socialister för femtio år sedan. Idag är de liberaler. Och driver samma politik som då…
Med andra ord: inget har förändrats, bara ordet. Allt är lika modernt…
Det där låter som hitte-på. Vad är ens en krock mellan språk, är det att det är skillnad på dem du menar? Det är det faktiskt mellan de flesta språk. Vad är det för kulturell funktion du pratar om?
Senast jag kollade så hade IS väldigt lite inflytande i Sverige. Och de första arabiska influenserna kom väl till Norden under just vikingatiden. Det mesta av den tanketradition du verkar luta dig mot grundades väl i mitten av 1800-talet.
Det är naturligtvis bara mina egna reflektioner, eventuellt blandar med litet von Wright.
Litet Bibelkunskap som är spänande då Bibeln egntligen är sprunget ur en arabisk kultur.
Den stora förändringen var nog när Bibeln blev översatt till lokalspråket. Då vi i norden gärna använder Bibeln som en instruktionsbok, medan den i arabisk/judisk tradition är en propagandaskrift. Senare så emigrearde ju alla som var bokstavstroende till USA. Och planterade där sin nordeuroepiska tradition där rejält…. När irländarna började emigrera på allvar och hade med sig sin mer sydeuropeiska tradition så blev det en politisk/religiös konflikt som ännu inte har lösts upp. Att läsa Bibeln som en instruktionsbok med olika tillägg som den medeltida skrönan om ett storisrael mellan Eufrat och Tigris till Zueskanalen som nästan 25% av befolkningen i USA tror är en verklig profetia (?!) innebär att det är en politsk kraft som inte är att underskatta… Så konflikten i Syrien har annan religiös vinkel som sällan diskuteras i svensk debatt.
Om det verkligen är Bibeln vi pratar om så skrevs den på Grekiska, i en Europeisk kontext, och sammanställdes på 300-talet. GT baseras på Grekiska översättningar av judiska skrifter.
Sen kan det vara på sin plats att minnas att Sverige har varit katolskt, eller sydeuropeiskt, som du kallar det, lika länge som protestantiskt.
Nu överdriver du allt olika importerade kulturinfluensers betydelse.
Inte kunde några hundra år av katolsk/kontinental kultur påverka folket?!
Apropå propagandaskrifter. De olika evangelierna är riktade till olika mottagargrupper. Särskilt Johannes är riktat till de jude-kristna i Jerusalem som var de första kristna kärntrupperna… För att bevisa för dem att profetiorna stämde…
Jag vet inte vart du vill komma Thomas, men jag har mina misstankar. Jag har svårt att hitta unika och ursprungliga Svenska kulturdrag. Det är väl snarare den mix som finns just i Sverige som kan sägas vara unik, eller i alla fall Skandinavisk.
Huvudsaklig kulturpåverkan som landat i Sverige ser väl ut ungefär såhär (taget ur minnet, så det kan finnas fel och det är mycket grovt uppställt, samt jag har inte riktigt koll på hur Östrom och ortodoxa kyrkan spelat roll):
– Grekland => Romariket
– Judisk kultur => Romariket
– Romariket => Katolska kyrkan
– Romariket => Muslimer
– Muslimer => Katolska kyrkan
– Den katolska renässansen
– Katolska kyrkan => Protestantismen (reformationen)
– Protestantismen => Sekulära samhället
"hur kunde några 100 år av katolicism påverka folket"? Ja… 100% blev ju katoliker, så ganska mycket.
Jag håller med iblandekonomi, det är mixen som blir unik – och mer eller mindre framgångsrik. En allmän regel är att det faktiskt inte går att helt utrota gamla traditioner, utan man överbygger dem med nya tankekonstruktioner. Kina genomgick kulturrevolutionen där man försökte riva ner precis allting, men lik förbannat lever en del gamla traditioner kvar. Samma sak i Sverige – jul och midsommar är kända exempel.
Det är också därför "modernisering" är så trixigt i t ex arabvärlden – man kan inte utrota gamla lojaliteter bara för att man vill.
Jo det kan ju mycket väl vara så, just levanten är väl det område där det jordbrukats längst så de könsroller som följde med detta är väl antagligen djupast ingrodda. Appropå bibeln så tog jag mig igenom Robert Crumbs version av Genesis här under semestern och det är ju ganska Mansdominerat där men det finns väl visa episode som kan peka på ett samhälle där kvinnan haft en starkare ställning.
Lika litet som katolska kyrkan är hundraprocentigt mellanösternkultur utan prälglat av den romerska traditionen, så är vår nordiska kultur präglat av det förkristna samhället.
Problemet är att kunna särskilja vad som är vad…
Oftast är det ganska simpla grejor man ser det på.
Som byggnader. I svenskbygderna i USA har man bättre kvalitet på husen än vanligt.. Alltså, precis som Svenska kyrkan. Kyrkan mitt i byn är samhällets viktigaste byggnad… Byns stolthet. Eller jämför bara med den aktuella bostadsbubblan… En unikt svensk kulturyttring (kanske).
Kristen etik har sina fördelar.
Eller är det nån som tror att det endast är slumpen som gjort västvärlden så drägligt att leva i?
Det är väl en utbredd uppfattning att den moderna humanismen kunnat utvecklas trots Kristendomen, som motarbetat de flesta moderniseringsförsök. Sen har religionen linkat efter, tagit upp de nya idéerna och hävdat att de är en del av det religiösa arvet.
Ja, vilket som var först, hönan eller ägget, det får vi väl se…
Riktigt vilka moderna samhällsprinciper som har varit avgörande och som framöver kan ha inflytande över samhällsutvecklingen vet jag ej. Men det blir intressant att följa…
När det gäller Kristendomen behöver man inte tveka på i vilken ordning saker kommer. Det tydligaste på senaste tid är väl att kyrkan börjar inse att homosexualitet inte är en sjukdom. Ge det 100 år så är detta faktum också en del av det Kristna arvet ska du se.
Hmm… Det har nog aldrig varit några problem med det. Konflikten har nog allt mest varit en politisk fråga. Själva uttrycket homosexualitet är ganska "modernt" men har funnits latent som funktion i t.ex. Klosterväsendet. Att det blivit "modernt" idag tror jag är en "modern" samhällsfunktion. Att vi alltid måste uppfinna hjulet – igen – i alla frågor.
Oj, det verkar som acceptansen för homosexualitet redan blivit en del av det kristna arvet. Det gick fort, men inte mig emot.
Redan de gamla ökenfäderna hade en del udda typer i sina kretsar…
Och då är vi tillbaka på 100-200-talen…
Samhället förändras trots kristendomens inverkan. Men inte helt fristående från den. Det är väl en av styrkan med vårt samhälle.
Javisst. Vem vill sitta fast i ett resonemang från BC?..
Inom katolska kyrkan har det ständigt uppkommit nya ordnar. Med medlemmar som jobbat utifrån nya tankar. Istället för att stöta bort dessa radikaler har man försökt att inlemma desssa idéer som nya ordensrörelser. Det bildas nya sådan hela tiden som anpassar sin verksamhet till aktuella problem. Vi har i vår nordiska sekularitet inte koll på vad som sker i storstäderna i världen..
Inom protestantismen är det samma modell som inom vänstern. Nybildning genom avknoppning. Nya typer av församlingsverksamhet. Det sekulära samhällets svaga sida är just bristen på för åga att fånga upp människor i trångmål… Därför är sekulära samhällen bara korta perioder av välstånd. Och därimellan långa tider av religiös fundamentalism.
En kraft som man gärna missar i debatten är den "karismatiska" rörelsen i USA som framgångsrikt etablerar sig i sydamerika. I katolska områden, alltså…
En fascinerande biprodukt av det sekulära samhället.
Om man skänker pengar till kyrkan så mycket man orkar så kommer Gud att belöna en..
Så att man själv blir rik. Inte på förstånd utan på just, pengar…
Och det går utmärkt. Självklart.
Mig veterligen är det precis dit pensionsavgifterna går – till pensionärerna. Det är dessutom betydligt mer än någon kyrkoavgift – 18,5% av lönen (om man inte tjänar mer än 8,07 inkomstbasbelopp dvs., då är den högre).
Tyvärr är det tvärtom, tjänar man mer än 8,07 IBB så går överskjutande pensionsavgift rätt in i statskassan och inte in i det allmänna pensionssystemet.